Connect with us

Marknadsnyheter

Och de nominerade är…

Published

on

I den årliga uttagningen till Guldtärningen, det vill säga tävlingen om årets bästa sällskapsspel, har juryn nu bestämt vilka nio spel som går vidare till final.

I de tre kategorierna Barnspel, Familjespel och Vuxenspel var det från början 48 deltagande spel. Och efter hårt och effektivt arbete har juryn nu vaskat ner det till tre spel i varje kategori. Det har varit många möten med jurymedlemmarna under året, om än mest på distans genom mejl, messenger och träffar på nätet.

Liksom tidigare år har juryn bestått av Kristina Helldén, David Lega, Lasse Råde, Öystein Mentzoni och Jimmy Everitt. Nybliven jurymedlem för i år är Johan Nilsson, mycket kunnig spelentusiast och bland annat grundare av spelbutiken Dragon´s Lair.

– Känns som ett spännande år att gå med i juryn. Det har varit väldigt många spel som platsat bland de nominerade spelen i år och att välja ut de tre bästa i varje kategori var inte lätt. Vanligtvis är det en process att komma in i en erfaren jury, men den här härliga juryn hade spelglädjen på topp även när åsikterna gick isär. Kan inte säga annat än att jag är stolt över de slutsatser vi lyckades ena oss om till slut, förklarar han.

Nominerad Årets Barnspel 2020

Kurragömma i Safariparken

För 2-4 spelare
Från 4 år
Speltid 15-20 minuter
Distributör: Tactic Sverige AB

Ett mysigt och spännande spel för de yngre med en dubbelsidig spelplan som pusslas ihop så den kan se lite annorlunda ut inför varje omgång. Det gäller att hitta fem olika djur eller att ta bild på två. En hel skock av plastdjur följer med, vilka också tål att lekas med vid sidan av spelandet. Utmanande!

Bermuda Pirates

För 2-4 spelare
Från 7 år
Speltid 20 minuter
Distributör:  Asmodee Nordics
Uppfinnare: Jeppe Norsker

I den illa beryktade Bermudatriangeln gäller det att putta sin båt till en ö fylld med skatter som ska erövras. Men förrädiska malströmmar (dolda magneter) som riskerar att hamna i vägen och sänka din båt. Finurligt konstruerat spel med enkla och klara regler som gör att det är lätt att komma igång men inte lika lätt att plocka hem de fyra olika skatterna före dina motspelare. Här finns också olika spelnivåer för de mest våghalsiga spelarna.

Pyjama Drama

För 3-5 spelare
Från 6 år
Speltid 15 minuter
Distributör: Amo Toys
Uppfinnare: Dirk Andreas Taube/Gediminas Akelaitis

Kungafamiljen gör sig klar för att gå till sängs, men vilka färger skall de välja till sina pyjamaser och vilka sängar ska de lägga sig i? I detta roliga memoryspel gäller det att vara vaken och komma ihåg vem som ligger i vilken säng och vilken färg de hade på pyjamasen. För plötsligt kommer slottsspöket och alla gömmer sig under sina täcken. Den som klarar att gissa korrekt får guldmynt – och den spelare som har flest guldmynt efter sju besök av slottsspöket vinner.  Enkelt, spännande och mysigt spel!

Nominerad Årets Familjespel 2020

A Minecraft Boardgame

För 2-4 spelare
Från 10 år
Speltid 30-60 minuter
Distributör: Brio
Uppfinnare: Ulrich Blum

Det välkända spelet har tagit klivet från nätet till ett mer traditionellt brädspelande. Många, speciellt yngre känner redan till grafiken, monstren och spelets olika turer. För här gäller det att i tre omgångar bygga upp olika typer av landskap. På vägen handlar det om att skaffa vapen, slåss mot monster och annat. Ett strategiskt och underhållande spel där det också kan vända fort, så du måste hänga med i svängarna hela tiden.

Quest for Eldorado

För 2-4 spelare
Från 10 år
Speltid 45 minuter
Distributör: Brädspel.se/Spilbraet.dk
Uppfinnare: Reiner Kiniza

Här handlar det om att söka efter det legendariska guldets land i de täta djunglerna i Sydamerika. Varje spelare samlar och utrustar sitt eget lag, anställer olika medhjälpare för att bli först med att nå den gyllene gränsen och vinna alla rikedomar för sig själv.

Mycket taktik där man med hjälp av olika kort köper sig fördelar. Spelplanen förändrar sig hela tiden, från djupaste djungel till farliga djupa floder. Så det krävs mod, taktik och en hel del tur på vägen.

Just One

För 3-7 spelare
Från 8 år
Speltid 20 minuter
Distributör:  Asmodee Nordics
Uppfinnare: Ludovic Roudy & Bruno Sautter

Ett snabbt och roligt samarbetsspel där det handlar om att gissa sig fram till ett hemligt ord. En spelare lägger fram ett kort med det hemliga ordet, som bara de andra kan se, varpå de skriver upp olika ledtrådar för att spelaren ska hitta rätt ord. Inte helt enkelt eftersom ingen ledtråd får vara den andra lik. Ett roligt spel där alla är involverade hela tiden. Bäst vore att hitta alla 13 orden på en och samma runda – men är det ens möjligt?

Nominerad Årets Vuxenspel 2020

Nåt ska bort

För 3-6 spelare
Från 15 år
Speltid 50 minuter
Distributör: Wonderfultimes Toys & Games
Uppfinnare: Johan Bokinge

Ett snyggt, välgjort och annorlunda frågespel, där man ska välja det alternativ som inte hör till de andra. Som Stadsparksvallen, Örjans vall, Gamla Ullevi, Olympia eller Hovet?  Här är det Hovet som ska bort, för där spelar men inte fotboll. Den som svarar korrekt, får en uppföljningsfråga, där rätt svar innebär att man blir av med en av sina marker. Den som först lyckas bli av med alla sina marker vinner! Men man kan också hamna i duell och riskera att tvingas ta tillbaka sina marker igen.

Terraforming Mars

För 1-5 spelare
Från 12 år
Speltid 2 timmar eller mer
Distributör: Brädspel.se/Spilbraet.dk
Uppfinnare: Jacob Fyxelius

Här handlar det om att som företag tävla om att omvandla Mars till en beboelig planet genom att spendera enorma resurser och använda innovativ teknologi för att höja temperaturen, göra atmosfären andningsbar och skapa hav. I takt med att terraformeringen fortskrider kommer fler och fler människor att immigrera från jorden för att bo på den röda planeten. Du kontrollerar ett företag med en särskild profil. Spela ut projektkort, bygg upp produktionen, och placera dina städer och grönområden på kartan i jakten på milstolpar och belöningar så ditt företag kan leda vägen in i en ny era för mänskligheten. Ambitiöst, välgjort in i minsta detalj, utmanande och fascinerande när man väl satt sig in i spelmekanismerna. Spelet har fått många utmärkelser internationellt.

Wingspan

För 1-5 spelare
Från 10 år
Speltid 40-70 minuter
Distributör:  Asmodee Nordics
Uppfinnare: Elizabeth Hargrave

Ett mycket vackert spel. Här gäller det att vara fågelentusiast – forskare, ornitolog, samlare eller fågelskådare för att attrahera de bästa fåglarna till sitt eget reservat. Varje fågel bidrar med sina unika förmågor för att skapa en kedjereaktion av förmågor som om de kombineras rätt kan ge fantastiska resultat. Ju fler fåglar du har, desto större chans att locka till dig andra fåglar.

Fågelkorten är utsökt välgjorda och spelmekanismen fint fungerande. Dessutom lär man sig en hel del om fåglar – dock inte de som främst samlas kring fågelborden i våra egna trädgårdar, eftersom det rör sig om en mer internationell fågelfauna. Redan internationellt uppmärksammat med en rad olika priser och utnämningar.

Vilka spel får vara med?

Spel som lanserats eller kommer att lanseras i år är att föredra, men även spel som kom ut på marknaden förra året kan få delta. Likaså kan nyreleasade spel delta om betydande förändringar i spelet skett. Varje företag får delta med obegränsat antal spel. Det måste dock finnas en distributionskanal till handeln.

Det finns tre klasser att tävla i: barnspel, familjespel och vuxenspel. Gränserna är ibland svåra att exakt definiera, varför spelleverantörerna ombeds att komma med ett klassificeringsförslag, dock har juryn rätt att ändra klass om de finner det lämpligt.

För mer information:

Årets Spel för juryn – Lasse Råde, 070-816 97 86, lasse.rade@gmail.com
Lek&Babybranschen – Jennifer Rydén Englund, 070-590 76 97,  jennifer@lekobaby.se

 

Lek & Babybranschen är branschföreningen för alla aktörer, tillverkare, grossist, importör eller återförsäljare på den svenska marknaden för leksaker, hobby-, barn- och babyprodukter. Lek & Babybranschen arbetar för en sund utveckling av branschen, både ur ett ekonomiskt och etiskt perspektiv. Lek & Babybranschen ger ut tidningen Lek & Babyrevyn.

Box 22307 
104 22 Stockholm

www.lekobaby.se  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.