Connect with us

Marknadsnyheter

AFRYs nästa tillväxtresa presenteras på Kapitalmarknadsdagen

Published

on

På Kapitalmarknadsdagen presenterar AFRYs VD Jonas Gustavsson tillsammans med koncernledningen den nya Take-off Strategin för tillväxt och upprepar de finansiella målen.

AFRY inleder nu nästa del av resan med starkt fokus på tillväxt i transformativa segment där kärnan är hållbarhet och digitalisering liksom ”best in class operations”.

”Vi befinner oss mitt i flera större omställningar i dagens samhälle, drivet av digitalisering och efterfrågan på mer hållbara lösningar. Vardagslivet kommer att förändras radikalt för stora delar av världens befolkning under de kommande decennierna. Genom vårt nordiska arv och vår globala räckvidd kommer vi att accelerera den hållbara omställningen, nyttja vår digitala kompetens och fortsätta att skapa värde för ägare, kunder, medarbetare och samhället i stort”, säger Jonas Gustavsson, koncernchef och VD på AFRY.

Finansiella mål oförändrade

De finansiella målen utvärderas löpande utifrån marknadsförutsättningar och förändringar i bolaget. De befintliga finansiella målen kvarstår och gäller över en konjunkturcykel:

– En årlig tillväxt på 10 procent. Målet inkluderar tilläggsförvärv. Utöver detta tillkommer större plattformsförvärv.

– En EBITA-marginal på 10 procent (exklusive jämförelsestörande poster)

– En nettolåneskuld i relation till EBITDA om 2,5.

Take-Off Strategi för tillväxt

Vår ambition är att vara Ledande i Europa inom hållbar teknik, design och rådgivning med global räckvidd. Den nya strategin för tillväxt beskriver hur vi ska ta oss dit och bygger på fem pelare:

1. Skapa tillväxt i våra kärnmarknader – organiskt och genom förvärv

AFRY kommer att accelerera den organiska tillväxten i kärnmarknader genom att attrahera nya och utveckla nuvarande medarbetare. Baserat på vår stärkta balansräkning kommer vi även att accelerera vår förvärvsagenda med fokus på tilläggsförvärv, men även plattformsförvärv.

2. Inriktning på transformativa segment som uppvisar stark och långsiktig tillväxt

AFRY kommer att fokusera på segment som uppvisar stark och långsiktig tillväxt, till exempel Infrastructure, Bioindustry, Food & Life Science och Clean Energy. Vi siktar på ledande positioner inom dessa segment och fokuserar på uppdrag där vi har en stark position i kundens värdekedja.

Efterfrågan på ren energi ökar och AFRY kommer vara ledande i denna omställning. En åtgärd är att AFRY inte kommer gå in i nya CAPEX-projekt inom nybyggnation av kolkraftverk från januari, 2021. Befintliga avtal kommer att slutföras.

3. Utveckla AFRY Digital – en strategisk tillväxtplattform

AFRY kommer att vara drivande inom industriell digitalisering och vara bäst på att använda digital teknik i våra kärnsektorer. Inom fem år siktar vi på att tredubbla intäkterna inom det digitala området, så att de utgör > 20 procent av bolagets intäkter. Enheten ”Digital X” etableras i januari 2021 för att stärka den digitala omställningen. Den digitala enheten kommer att ha cirka 200 medarbetare vid slutet av första halvåret 2021.

4. Leda inom hållbara lösningar för att främja påverkan och tillväxt

AFRY är unikt positionerat att inta en ledande roll som möjliggörare inom hållbarhetsomställningen, så som den beskrivs i EU:s taxonomi och i EU:s Green Deal, givet våra kunders efterfrågan, vår närvaro och ambitioner. AFRY har undertecknat åtagandet ”1,5 °C Commitment Letter” för Science Based Target-initiativet och under denna process kommer vi att validera målet att nå ett nettonollutsläpp av koldioxid senast år 2050.

5. Leverera ”best in class operations” för att skapa tillväxt och skalbarhet

AFRY har tagit fram en skalbar plattform för att möjliggöra effektiv försäljning, förbättrad kvalitet och bättre användning av information. Fokus ligger också på att dra nytta av effektiva transaktions-center, utnyttja skalfördelar i kärnmarknader och öka användningen av kompetenscenter. Under 2019 uppgick kostnadssynergierna till 218 MSEK. Hittills i 2020 uppgår de ackumulerade långsiktiga besparingarna till >150 MSEK årligen (jämfört med 120 MSEK som tidigare kommunicerats).

Attraktiv arbetsgivare

AFRY har en stark ambition och strategi att accelerera tillväxten och skapa värde för våra intressenter. Vi kommer att fortsätta att främja kultur och ledarskap i kombination med att stärka vår varumärkesresa där AFRY ska ses som en av de mest spännande och intressanta arbetsgivarna i Norden. AFRY har uppdaterat varumärkesplattformen så att den överensstämmer med företagets tillväxtambition och starka syfte.

Mål: Vi accelererar omställningen mot ett hållbart samhälle

Vision: Making Future

Kärnvärden: Modiga och hängivna lagspelare

Medarbetare: Inkluderande och diversifierade team med djup sektorkompetens

Corporate Communication

ÅF Pöyry AB (publ)

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Cathrine Sandegren, EVP and Head of Communications & Brand

+ 46 70-292 68 26

ÅF Pöyry AB (publ), Frösundaleden 2, SE-169 99 Stockholm

Telefon +46 10 505 00 00, säte i Stockholm, www.afry.com

Organisationsnr 556120-6474, momsreg.nr SE556120647401

AFRY är ett internationellt företag inom teknik, design och rådgivning. Vi hjälper våra kunder att utvecklas inom hållbarhet och digitalisering. Vi är 17 000 hängivna experter inom områdena infrastruktur, industri och energi, som arbetar över hela världen för att skapa hållbara lösningar för kommande generationer.

Making Future.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.