Connect with us

Marknadsnyheter

Allt du behöver veta om likvidering av tillgångar

Published

on

Likvidering innebär att man konverterar icke-likvida tillgångar, exempelvis aktier eller ETFer, till pengar genom att sälja dem. Termen används generellt sätt mest när ett företag går i konkurs och säljer alla sina tillgångar, eller när en investerare/trader lämnar en position. Även om icke-likvida tillgångar har värde, kan de inte användas för att köpa produkter eller tjänster direkt. Med andra ord; du kan inte visa någon dina fonder eller aktieportföljer och förvänta dig att detta accepteras som en betalning. Istället måste de konverteras till riktiga pengar – likvidering.

Definition av likvidation

Finansvärlden kan kännas extra komplicerat att komma in i när det konstant dyker upp nya uttryck och termer att lära sig. Därför vill vi introducera dig för begreppet likvidation utan att du ska känna dig helt förvirrad.

Likvidation, som vi tidigare nämnt, innebär alltså att man omvandlar sina icke-likvida tillgångar som aktier och fonder till fysiska pengar (pengar på ditt konto). När ett bolag går i konkurs säljer de, majoriteten av gångerna, sina tillgångar för att täcka dess skulder. Det behöver inte alltid betyda något negativt, vanliga investerare eller företag kan välja att likvidera för att låsa sina vinster och därmed minimera sina förluster.

Skillnaden mellan likvidation och konkurs

För många människor kan likvidation och konkurs verka vara samma sak på ytan, men det är det inte. Konkurs är helt annorlunda jämfört med likvidation, även om det handlar om att inte kunna betala av sina skulder. Oavsett om man kommit till att behöva likvidera bolag eller gått i konkurs beror valet på din affärsstruktur och vad du försöker uppnå.

Konkurs är den juridiska termen för när ett företags tillgångar måste omhändertas av en konkursförvaltare. Ett företag kan riskera att gå i konkurs när de har svårigheter med att betala sina kunder och upplever permanenta betalningsproblem.

Likvidation däremot, är ett beslut som fattas av Bolagsstämman och bygger på företagets eller investerarens val om att inte längre driva bolaget vidare. När man inte längre vill driva företag och heller inte sälja sitt bolag, är en frivillig likvidation ett sätt att upplösa sitt bolag på. När detta val däremot inte görs frivilligt är det tvångslikvidation som genomförs. Detta beslut fattas av antingen Bolagsverket eller Tingsrätten och kan tillämpas om företaget inte följer de regler som åligger alla aktiebolag.

Vilket tillvägagångssätt ska man välja?

Valet av konkurs eller likvidation beror alltså helt och hållet på om du är en privatperson eller ett företag. Båda alternativ ska dock klassas som en sista utväg men ibland kan de även vara ofrivilliga (som vi gått igenom ovan). Ett företag eller investerare kan med andra ord genomgå en frivillig likvidation, som kan göra dem mer gott än ont.

Som du säkert redan är medveten om är konkurs en radikal åtgärd och därför bör du utforska andra alternativ innan detta blir sista utvägen. Det finns många finansiella rådgivare som kan hjälpa dig/er att lösa skuldfrågor utan att behöva gå i konkurs.

Så fungerar likvidationsprocessen

Processen för likvidationen beror helt och hållet på situationen. När du frivilligt väljer att sälja dina aktier, fonder eller andra tillgångar förhandlar en köpare och säljare ett pris (marknadspriset), och köparen kommer ge säljaren pengar för tillgången. Ofta finns det en mäklare som agerar som mellanhand för att hjälpa till i processen.

När det gäller att likvidera affärstillgångar på grund av konkurs är processen något mer komplicerad. Företaget måste ansöka om konkurs och genomgå förlopp av kreditrådgivningar, utfylla massvis av formulär med detaljerad ekonomisk information och få tilldelat en förvaltare av domstolen som säljer alla företagets tillgångar. När tillgångarna sålts går intäkterna till att betala av de skulder som kvarstår.

Likvidering av aktier

Att likvidera aktier betyder att sälja tillgångarna för pengar. Är du redan bekant inom investeringsvärlden är du garanterat medveten om det faktum att priset på aktier fluktuerar kontinuerligt baserat på marknadsförhållandena. Detta gör det omöjligt att använda för dagliga transaktioner, och därför måste investerare sälja sina tillgångar, dvs. Likvidera dem, för att låsa dess värde.

När en aktie likvideras överenskommer en köpare och säljare om ett pris, där köparen betalar säljaren och säljaren överför aktien till köparen. Säljaren har med andra ord mottagit pengar denne kan använda för att köpa andra produkter, tjänster eller finansiella tillgångar, och köparen står kvar med säljarens aktier.

Pressansvarig:

Frida Engström 

Info@prdirekt.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Vi vill bidra i Partnerskap, seminarium i Almedalen idag ”Hur kan ideella aktörer och affärslivet samverka för inkludering i arbetslivet?”

Published

on

By

Hur kan vi genom samverkan medverka till samhälls- och företagsnytta när kraven på företagens hållbarhetsredovisning ökar samtidigt som vissa människor aldrig blir delaktiga i arbetslivet?

Kraven på företagens hållbarhetsredovisning ökar samtidigt som vissa människor aldrig blir delaktiga i arbetslivet.

  • Vad är vinsten för företag i att driva inkludering- och hållbarhetsfrågor?
  • Hur kan samverkan mellan ideell sektor och företag se ut?
  • Hur kan vi, genom samverkan, medverka till samhällsnytta och företagsnytta?

Hör Josefine Abrahamsson, berätta om sin väg för att få möjlighet bidra i arbetslivet. Du får också höra vilka erfarenheter och visioner kring mångfaldsarbete som finns i näringslivet.

Dag: Tisdag 25 juni, 2024

Tid: Kl 13.00 – 13.25

Plats: JAG-tältet, H315, Cramérgatan

Länk till programpunkt: 13:00 till 13:25 Hur kan ideella aktörer och affärslivet samverka för inkludering i arbetslivet? (almedalsveckan.info)

KORTFAKTA: Allmänna arvsfonden har beviljat stöd till Vi vill bidra i Partnerskap, ett treårigt projekt som har tagit fram nya former för delaktighet i arbetslivet för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Verksamheten är en del av JAG som är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAGs assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.

Maria Lindskog Klasén                                         Anna Karlsson
Projektledare, Vi vill bidra – Näringsliv                    Verksamhetsledare, Vi vill bidra – Offentlig sektor

073 502 90 49                                                         076 545 30 75
maria.lindskog.klasen@vivillbidra.se                   anna.karlsson@vivillbidra.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Skanska säljer domstolsbyggnad i Växjö till Vacse för cirka 490 miljoner kronor

Published

on

By

Skanska säljer en domstolsbyggnad i Växjö, där Domstolsverket är hyresgäst, för cirka 490 miljoner kronor. Försäljningen bokförs av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i det andra kvartalet, 2024. Tillträde och erläggande av köpeskilling sker i samband med att domstolen står färdig, vilket planeras till fjärde kvartalet 2026.

Domstolen är utvecklad av Skanska i samarbete med Vacse. Byggnaden uppförs av Skanska Sverige och inkluderas i orderingången för andra kvartalet, 2024. Investeringen, inklusive byggkontrakt om 350 miljoner kronor, bedöms uppgå till cirka 430 miljoner kronor. Bygglov är nu på plats och byggnationen kommer att påbörjas omgående.

Domstolsbyggnaden blir fem våningar hög, samt suterrängvåning, med en total bruttoyta på drygt 10 500 kvadratmeter. Den kommer att inrymma tingsrätt, förvaltningsrätt samt Mark- och Miljödomstol. Målsättningen är att byggnaden ska certifieras enligt BREEAM, nivå Outstanding, vilket innebär att den ska uppfylla högt ställda hållbarhetskrav. Ambitionen är att byggnaden även ska nå energiklass A, vilket motsvarar halverad energianvändning jämfört med Boverkets krav.

För ytterligare information kontakta:

Marcus Ekelund, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB, tel 010 448 11 60

Marcus Heiman, distriktschef, Skanska Sverige, tel 010 449 41 65

Olof Rundgren, Media Relations Manager, Skanska, tel 010 448 67 94

Direktlinje för media, tel 010 448 88 99

Detta samt tidigare pressmeddelanden finns också på www.skanska.com

Skanska använder sin kunskap och framtidsinsikt för att bidra till hur människor lever, arbetar och samverkar. Vi är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 157 miljarder kronor under 2023. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos cirka 27 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nyfiken på Skavsta?

Published

on

By

Här delar vår vd Dieter Sand med sig om Skavsta, ett av Sveriges största utvecklingsprojekt.

Dieter, varför satsar ni på att långsiktigt utveckla Skavsta?
Skavsta utmärker sig genom sitt strategiska läge. Vi är en knutpunkt med utvecklingsbar mark där flera viktiga transportslag möts, inklusive närhet till E4, Stockholm Skavsta Airport, Östersjöns djupaste hamn och kommande järnvägen Ostlänken. Detta gör Skavsta till en viktig spelare i det svenska transportsystemet och för regionens tillväxt.

Hur bidrar Skavsta till tillväxten söder om Stockholm?
Skavsta är ett av Sveriges största utvecklingsprojekt sett till markytan och är på väg att bli en levande destination för verksamheter med dryga 10 000 arbetstillfällen. Läget söder om Stockholm utgör en knutpunkt där flera transportslag möts och som både nu och i framtiden kan bidra till regionen genom ökad tillgänglighet, både inom Sverige och världen. De arbetstillfällen som skapas ökar förutsättningarna för fler att vilja bosätta sig i regionen, vilket också bidrar till att säkra både näringslivets och andra arbetsgivares kompetensförsörjning. Vi ser att Ostlänken kommer påverka utvecklingen väsentligt.

Vad gör ni för att utveckla området idag?
Vi arbetar på flera fronter samtidigt, både på kort och lång sikt. Just nu pågår flera projekt, såsom smidigare parkering för besökare och byggnation av en samlingsplats för de företag som ska etablera sig i Skavsta. Vi välkomnar flera nya hyresgäster och har förlängt avtalen med flera befintliga. I augusti välkomnar vi även vår nya kollega Daniel Christensen, som kommer fokusera på att vidareutveckla Skavstaområdet. Samtidigt tillträder Brett Weihart som ny vd för flygplatsen. Vårt dotterbolag, Stockholm Skavsta Airport, ser vi som möjligheternas flygplats och en motor för att attrahera människor och verksamheter till området. Vi arbetar målinriktat med att locka fler flygbolag och destinationer till flygplatsen, samt utveckling av frakt och beredskap. Senast har världens ledande researrangör, TUI beslutat att satsa på Skavsta. På lång sikt driver vi detaljplaneprocesser i nära samarbete med. Vi ser över trafikflöden och vägnät samtidigt som vi planerar för att bygga ut redan detaljplanerad mark i kombination med förberedande arbete för Ostlänken.

Vad är det som får Skavsta att sticka ut från andra platser?
Vår styrka är att vi äger och utvecklar både fastighetsaffär och flygplats. Med gedigen erfarenhet av fastighetsutveckling i närhet till Sveriges största flygplats har vi med oss lärdomar och kunskap in i det arbete vi gör i Skavsta. Detta i kombination med Skavstas strategiska läge och beslutet om ett resecentrum på Ostlänken med gångavstånd till Stockholm Skavsta Airport bidrar också till Skavstas unikitet. Goda transportförbindelser lockar människor, verksamheter och investeringar till regionen. 

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.