Connect with us

Marknadsnyheter

”Alla ska känna att de har samma möjligheter” – ABB:s vd Björn Rosengren om kvinnor inom ingenjörsvetenskap

Published

on

  • Dagens International Women In Engineering Day lyfter fram behovet av en större mångfald på arbetsplatsen och möjligheter för kvinnor att studera vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik (STEM)
  • ABB:s vd Björn Rosengren och HR-chef Carolina Granat berättar i podden ABB Decoded om sin syn på hur man kan stärka kvinnors ställning
  • Jämställdhet är ett huvudmål för att driva sociala framsteg som en strategisk hörnsten i ABB:s ambitiösa hållbarhetsstrategi 2030

Under årets International Women in Engineering Day (INWED) diskuterar ABB:s vd Björn Rosengren och HR-chef Carolina Granat vikten av att främja en inkluderande kultur och att uppmuntra till mångfald i det senaste avsnittet av podcasten ABB Decoded.

INWED syftar till att uppmuntra och stötta unga kvinnor när de ska bygga upp sina karriärer inom vetenskap. Denna ambition speglas starkt i ABB:s hållbarhetsstrategi 2030 som har målet att driva sociala framsteg som en viktig strategisk hörnsten och där jämställdhet utgör ett viktigt element. Som en del av den strategin siktar ABB på att fördubbla antalet kvinnor i den högre ledningen globalt till 25 procent.

ABB är ett globalt teknikföretag med ingenjörsvetenskap i centrum och med en lång historia av att främja utbildning och karriärer inom STEM, i synnerhet vad gäller kvinnor, i linje med ABB:s strategi Global Diversity & Inclusion Strategy 2030. ABB har samarbetat med över hundra universitet runt om i världen och erbjuder ett stort antal olika mentors- och stipendieprogram.

I det nya avsnittet av ABB Decoded berättar Björn Rosengren om sin syn på vägen framåt för att stärka kvinnors ställning och hur man attraherar marknadens bästa talanger. ”Vi talar om mångfald men för att förverkliga detta är det egentligen en inkluderande kultur som är viktigt – att människor känner att de är delaktiga i företaget och att alla faktiskt har samma möjligheter”, säger Björn Rosengren.

ABB har nyligen antagit UN Womens principer för kvinnors egenmakt (UN WEP’s) för att främja jämställdheten mellan kvinnor och män samt kvinnors egenmakt på arbetsplatsen, marknaden och i samhället. UN WEP’s är det viktigaste hjälpmedlet om företag ska kunna leverera på dimensionerna för jämställdhet i Agenda 2030 samt FN:s mål om hållbar utveckling.

”Från mitt perspektiv är det viktigt att ABB alltid ska locka till sig den bästa kompetensen på marknaden. Och när jag säger det innebär det att vi behöver ha en bred rekryteringsbas. Det är viktigt. Alla som arbetar på företaget ska ha samma möjligheter, men de som vill börja hos oss ska också känna att ABB är ett företag där man kan lyckas. Resultat är det som räknas och det ger många möjligheter”, tillägger Björn Rosengren.

Stor mångfald presterar bättre än homogena team

Det senaste avsnittet av ABB Decoded tar också en titt på varför jämställdhet är avgörande för att ABB ska vara framgångsrikt. ”Jag menar att team med stor mångfald presterar bättre än homogena team och detta är extra viktigt på ett företag där innovationer spelar en central roll, något som verkligen kännetecknar ABB”, säger Carolina Granat. ”International Women in Engineering Day ger oss möjlighet att diskutera vilka element i vår kultur som kan utgöra hinder för alla som vill komma vidare i karriären och vi kan alla ställa oss frågan: ’vad kan jag göra annorlunda för att stötta detta?’ Det ger också en möjlighet att känna att man har ett stöd som medarbetare.”

I samband med International Women in Engineering Day understryker ABB på nytt vikten av att ytterligare stärka jämställdheten mellan kvinnor och män både på arbetsplatsen och i samhället, och att öka medvetenheten bland medarbetarna om omedvetna fördomar, stereotyper och diskriminering. Redan har över 7 500 högre chefer på ABB deltagit i en utbildning om omedvetna fördomar.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 23 juni 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
press@se.abb.com

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Vardag med guldkant – Catarina Königs efterlängtade nya kokbok kommer i september

Published

on

By

Mästarnas mästerkock Catarina König bjuder på över 50 helt nya vardagsrecept i sin nya kokbok Vardag med guldkant som utkommer 5 september. Recepten är såväl lyxiga som enkla och snabba att laga. Fylld till brädden med matglädje och smarta tips lockar Catarina läsaren till att sätta guldkant på middagen alla dagar i veckan.

Catarinas matlagning kännetecknas av det där lilla extra som lyfter en rätt till något utöver det vanliga – något som också fått henne att bli en av Sveriges absolut mest populära matinspiratörer. I nya kokboken Vardag med guldkant bjuder hon in och inspirerar till att lyxa till vardagsmaten med enkla medel samtidigt som hon lär ut genvägar, planerar inköp och preppar matlådorna. Enkla recept med få ingredienser behöver inte betyda en tråkig vardagsmiddag, tvärtom – en liten twist kan förvandla vardagen till en fest!

I Vardag med guldkant delar Catarina även med sig av veckomenyer samt tipsar om smarta basvaror att ha i vardagsskafferiet, olika kökshacks och favoritredskap. Bland recepten återfinns snabba recept som Catarinas smakrika pasta limone och halloumistroganoff, och klassiska rätter som Chili con carne (eller sin carne för vego).

– Med den här kokboken känns det som att jag bjuder hem just dig och alla er som läser boken på vardagsmiddag. För det är precis de här rätterna som vi äter hemma hos oss. Middagarna mitt i veckan ska gå någorlunda snabbt, innehålla få ingredienser som är lätta att hitta i alla matvarubutiker och tillagningen ska förstås vara enkel och smidig, säger Catarina.

Varmt välkommen med intervjuförfrågan eller för förhandsläsning att kontakta: 
SCHYTTBERG PR: jenny@schyttberg.se | 0706-24 30 23

Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016 och blev decenniets mästerkock 2020. Hon är tv-kock i kökets middag. 
Catarina bor i Sigtuna med man och två barn. Vardag med guldkant är hennes femte bok.

ISBN 9789198698817 | matfotografier, recept och styling av Catarina König 
Vardag med guldkant utkommer 5 september.

The Book Affair är ett bokförlag som ger ut både fack- och skönlitteratur och erbjuder författare marknadens mest moderna och flexibla samarbetsavtal för alla format. Förlaget grundades 2018 av Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén och nischar in sig på kvalitativ utgivning och entreprenörsdrivna upphovsmän. Läs mer på www.thebookaffair.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen utvidgar uppdraget om ett nationellt professionsprogram

Published

on

By

Regeringen utvidgar uppdraget till Skolverket om ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Det innebär bland annat att Skolverket ska lämna förslag om hur professionsprogrammet kan innehålla ett fördjupande kursutbud för rektorer som med tiden kan ingå i en magister- eller masterexamen i skolledarskap.

– Professionsprogrammet ska bidra till att rektorer, lärare och förskollärare har bättre möjlighet till kompetensutveckling, att yrkena blir mer attraktiva och att undervisningens kvalitet utvecklas. Nu vill vi utöka möjligheterna ytterligare för rektorer att fortbilda sig, säger skolminister Lotta Edholm.

Skolverket har i uppdrag att ta fram insatser inom det natio­nella professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare som kommer att träda i kraft den 1 januari 2025. Myndigheten ska bland annat ta fram innehåll i en nationell struktur för kompetensutveckling för rektorers, lärares och förskollärares professionella utveckling.

Regeringen utvidgar nu uppdraget. Det innebär bland annat att Skolverket ska föreslå ändringar i den insats som idag benämns Fortbildning för rektorer, så att fortbildningen över tid ska kunna ingå i en magister- eller masterexamen inom skolledarskap. Myndigheten ska även föreslå hur insatser inom den nationella strukturen för kompetensutveckling bör kvalitetssäkras. Ändringen innebär också att upp­dragstiden för Skolverket förlängs till den 30 april 2024.

Sveriges Skolledare lämnade i mars 2023 in en skrivelse till Utbildningsdepartementet där förväntningar på det nationella professionsprogrammet presenterades. Beslutet om att nu utvidga uppdraget går i linje med Sveriges Skolledares förslag.

Kontakt

Christian Brundu, t.f. pressekreterare hos skolminister Lotta Edholm, 076-139 91 05, christian.brundu@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Pripps Blå sjösätter ny reklamfilm i samarbete med artisten Alexander Järvi

Published

on

By

Nu är det dags för Pripps Blå att återigen hissa segel. Den 10 juni är det premiär för en ny reklamfilm från det ikoniska varumärket. Den unga och lovande musikartisten Alexander Järvi och hans låt Blå anemoner tonsätter den nya filmen från Pripps Blå Alkoholfri.

Efter ett drygt decennium seglar nu Pripps Blå ”in i rutan” igen. Den nya satsningen rullas ut från och med 10 juni och kommer att synas online och på sociala plattformar.  När Pripps Blå gör comeback är miljön återigen skärgården på västkusten, närmare bestämt Bohus-Malmön. I filmen får vi följa ett kompisgäng som välkomnar sommaren med bryggbad och skratt. Allt tonsatt av Järvis debutlåt Blå anemoner.

– Vi är stolta över att kunna presentera vår nya kommunikation och vårt nya samarbete med Alexander Järvi. Efter att ha seglat i bakvattnet i många år är det hög tid att hissa seglen och påminna om ett av våra mest folkkära och anrika varumärken som starkt förknippas med sommaren, säger Julia Torstensson varumärkesansvarig för Pripps på Carlsberg Sverige.

Pripps Blå fortsätter att vara ett av Sveriges mest älskade ölvarumärken och i våras uppdaterades designen där bland annat den symboliska pentagonen åter fått en central roll på förpackningen. Genom den nya kommunikationen och samarbetet med Alexander Järvi och Warner Music påbörjas resan mot att stärka varumärket och göra det mer relevant.  

Om Pripps Blå
Pripps bildades 1828 när göteborgaren Johan Albrecht Pripp började brygga sitt eget öl efter att ha blivit inspirerad från sina resor till Tyskland. Med genuin bryggartradition har Pripps bevarat och förfinat sin höga kvalitet. För många är Pripps Blå, som lanserades 1975, för alltid förknippad med svensk sommar och skärgård.

Länk till filmen: https://www.youtube.com/watch?v=U-o1Gy3QR1c

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationsdirektör, Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48 E-mail:
henric.bystrom@carlsberg.se

Carlsberg Sverige
We are Brewing for a Better Today & Tomorrow
Carlsberg Sverige är, med fler än 50 starka varumärken, Sveriges ledande dryckesföretag. Vi utvecklar, tillverkar, distribuerar, marknadsför och säljer öl, cider, mineralvatten och läsk. Några av våra välkända och folkkära varumärken är Falcon, Carlsberg, Eriksberg, Ramlösa, Somersby och Pepsi. Carlsberg Sveriges framgångar är en kombination av starka lokala och internationella varumärken, bryggartradition och hållbart företagande som sträcker sig mer än 300 år tillbaka i tiden. Genom att vara innovativa driver vi utvecklingen av svensk dryckeskultur, samtidigt som vi värnar om tradition, hantverk, hög kvalitet och hållbarhet. Läs mer om Carlsberg Sverige och vårt hållbarhetsarbete Together Towards Zero.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.