Marknadsnyheter
Amerikanskan som startar grönsaksodling i Dalarna
ti, mar 13, 2018 11:29 CET
Amerikanskan Finley Blackburn trodde att hon skulle jobba med något inom fysik, eller kanske som civilingenjör. Men ödet ville annorlunda och nu känner hon för första gången att hon har hittat helt rätt – som grönsaksodlare i Dalarna!
27-åriga Finley Blackburn är född i Oregon, USA, i en trädgårdsintresserad familj. Hennes morföräldrar ägde en gård i ett område med mycket fruktodlingar och barndomen präglades av närheten till naturen och grödorna. Men ambitiösa Finley trodde under många år hon att hon skulle syssla med något helt annat.
– Jag var väldigt inne på fysik och matte. Då jag inte kände mig utmanad på gymnasiet läste jag in det på tre år istället för fyra då jag hoppades att det skulle bli bättre på universitetet, berättar hon.
Forskade i Tyskland
2010 kom hon till Uppsala som utbytesstudent och då slog kärleken till i form av en ung blivande ingenjör. När Finleys utbytesår var slut fortsatte kärleken på Skype cirka två timmar per dag och året därpå bestämde de sig att båda flytta till Tyskland, eftersom hon fått ett forskningsstipendium inom solcellsteknik där. Samtidigt volontärarbetade hon på en tysk grönsaksgård.
– Det var då jag kände att det inte var forskning jag skulle hålla på med; sitta instängd i ett litet rum framför en dator hela dagarna, berättar hon.
Tillbaka till Sverige
Paret packade ihop och reste tillbaka till Sverige, där Finley trivdes:
– Jag tycker att Sverige är ett väldigt bra land med vacker natur – jag gillar extremerna att det ibland alltid är ljust och sedan alltid mörkt. Sedan har ni ett väldigt bra välfärdssystem och ett jämställt samhälle om man jämför med USA, säger hon och fortsätter med att berätta hur förvirrad hon blev då hon i början av sin Sverigevistelse såg så många män kramas och gå med barnvagn.
– Det ser man inte där jag kommer ifrån.
En bebis satte stopp
Väl tillbaka i Uppsala började Finley läsa till civilingenjör, men kände ganska snart att hennes bild av hur det var att jobba som det inte stämde överens med verkligheten.
– Det var då jag började fundera över vad det var som gjorde mig lycklig och tänkte tillbaka på tiden som jag jobbade på gården i Tyskland – och på mina morföräldrars gård. Det var då jag förstod – jag ville ut i naturen, känna jorden mellan fingrarna och kunna andas frisk luft, berättar hon.
Finley började säsongsjobba på en mjölkgård och en grönsaksodling, men i samma veva blev hon gravid och orkade inte med det stundtals tunga jobbet på samma sätt.
– Under mammaledigheten funderade jag mycket på hur jag skulle kunna gå vidare inom odlingsbranschen men insåg att jag behövde veta mer om det svenska jordbruket. Jag blev tipsad av en praktikvärd om olika utbildningar och sökte till agroteknikerutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) samt ytterligare två utbildningar, berättar Finley.
Idén tar form
Hon kom in på alla tre utbildningarna men valde BYS.
– Jag kände att jag där hade störst möjlighet att påverka min utbildning åt det håll jag ville, säger hon och syftar på idén som hade börjat formas i hennes huvud om att starta ett litet gårdsmejeri eller småskalig grönsaksodling.
Under utbildningen på BYS gjorde hon bland annat sin praktik hos Länsstyrelsen i Skara samt i växthuset på Uddetorp.
Sälja grönsaker på prenumeration
Nu arbetar Finley och hennes sambo hårt med affärsplan och marknadsföring av sitt nya företag Lisselstugans Grönsaker. Flyttlasset till Gustafs i Dalarna gick i början av mars, närmare bestämt till en ekologisk mjölkgård där paret arrenderar mark och ett hus.
– Vi har beställt fröer och material för att odla både i tunnelväxthus och på friland. Vi kommer att odla ett 20-tal grödor och sälja grönsakslådor på prenumeration – olika storlekar för olika konsumenter. Det sättet att sälja direkt till slutkund är väldigt vanligt i USA men inte alls vanligt här, berättar Finley.
Startskottet för verksamheten kommer att gå vecka 26 och under augusti kommer de vara med på Bondens marknad i Falun. Sedan hoppas paret att det kommer att rulla på.
– Vi är med i en odlarförening som ger oss mycket hjälp och jag har även pratat med flera restauranger som är intresserade av ett samarbete.
Drömmen är att kunna expandera med tiden och kanske att det så småningom blir ett familjeföretag:
– Planen är ju att skaffa fler barn och man kan ju hoppas att de ärver mitt odlingsintresse!
Kontakt
Sofie Bertilsson, kommunikatör
070-0825669
sofie.bertilsson@vgregion.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Louise Richnau föreslås till ny styrelseordförande i Eastnine AB
Valberedningen i Eastnine AB föreslår att nuvarande styrelseledamot Louise Richnau väljs till styrelsens ordförande vid Eastnines årsstämma den 29 april 2025. Liselotte Hjorth, nuvarande styrelseordförande i Eastnine, har meddelat valberedningen att hon avböjer omval.
Liselotte Hjorth har varit styrelseordförande i Eastnine sedan 2018 och styrelseledamot sedan 2014.
Louise Richnau, född år 1966, är utbildad civilingenjör och har lång erfarenhet från fastighetssektorn bland annat från Castellum, Nordanö och Brunswick Real Eastate. Louise ansvar har inkluderat investeringar, transaktioner, finansiering, etablering av nya verksamhetsområden samt hållbarhetsfrågor. Louise har varit styrelseledamot i Eastnine sedan 2024.
Valberedningens övriga förslag kommer att offentliggöras i samband med kallelsen till årsstämman 2025.
”Valberedningen vill tacka Liselotte för att med stort engagemang och på ett förtjänstfullt sätt ha bidragit till, och under många år lett, styrelsearbetet under den tid då Eastnine omvandlats från ett investmentsbolag till fastighetsbolag. I och med Liselottes besked om att hon avböjer omval vid Eastnines årsstämma 2025, har valberedningen efter sedvanlig utvärderingsprocess valt att föreslå Louise Richnau till ny ordförande för styrelsen”, säger valberedningens ordförande Anna Elam.
Eastnine AB (publ)
För mer information kontakta:
Anna Elam, valberedningens ordförande, 070-841 59 14
Liselotte Hjorth, styrelsens ordförande, +49 172 685 77 23
Besök www.eastnine.com
Eastnine AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap, sektor Real Estate. Eastnines affärsidé är att vara den ledande, långsiktiga leverantören av moderna och hållbara kontorslokaler i förstklassiga lägen på utvalda marknader i Baltikum och Polen.
Marknadsnyheter
Inbjudan till webbsänd telefonkonferens – Q4 2024
Billeruds bokslutskommuniké 2024 kommer att publiceras tisdagen den 4 februari cirka klockan 7.00.
Billeruds VD och koncernchef Ivar Vatne samt CFO Andrei Krés ska samma dag kl. 9.00 presentera bokslutskommunikén i en webbsänd telefonkonferens. Presentationen hålls på engelska och följs av en frågestund.
Presentationen kan följas via https://edge.media-server.com/mmc/p/erjyiqct
För att delta per telefon och därmed ha möjlighet att ställa frågor, vänligen registrera dig här: https://register.vevent.com/register/BI13cc5b59afb24af586afc57e9011e056
Efter registreringen får du telefonnummer till konferensen på skärmen och via e-post. Du kan välja att ringa in med en unik pinkod alternativt bli uppringd automatiskt via systemet (”call me”).
Presentationsmaterialet kommer att finnas tillgängligt på Billeruds webbsida.
Välkommen!
För mer information, vänligen kontakta:
Lena Schattauer, Director Investor Relations, +46 8 553 335 10,
lena.schattauer@billerud.com
Marknadsnyheter
Ny Limited Edition från Santa Maria – spännande twist på svenskarnas Tex Mex-favorit
Santa Maria håller sedan flera år Sveriges tacoentusiaster på tå med uppskattade Limited Editions i nya spännande smaker. Nu kommer en ostspäckad nyhet för alla tacoälskare som inte kan få nog av ost. Chips med ny distinkt ostsmak och dippvänlig utformning – Santa Maria Crunchy & Cheesy Strips.
Santa Marias Tortilla Chips Cheese är en älskad klassiker och nu får alla tacoälskare ytterligare en ostspäckad favorit att njuta av. I konsumentundersökningar har Paulig, som står bakom varumärket Santa Maria, sett att konsumenter gärna provar på olika smaker och typer av chips. Så varför inte leverera det folket vill ha? Ännu fler ostchips och nya smakupplevelser!
Nyheten Santa Maria Crunchy & Cheesy Strips lanseras i begränsad upplaga vecka 4 och har en ny mild, men distinkt ostsmak, som är perfekt att variera sin taco med. Den avlånga och lätt böjda formen uppskattas av konsumenter, eftersom chipsen är extra härliga att dippa.
Njut av de nya, krispiga stripsen direkt från påsen, med eller utan dipp. De passar också perfekt som en del av en tacomåltid – se recept nedan på en härlig fredagstaco där de nya ostchipsen serveras med frasiga kycklingbitar och goda tillbehör.
PRODUKTFAKTA NYHET
Santa Maria Crunchy & Cheesy Strips
185 g
Extra krispiga tortillachips som passar alla ostälskare. Chipsen har en ny distinkt ostsmak som är tydlig, men ändå mild i smaken. Formen gör dem perfekta som snacks då de passar extra bra att dippa, men de kan lika väl vara en del av en tacomåltid.
RECEPT
Crispy Chicken Tacos med Santa Maria Crunchy & Cheesy Strips
En härlig fredagstaco med frasiga och goda kycklingbitar och populära tillbehör som guacamole, Pico de Gallo och nyheten Santa Maria Crunchy & Cheesy Strips. En Limited Edition som är perfekt att dippa i olika röror och såser och förgyller alla tacomåltider.
Ingredienser
Antal portioner: 4
Tacos:
1 paket Santa Maria Tortilla Original Small (8-pack)
1 påse Santa Maria Crispy Chicken Spice Mix
500 g kycklingfilé
1 påse blandsallad
0,5 kruka koriander, till topping
Pico de Gallo:
Santa Maria Red Jalapeño
0,5 kruka koriander
5 st tomater
1 st lime, juice från
1 st gul lök
salt
Guacamole med granatäpple:
2 st avokado
1 påse Santa Maria Dip Mix Guacamole
1 st granatäpple, kärnorna
Tillbehör & Topping:
Santa Maria Chunky Salsa
Santa Maria Tortilla Strips Crunchy & Cheesy
Santa Maria Chipotle Chili Mayo, toppingsås
Gör så här:
Tacos:
Skär kycklingfiléerna i bitar och blanda dem med Santa Maria Crispy Chicken Spice Mix enligt anvisningarna på förpackningen. Tillaga i ugn.
Värm tortillabröden och lägg på salladen och kycklingen. Toppa med önskade tillbehör.
Pico de Gallo:
Hacka Santa Maria Red Jalapeño och koriander. Kärna ur och tärna tomaterna fint samt finhacka löken.
Blanda alla ingredienserna, pressa över limejuice och smaka av med salt.
Guacamole med granatäpple:
Dela avokadorna, ta ur kärnan och skopa ut innehållet.
Mixa eller tärna avokadon, beroende på om du vill ha din guacamole chunky eller slät, och blanda i Santa Maria Dip Mix Guacamole.
Garnera granatäppelkärnor och servera resterande granatäppelkärnor i en separat skål.
PRESSKONTAKT
Lina Leden
PR Manager
+358 40 7311 343
communications@paulig.com
OM PAULIG
Paulig är ett internationellt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur som är bra för både människor och planeten. Företaget erbjuder Tex Mex, snacks, kaffe, World Foods och kryddor under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco och Zanuy. Paulig producerar också produkter för livsmedelsindustrin och private label-kunder. År 2023 uppgick företagets försäljning till cirka 1,2 miljarder euro. Paulig grundades 1876 och ägs till 100% av Paulig-familjen. Företaget har 2 500 passionerade anställda i 13 olika länder som alla samlas kring syftet For a life full of flavour.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke