”Allt började när jag fick ett musikprogram i ett flingpaket.” – Beyoncé-låtskrivaren Ilya Salmanzadeh får Stims Platinagitarr 2021

| 26 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Låtskrivaren och musikproducenten Ilya Salmanzadeh tilldelas Stims utmärkelse Platinagitarren 2021, för sina enorma framgångar på internationella topplistor med ett stort antal artister. Platinagitarren delades ut vid en ceremoni i Stim Music Room.

– Jag känner mig oerhört hedrad och tacksam över att få motta Platinagitarren 2021. Att få bli en del av det gäng av fantastiska musikskapare som tidigare fått utmärkelsen känns sjukt fett. Stort tack till hela Stim och tack för det otroligt viktiga arbete ni gör för oss som skriver musik, säger Ilya Salmanzadeh.

Allting började när Ilya Salmanzadeh som elvaåring fick ett musikprogram i ett flingpaket. Idag är han en av Sveriges mest framgångsrika musikskapare, och har skrivit och producerat musik åt artister som Ariana Grande, Justin Timberlake, Ellie Goulding, Beyoncé, Taylor Swift, Demi Lovato och Justin Bieber. Bland låtarna han varit med och skrivit och producerat återfinns ”Problem” med Ariana Grande som legat #2 på Billboard Hot 100, och ”Love me like you do” med Ellie Goulding, som legat #1 i över 25 länder. Hans 10 största hits på Spotify har tillsammans spelats över 8 miljarder gånger.

– Sällan har någon jurydiskussion gått så snabbt och lätt som denna. Låtsnickeri på den här nivån är det inte många som fixar. Ilya gör det igen och igen och igen, säger Ika Johannesson, jurymedlem.

Ilya Salmanzadeh föddes 1986, och anslöt sig till Stim 2005. Efter studier vid Musicians Institute i Los Angeles fick han sin första internationella release 2010 – ”Miss me” med Mohombi och Nelly. Ilya Salmanzadeh fick pris som Årets kompositör på Musikförläggarnas Pris 2019 och blev utsedd till Årets Producent på Grammisgalan 2020.

Här kan du se en exklusiv intervju med Ilya Salmanzadeh och Jan Gradvall, där Ilya berättar mer om sitt arbete med bland andra Ariana Grande, Beyoncé och Justin Timberlake:
https://youtu.be/zwjCiV6ku90

Här kan du lyssna på Ilya Salmanzadehs låtar på Spotify:
https://artists.spotify.com/songwriter/64NWwIglrEfQ5sdM2fZBf3

Juryns motivering
”Samtida pop, R&B och hiphop är allt som oftast ett resultat av grupparbete, men de senaste 10 åren har ett namn dykt upp som återkommande kvalitetsstämpel: Ilya Salmanzadeh. 2021 års mottagare av Stims utmärkelse Platinagitarren är en sann perfektionist som likt en Formula 1-mekaniker höjer nivån för de artister han jobbar med. ILYA, som han kallar sig, har varit en nyckelperson genom Ariana Grandes artistkarriär och ligger bakom merparten av hennes största låtar. Till den övriga skaran av världsartister som släppt musik signerad Ilya återfinns namn som Sam Smith, Taylor Swift, Ellie Goulding, Justin Timberlake, Normani och Justin Bieber. Ilya är också den ende svensken som jobbat med Beyoncé. De låtar han skapar, som producent och låtskrivare, tillhör de mest välgjorda, effektiva och innovativa i modern musik. En superstjärna som briljerar i bakgrunden, och förgyller världen med sin musik.”

Juryn för Platinagitarren 2021 består av musikjournalisterna Jan Gradvall och Ika Johannesson tillsammans med Patrik Sventelius, Senior Advisor Rightsholder Relations på Stim.

Fakta om Platinagitarren
Varje år delar Stim ut Platinagitarren till en Stimansluten upphovsperson för att uppmärksamma Stimanslutna upphovspersoner som haft exceptionella framgångar – och för att inspirera andra att utvecklas i sitt musikskapande.

Tidigare mottagare av Platinagitarren

2020 Noonie Bao

2019 Tobias Forge

2018 Veronica Maggio

2017 Peter Svensson

2016 Laleh

2015 Tove Lo

2014 Tim ”Avicii” Bergling

2013 Carl Falk och Rami Yacoub

2012 Johan ”Shellback” Schuster

2011 Lykke Li

2010 Max Martin

2009 Robyn

2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare

2007 Benny Andersson

2006 Lars Winnerbäck

2005 Joakim Berg

2004 Per Gessle
 

Kontakt
Eric Aronson, presskontakt
Hornsgatan 103, 104 62 Stockholm  
08-783 95 65 
[email protected]

Om Stim
Stim är en medlemsorganisation utan vinstintresse för fler än 95 000 anslutna musikskapare och förlag. Vi arbetar för en stark upphovsrätt och för att låtskrivare och kompositörer ska få betalt för sin musik. Tillsammans med våra medlemmar ger vi förutsättningar för skapande och återväxt i Sveriges musikliv.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *