Connect with us

Marknadsnyheter

AI-satsningar avgörande vid investeringsbeslut

Published

on

Allt fler investerare ställer nu krav på att AI-lösningar ska ge ökad produktivitet och lönsamhet. Det här framgår av PwC:s årliga rapport Global Investor Survey, som även visar att över hälften av investerarna förväntar sig global ekonomisk tillväxt under det kommande året.

Rapporten, som omfattar insikter från 345 investerare och analytiker från 24 länder, visar att en klar majoritet (73 procent) anser att företag bör implementera AI-lösningar i stor skala. Över 60 procent förväntar sig dessutom att företagen de investerar i ska leverera produktivitetsökningar, intäktsökningar och ökad lönsamhet till följd av AI det närmaste året. Samtidigt ser respondenterna ingen motsättning mellan AI och medarbetare. Hela 74 procent förväntar sig nämligen att företag ska öka sina investeringar i kompetensutveckling av sina anställda.

– Det här visar på en insikt att AI-framgångar kräver investeringar i både teknik och människa.

Samtidigt är det tydligt att investerare förväntar sig konkreta resultat till följd av AI under det kommande året. Det kommer sätta stor press på företagen att kunna visa på resultat, inte minst svenska företag som enligt allt fler studier halkat efter i AI-racet, säger Jon Walberg, ansvarig för företagsvärderingar på PwC.
 

Positiv syn på ekonomisk tillväxt

Rapporten visar att investerare är försiktigt optimistiska om den globala ekonomin. Hälften av de tillfrågade förutspår ekonomisk tillväxt under de kommande 12 månaderna. Samtidigt har också oron för makroekonomiska och inflationsrelaterade frågor sjunkit markant de senaste två åren, och investerarnas största bekymmer är nu istället cyberrisker och geopolitiska konflikter. Båda dessa områden ökar sedan förra året, och är nu tillbaka på samma nivåer som 2022.

 

Klimatåtgärder i fokus

Klimatfrågan fortsätter att väga tungt för investerare och en majoritet är villiga att öka sina investeringar i företag som vidtar klimatrelaterade åtgärder, och lägger särskilt fokus på att bygga hållbara leveranskedjor. Det finns även en tydlig förbättringspotential när det gäller hållbarhetsrapporter. 44 procent menar att företagens hållbarhetsrapportering i stor eller mycket stor utsträckning innehåller påståenden som inte stämmer överens med verkligheten. Dessutom kräver 7 av 10 dessutom samma detaljnivå i hållbarhetsrapporter som i den finansiella rapporteringen.

 

– Det är inte längre tillräckligt att enbart betona betydelsen av klimatinitiativ och nya tekniklösningar. Idag har investerare större kunskaper och kräver klara besked om hur dessa frågor integreras i företagets strategier, och hur möjligheter och risker utvärderas. Därför måste företagens rapportering fortsätta att utvecklas så att investerare och andra intressenter får tillgång till relevant och tillförlitlig information, avslutar Jon Walberg.

 

Om rapporten

I Global Investor Survey har 345 investerare och analytiker från 24 länder medverkat. Datainsamlingen har även kompletterats med 14 djupintervjuer. 61 respondenter investerar i Sverige. Mer än hälften av de medverkande arbetar i verksamheter som förvaltar totala tillgångar på över 100 miljarder kronor. Undersökningen genomfördes i september 2023 och är den tredje sedan starten.

 

Ta del av rapporten här.

För mer information
Jenny Lilljeqvist, presschef, PwC Sverige
jenny.lilljeqvist@pwc.com
070-818 82 55
 

Jon Walberg, ansvarig för företagsvärderingar, PwC Sverige
jon.walberg@pwc.com
070-929 32 11

Om PwC:
PwC Sverige är marknadsledande inom rådgivning och revision med drygt 3 200 medarbetare runt om i landet. Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör. PwC Sverige är en självständig och oberoende juridisk enhet som ingår i det globala PwC-nätverket med 370 000 medarbetare i 149 länder.

Vill du veta mer om PwC Sverige? Besök oss på pwc.se eller LinkedIn.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Luftföroreningar under graviditeten kan skada barnets hjärna

Published

on

By

Luftföroreningar kan påverka hjärnans utveckling hos barn redan innan födseln. En ny studie i Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology visar att ozonföroreningar under graviditetens andra trimester ökar risken för intellektuella funktionsnedsättningar hos barn med upp till 55% jämfört med deras syskon.

Risk under fosterhjärnans snabba utveckling

Under andra trimestern utvecklas fosterhjärnan snabbt med 250 000 nya nervceller per minut. Forskarna fann att en ökning av ozon med 10 delar per miljard under denna period är starkt kopplad till en ökad risk för kognitiva funktionsnedsättningar. Ozon, som bildas av kemiska reaktioner i luften, är ett ökande miljöproblem kopplat till klimatförändringar.

Minska ozonutsläppen för barnens skull

Forskarna betonar vikten av renare fordonsstandarder och övergång till elfordon för att minska ozonföroreningar. ”Att skydda barns hjärnor bör vara en prioritet,” säger Sara Grineski, professor vid University of Utah. Studien understryker behovet av kraftfulla insatser mot luftföroreningar för att säkerställa framtida generationers hälsa.

Källa: healthday.com

nature.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Statistik över inhemska patentansökningar 2024: ökning i Savolax, Nyland och Egentliga Finland

Published

on

By

I fjol tog Patent- och registerstyrelsen (PRS) emot 1 770 patentansökningar, vilket är 102 fler än året innan. Antalet ansökningar ökade betydande i Savolax, Nyland och Egentliga Finland. En liten ökning sågs i Södra Savolax, Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Norra Karelen, Päijänne-Tavastland och Satakunta. Antalet ansökningar var detsamma i Birkaland. Det kom inga ansökningar från Åland. I de övriga landskapen sjönk antalet patentansökningar.

Statistik efter landskap

I statistiken bestäms landskapet enligt den hemvist eller adress som angetts för den första sökanden i ansökan.

Antalet ansökningar ökade jämfört med förra året

  • Södra Savolax 17 (15)
  • Egentliga Tavastland 21 (16)
  • Mellersta Österbotten 10 (9)
  • Mellersta Finland 59 (50)
  • Norra Karelen 15 (13)
  • Norra Savolax 59 (39)
  • Päijänne-Tavastland 38 (33)
  • Satakunta 19 (12)
  • Nyland 1 250 (1 172)
  • Egentliga Finland 71 (57)

 

Antalet ansökningar minskade jämfört med förra året

  • Södra Karelen 17 (18)
  • Södra Österbotten 9 (13)
  • Kajanaland 3 (6)
  • Kymmenedalen 4 (8)
  • Lappland 11 (12)
  • Österbotten 18 (20)
  • Norra Österbotten 60 (86)

Antalet ansökningar oförändrat

  • Åland 0
  • Birkaland 89

 

På prh.fi finns statistik över patentansökningar till PRS efter landskap för de senaste tio åren.

Statistik över patent

 

PRS publicerar följande statistik:

  • nationella patentansökningar till PRS månadsvis
  • nationella patentansökningar till PRS efter landskap
  • patent beviljade i Finland
  • europeiska patent validerade i Finland
  • inhemska företag med största antalet ansökningar
  • antalet inhemska och utländska sökande.

 

Läs mer om patentstatistik på prh.fi.

 

Om patent

 

Patent är en ensamrätt att utnyttja en uppfinning. Med det avses yrkesmässigt utnyttjande, såsom tillverkning, försäljning, användning och import av en produkt. I Finland söks patent hos PRS. Utöver nationella patent, det vill säga patent i kraft endast i Finland, handlägger PRS också internationella patentansökningar. Läs mera om patent på prh.fi.

 

För ytterligare information:

Olli Sievänen

Ledande rådgivningsingenjör

Patent- och registerstyrelsen

Tfn mån-fre 029 509 5438

 

 

 

 

Om oss

Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.

Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.

Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.

Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.

Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Preliminära siffror slog TradeVenues estimat

Published

on

By

TradeVenue ger en kort kommentar på de preliminära siffrorna som släpptes från Redsense Medical igår.

Redsense Medical meddelade idag preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till ca 12,7 MSEK med en preliminär vinst på 5,6 MSEK. En stark avslutning på året, vilket fick aktien att stiga med över 10%.

Till kommentaren: https://tradevenue.se/artiklar/preliminara-siffror-slog-vart-estimat-66944

Om TradeVenue
TradeVenue grundades 2015 som en mötesplats för investerare och noterade bolag. Vi fokuserar främst på att lyfta fram små och medelstora bolag genom analyser, intervjuer och bolagsnyheter. På vår hemsida finner du även aktietips, insiktsfulla blogginlägg och de senaste nyheterna från börsvärlden, vilket gör oss till en central plattform för både erfarna investerare och nybörjare.
 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.