Connect with us

Marknadsnyheter

Alliansen: 1,9 miljarder och fastläkar-reform i vårdens budget för 2018

Published

on

ti, okt 24, 2017 15:25 CET

Inför 2018 utökas hälso- och sjukvårdens budget i Stockholms län med nära 1,9 miljarder kronor. Primärvården står i fokus och reformen att ge alla en fast läkare påbörjas.

– Stockholmarnas sjukvård har och ska ha stora resurser. Det ger möjlighet att möta de utmaningar vården står inför. En viktig framtidsfråga är att rusta primärvården så att människor i hela Stockholms län känner att de kan vända sig till sin fasta läkare både med långsiktiga och mer akuta vårdbehov. Förutom att välja läkare, ska man också kunna välja hur man kontaktar läkaren – tillgängligheten ska gälla även digitalt, säger
Anna Starbrink (L)
, hälso- och sjukvårdslandstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Under 2018 får akutsjukvården tydligare vårdnivåer, bland annat tio närakuter som förbättrar tillgängligheten och minskar väntetiderna i den akuta vården. Arbetet kring att förbättra rutinerna för våra upphandlingar, och därmed öka effektiviteten och kvaliteten, är särskilt viktigt. Vi arbetar också med att förstärka ambulansvården, med fler transportambulanser och ny intensivvårdsambulans, säger
Marie Ljungberg-Schött (M)
, akutsjukvårdslandstingsråd.

– Den här budgeten kommer innebära mycket positivt för våra äldre patienter. Äldresjukvården är det område som får störst procentuell uppräkning, med hela 6,5 procent eller 3,4 miljarder kronor. Jag är glad att budgeten även har ett tydligt barnperspektiv. Inom barnsjukvården bygger vi upp nya kunskapscentrum inom diabetes, astma och allergi och neonantalvård, säger
Ella Bohlin (KD)
, barn- och äldrelandstingsråd.

– Primärvården är navet i sjukvården och den som ska hålla patienten i handen genom vården. Därför förtydligar vi nu uppdraget för husläkarna, så att de med störst vårdbehov ska kunna få en fast vårdkontakt, och tillför extra resurser. På så sätt flyttar vi vården närmare patienterna och understryker ytterligare hur viktig primärvården är i Stockholms läns landsting, säger
Karin Fälldin (C)
, talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor.

Siffror i budgeten

Uppgår till 59,9 miljarder kronor – rensat för tekniska förändringar är det en ökning med 1 867 miljoner kronor. Ansvaret för AT- och ST-utbildningar flyttas över från landstingsstyrelsens förvaltning och innebär en budgetförändring på 714 miljoner kronor.

Budgetens delar

Somatisk specialistvård – på och utanför sjukhusen (vårdval och upphandlade avtal) 27,9 miljarder kronor (+4,1%)

– varav akutsjukhusen 23 miljarder kronor (+3,6%)

Primärvård 10,7 miljarder kronor (+6%)

Psykiatri 6,1 miljarder kronor (+3,2%)

Äldresjukvård 3,4 miljarder kronor (+6,5%)

Tandvård 1,2 miljarder kronor (+6,3%)

Läkemedel 5,9 miljarder kronor (+5,5%)

Hjälpmedel 2 miljarder kronor (+4,1%)

Därtill habilitering (540 miljoner kronor) och övrig sjukvård (3,5 miljarder kronor) samt avskrivningar m m.

Besök och vårdtillfällen

Läkarbesöken beräknas minska med 3,3% jämfört med budget 2017, och övriga besök öka med 7,2%. Vårdtillfällen (dvs vård där man blir inlagd på sjukhus) beräknas minska med 1,3%. Det är i linje med inriktningen att mer vård ska utföras utanför sjukhusen, och att läkarbesök (framför allt i primärvården) ska kunna få ta längre tid och fokusera på dem med störst vårdbehov. Läkarbesöken bedöms dock komma att öka inom psykiatrin (+2,5%) och i avancerad sjukvård i hemmet (+2,8%).

Viktiga förändringar i vården 2018

Fokus på tillgänglighet och kontinuitet.

Hälso- och sjukvården utanför akutsjukhusen förstärks. Husläkarna blir viktigare. Fast läkarkontakt ska införas, till en början för de mest vårdbehövande patienterna.

Ny struktur för akut omhändertagande: intensivakuten på Nya Karolinska öppnar 2018. Ytterligare nio nya närakuter för barn och vuxna, med det enhetliga uppdraget och labb, röntgen och ambulansintag, öppnar (blir totalt 10 med den redan öppnade Närakut Haga).

Digitaliseringen fortsätter, under 2018 införs och utvecklas vårdgaranti för digital tillgänglighet. Videobesök, telefontjänster och e-tjänster ska vara naturliga delar av vårdutbudet.

För Anna Starbrink (L)

Rasmus Jonlund, presschef

Mobil: 070-737 41 83

rasmus.jonlund@sll.se

För Marie Ljungberg-Schött (M)

Caroline Cederquist, presschef

Mobil: 070-737 58 66

caroline.opsahl@sll.se

För Ella Bohlin (KD)

Sofia Tahko, pressekreterare

Mobil: 070-737 40 39

sofia.tahko@sll.se

För Karin Fälldin (C)

Sofia Molin, pressekreterare

Mobil: 070-737 41 42

sofia.molin@sll.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander

Published

on

By

Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.

Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.

– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander

Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.

– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.

Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.

– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.

Om Vintersportextra

Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.

De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.

Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.

Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra

Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten  

Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se

Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller  claes.bertilson@sverigesradio.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.