Connect with us

Marknadsnyheter

ABB förvärvar väderdirigeringsverksamhet för att utöka den marina mjukvaruportföljen

Published

on

  • ABB utökar sitt erbjudande med väderstyrd fartygsdirigering, analyser, rapportering och landbaserat stöd genom förvärvet av DTN  Europe BV och DTN Philippines Inc:s fartygsverksamhet
  • DTN:s fartygsverksamhet kompletterar ABB:s befintliga portfölj av digitala lösningar, vilket ger över 5 000 uppkopplade fartyg
  • Väderstyrd fartygsdirigering är viktigt för att optimera bränsleförbrukningen, minska utsläppen och stötta utfasningen av de fossila bränslena inom sjöfart

ABB tillkännagav idag att man ingått ett avtal om att förvärva fartygsverksamheten hos DTN Europe BV och DTN Philippines Inc. (nedan kallad DTN Shipping), vilket utökar företagets erbjudande inom maritim programvara. Detta etablerar ABB som en av marknadsledarna inom optimering av fartygsdirigering. Förvärvet omfattar DTN Shippings portfölj av programvara för fartygsdirigering, inklusive tillämpningar för analyser, rapportering och modellering. Transaktionen omfattas av sedvanliga tillträdesvillkor för slutförande liksom slutförande av tillämpliga samrådsförfaranden med företagsråd.  Förvärvet förväntas slutföras under andra kvartalet 2024.

Förvärvet sker vid en tidpunkt då analyser av väderstyrd fartygsdirigering i realtid spelar en allt viktigare roll för att hjälpa fartygen att optimera effektiviteten och säkerheten. DTN Shippings verksamhet kompletterar ABB:s befintliga digitala erbjudande med marknadsledande programmeringsgränssnitt (API) och utökar antalet fartyg som är uppkopplade mot ABB:s nätverk till över 5 000. ABB och DTN Shipping kommer att arbeta tillsammans för att säkerställa en fortlöpande kundservice och sömlös integrering av ungefär 85 medarbetare som framförallt är lokaliserade i Nederländerna och Filippinerna, till ABB.

DTN Shippings befintliga kunder gynnas av ABB:s expertis inom elektriska, automatiserade och digitala marina lösningar, vilket ger fler möjligheter att uppnå effektiviseringar, spara bränsle och minska utsläppen.

”Vi ser fram emot att välkomna våra nya kollegor till ABB-familjen. Med DTN Shippings unika lösningar för väderstyrd fartygsdirigering kan vi, tillsammans med vår befintliga digitala portfölj, ge fartygsägare och operatörer betydande fördelar över hela världen”, säger Juha Koskela, chef för divisionen ABB Marine & Ports. ”Det är viktigt för vår satsning med att driftsätta digitala lösningar i syfte att kunna fatta bättre underbyggda operativa beslut, något som resulterar i alltmer hållbara fartygsprestanda. I och med det här förvärvet kan vi nu erbjuda digitalisering på alla nivåer, för alla typer och storlekar på fartygsflottan, vilket ger ett unikt erbjudande vad gäller prestanda för fartyg och sjöfart.”

”Innovation är till sin natur ett samarbete”, säger Marc Chesover, VD och koncernchef för DTN. ”Det här är ett viktigt ögonblick i utvecklingen av digitala lösningar för sjöfartsindustrin. Vi är stolta över vad Shipping-teamet har åstadkommit på DTN och är övertygade om att branschen kommer att se ett stort värde i de utökade ABB-erbjudanden som är möjliga när de kombineras med DTN Shipping-portföljen. DTN ser fram emot att fortsätta tillhandahålla centrala prognoselement till ABB efter slutförandet.”

De digitala lösningarna med ABB Ability™ för den marina industrin är väletablerade i segmenten passagerarfartyg, isgående fartyg, containerfartyg och energifartyg. I och med förvärvet stärker ABB ytterligare företagets fokus på investeringar i digitala lösningar som stöttar utfasningen av fossila bränslen och möjliggör en bättre resurseffektivitet, i linje med ABB:s syfte att främja en mer hållbar framtid genom tekniskt ledarskap.  

DTN är ett globalt data-, analys- och teknikföretag. Dess egenutvecklade lösningar och expertis levererar tillförlitlig operativ intelligens för organisationer med komplexa leveranskedjor över hela världen. Tillgång till oöverträffad molnbaserade data, applikationer och insikter som DTN erbjuder hjälper företag att blomstra, förbättra tjänsteleveransen och rörligheten för varor för många kritiska sektorer i den globala ekonomin. DTN har huvudkontor i Minneapolis, MN och Utrecht, Nederländerna och bedriver verksamhet eller har investeringar i Amerika, Europa, Asien och Stillahavsområdet med stöd från över 1200 medarbetare över hela världen.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 24 januari 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
press@se.abb.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Svefa stärker transaktionsrådgivning och utser Sissel Andersson till affärschef Stockholm

Published

on

By

Svefa fortsätter sin offensiva tillväxtsatsning och stärker sitt transaktionsrådgivningserbjudande genom att utse Sissel Andersson till affärschef Stockholm. Samtidigt får Erik Norrman, idag affärschef Väst, utökat ansvar och blir affärschef för både Syd och Väst.

Svefa har, med sin unika position i gränslandet mellan den offentliga och privata sektorn, utvecklat ett unikt erbjudande inom transaktionsrådgivning. Förändringarna är en del i Svefas strategiska tillväxtplan och en förutsättning för fortsatt expansion.

Sissel Andersson, idag projektledare inom Svefas transaktionsteam får utökat ansvarsområde som affärschef för Stockholm. Erik Norrman, idag affärschef i Väst ges utökat ansvar för såväl Syd som Väst

”Under 2023 har vi stärkt vår ställning som strategisk transaktionsrådgivare med god affärskraft och marknadskännedom. Genom att bredda Eriks och Sissels ansvar ser vi ökad förmåga att tillvarata nya möjligheter i marknaden samt för fler att få ta del av ett inspirerande ledarskap” säger Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning. 

För mer information och kommentarer

Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning,
tel: 010-603 87 38 stefan.timan@svefa.se

Johan Hopstadius, press och marknad, tel: 076-634 20 05
johan.hopstadius@svefa.se

Svefa erbjuder spetskompetens och kvalificerad rådgivning inom värdering & analys, samhällsbyggnad & fastighetsutveckling, strategisk & operativ förvaltningsrådgivning, strategiskt affärsstöd samt transaktionsrådgivning. Tillsammans är vi över 250 medarbetare fördelade på kontor från Malmö i söder till Luleå i norr. Svefa Partnergruppen som består av Svefa, Värderingsdata och Set Up omsätter årligen drygt 450 MSEK. Bland våra uppdragsgivare finns allt från stora fastighets- och energibolag, investerare, byggbolag, banker, myndigheter och kommuner till mindre lokala fastighetsaktörer som alla uppskattar vår kombination av fastighetskompetens och affärsintelligens.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

SBB etablerar joint venture-bolag för samhällsfastigheter tillsammans med Castlelake vilket tillför likvid till SBB om cirka 5,2 miljarder kronor

Published

on

By

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (”SBB”) har ingått avtal om att bilda ett joint venture-bolag, SBB Infrastructure AB[1] (”SBB Infrastucture”), tillsammans med fonder som förvaltas av den globala alternativa förvaltaren Castlelake, LP (”Castlelake”). I samband med etableringen av joint venture-bolaget har SBB Infrastructure ingått ett låneavtal med Castlelake, med stöd från Atlas SP Partners (“Atlas”), om cirka 5,2 miljarder kronor[2]. SBB Infrastructure kommer använda en del av lånelikviden för att förvärva fastigheter från SBB samt en del för att refinansiera skulder till SBB (”Transaktionen”).

SBB Infrastructure förvärvar fastigheterna till marknadsvärdet per 31 december 2023 som uppgick till 5,7 miljarder kronor. SBB Infrastructure kommer att som ytterligare säkerhet för lånet erhålla säkerheter från SBB i form av fastigheter värderade till 3,7 miljarder kronor, vilket gör att den totala säkerhetsmassan för lånet uppgår till 9,4 miljarder kronor. Portföljen av samhällsfastigheter kommer drivas och förvaltas av SBB Infrastructure genom ett förvaltningsavtal med SBB.

SBB avser att använda likviden från Transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skulder.

”Transaktionen bekräftar det starka värdet i SBB:s samhällsportfölj som utmärker sig genom en växande efterfrågan, inflationssäkrade kassaflöden och liten risk för hyresbortfall. Likviditeten ger möjlighet till att refinansiera skulder och att genomföra strategiska åtgärder för att maximera bolagets värde över tid. Vi ser fram emot samarbetet med Castlelake”, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Transaktionen är föremål för sedvanliga fullföljandevillkor. Transaktionen är inte föremål för konkurrensgodkännande. Fullföljande av Transaktionen kommer att ske så snart som alla fullföljandevillkor har uppfyllts, vilket väntas ske i mars 2024.

J.P. Morgan, Vinge, Wistrand och Waselius Wist rådgav SBB, DLA och CBRE rådgav Castlelake och CWT och Roschier rådgav Atlas.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Lindahl, Finansdirektör, ir@sbbnorden.se eller press@sbbnorden.se

Denna information utgör insiderinformation som Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 februari 2024 kl. 15:15 CET.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (SBB) är Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur. Bolagets strategi är att långsiktigt äga och förvalta samhällsfastigheter i Norden och hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige samt att bedriva ett aktivt fastighetsutvecklingsarbete. Genom SBBs stora samhällsengagemang finner kommuner och andra intressenter en långsiktig samarbetspartner i bolaget. Bolagets B-aktie (symbol SBB B) och D-aktie (symbol SBB D) handlas på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Mer information om SBB finns på www.sbbnorden.se.

[1] För närvarande SBB Elderly Care Properties AB, org. nr. 559448-7125, under namnändring till SBB Infrastructure AB.

[2] EURIBOR utgör basränta för EUR-delen av lånet, motsvarande 217 miljoner EUR, och STIBOR utgör basränta för SEK-delen av lånet, motsvarande 2 745 miljoner SEK. Räntesatsen för lånet uppgår till EURIBOR/STIBOR + 500bps.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stockholm Stadsteater erbjuder syntolkning

Published

on

By

I ett nytt samarbete kommer föreningen Syntolkning Nu i Sverige, tillsammans med Stockholm Stadsteater erbjuda livesyntolkning till några utvalda produktioner.

Den 11 maj kommer ”En midsommarnattsdröm” erbjudas med livesyntolkning. Det är en mörk komedi fylld av kärlekstrassel, magi, drömmar och förväxlingar med bland andra Leif Andrée i rollen som Puck, Angelika Prick som Titania och Bahador Foladi som Botten.

En månad senare, den 8 juni, får man som se en av de sista föreställningarna av ”Matilda-The musical” livesyntolkad. Ett musikaliskt och fantasifullt äventyr om den begåvade flickan Matilda Wormwood som tar ställning mot en orättvis och kall vuxenvärld. 

I oktober kommer den stora musikalen ”Company” att livesyntolkas. Det är en av världens mest älskade musikaler som kommer till Stockholm stadsteater. I Company följer vi Bobbies sökande efter kärlek och mening, omgiven av vänner i parrelationer och mitt i den pulserande storstaden.

Platser till samtliga syntolkningar är placerade långt fram och ledsagare medföljer utan kostnad. Man bör boka platser nu, för att försäkra sig om att få ta del av syntolkningarna. Bokas via länkarna till vår hemsida eller via e-post, boka@syntolkning.nu

Kontakt:
Peter Lilliecrona, verksamhetsledare i Syntolkning Nu i Sverige, 0730-345112, peter@syntolkning.nu 

Om syntolkning: 

Syntolkningen är ett icke subventionerat hjälpmedel, främst för personer med synnedsättning. Förmedlas från en syntolk, som beskriver det som syns. Livesyntolkning kan ske trådlöst i en lokal eller utomhus. Syntolkning kan ske enskilt, men oftast till grupp och då även på flera olika språk samtidigt. Syntolkning skall inte förväxlas med teckenspråkstolkning, eller referat.
Livesyntolkning av evenemang sker lika bra både utomhus som inomhus. Ibland sker det i stora teatersalonger eller arenor liksom i små intima teaterlokaler. Någon gång kan det ske på en utomhusteater liksom utomhus på stora ytor i en park eller nöjesfält. Syntolkning sker alltid med respekt för scenen, evenemanget och för publiken, både de som tar del av syntolkningen liksom de som inte gör det. Syntolkningen finns där utan att märkas, då den sänds trådlöst, från digitala sändare till mottagare hos berörda. 
Syntolkning Nu samarbetar bland annat med SRF, US och FSBU. Läs mer om syntolkning på Wikipedia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.