Connect with us

Marknadsnyheter

ABB lanserar världens första vätskekylda IE5 SynRM-motor som sätter standarden för energieffektivitet och hög uteffekt

Published

on

  • Ny design kombinerar den ultrahöga effektiviteten hos SynRM-motorer med höga prestanda tack vare vätskekylning, som tidigare enbart var tillgänglig för induktionsmotorer
  • Vätskekylda IE5 SynRM-motorer lämpar sig mycket väl för tillämpningar där hög uteffekt i kompakt format är en kritisk faktor
  • IE5-effektivitet och utomordentlig tillförlitlighet optimerar den totala ägandekostnaden (TCO) tack vare lägre energiförbrukning och minskade kostnader för drift och underhåll

ABB har ytterligare en världspremiär med sin serie med IE5 SynRM-motorer (synkron reluktansmotor) i och med lanseringen av en ny version som kombinerar fördelarna med ultrahög energieffektivitet och högeffektiv vätskekylning. Den nya utformningen sätter en ny standard för hög uteffekt och tillförlitlighet i ett kompakt format.

Kunderna kan använda vätskekylda IE5 SynRM-motorer för att spara energikostnader och minska utsläppen i nya projekt eller ersätta äldre mindre effektiva motorer. De lämpar sig väl för en rad olika branscher, inklusive marin framdrivning, produktion av gummi och plaster samt livsmedel.

En stor fördel med vätskekylda IE5 SynRM-motorer är att de är mycket effektivare än de traditionella vätskekylda induktionsmotorer som är i drift nu, vilket innebär att de har en betydande potential för uppgradering till energibesparande teknik. Energieffektivitet är avgörande för att optimera den totala ägandekostnaden (TCO) för en elmotor eftersom energikostnaden för att driva den under hela livscykeln står för cirka 97 procent av en motors totala livscykelkostnad, där inköpskostnaden enbart står för cirka två procent. IE5-motorer har 40 procent lägre energiförluster jämfört med vanliga IE3-motorer. Detta innebär att återbetalningstiden för en IE5-motor istället för en IE3-motor ofta blir mindre än ett år.

Tillförlitligheten förbättras av högeffektiv kylning i kombination med en svalare SynRM-rotor och kylflänsar på lagerskölden, vilka minskar driftstemperaturen i lagren. Detta bidrar till att öka livslängden på motorns mest kritiska komponenter och minskar därmed underhållsbehovet.

Motorerna är robusta med tätningar som håller ute fukt, smuts och damm och har en slät utsida vilket förhindrar uppbyggnad av damm. Detta gör dem perfekta för krävande tillämpningar där det behövs hög effekttäthet i begränsade utrymmen, som marina framdrivningssystem och bogpropellrar. Motorerna behöver inte heller fläktar eller ventilation, så de stör inte den omgivande luften och frigör inte värme i den omgivande miljön. Detta är en stor fördel i processer som påverkas av luftflödet, som produktion av gummi och plaster samt livsmedelstillämpningar, till exempel maskiner för chokladconchning. Utan fläktar ger motorerna också en bättre arbetsmiljö genom lägre bullernivå.

Stellan Rosenquist, produkt och marknadsansvarig för lågspänningsmotorer på ABB i Sverige, säger: ”ABB var först med både SynRM-tekniken och vätskekylning för induktionsmotorer. Nu har vi sammanfört dem i vår vätskekylda IE5 SynRM-motor, vilket gör det möjligt för kunder att dra nytta av fördelarna med ultrahög effektivitet i ett ännu bredare spektrum av tillämpningar. Det här innebär ytterligare en världspremiär för den här serien efter lanseringen av vår IE5 SynRM Increased Safety-motor för explosionsfarliga miljöer.”

Den höga uteffekten hos den vätskekylda IE5 SynRM-motorn ger ökad flexibilitet i utförandet. Designen innebär att en motor kan uppgraderas till högre uteffekt i samma format eller medge en ännu kompaktare installation med samma uteffekt.

De vätskekylda IE5 SynRM-motorerna är avsevärt lättare än konkurrenterna, vilket gör dem enkla att hantera och installera. En 240 kW IE5 SynRM-motor i ramstorleken 315 väger 870 kg, nästan hälften av vikten på en motsvarande IE3 induktionsmotor.

Vätskekylda IE5 SynRM-motorer finns i axelstorlekar IEC 200-315 med stomme i aluminium; gjutjärn kan fås på begäran. Den mångsidiga designen ger motorer med enastående prestanda i en rad olika effektstorlekar, från 37 till 710 kW vid 400 V.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 7 februari 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s fler än 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com  

ABB Motion håller världen igång– och sparar energi varje dag. Vi uppfinner och tänjer på teknikgränserna för att möjliggöra en framtid med låga koldioxidutsläpp för kunder, industrier och samhälle. Med våra digitalt uppkopplingsbara frekvensomriktare, motorer och tjänster uppnår våra kunder och partners bättre prestanda, säkerhet och tillförlitlighet. Vi erbjuder en kombination av domänkunnande och teknik för att kunna leverera den optimala lösningen för frekvensomriktare och motorer för ett brett spektrum av tillämpningar inom alla industrisegment. Genom vår globala närvaro står vi alltid redo att betjäna våra kunder. Med över 140 år av djupgående expertis inom området elektriska drivlinelösningar lär vi oss och blir bättre varje dag. www.abb.com

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
press@se.abb.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Svefa stärker transaktionsrådgivning och utser Sissel Andersson till affärschef Stockholm

Published

on

By

Svefa fortsätter sin offensiva tillväxtsatsning och stärker sitt transaktionsrådgivningserbjudande genom att utse Sissel Andersson till affärschef Stockholm. Samtidigt får Erik Norrman, idag affärschef Väst, utökat ansvar och blir affärschef för både Syd och Väst.

Svefa har, med sin unika position i gränslandet mellan den offentliga och privata sektorn, utvecklat ett unikt erbjudande inom transaktionsrådgivning. Förändringarna är en del i Svefas strategiska tillväxtplan och en förutsättning för fortsatt expansion.

Sissel Andersson, idag projektledare inom Svefas transaktionsteam får utökat ansvarsområde som affärschef för Stockholm. Erik Norrman, idag affärschef i Väst ges utökat ansvar för såväl Syd som Väst

”Under 2023 har vi stärkt vår ställning som strategisk transaktionsrådgivare med god affärskraft och marknadskännedom. Genom att bredda Eriks och Sissels ansvar ser vi ökad förmåga att tillvarata nya möjligheter i marknaden samt för fler att få ta del av ett inspirerande ledarskap” säger Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning. 

För mer information och kommentarer

Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning,
tel: 010-603 87 38 stefan.timan@svefa.se

Johan Hopstadius, press och marknad, tel: 076-634 20 05
johan.hopstadius@svefa.se

Svefa erbjuder spetskompetens och kvalificerad rådgivning inom värdering & analys, samhällsbyggnad & fastighetsutveckling, strategisk & operativ förvaltningsrådgivning, strategiskt affärsstöd samt transaktionsrådgivning. Tillsammans är vi över 250 medarbetare fördelade på kontor från Malmö i söder till Luleå i norr. Svefa Partnergruppen som består av Svefa, Värderingsdata och Set Up omsätter årligen drygt 450 MSEK. Bland våra uppdragsgivare finns allt från stora fastighets- och energibolag, investerare, byggbolag, banker, myndigheter och kommuner till mindre lokala fastighetsaktörer som alla uppskattar vår kombination av fastighetskompetens och affärsintelligens.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

SBB etablerar joint venture-bolag för samhällsfastigheter tillsammans med Castlelake vilket tillför likvid till SBB om cirka 5,2 miljarder kronor

Published

on

By

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (”SBB”) har ingått avtal om att bilda ett joint venture-bolag, SBB Infrastructure AB[1] (”SBB Infrastucture”), tillsammans med fonder som förvaltas av den globala alternativa förvaltaren Castlelake, LP (”Castlelake”). I samband med etableringen av joint venture-bolaget har SBB Infrastructure ingått ett låneavtal med Castlelake, med stöd från Atlas SP Partners (“Atlas”), om cirka 5,2 miljarder kronor[2]. SBB Infrastructure kommer använda en del av lånelikviden för att förvärva fastigheter från SBB samt en del för att refinansiera skulder till SBB (”Transaktionen”).

SBB Infrastructure förvärvar fastigheterna till marknadsvärdet per 31 december 2023 som uppgick till 5,7 miljarder kronor. SBB Infrastructure kommer att som ytterligare säkerhet för lånet erhålla säkerheter från SBB i form av fastigheter värderade till 3,7 miljarder kronor, vilket gör att den totala säkerhetsmassan för lånet uppgår till 9,4 miljarder kronor. Portföljen av samhällsfastigheter kommer drivas och förvaltas av SBB Infrastructure genom ett förvaltningsavtal med SBB.

SBB avser att använda likviden från Transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skulder.

”Transaktionen bekräftar det starka värdet i SBB:s samhällsportfölj som utmärker sig genom en växande efterfrågan, inflationssäkrade kassaflöden och liten risk för hyresbortfall. Likviditeten ger möjlighet till att refinansiera skulder och att genomföra strategiska åtgärder för att maximera bolagets värde över tid. Vi ser fram emot samarbetet med Castlelake”, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Transaktionen är föremål för sedvanliga fullföljandevillkor. Transaktionen är inte föremål för konkurrensgodkännande. Fullföljande av Transaktionen kommer att ske så snart som alla fullföljandevillkor har uppfyllts, vilket väntas ske i mars 2024.

J.P. Morgan, Vinge, Wistrand och Waselius Wist rådgav SBB, DLA och CBRE rådgav Castlelake och CWT och Roschier rådgav Atlas.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Lindahl, Finansdirektör, ir@sbbnorden.se eller press@sbbnorden.se

Denna information utgör insiderinformation som Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 februari 2024 kl. 15:15 CET.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (SBB) är Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur. Bolagets strategi är att långsiktigt äga och förvalta samhällsfastigheter i Norden och hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige samt att bedriva ett aktivt fastighetsutvecklingsarbete. Genom SBBs stora samhällsengagemang finner kommuner och andra intressenter en långsiktig samarbetspartner i bolaget. Bolagets B-aktie (symbol SBB B) och D-aktie (symbol SBB D) handlas på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Mer information om SBB finns på www.sbbnorden.se.

[1] För närvarande SBB Elderly Care Properties AB, org. nr. 559448-7125, under namnändring till SBB Infrastructure AB.

[2] EURIBOR utgör basränta för EUR-delen av lånet, motsvarande 217 miljoner EUR, och STIBOR utgör basränta för SEK-delen av lånet, motsvarande 2 745 miljoner SEK. Räntesatsen för lånet uppgår till EURIBOR/STIBOR + 500bps.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stockholm Stadsteater erbjuder syntolkning

Published

on

By

I ett nytt samarbete kommer föreningen Syntolkning Nu i Sverige, tillsammans med Stockholm Stadsteater erbjuda livesyntolkning till några utvalda produktioner.

Den 11 maj kommer ”En midsommarnattsdröm” erbjudas med livesyntolkning. Det är en mörk komedi fylld av kärlekstrassel, magi, drömmar och förväxlingar med bland andra Leif Andrée i rollen som Puck, Angelika Prick som Titania och Bahador Foladi som Botten.

En månad senare, den 8 juni, får man som se en av de sista föreställningarna av ”Matilda-The musical” livesyntolkad. Ett musikaliskt och fantasifullt äventyr om den begåvade flickan Matilda Wormwood som tar ställning mot en orättvis och kall vuxenvärld. 

I oktober kommer den stora musikalen ”Company” att livesyntolkas. Det är en av världens mest älskade musikaler som kommer till Stockholm stadsteater. I Company följer vi Bobbies sökande efter kärlek och mening, omgiven av vänner i parrelationer och mitt i den pulserande storstaden.

Platser till samtliga syntolkningar är placerade långt fram och ledsagare medföljer utan kostnad. Man bör boka platser nu, för att försäkra sig om att få ta del av syntolkningarna. Bokas via länkarna till vår hemsida eller via e-post, boka@syntolkning.nu

Kontakt:
Peter Lilliecrona, verksamhetsledare i Syntolkning Nu i Sverige, 0730-345112, peter@syntolkning.nu 

Om syntolkning: 

Syntolkningen är ett icke subventionerat hjälpmedel, främst för personer med synnedsättning. Förmedlas från en syntolk, som beskriver det som syns. Livesyntolkning kan ske trådlöst i en lokal eller utomhus. Syntolkning kan ske enskilt, men oftast till grupp och då även på flera olika språk samtidigt. Syntolkning skall inte förväxlas med teckenspråkstolkning, eller referat.
Livesyntolkning av evenemang sker lika bra både utomhus som inomhus. Ibland sker det i stora teatersalonger eller arenor liksom i små intima teaterlokaler. Någon gång kan det ske på en utomhusteater liksom utomhus på stora ytor i en park eller nöjesfält. Syntolkning sker alltid med respekt för scenen, evenemanget och för publiken, både de som tar del av syntolkningen liksom de som inte gör det. Syntolkningen finns där utan att märkas, då den sänds trådlöst, från digitala sändare till mottagare hos berörda. 
Syntolkning Nu samarbetar bland annat med SRF, US och FSBU. Läs mer om syntolkning på Wikipedia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.