Connect with us

Marknadsnyheter

Skellefteå Krafts resultat 2019

Published

on

Skellefteå Kraft redovisar sitt resultat för 2019 utifrån flera olika hållbarhetsperspektiv. Förutom det ekonomiska resultatet redovisar vi även hur verksamheten påverkar miljö och människa.

Elin Bergsten ekonomichef Skellefte Kraft

Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå Kraft. Foto: Evalena Karlsson.

Ekonomiskt ansvar

Företagsekonomiskt så blev 2019 ett år där Skellefteå Krafts resultat blev något under budget, 502 miljoner kronor.

  • Koncernens resultat (EBIT) minskade till 502 miljoner kronor, jämfört med 680 miljoner kronor 2018.
  • Resultat efter finansnetto uppgick till 465 miljoner kronor, jämfört med 651 miljoner kronor 2018.
  • Investeringar i anläggningar uppgick till 1,2 miljarder kronor, jämfört med 728 miljoner kronor 2018.
  • Bidraget till kommunens övriga verksamhet, inklusive föreslagen utdelning, uppgår till 242 miljoner kronor, jämfört med 229 miljoner kronor 2018.

Kommentar från Elin Bergsten, ekonomichef:

Under det här året har vi valt att ta en engångskostnad på 113 miljoner kronor för att förbereda möjligheten att avveckla vårt innehav i Oy Alholmen Kraft AB. Det gör att kostnaderna blir högre än tidigare år och att vi sammantaget inte riktigt når vårt ekonomiska mål. Men då vårt delägarskap i anläggningen varken har varit ekonomiskt eller miljömässigt hållbart, så ser vi det som helt rätt steg att ta.

Året präglades inledningsvis av höga priser. Priserna kom dock succesivt att sjunka, och för 2019 blev de drygt 5 öre lägre per kWh jämfört med året innan.

Vattenkraftaffären har levererat ett rörelseresultat som är cirka 80 miljoner lägre än 2018. Bakom det ligger, förutom de låga elpriserna, en lägre produktionsvolym, 175 GWh lägre än 2018. Detta på grund av lägre nivåer i vattenmagasinen vid årets början och sämre tillrinning under året.

Vindkraftproduktionen drabbades av två större störningar under början av januari, vilket tillsammans med dåliga vindar, låga elpriser och låga priser för elcertifikat innebar ett betydligt sämre resultat i vindkraftaffären.

Trots de lägre priserna och sämre produktionsvolymerna gör koncernen som helhet ett resultat, som före reservering av försäljningen av innehavet i Alholmen, är mycket bra.

2019 har präglats av nya spännande satsningar. Stora investeringar har gjorts för att möjliggöra och säkerställa leveranser till nuvarande och framtida satsningar i regionen, både när det gäller el, fibernät och värme. Vi har även ingått ett tioårsavtal med Ardian, som bygger ny vindkraft i Härjedalen, och inlett ett samarbete med ABB för att utveckla framtidens energilösning i Skellefteås nya kulturhus.

Läs årsredovisningen i sin helhet här.

Förnybar energiproduktion

En väldigt viktig del i vår verksamhet handlar om att producera energi med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Vårt mål är 100 procent förnybar energiproduktion senast 2040.

Som ett led i detta har vi under 2019 beslutat att avveckla vårt innehav i finska kraftvärmeverket Alholmen, som delvis eldar med stenkol. Vi har också tagit beslutet att snabba på vår avveckling av torven till 2025 i stället för 2030.

Vi fortsätter också att investera i vatten- och vindkraft. I december lämnade vi in en ansökan att öka effekten i både Grytfors och Rengård vattenkraftstationer och under hösten inledde vi ett samarbete med investmentbolaget Ardian kring Åndberget vindkraftpark.

 

  • Andel förnybar energiproduktion 87 procent jämfört med 88 procent 2018 (minskningen är ett resultat av ett år med ovanligt hög produktion av kärnkraft i kombination med något mindre produktion från vatten- och vindkraft).

 

Trygga leveranser

En av våra främsta uppgifter i samhället är att säkerställa pålitliga leveranser av el. Antalet störningar i elnätet har också varit färre under 2019 än året innan.

Skellefteå Kraft har under året fortsatt att göra stora investeringar för att vädersäkra elnätet. Främst har det investerats i nedgrävning av kabel i marken, men även i byte av oisolerade luftledningar mot belagda ledningar. Under 2019 har fokus även lagts på förebyggande arbete. Bland annat så har kraftledningsgator kvistats med hjälp av helikopter.

Arbetet med att investera i och förstärka regionnätet, som försörjer Skellefteå stad med elektricitet, påbörjades under 2019. Detta för att bibehålla hög leveranssäkerhet samt att möta kommunens expansionsplaner.

 

  • Antal kunder med upp till fyra avbrott under året 12 086 jämfört med 14 518 år 2018.
  • Antal kunder med upp till elva avbrott under året 1 309 jämfört med 3 919 år 2018.

 

Attraktiv arbetsplats

För att vara Sveriges bästa energibolag och möta de ständiga förändringarna på energimarknaden behöver vi kompetenta och engagerade medarbetare. I ett samhälle där konkurrensen om denna kompetens blir allt större, jobbar vi ständigt med att de som jobbar hos oss ska må bra, utvecklas och känna sig motiverade.

Ett steg i att alla ska känna sig välkomna på arbetsplatsen är att företagets likabehandlingsgrupp har blivit HBTQ-cerifierad av RFSL – en satsning där likabehandling, jämställdhet och mångfald ligger i fokus.

Högst upp på vår agenda är att jobba med våra medarbetares hälsa, arbetsmiljö och säkerhet.

Sjukfrånvaron har minskat något jämfört med året innan, och vi fortsätter vårt arbete att få det viktigaste vi har, våra medarbetare, att må bra, bland annat genom att inleda ett arbete med taktiskt resursplanering.

 

  • Medarbetarindex 70, jämfört med 67 år 2018.
  • Sjukfrånvaro 2,5 procent, jämfört med 2,8 föregående år.
  • Olyckor med sjukfrånvaro per miljon arbetade timmar 2,5 jämfört med 1,8 år 2018.

 

Kommentar från Catarina Hägglund, chef för kommunikation och hållbarhet:

Vårt arbete mot ett 100 procent förnybart energisystem fortsätter oförtrutet, trots att den politiska energiöverenskommelsen sprack under detta år. Vi jobbar vidare mot våra mål och med vårt avyttrande av Alholmen, stora satsningar på vattenkraften och arbetet för att främja en utbyggnad av vindkraften, visar vi vägen.

Även utvecklingen och underhållet av elnätet är en viktig pusselbit i arbetet för att utveckla framtidens energiförsörjning, där den gröna elen kommer att vara en nyckel.

Att vara i framkant av utvecklingen sätter också krav på vår organisation. För att nå våra mål är det oerhört viktigt att våra medarbetare, såväl nuvarande som framtida, känner att företaget är en attraktiv och hållbar arbetsplats.

 

 

Skellefteå Krafts hållbarhetsredovisning fokuserar på de frågor där vår påverkan är störst och där vi har störst möjlighet att göra skillnad. Läs mer på: skekraft.se/hallbarhet

För mer information:
Elin Bergsten, ekonomichef Skellefteå Kraft
Mobil: 070-557 25 21
E-post: elin.bergsten@skekraft.se

 

Catarina Hägglund, chef kommunikation och hållbarhet Skellefteå Kraft 
Mobil: 070-511 11 55
E-post: catarina.hagglund@skekraft.se

 

Skellefteå Kraft driver på utvecklingen av förnybar energi genom investeringar och forskning. Vi är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi. Målet är att vår egen energiproduktion ska bli 100 procent förnybar.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan till presentation av Tobiis rapport för första kvartalet 2024

Published

on

By

Tobiis delårsrapport för första kvartalet 2024 kommer att publiceras torsdagen den 16 maj cirka kl. 07.30. En webbsänd presentation hålls samma dag kl. 09.00.

VD Anand Srivatsa, och CFO Magdalena Rodell Andersson kommer att presentera och kommentera rapporten. Presentationen hålls på engelska och följs av en frågestund.

Följ den webbsända presentationen live på:

https://ir.financialhearings.com/tobii-q1-report-2024

Vänligen försäkra dig om att du är ansluten till presentationen genom att logga in några minuter innan den börjar. Det kommer att vara möjligt att ställa frågor via chattfunktionen eller muntligt, genom att välja alternativ för deltagande.

Presentationsmaterialet kommer att finnas tillgängligt på Tobiis webbplats. Där kommer även rapporten och en inspelning av webbpresentationen att finnas tillgängliga.

Välkommen!

För mer information, vänligen kontakta:

Carolina Strömlid, Head of Investor Relations, Tobii AB, tel: +46 (0)70 880 71 73, e-post: carolina.stromlid@tobii.com

 

Om Tobii 

Tobii är världsledande inom eyetracking och pionjär inom attention computing. Vårt mål är att göra världen bättre med teknik som förstår vår uppmärksamhet och intention. Vi skapar en bättre framtid med våra produkter och lösningar som appliceras inom områden så som beteendestudier och forskning, hälso- och sjukvård, träning och utbildning, gaming, extended reality (VR, AR & MR), fordonsindustrin, med flera. Tobiis eyetracking-lösningar används av tusentals företag, universitet och forskningsinstitutioner runt om i världen. Tobii har sitt huvudkontor i Sverige och är noterat på Nasdaq Stockholm (TOBII). Mer information finns på: www.tobii.com. 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Klart för ny kulturverksamhet för unga i Skärholmens nya landmärke

Published

on

By

Avtalet är signerat och klart för Kulturhuset Stadsteaterns nya lokaler i Stockholmshems nybyggda 23-våningshus på Bredholmstorget i Skärholmen. I de nya lokalerna kommer tidigare skapa-själv-verksamheten ”Labbet” för barn och unga att flytta in och utökas rejält.

Labbet som idag har cirka 130 kvadratmeter i Kulturhuset Stadsteaterns lokaler i Skärholmen kommer att få 500 nya kvadratmeter längst ner i det nybyggda 23-våningshuset intill Skärholmens centrum.

– Det känns jätteroligt att Kulturhuset Stadsteatern flyttar in sin ungdomsverksamhet i vårt hus, i Skärholmens nya landmärke. I huset finns också både lägenheter och Stockholmshems kontor, det kommer att göra torget till en levande plats under stora delar av dygnet, säger Maria-Elsa Salvo (S), styrelseordförande Stockholmshem.

I de nya lokalerna kommer det bland annat att finnas tre studios med möjlighet att skapa musik, podd, testa dj-bordet, redigera film och skapa dataspel. Målgruppen kommer att bjudas in att vara med och bestämma vad den nya verksamheten ska heta.

Nu skapar vi ännu bättre förutsättningar för kulturverksamhet för barn och unga i Skärholmen och dess närområde. Det är viktigt att barn och unga i hela Stockholm får förutsättningar att utforska eget skapande och hitta kulturens kraft. Labbets nya lokaler är en viktig del i det arbetet. Här vill vi från Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med andra aktörer skapa en trygg och meningsfull mötesplats för barn och unga, vilket också är en viktig del av det förebyggande arbetet, säger Helene Öberg (MP), styrelseordförande Kulturhuset Stadsteatern. 

De nya lokalerna lämnas över till Kulturhuset Stadsteatern den 1 december 2024. I huset finns också 102 hyreslägenheter och Stockholmshems nya kontor. Lägenheterna annonseras hos Bostadsförmedlingen från den 1 maj 2024. Bostadshyresgästerna flyttar in från oktober 2024 och Stockholmshem vid årsskiftet 2024/2025.

Om Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen

Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen startade 2005 när dåvarande Stockholms stadsteater öppnade en repertoarscen i Skärholmen som 2010 blev en barn- och ungdomsscen. En viktig del i uppdraget har varit och är att utveckla platsen så att den fortsätter vara relevant för de unga besökarna.

Åsa Stenmark
Kommunikationschef Stockholmshem
08-508 39 119
asa.stenmark@stockholmshem.se

Sofia Cherif
Presschef Kulturhuset Stadsteatern
0739-730 220
sofia.cherif@kulturhusetstadsteatern.se

Stockholmshem jobbar med något så viktigt som människors hem. I mer än 80 år har vi varit med och utvecklat Stockholm genom att bygga och förvalta bostäder för alla stockholmare, och lokaler där verksamheter kan utvecklas. Som allmännyttigt bolag har vi ett ansvar som sträcker sig långt utanför tak och väggar. Våra bostadsområden ska vara både socialt och ekologiskt hållbara – att utveckla trygga och bra boendemiljöer är en viktig del av vårt arbete. Hos oss bor närmare 60 000 hyresgäster vilket gör oss till ett av landets största bostadsföretag. Stockholmshem ägs av Stockholms stad.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Norconsult inspekterar bergsslänter i nytt uppdrag

Published

on

By

Norconsult har fått i uppdrag av Trafikverket att inspektera bergsslänter längs vägar i Västsverige och Värmland. Syftet är kontrollera säkerheten och bedöma risken för ras och nedfall av stenblock på vägarna.

Uppdraget omfattar cirka 1 100 inspektioner under 2024 och ungefär lika många under kommande två år. Det finns även option på ytterligare ett stort antal inspektioner varje år.

– Vi befinner oss just nu i en intensiv fältplanering eftersom det kommer krävas två till tre inspektionslag med två personer konstant i fält till och med september. Inspektionerna ska ske handnära. Det innebär att vi är ute på plats och tar oss upp på slänterna med hjälp av lift eller, där det är svåråtkomligt, med hjälp av klättring, säger Christoffer Kall, Gruppledare för Bergteknik på Norconsult.

Enligt bestämmelser ska bergsslänter i anslutning till det allmänna vägnätet inspekteras var sjätte år. Syftet är att bedöma säkerheten och förhindra ras eller blockutfall innan de sker.

– Om vi bedömer att det finns omedelbara risker så kommer en åtgärd ske direkt, det kan handla om att ta bort block eller förstärka berget. Sen finns olika tillståndsklasser där tidsram för åtgärder sätts utifrån hur riskerna bedöms, säger Christoffer Kall.

Cecilia Köljing
Presskontakt
+46790060855
cecilia.koljing@norconsult.com

Norconsult är ett av Nordens ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad som kombinerar ingenjörskonst, arkitektur och digital expertis i projekt av alla storlekar, för privata och offentliga kunder. Genom innovation och samarbete, och med vårt syfte ”Varje dag förbättrar vi vardagen”, söker vi ständigt efter hållbara, effektiva och samhällsnyttiga lösningar. Med cirka 6 200 medarbetare på över 130 kontor i Norge, Sverige, Danmark, Island, Polen och Finland kombinerar vi tvärfacklig expertis med lokal närvaro.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.