Connect with us

Marknadsnyheter

Äkta varas uppmaning till livsmedelbutikerna: Erbjud nitritfritt!

Published

on

Trots att fler och fler producenter satsar på tillsatsfria charkuterier är det fortfarande näst intill omöjligt att hitta nitritfri chark i de vanliga livsmedelsbutikerna. Äkta vara uppmanar därför Sveriges handlare att ta in nitritfria alternativ.

För tio år sedan fanns få nitritfria charkprodukter på marknaden. I takt med att efterfrågan ökat har också utbudet blivit större och fler producenter väljer numera att tillverka tillsatsfria produkter. 

Det märks tydligt hos Äkta vara, som i nuläget har nästan 100 produkter, från 9 tillverkare, godkända med märkningen Ä-märket. Syftet med Ä-märket är att hjälpa konsumenter som söker genuina och oförfalskade livsmedel. Därför tillåts inte tillsatser, fejkade aromer och industriella ingredienser i märkta produkter. 

Var köpa nitritfri chark?
Den som vill ha tillsatsfritt får ofta vända sig till specialbutiker på webben, mindre delikatessbutiker eller Reko-ringar. Varför hänger inte de stora livsmedelsbutikerna på? 

– Det är skandal att en vanlig stor matvarubutik nästan inte har en enda nitritfri charkprodukt, förutom parmaskinka där det ju inte är tillåtet. Igår var jag i en stor Kvantum-butik. Det fanns massor med korv och leverpastej. Jag räknade till 18 stycken pastejer. Men ingen nitritfri. Det är ju helt galet att vi konsumenter inte ska kunna välja! säger Björn Bernhardson på Äkta vara.

Större utbud än tidigare
För utbudet har blivit större, mycket tack vare mindre producenter och duktiga mathantverkare som tillverkar korvar, salami, skinkor och leverpastej med endast råvaror, utan tillsatser. 

– Idag finns det ju många tillverkare som jobbar nitritfritt, så nu kan snart inte längre de stora butikerna, och deras inköpare, undvika att tillhandahålla nitrit- och tillsatsfri chark, säger Björn Bernhardson. Han fortsätter: 

– Jag uppmanar därför alla livsmedelsbutiker som säljer chark: se över ert sortiment! Komplettera med tillsatsfria svenska produkter, helst lokalproducerade. Och en uppmaning alla konsumenter – våga fråga efter tillsatsfritt i din butik!

Äkta vara tipsar här Sveriges handlare om några tillverkare som producerar charkuterier, av högkvalitativa råvaror, helt utan tillsatser eller andra industri-ingredienser: 

Franzéns charkuterier
Korvhantverk
Gröna gårdar
Passione Italiana
Melins
Totties Mat
Himmel & Hage
Mälarschark
Tulip

      

För mer information:

Björn Bernhardson
Verksamhetsledare
bjorn@aktavara.org

Daniella Bergman
Redaktör
daniella@aktavara.org

 

Om Äkta vara och Ä-märket
Konsumentföreningen Äkta vara jobbar för genuin mat utan tillsatser, bland annat med märkningen Ä-märket. Läs mer på www.ä-märket.se och www.aktavara.org.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Teknisk analys på flera marknader med Anders Haglund

Published

on

By

Anders Haglund gör teknisk analys

Anders Haglund går igenom den tekniska analysen på flera marknader samt även några olika enskilda aktier.

Teknisk analys med Anders Haglund
Continue Reading

Marknadsnyheter

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt

Published

on

By

Torbjörn Söderberg

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg pratar med Jesper Norberg på EFN om börsens väg framåt. Man tar upp värderingar och makro, samt hur han själv väljer att agera.

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt
Continue Reading

Marknadsnyheter

Kreditkort skapar problem för USAs konsumenter – CNBC granskar

Published

on

By

CNBC pratar kredikort

CNBC tittar närmare på hur kreditkort skapar problem för konsumenterna i USA som får betala räntor på upp till 36 %, och ovanpå det kommer nya avgifter. När det skapar så här stora problem blir det ett problem för ekonomin som helhet, det är inte bara ett individuellt problem.

CNBC granskar kreditkort och problemen de skapar

Vi skrev nyligen om rekordhög belåning hos investerare i USA. Det är samma sak här, när det är så många individer som är så hårt belånade blir det ett problem för hela aktiemarknaden.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 Tanalys