Connect with us

Marknadsnyheter

Amerikansk demokrati missgynnas av gamla ledare

Published

on

I USA blir ledarna allt äldre. Till exempel är politikerna i representanthuset tjugo år äldre än den genomsnittlige väljaren och den åttiårige presidenten ställer eventuellt upp för omval. Att det är svårt för unga kandidater att bli valda i USA riskerar att undergräva ungas intresse för demokratin, visar forskning från Göteborgs universitet.

Personer under 30 år utgör hälften av världens befolkning. Tidigare forskning visar att endast två procent av dem som sitter i en lagstiftande församling är under 30 år.

– Unga vuxnas relativa frånvaro i politiken kan bidra till vad vi kallar den onda cirkeln av politisk alienation bland unga. Det kännetecknas av låg närvaro av unga i parlament, lågt valdeltagande och lågt politiskt intresse, faktorer som kan förstärka varandra, säger statsvetaren Aksel Sundström.

Underrepresentation av unga är ett stort problem i USA. År 2023 är flera av de mest inflytelserika amerikanska politikerna betydligt äldre än sina väljare. President Joe Biden har fyllt 80 år och är den äldsta presidenten i USA:s historia, senatens minoritetsledare Mitch McConnell är 81 år gammal och Donald Trump, som har tillkännagivit att han än en gång kandiderar till att bli president, blir 78 år under valrörelsen år 2024.

– Till exempel var medelåldern för en ledamot i representanthuset mandatperioden 2020–2022 58 år, vilket är ungefär 20 år äldre än genomsnittsamerikanen. Och åldersglappet mellan väljare och valda har ökat. Mellan 1981–2021 ökade medelåldern bland ledamöterna med tio år.

Få unga nomineras
Det är inte känt sedan tidigare var i processen unga kandidater försvinner i de amerikanska valen. Aksel Sundström har därför tillsammans med Daniel Stockemer, professor i statsvetenskap vid University of Ottawa, undersöktnomineringar av kandidater, urval av kandidater i primärval, samt åldern på de kandidater som vann valen till representanthuset i USA år 2020. Analysen baseras på 1 661 kandidater.

– Både demokrater och republikaner nominerade en relativt liten andel unga vuxna framför medelålders. I urvalet av kandidater var genomsnittsåldern 51,5 år. Endast runt 11 procent av alla kandidater var 35 år eller yngre.

I valrörelsen klarade sig de unga kandidaterna sämre än de äldre. Vinnarna i primärvalen var genomsnitt 54 år gamla och de som slutligen blev invalda i representanthuset var i genomsnitt 58 år.

– Vi ser ett starkt samband mellan ålder och det vi kallar valkapital. Det innefattar erfarenhet av tidigare val och politiskt arbete, stöd från partierna och möjlighet till finansiering av kampanjer. Ofta placerar partierna unga kandidater i distrikt där de har små chanser att vinna och det är problematiskt.

Ledarnas höga ålder anses problematisk
Men mätningar i USA visar att amerikanerna inte har något emot unga.

– Enligt en undersökning från CBS News från september 2022 uppger 47 procent att politiken skulle bli bättre om det fanns fler unga i politiken. En annan mätning i USA visar att 9 av 10 amerikaner tycker att 75 år borde vara maxåldern för att få tillträda som president.

Ett globalt demokratiproblem
Aksel Sundström och Daniel Stockemer har också studerat problemet med underrepresentation av unga globalt, vilket presenteras i en ny bok. Boken är den första att belysa fenomenet och visar varför unga lyckas bättre att nå politiska poster i vissa länder och inom vissa partier. Forskarna pekar ut ett par faktorer som skulle kunna leda till en bättre representation av unga i maktpositioner. I flera länder, inklusive USA, finns åldersgränser för vilka vuxna som får ställa upp i val.

I USA är gränsen för representanthuset 25 år och för senaten 30 år. Dessa förlegade och godtyckliga åldersregler bryter enligt oss mot demokratiska principer. Budskapet blir ju i förlängningen att de unga inte välkomnas att delta i politiken. Sverige är ett av mycket få exempel på länder där unga faktiskt har hög närvaro i riksdagen, säger Aksel Sundström.

Mer information
Underlaget till studien baseras på data från CQ Press Voting and Election Collection, 2021, där en fullständig lista över alla kandidater för 2020 års val till representanthuset finns. Där finns också alla valresultat och information om kandidaternas ålder, kön, etnicitet, valkapital före kandidatur samt militärtjänstgöring. Analyserna bygger på uppgifter om 1 661 kandidater.

Till studien – Young adults’ under-representation in elections to the U.S. House of Representatives – ElectoralStudies (open access, tillgänglig gratis)

Ny bok på samma tema  Youth without Representation: The Absence of Young Adults in Parliaments, Cabinets, and Candidacies. University of Michigan Press, 2022 (open access, tillgänglig gratis)

För mer information kontakta:
Aksel Sundström, telefon: 076–239 6118, e-post: [email protected]

Anna-Karin Lundell
Kommunikatör, Statsvetenskapliga institutionen 

Telefon: 031–786 6693, 076–618 6693
E-post: [email protected] 

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Bellpal Holding AB:s David Ziemsky medverkar i en VD-intervju

Published

on

By

David Ziemsky, VD för Bellpal Holding AB, medverkar i en VD-intervju med Diaz Agency Group, publicerad idag, söndag 29/1 2023.

Video-intervjun kan nås via följande länk:

YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=NMCedJggzSE)

I avsnittet diskuteras bland annat kommersialiseringen av Bellpals mjukvara. Därtill potentialen och innebörden av det nyligen tecknade samarbetsavtalet med Motorola. David Ziemsky beskriver också Bellpals kortsiktiga och långsiktiga övergripande mål.       

För ytterligare information, vänligen kontakta:
David Ziemsky, VD, BellPal Holding AB
E-post: dz @bellpal.com
Telefon: +46 70  453 96 25.

Mentor
Aktieinvest FK AB (556072-2596)
Box 7415 103 91 Stockholm
Telefon: +46 8 506 517 03
[email protected]
www.aktieinvest.se

Om BellPal
BellPal är ett caretech-bolag som kombinerar digitala tjänster med medicinsk expertis för att utveckla produkter, tjänster och digitala lösningar för primärt seniorer och omsorg. Verksamhetens huvudområde är en heltäckande plattform som sammanlänkar användaren med anhöriga och larmcentral. BellPal har en SaaS-baserad affärsmodell för sin plattform och fakturerar slutanvändarna en månatlig abonnemangskostnad för användandet av tjänsten.

För mer information, se BellPals hemsida www.bellpal.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Josafat Mendes lämnar AIK Fotboll

Published

on

By

AIK Fotboll är överens med den portugisiska klubben SC Braga om en omgående transfer av backen Josafat ”Joe” Mendes. Mendes debuterade 2022 för AIK:s A-lag och det blev sammanlagt 35 tävlingsmatcher, två mål och tre målgivande passningar för honom under debutsäsongen i AIK-tröjan.

– Det känns speciellt att lämna AIK med tanke på att jag har kommit från akademin. Så det är lite blandade känslor med tanke på att jag har fått leva min dröm då jag sedan jag var liten har haft som mål att representera AIK. Men när denna klubb visade ett så stort intresse för mig så vill jag ta chansen. Jag vill tacka alla i klubben, ledare, spelare och supportrar som stöttade mig hela 2022. Jag är tacksam att AIK har trott så mycket på mig och vill avslutningsvis tacka alla inblandade, säger Josafat Mendes.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserat på nettoresultatet av fasta ersättningar, exklusive eventuella villkorade framtida rörliga ersättningar, enligt nedanstående skala:

Klass         Från (kSEK) Till (kSEK)
I                          0         2 500
II                  2 500         5 000
III                 5 000       10 000
IV               10 000       20 000
V                20 000       40 000
VI               40 000       70 000

Transfern av Josafat Mendes till SC Braga hamnar i klass IV. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

För en längre faktapresentation av Josafat Mendes, se det bifogade materialet i detta pressmeddelande.

– Joe har haft en snabb utveckling i år och även fått göra landslagsdebut. Intresset har varit stort runt Joe och vi är glada för hans skull att vi kunde finna en lösning som alla parter är nöjda med. Som med alla spelare som lämnar AIK för äventyret nere i Europa så önskar vi ett stort lycka till och hoppas få se dem tillbaka i AIK-tröjan igen, säger Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef.

Denna information är sådan som AIK Fotboll AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 januari 2023, kl 11:00 (CET).

För mer information, kontakta:
Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef (herr)
Mobil: 070 – 843 18 91
E-post: [email protected]

Continue Reading

Marknadsnyheter

De vann årets P3 Guld!

Published

on

By

Ikväll 27 januari 2023 återvände P3 Guld-galan till Partille arena utanför Göteborg för att inför storpublik prisa 2022 års bästa musik. Galan sändes i radio och tv och går även att se och höra i efterhand på SVT Play och i Sveriges Radio Play. Victor Leksell blev återigen musikfestens mest hyllade med två vinster – Guldmicken och Årets låt för Din låt som han gjort tillsammans med Einár. Sammanlagt delades sex priser ut under kvällen. Robyn vann den nya priskategorin P3 Ikon, Årets artist/grupp tilldelades Hooja, Miriam Bryant vann nya priset Årets album för PS jag hatar dig och artisten Gerd vann Framtidens artist.

Victor Leksell, tvåfaldig vinnare. Foto: Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Det nya priset P3 Ikon tilldelas en person som har ikonisk status i svenskt musikliv och som med sin musik inspirerar andra artister.

– Tack, vilken ära att få ett så fint pris! Jag har ju hållit på i typ trettio år, och därför känns det här kanske rimligt. Jag är jätteglad för att jag fortfarande skapar och är en del av världens konstnärliga samtal. Vi är många som håller på, jag är en av dem, och om jag har inspirerat någon så är det absolut den största komplimangen. För det är ju det jag själv alltid vill vara, inspirerad. Tack så mycket, säger Robyn, vinnare av P3 Ikon, i en tackfilm på galan.

Årets gala leddes av P3-profilen och musikexperten Tina Mehrafzoon. På scen uppträdde Zara Larsson som premiärspelade den nya låten Can’t tame her. Vinnarna av Årets artist/grupp Hooja tog med sig älg och eld från Norrbotten upp på scen, Cleo åkte bil till hiten Tjejerna, tjejerna, tjejerna och Viagra Boys skapade härligt rock-kaos med multipla upplagor av sångaren Sebastian Murphy. Deportees & Sarah Klang, Loam & Estraden och Olivia Lobato bjöd på stämningsfulla nummer innan Thomas Stenström avslutade galan med låtarna Väntar på en solig dag och hiten Sista sommaren.

Kvällens prisutdelare var Icona Pop, Zara Larsson, Veronica Maggio och Årets album-vinnaren Miriam Bryant. Även skådespelarna Adam Kais och Mustafa Al-Mashhadani samt komikertrion Örjan, Bosse och Mange delade ut priser.

Pressbilder:

Bilder på vinnarna:
https://portal.bildbank.se/p/sverigesradio-p3guld/album-52246
Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Bilder på uppträdande artister:
https://portal.bildbank.se/sv/portal/sverigesradio-p3guld/album-52247
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bilder från röda mattan:
https://portal.bildbank.se/sv/portal/sverigesradio-p3guld/album-52248
Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Vinnarna av P3 Guld 2023 är följande:
Guldmicken: Victor Leksell
Framtidens artist: Gerd
Årets artist/grupp: Hooja

Årets album: PS jag hatar dig – Miriam Bryant
Årets låt: Din låt – Victor Leksell & Einár
P3 Ikon: Robyn

Vinnaren av P3 Ikon är framtagen av P3 Gulds jurygrupp. I de övriga fem kategorierna är det P3-publiken som röstat fram vinnarna på egen hand.

P3 Guld 2023 går att lyssna på igen i appen Sveriges Radio Play och se på SVT Play.

Mer info finns att läsa på hemsidan sverigesradio.se/p3guld och på instagramkontot p3sverigesradio.

Presskontakter till vinnarna:
Victor Leksell: [email protected]
Gerd: [email protected]
Hooja: [email protected]
Miriam Bryant: [email protected] 
Robyn:
[email protected]

För vidare information om P3 Guld 2023, vänligen kontakta:
Molly Brunner, pressansvarig /ILES PR
[email protected]
0702 70 70 64

Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande i P3 Guld-juryn
[email protected]
070-854 88 52

Sveriges Radios presswebb:sverigesradio.se/press

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.