Absolicon samarbetar med forskningsteam på Chalmers för nya sätt att lagra energi

| 27 mars, 2020 | 0 kommentarer

Absolicon har skrivit en avsiktsförklaring med Prof. Dr. Kasper Moth-Poulsen från Chalmers som utvecklar en ny molekyl som kan lagra solenergi. Projektet erbjuds att använda Absolicons solfångare T160 för att ladda molekylen med energi.

Forskarna på Chalmers har lyckats utforma en molekyl som har förmågan lagra värme i upp till 18 år.

– Vi kan nu spara energin i upp till 18 år och när vi vill använda den får vi en värmeökning som är högre än vi vågat hoppas på, säger Kasper Moth-Poulsen på Chalmers webbplats. 

Absolicon kommer att bidra med sitt branschkunnande och kommer erbjuda forskningsgruppen Absolicons solfångare T160 som kan modifieras för att ladda molekylen med energi.

– Detta är ett spännande projekt att vara en del av och vi tror att vår solfångare T160 kan bidra till utvecklingen av hållbara sätt att lagra värme och i förlängningen stärka konkurrenskraften i förnyelsebara energialternativ, säger Joakim Byström, vd Absolicon.

Absolicon Solar Collector har utvecklat solfångaren T160 som är den första koncentrerande solfångaren att uppnå den rekordhöga optiska verkningsgraden 76 % samt certifieras enligt den europeiska standarden Solar Keymark.

– Absolicon vilar på över tjugo års forskning kring solenergi. Nu har vi lyckats skapa en solfångare som tar vara på solenergin bättre än någon annan i världen. Hållbara lösningar för att lagra energin känns som nästa naturliga steg för att göra solenergi till det självklara valet för industrier och byggnader, säger Joakim Byström.

Läs mer på

https://www.chalmers.se/sv/institutioner/chem/nyheter/Sidor/Utsläppsfritt-energisystem-sparar-värmen-från-sommarens-sol-till-vintern.aspx

Joakim Byström vd Absolicon Solar Collector AB
E-post: [email protected]
tel: 0611-557000

Pressbilder: http://www.absolicon.se/nyheter/pressbilder/ 

Absolicon är ett börsnoterat svenskt solenergiföretag, specialiserat på koncentrerad solvärme. Solfångaren T160 arbetar upp till 160°C och har den högsta optiska verkningsgraden som någonsin uppmätts för ett kommersiellt tillgängligt litet paraboliskt tråg. Absolicon har uppnått banbrytande prestanda och levererat en första produktionslina till den kinesiska provinsen Sichuan och byggt en robotiserad produktionslina i Sverige för demonstration för intresserade kunder och för egen tillverkning av solfångare. Tre ramavtal har tecknats för leverans av produktionslina till Sydafrika, Kenya respektive Cypern. Varje produktionslina har kapacitet att producera en solfångare var sjätte minut, 50 MWp(th) årligen. Företaget kombinerar solenergiforskning med försäljning av solfångarfält till industrier som behöver hetta och ånga samt kompletta robotiserade produktionslinor för T160.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *