Åhléns hållbarhetsrapport 2020 med sikte på 2030

| 7 april, 2021 | 0 kommentarer

Under 2020 togs flera viktiga steg framåt för hållbarhetsarbetet. Åhléns investerade i ett robotiserat lager designat för låg energiförbrukning och effektivare logistik, gjorde betydande förflyttningar från konventionella till mer hållbara material samt tog de första stegen mot att fasa ut den egna guiden Bra val. Åhléns har även tagit fram nya fokusområden för att nå en långsiktigt hållbar utveckling där samarbete, klimatneutralitet och mer hållbar konsumtion är ledord.

Trots det utmanande läget som genomsyrade 2020 tog Åhléns viktiga steg framåt för hållbarhetsarbetet. Genom marknadsplatsen finns nu en plattform som kombinerar affärsutveckling och hållbarhetskoncept såsom second-hand, uthyrning av kläder och yta som upplåts till externa aktörer. Under året investerades också i ett nytt robotiserat lager, som utöver att möjliggöra effektiva logistiklösningar, är designat för att minimera energianvändningen med solpaneler installerade på taket.

– 2020 var ett speciellt år på många sätt, trots det är jag glad att vi lyckades ta viktiga steg framåt i vårt arbete både på kort och lång sikt. Åhléns är i slutfasen med att sätta en långsiktig hållbarhetsstrategi som sträcker sig till 2030 med nya fokusområden som förutsätter samarbete i större utsträckning både internt och externt. Detta ger oss bättre förutsättningar för de förändringar som måste till, säger Sofia Bothelius, Strategi- och hållbarhetschef Åhléns.

Inom fokusområdet klimatförändringar och påverkan har Åhléns gjort stora förflyttningar från konventionella till mer hållbara material då nästan 40% av den egna produktionen utgörs av material från mer hållbara källor. Åhléns har också deltagit i ett pilotprojekt kring kartläggning av plaster med målsättningen att reducera plastförpackningar med 25% till år 2025, och plaster i produkter med 25% till 2030. Åhléns är således med och går i bräschen för svenska bolag kring minskad plastanvändning. Vi överträffar även vårt mål till 2020 om minskad klimatpåverkan med 15% främst genom minskad andel transporter.

–  Åhléns har beslutat att fasa ut den egna produktmärkningen Bra val som syftat till att guida kunder till mer hållbara produkter. Vi kommer fortsatt använda oss av tredjeparts certifieringar på produkt för material och produktionsmetoder men vi ser inte längre att vår egen märkning tillför det extra värde som den gjorde tidigare, kravbilden både från oss själva och omvärlden har ändrats. Det är vårt ansvar att säkerställa att de produkter som säljs har tillverkats med hänsyn till människor och miljö och målet är att vårt sortiment senast 2025 endast ska bestå av mer resurseffektiva produktionsprocesser utöver hållbara material säger Sofia Bothelius Strategi- och hållbarhetschef Åhléns.

Inom fokusområdet mångfald och inkludering fortsatte Åhléns sitt samarbete med ÖppnaDörren som möjliggör möten mellan nya och etablerade svenskar. Fram till 2020 har man totalt möjliggjort 374 möten, där målet var satt till 300 och där mötet vidareutvecklats till att genomföras digitalt.

Under 2021 och framåt kommer Åhléns att jobba med att säkerställa att förhållning till klimatet, cirkulär ekonomi och social hållbarhet genomsyrar hela kundresan. Ambitionen är att Åhléns ska vara ett ledande socialt ansvarstagande och inkluderande bolag där hållbar konsumtion och klimatneutralitet är ledord.

För tredje året i rad publicerar Åhléns hållbarhetsrapporten enligt GRI Standards.

Länk till rapport: https://www.ahlens.se/cms/20160830_143528

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Weronica Nilsson, PR- och kommunikationschef Åhléns / 0701-981123 / [email protected]

Om Åhléns
Familjeföretaget Åhléns grundades 1899 i Insjön och är idag ett av Sveriges starkaste varumärken, med 51 varuhus i Sverige och e-handel via åhlens.se. Varuhuset Åhléns är en marknadsplats som erbjuder en smart mix av prisvärda produkter på ett inspirerande, enkelt och lättillgängligt sätt. Åhléns omsätter 4,3 miljarder och varje år tar våra ca 3 000 skickliga medarbetare emot 60 miljoner besökare. Åhléns Outlet och Designtorget är dotterbolag. Åhléns är en del av detaljhandels-koncernen Axel Johnson AB. www.ahlens.se 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *