Connect with us

Marknadsnyheter

Alstom får svenskt Top Employer-certifikat för första gången och satsar på unga talanger

Published

on

  • Alstom Sverige tilldelas certifikatet Top Employer Sweden för första gången
  • Alstom tilldelas Global Top Employer-certifikat i 22 länder under 2023
  • En stor del av rekryteringsinsatserna kommer att inriktas mot unga akademiker, praktikanter, doktorander och yrkesutbildade 

17 januari 2023 Alstom, global ledare inom smart och hållbar mobilitet, har för första gången tilldelats Global Top Employer 2023-certifiering med certifikat i 22 länder, jämfört med 15 länder 2022. Certifikatet delas ut på kontinentnivå, nationell och global nivå. Det är fjärde året i rad som Alstom-koncernen fått utmärkelsen i Europa, tredje året för Asien-Stillahavsområdet och Nordamerika och första året för Mellanöstern. I år har Alstom för första gånger tilldelats certifikatet i Sverige och på global nivå.

I den gröna omställningen som sker kan Alstom möta en växande efterfrågan på moderna och hållbara mobilitetslösningar. Med en orderbok på 85,9 miljarder euro har koncernen kapacitet och behov av att rekrytera på bred front, och satsar nu särskilt på unga talanger som vill bidra till lösningar för smart och hållbar mobilitet.

”Vi är oerhört stolta över att ta emot Global Top Employer-certifieringen. Utmärkelsen styrker vårt pågående engagemang för att göra Alstom till en av de bästa arbetsmiljöerna i världen. Som ledare inom smart och hållbar mobilitet är innovation och mångfald kärnan i vår företagsstrategi. Vi söker unga talanger som kan uppfinna morgondagens mobilitet och växa med oss”, förklarar Anne-Sophie Chauveau-Galas, Chief Human Resources Officer på Alstom.

Under 2023 ska omkring 200 nya medarbetare rekryteras till Alstom i Sverige.

Alstom investerar i och utbildar sina nya rekryter med Alstom University

I Alstoms rekryteringsstrategi riktas särskilt fokus mot unga akademiker. Målet är att mer än 30 % av rekryteringarna ska vara unga akademiker, doktorander eller följa internationella praktikprogram (VIE). I vissa länder, till exempel Frankrike, är detta redan genomfört.

För att säkerställa integration av och utveckling för unga rekryter, finns en stark intern lärandekultur. I genomsnitt avsätts 21 timmars utbildning till varje anställd globalt per år. Den breda utbildningskatalogen är digital och tillgänglig var som helst, när som helst från vilken typ av enhet som helst (dator, surfplatta eller smartphone). Alstom University erbjuder också VR-utbildning på regionala campus men också från studenternas egna datorer via metaversum, engagerande interaktionsplattformar med avatarer och 3D-modeller eller genom användning av VR-headset.

”Utöver utbildningarna vi rekommenderar betonar vi särskilt erfarenheterna våra praktikanter får, såväl som deras integration i företaget. 2022 fick Alstom ackrediteringen Happy Trainee i Frankrike, Kanada och Brasilien samt Happy Apprentice i Storbritannien. Det visar på företagets strävan att fortsätta erbjuda den bästa möjliga upplevelsen för våra praktikanter och lärlingar”, tillägger Anne-Sophie Chauveau-Galas.

Happy Trainee är en certifiering baserad på interna undersökningar för lärlingar och praktikanter där syftet är att utvärdera unga talangers övergripande arbetserfarenhet och sedan definiera förbättringsområden i varje land.

Profiler som bidrar till innovation och implementering av Alstoms lösningar

Alstom utvecklar hållbara och smarta mobilitetslösningar. Genom hela sin värdekedja erbjuder företaget ett brett utbud av karriärmöjligheter inom alla funktioner, särskilt inom ingenjörsvetenskap, men även inom inköp och projektledning. I linje med trender inom tekniksektorn är mjukvaruteknik och cybersäkerhet bland de mest dynamiska funktionerna. Nya jobb relaterade till väte värderas också högt.

Om Top Employer-certifiering

Top Employer-certifiering erkänner ett företags engagemang för att skapa en bättre arbetsmiljö för sina anställda och har framstående personalpolicyer och praxis. Top Employers Institute certifierar organisationer baserat på deras enkätresultat i HR Best Practices Survey. Undersökningen omfattar sex HR-områden uppdelade i 20 teman; personalstrategi, arbetsmiljö, talangförvärv, utbildning, välbefinnande, mångfald och inkludering.

Johanna SvedinCommunication Director Nordics johanna.svedin@alstomgroup.com

Om Alstom
Alstom visar vägen till en framtid med låga koldioxidutsläpp genom att utveckla och marknadsföra mobilitetslösningar som skapar en hållbar grund för framtidens transporter. Alstoms produktportfölj omfattar allt från höghastighetståg, tunnelbanor, monorail, och spårvagnar till integrerade system, anpassade tjänster, infrastruktur, signalsystem och lösningar för digital moblitet. Alstom har levererat 150 000 fordon som körs i kommersiell trafik runt om i världen. 2022 upptogs bolaget i Dow Jones Sustainability Indices, världen och Europa, för 12:e gången i rad. Alstom har huvudkontor i Frankrike, verksamhet i 70 länder och 74 000 anställda. Koncernens sammanlagda omsättning uppgick till 15,5 miljarder euro i slutet av tolvmånadersperioden som avslutades 31 mars 2021. www.alstom.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

Umeå, 20 april 2024 

Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) (“Kinda Brave”) publicerar årsredovisning och revisionsberättelse för 2023 enligt bilaga. 
 
 
För mer information, vänligen kontakta:  

ir@kindabrave.com

www.kindabrave.com

 
 
Följ gärna oss på Linkedin:  

https://www.linkedin.com/company/kinda-brave/

 
 
Om Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) 

Kinda Brave är en modern spelkoncern, fokuserat på att förvärva, äga och utveckla spelstudios och immateriella rättigheter, samt utveckla en division inriktad mot förläggning av speltitlar från tredjepart. Idag består Bolaget av fyra spelstudior och ett mindre förläggarteam. Kinda Braves vision är att skapa en unik underhållningsgrupp, med starka immateriella rättigheter inom olika områden, inklusive TV-serier, filmer och serietidningar. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioArctic och Eisai ingår forskningsutvärderingsavtal avseende BAN2802

Published

on

By

Stockholm, Sverige den 20 april 2024 – BioArctic AB (publ) (Nasdaq Stockholm: BIOA B) meddelade idag att BioArctic AB och Eisai Co., Ltd., ingått ett samarbetsavtal avseende BAN2802, en potentiell ny behandling som kombinerar BioArctics egenutvecklade BrainTransporter™-teknologi med en läkemedelskandidat mot Alzheimers sjukdom. Vid slutet av samarbetet kommer Eisai att utvärdera den data som genererats och besluta om de vill utnyttja en option att licensiera BAN2802 för behandling av Alzheimers sjukdom.

BioArctic och Eisai har sedan 2005 ett långvarigt samarbete gällande utveckling och kommersialisering av läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom. Samarbetet har lett fram till Leqembi® (lecanemab) – världens första godkända[1] läkemedel som visat sig bromsa utvecklingen av tidig Alzheimers sjukdom. Det nya samarbetet bygger på företagens gemensamma kunskap inom Alzheimers sjukdom. Kostnader för forskningsutvärderingsprogrammet kommer att delas mellan bolagen och programmet kommer att utvärdera vad som skulle kunna bli nästa generations sjukdomsmodifierande behandling för Alzheimers sjukdom.

– Jag är mycket glad över att vår Brain Transporter-teknologi fortsätter att utvecklas väl och att vi nu ingått detta första avtal där denna teknik används. Teknologin har en stor potential att kunna förbättra många olika läkemedelsprojekt och hjälpa företag i deras strävan att utveckla läkemedel mot hjärnans sjukdomar, sa Gunilla Osswald, vd på BioArctic. Eisai har varit en värdefull partner till BioArctic under de senaste två decennierna, och vi är mycket glada över att förlänga och fördjupa vår relation genom detta nya forskningssamarbete med BAN2802. Tillsammans har vi tagit fram lecanemab, den första fullt godkända sjukdomsmodifierande behandlingen vid Alzheimers sjukdom i USA, Japan och Kina och vi ser fram emot att fortsätta vårt givande samarbete och leda utvecklingen av nästa generations läkemedel för att hjälpa patienter med den här förödande sjukdomen.

BioArctics egenutvecklade BrainTransporter-teknologi hjälper till att transportera biologiska läkemedel över blod-hjärnbarriären in i hjärnan. Tekniken har potential att medföra snabbare och starkare effekt av behandlingar riktade till hjärnan, samtidigt som den minskar behandlingsbördan för både patienter och samhället. BrainTransporter-teknologin är en viktig del i BioArctics hållbarhetsarbete och bolagets strävan efter att kontinuerligt förbättra klinisk och kommersiell nytta.

Detta pressmeddelande berör en läkemedelskandidat under utveckling och avser inte att förmedla några slutsatser gällande effekt och säkerhet. Det finns ingen garanti för att denna läkemedelskandidat vare sig kommer att slutföra det kliniska utvecklingsprogrammet eller erhålla godkännande av relevanta myndigheter.

Denna information är sådan information som BioArctic AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 20 april 2024, kl. 09.40 CET.

För ytterligare information, vänligen kontakta:  
Oskar Bosson, VP Communications and Investor Relations 
E-mail: oskar.bosson@bioarctic.se  
Telefon: +46 70 410 71 80 

Om samarbetet mellan BioArctic och Eisai  
BioArctic har sedan 2005 ett långsiktigt samarbete med Eisai kring utveckling och kommersialisering av läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom. De viktigaste avtalen är utvecklings- och kommersialiseringsavtalet avseende antikroppen lecanemab som ingicks 2007 och utvecklings- och kommersialiseringsavtalet avseende antikroppen Leqembi back-up för Alzheimers sjukdom som ingicks 2015. 2014 ingick Eisai och Biogen ett gemensamt utvecklings- och kommersialiseringsavtal som innefattar lecanemab. Eisai ansvarar för den kliniska utvecklingen, ansökan om marknadsgodkännande och kommersialisering av produkterna för Alzheimers sjukdom. BioArctic har rätt att kommersialisera lecanemab i Norden och för närvarande förbereder Eisai och BioArctic en gemensam kommersialisering i regionen. BioArctic har inga utvecklingskostnader för lecanemab inom Alzheimers sjukdom och har rätt till betalningar i samband med myndighetsgodkännanden och försäljningsmilstolpar samt royalties på den globala försäljningen.  

Om BioArctic AB  
BioArctic AB (publ) är ett svenskt forskningsbaserat biofarmabolag med fokus på innovativa läkemedel som kan fördröja eller stoppa sjukdomsförloppet av neurodegenerativa sjukdomar. Företaget ligger bakom Leqembi® (lecanemab) – världens första läkemedel som bevisat bromsar sjukdomsutvecklingen och minskar den kognitiva försämringen vid tidig Alzheimers sjukdom. Leqembi har utvecklats i samarbete med BioArctics partner Eisai, som ansvarar för kommersialisering och regulatoriska processer globalt. Utöver Leqembi har BioArctic en bred forskningsportfölj med antikroppar mot Parkinsons sjukdom och ALS samt ytterligare projekt mot Alzheimers sjukdom. I flera av projekten används bolagets egenutvecklade teknologiplattfrom BrainTransporter™ som hjälper till att förbättra transporten av antikroppar in i hjärnan. BioArctics B-aktie (BIOA B) är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap. För ytterligare information, besök www.bioarctic.com.

[1] Godkänt i USA, Japan och Kina.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu lanseras Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal

Published

on

By

Statens fastighetsverk, logotyp.

    

Att berätta om de natur- och kulturmiljöer som Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar är en viktig del av myndighetsuppdraget. Den 20 april lanseras den nya strömningstjänsten Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal, så att hela Sverige ska kunna ta del av berättelserna.

    

Det finns många sevärda platser i SFV:s förvaltning. De är spridda från norr till söder och är – i den mån de går att hålla öppna – ofta välbesökta av dem som bor inom rimliga avstånd. Nu skapas möjligheten för fler att ta del av dessa skatter.

         Våra fastigheter är allas angelägenhet och målet är att de ska engagera ännu fler genom kunskap, spännande berättelser och intagande miljöer, säger generaldirektör Max Elger.

För dem som inte har möjlighet att fysiskt besöka fastigheterna har SFV via bland annat filmer och podd försökt nå ut till fler. Nu förenas resultatet i Sevärt, en öppen playtjänst med strömmat material om SFV:s natur- och kulturmiljöer. Tittarna får följa med in i hantverkares verkstäder, se hemliga rum, uppleva historiska trädgårdar och besöka många andra sevärdheter.

Lanseringen sker den 20 april. Plattformen kommer sedan kontinuerligt att fyllas på med nytt innehåll. Tanken är att Sevärt också ska kunna innehålla material i samarbete med andra aktörer.

Under Stockholms kulturnatt passar Statens fastighetsverk även på att öppna upp ett sevärt, hemligt rum – det gamla vattentornet på Skeppsholmen. Där blir det filmvisning, liveinspelning av podden På plats i historien och popcorn.

För mer information kontakta

Maria Uggla, pressekreterare

010-478 76 00

073-332 22 14

maria.uggla@sfv.se

 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.