Connect with us

Marknadsnyheter

AcouSort lämnar nulägesrapport

Published

on

fr, jul 06, 2018 15:27 CET

AcouSort AB (publ) (”AcouSort”) lämnar idag, den 06 juli 2018, genom detta pressmeddelande en nulägesrapport avseende bolagets pågående projekt och aktiviteter. Pressmeddelandet behandlar huvudsakligen dessa punkter: 

  • Företrädesemissionen som AcouSort genomförde under våren 2018.
  • Detaljer kring licens- och distributionsavtalet med Instrumentation Laboratory.
  • Status gällande projektet med OEM-partner 3.
  • Rapport avseende marknads- och försäljningsarbetet med benchtop-systemen AcouWash och AcouTrap.

Generellt om bolaget

Under våren 2018 genomförde AcouSort en företrädesemission om cirka 22,5 MSEK före emissionskostnader. Motivet för företrädesemissionen var framförallt att anskaffa kapital för att utveckla nuvarande och kommande samarbeten med strategiska partners i Life Science-branschen samt att implementera den utvecklings- och kommersialiseringsplan som AcouSort har för sina produkter. Förträdesemissionen tecknades till cirka 125 procent och genererade ett signifikant intresse från både nya och gamla investerare. Från att i mars 2018 ha haft cirka 560 aktieägare uppgick antalet aktieägare efter företrädesemissionen till över 1 000 stycken. Bolaget vill ta detta tillfälle i akt att välkomna nya aktieägare och att tacka både nya och befintliga ägare för det fortsatta intresset för AcouSort.

Den 28 juni genomförde Trading Direkt en analys av AcouSorts aktie. Analysen kan hittas genom följande länk: https://www.youtube.com/watch?v=hviaEaZmDhE.  

Avseende bolagets strategiska OEM-projekt

Den 8 juni meddelade AcouSort att ett licens- och distributionsavtal ingåtts med amerikanska Instrumentation Laboratory Inc (”Instrumentation Laboratory” eller ”IL”). Avtalet ger IL rättigheter att exklusivt implementera AcouSorts bakgrundsteknologi såväl som de specifika resultat som framkommit under de senaste årens gemensamma studier, i en av IL:s produktlinjer. Under Instrumentation Laboratorys utvecklingsarbete kommer AcouSort, mot marknadsmässig ersättning, att tillhandahålla rådgivning avseende teknologin. För att kunna leverera komponenter för IL:s applikation behöver AcouSort kunna uppfylla kvalitetssäkringen ISO 13485 för medicinsk utrustning. Bolagets arbetar för att denna kvalitetssäkring ska uppnås under 2019. Avtalet med IL är enligt styrelsen en stor milstolpe för AcouSort. Det är en kvittens på att AcouSorts teknologi samt strategi att utveckla produkter i samarbetsprojekt är fruktsam. Detta första avtal med IL kommer att medföra årliga royalties med en kontinuerligt ökande lägstanivå samt en del som är baserad på försäljningsmängd, när produkten är marknadslanserad. Eftersom dessa royalties är avhängiga av framtida försäljning är det enligt styrelsen svårt att göra en exakt uppskattning på avtalets finansiella storlek, men vid full implementering bedömer styrelsen att avtalet för denna första produkt kan generera årliga intäkter om cirka 1,5 MUSD.

AcouSort bedriver parallellt med IL-samarbetet även fortsatt utveckling inom projektet med OEM-partner 3, avseende blodplasmaseparation i veterinärmedicinska applikationer. Under våren 2018 har en gemensam analys genomförts gällande att eventuellt patentera den specifika blodplasmalösningen som kunde demonstreras i genomförbarhetsprojektet. Denna analys är ännu ej helt färdigställd varför beslut om patentering ännu ej tagits. Under tiden arbetar AcouSort med fortsatt effektivisering och förfining av lösningens robusthet och effektivitet.  

Avseende bolagets benchtop-system

AcouWash

AcouWash-systemet togs mycket väl emot när systemet lanserades på CYTO-2018 i Prag i maj. Den enklaste applikationen för AcouWash är ”tvätt” av celler vilket innebär att celler flyttas från en buffertlösning till en annan. Celltvätt utförs flera gånger varje dag i laboratorier runt om i världen, idag främst med hjälp av klassisk centrifugering och resuspendering. Fördelarna med AcouWash är bland annat varsammare hantering av cellerna, en automatiserad process, högre effektivitet och en möjlighet att tvätta små cellpopulationer med minimala förluster. En stor försäljningsbarriär för AcouWash gentemot klassiska centrifuger är enligt styrelsen systemets pris, som är cirka 5–10 gånger högre än standardcentrifuger. Bolagets marknadsföringsinsatser är därför nu inriktade framförallt mot tillämpningar som antingen kräver en mycket ren och stabil celltvätt eller som kräver en automatiserad process för att därigenom minska variationer mellan olika cellbatcher. AcouSort har under våren 2018 arbetat med flera forskningsgrupper på Lunds universitet och arbetat fram fler celltvättsapplikationer och separationsprocesser som ökar och tydliggör antalet tillämpningsområden för AcouWash. Syftet med detta är att generera data för framtagning av marknadsföringsmaterial i form av så kallade Application Notes. Som en kvittens på AcouSorts innovationsförmåga bjöds AcouSort in för att demonstrera AcouWash på utställningen Innovation AveNEW under SLAS-Europe-konferensen i Bryssel den 27–29 juni 2018. På konferensen fick AcouSort flera intressanta försäljningsleads samt värdefulla kontakter avseende potentiella framtida OEM-projekt.

AcouTrap

Styrelsen noterar att det har varit svårare att sälja AcouTrap-systemet än ursprungligen förväntat. Som tidigare nämnt är huvudsyftet för detta system infångning och anrikning av extracellulära vesikler och exosomer. Dock är de efterföljande analysmetoderna av dessa submikronpartiklar ännu i sin linda, vilket hittills gjort det svårt för bolaget att mäta och validera systemets prestanda. Tre av bolagets AcouTrap-prototyper används för närvarande av forskningsgrupper på Lunds universitet i större forskningsprojekt där systemet spelar en nyckelroll och studier i mer extensiva biobankprovserier pågår. Preliminära resultat visar att AcouTrap fungerar väl för vesikelanrikning och utgör en förenklande faktor för vesikelanalys i prekliniska prover såväl som patientprover. Resultat från studierna på Lunds universitet börjar nu generera publikationer i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter och kommer därigenom utgöra ett mer grundligt marknadsföringsmaterial för systemet. En ytterligare marknadsföringsstrategi som AcouSort planerar för systemet under hösten 2018 är att, under en begränsad tidsperiod, placera ut systemet i laboratorier hos så kallade Key Opinion Leaders inom fältet för analys av vesikler och exosomer. Laboratorierna kommer därefter ha möjlighet att köpa ut systemen för ett rabatterat pris. Det är styrelsens bedömning att en validering av AcouTrap hos Key Opinion Leaders väsentligt kan underlätta marknadsföringen av AcouTrap.

VD Torsten Freltoft kommenterar 

”Det har nu gått ungefär ett halvår sedan vi senast publicerade en nulägesrapport. Under den perioden har mycket hänt. Under 2018 har vi ingått ett avtal med Instrument Laboratory vilket utgör en stor milstolpe för AcouSort avseende kommersialiseringen av vår ultraljudsbaserade separationsteknologi. Avtalet har ett signifikant värde för AcouSort, dels på grund av intäkterna det medför och dels för att det öppnar upp dörren och blir en modell för framtida licensavtal inom andra applikationsområden. Vi har under våren även genomfört en framgångsrik nyemission. Det är glädjande att se det stora intresse som finns för AcouSort och det vi arbetar med – att sortera och hantera celler med ultraljud. Genom likviden vi tillförs från nyemissionen kommer vi att kunna fortsätta arbetet med implementeringen av våra utvecklings- och kommersialiseringsplaner för att inrikta vår teknologi mot klinisk diagnostik. Under våren har vi även arbetat hårt med marknadsföringsarbetet av AcouWash- och AcouTrap-systemen. För AcouWash har vi flera intressanta leads på gång, bland annat som ett resultat av närvaro på mässor där vi demonstrerat systemets många fördelar gentemot befintlig teknik. Avseende AcouTrap har vi upplevt vissa svårigheter med försäljningen, vi bedömer dock att detta framförallt beror på att forskningsfältet för vesiklar och exosomer fortfarande är i ett tidigt stadie och kännedomen om AcouSorts teknologi ännu inte har nått ut inom exosom- och vesikelområdet. Vi genomför därför just nu flera marknadsföringsinsatser, bl.a. baserat på nya vetenskapligt publicerade forskningsresultat, för att öka försäljningen av våra benchtop-system”.

För ytterligare information om AcouSort, vänligen kontakta:

Torsten Freltoft, VD
Telefon: +45 2045 0854
E-post: torsten.freltoft@acousort.com

Om AcouSort

AcouSort AB (organisationsnummer 556824-1037) är ett teknologiföretag inriktat mot medtech/biotech, baserat i Lund. Bolaget har utvecklat en plattformsteknologi kring akustofores, som är en ny och innovativ metod för att separera, anrika och rengöra celler och andra partiklar för bioanalys, med hjälp av ultraljud. Separation och rengöring av celler är en central del inom forskning och diagnostik gällande flera stora sjukdomsområden, exempelvis cancer och sepsis (blodförgiftning). Bolagets initiala affärsidé är att utveckla vetenskapliga instrument baserade på akustofores för icke-klinisk forskning om biologiska partiklar och celler. Bolaget har dessutom ett antal utvecklingssamarbeten med ledande biotechföretag och har som vision att bli en ledande leverantör av OEM-produkter baserade på akustofores avsedda för hantering av celler och partiklar inom kliniska tillämpningsområden.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.