Connect with us

Marknadsnyheter

Ännu bättre företagsklimat i Landskrona visar Svenskt Näringslivs senaste mätning

Published

on

to, maj 17, 2018 09:54 CET

Landskronas företagsklimat fortsätter att stärkas. Landskrona är nu femte bästa kommun i Skåne enligt Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Landskrona har haft en stabil positiv utveckling sedan 2012 och är nu åter på första plats i riket när det gäller it-och telenät. Företagarna upplever att man får en god service, bra vägledning och god information i kontakterna med staden. Vidare upplever företagarna att attityderna till företagande blivit mer positiva, detta gäller såväl politikernas och tjänstemännens som skolans och medias. Stadens arbete med upphandling har tidigare varit ett område som företagarna inte har varit helt nöjda med, men även här har betyget stigit. En anledning kan vara löpande upphandlingsseminarier för näringslivet.

Undersökningen visar tydligt att företagarna i Landskrona tycker att företagsklimatet har blivit bättre de senaste fem åren, närmare 60 procent av alla tillfrågade instämmer i detta och få företag överväger att flytta härifrån, till skillnad från i många andra kommuner.

– Generellt har attityden till Landskrona blivit mycket mer positiv och attraktionskraften har ökat. Fler vill helt enkelt flytta hit och etablera sig här. Hela vår organisation arbetar i samma riktning med klara ambitioner att ge hög service. Vi har också ett tätare samarbete med fler företagare och försöker tidigt fånga upp signaler och behov, säger Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef, Landskrona stad.

En annan undersökning som staden deltar årligen är Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) Insikt. Denna mätning visar hur de företagare som haft ett myndighetsärende hos Landskrona stad upplever den service de har fått. Även i denna mätning får Landskrona bra betyg med ett NKI på 75 vilket kan jämföras med rikssnittet på 71.

Det som också utmärker Landskrona jämfört med övriga 149 deltagande kommuner är att samtliga sex myndighetsområden (miljö- och hälsoskydd, livsmedeltillsyn, brandskydd, serveringstillstånd och markupplåtelse) får bra betyg. Endast tre kommuner i landet har lyckats med det. Dock har Landskrona tappat ett poäng i betyg jämfört med året innan vilket har lett till att rankningen har blivit något sämre – från plats 4 av samtliga medverkande kommuner med minst 40 000 invånare hamnar Landskrona istället på plats 8. Ett kontinuerligt arbete och dialog med näringslivet pågår för att fortsätta hålla en hög service och det finns ett tydligt mål att ytterligare förbättra betyget i båda mätningarna.

Fakta om Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet

I drygt 20 år har Svenskt Näringsliv årligen genomfört en stor enkätundersökning för att mäta hur företagare upplever villkoren och förutsättningarna i landets 290 kommuner. Årets enkät har genomförts under januari-april 2018. Resultaten från enkätundersökningen används för att sammanställa rankingen över företagsklimatet vilken presenteras den 2 oktober.

företagsklimat.se kan du läsa mer om undersökningen

För mer information:

Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef, Landskrona stad, 0418-47 00 80

Annika Rundblad, näringslivsutvecklare, Landskrona stad, 0418-47 08 90

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tre vinnare när Folksam delar ut Vårdförbundspriset

Published

on

By

Elin Åberg, Eva Liljeqvist och Petra Jacobson har alla tre vunnit Vårdförbundspriset 2024 för sina insatser med att utmana och utveckla hälso- och sjukvården. Priset, som delas ut i samarbete med Vårdförbundet, överlämnades under Framtidens hälso- och sjukvårdsmässa den 22 januari 2025. Vinnarna delar på prissumman 500 000 kronor.

Sineva Ribeiro, Elin Åberg, Eva Liljeqvist, Acko Ankarberg Johansson, Michael Kjeller, Petra Jacobson.jpg
Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet, Elin Åberg, Eva Liljeqvist, Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister, Michael Kjeller, chef för Marknad och Försäljning på Folksam och Petra Jacobson.

För femtonde året har Folksam i samarbete med Vårdförbundet delat ut Vårdförbundspriset, ett pris till medlemmar som med mod och inspiration driver utvecklingen av hälso- och sjukvården framåt.

– Folksams vision är att kunderna ska känna sig trygga i en hållbar värld och därför jobbar vi aktivt med att förebygga skador inom olika områden. Genom ett nära samarbete med Vårdförbundet ser vi till att medlemmarna kan försäkra allt de bryr sig om till förmånliga priser och villkor – på så vis tar vi oss närmare vår vision. Vi är verkligen stolta över att tillsammans med Vårdförbundet dela ut det här priset säger Michael Kjeller, chef för Marknad och Försäljning på Folksam.

Vårdförbundspriset 2024 är ett av Sveriges största priser inom hälso-och sjukvårdsområdet och prissumman på 500 000 delas i år mellan: 

Elin Åberg, Leg. Barnmorska, Capio Vårdcentral Vallby, som gjort ett enastående arbete med att lyfta kvinnors underlivshälsa i alla åldrar.
Eva Liljeqvist, Astma/KOL-sjuksköterska, Capio Vårdcentral Orust, som revolutionerat vården för KOL-patienter genom att skapa ett tvärprofessionellt team och implementera nya arbetssätt.
Petra Jacobsson, Specialistsjuksköterska och doktorand, Lungmedicinska mottagningen US Linköping, som visat hur forskning kan omsättas i praktiken genom att implementera egenmonitorering för KOL-patienter.

– I år har vi tre värdiga vinnare, som på olika sätt utmanat traditionella arbetssätt och utvecklat sina verksamheter. Ett stort grattis till inspiratörerna Elin Åberg, Eva Liljeqvist och Petra Jacobson, som är välförtjänta pristagare av Vårdförbundspriset 2024, säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet.

Juryns motiveringar: 

Elin Åberg, Leg. Barnmorska, inkontinensansvarig och klimakterierådgivare/behandlare, Capio Vårdcentral Vallby
Motivering: Det svettas, det svider, det läcker. Kanske har vården glömt att kvinnor har ett underliv även efter fertil ålder. Eller kanske inte. Den som har befarat det blir varm om hjärtat av att läsa om vår pristagare. En barnmorska som tar kvinnors hela livscykel på allvar och som förstår att kontinuitet och tillgänglighet skapar trygghet. En barnmorska ”mitt i byn” som har utbildat sig i vad klimakteriet innebär och som förstår vikten och behovet av att få komma till sin barnmorska. Hon tar emot osäkra tonåringar som fått sin första menstruation och skamsna äldre kvinnor som inte vågat söka hjälp för sin inkontinens. Hon undersöker och ger råd till kvinnor mitt i livet som oroar sig över torra slemhinnor, tappad lust och smärta. Hon samverkar med och hänvisar till andra professioner när det behövs. När stöd från närstående känns tryggt för patienten inkluderar hon även dem. Det är nära vård när den är som bäst. Och det är själva innebörden av en personcentrerad vård. ”Kvinnor ska inte behöva lida med känslan ´det är väl så här det ska vara´. Inte när det finns hjälp att få”, säger hon.

Eva Liljeqvist, Astma/KOL sjuksköterska, Capio Vårdcentral Orust
Motivering: Erfarenhet, engagemang och en stor dos pondus kan göra all skillnad. Vår specialistutbildade KOL-sjuksköterska har förändrat vardagen för en svårt sjuk patientgrupp med ett stort vårdbehov. Oroliga patienter är numera så trygga att ambulanspersonal, som tidigare gjort täta utryckningar, undrat var patienter med andningsproblem tagit vägen. Samverkan med andra professioner har varit viktigt. Tack vare henne har vårdcentralen numera tvärprofessionella team med bland annat fysioterapeut, arbetsterapeut, läkare, kurator och dietist. Samarbetet kring KOL-patienterna inkluderar till och med apotekare som utbildas i inhalationsteknik och andningsövningar. Men kanske ännu viktigare: vår pristagare och hennes team utbildar och gör patienterna delaktiga i sin behandling. Rutinmässiga kontroller med spirometri har ersatts av KOL-skola, egenvårdsfilmer, digitala uppföljningar och möten där tidig diagnos är ett av målen. Att teamarbetet på vårdcentralen uppskattas märks på tillströmningen av patienter och tack vare det – på fler kompetenta medarbetare. Utvecklingsarbetet på Orust – det fortsätter.

Petra Jacobson Specialistsjuksköterska och doktorand, Lungmedicinska mottagningen, US Linköping
Motivering: Frustrationen blev en sorts drivkraft. Upptäckten att en upphandlad plattform för egenmonitorering inte användes förvånade vår pristagare. Hon som själv forskat på och utvecklat egenmonitorering för KOL-patienter och som sett verktygets potential. Nu har hon lyckats implementera det i vården. Hennes fortsatta utvecklingsarbete har ökat möjligheten att tidigt kunna upptäcka och bedöma försämringar hos KOL-patienter, så att de kan få den vård de behöver – när de behöver den. Patienterna förstår numera verktyget och därmed sin sjukdom bättre. Den förståelsen och möjligheten till snabb kommunikation och närmre kontakt med vården har ökat deras trygghet. Genom att involvera fler i sitt utvecklingsarbete har vår pristagare också bidragit till att patienter, närstående och vårdens professioner samverkar. En samverkan som förbättrar vården för KOL-patienter. Tillsammans med sin forskargrupp startar hon nu ett nytt forskningsprojekt som beräknas vara färdigt om fem år. I dag använder alltför få regioner egenmonitorering. Det kan den här pristagarens forskning ändra på.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Om Folksam
Folksam är ett kundägt företag. Vi erbjuder försäkringar och pensionssparande. Nästan varannan svensk är försäkrad hos Folksam och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Visionen är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Läs mer på www.folksam.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

NCC bygger 174 lägenheter i Uppsala med 40% minskad klimatpåverkan

Published

on

By

Läs original

NCC ska på uppdrag av Uppsalahem bygga Takryttaren, bestående av 174 nya hyreslägenheter i Kapellgärdet i centrala Uppsala. Genom en så kallad klimatbudget har NCC och Uppsalahem gemensamt lyckats minska klimatutsläppet i projektet med 40 procent jämfört med den ursprungliga kalkylen. Affären är en totalentreprenad i samverkan med ett ordervärde på cirka 290 MSEK.

Skiss: Arcum

– Takryttaren är vårt första projekt som vi upphandlar med en så kallad klimatbudget. Vi som beställare måste våga ställa krav för att driva utvecklingen framåt. Det märks att branschen är redo att pressa klimatutsläppen och vi var positivt överraskade av gensvaret vi fick. Vi har tillsammans med NCC arbetat fram klimateffektiva lösningar som totalt väntas ge 40 procent lägre klimatutsläpp, säger Anna-Lotta Andersson, chef Nyproduktion Uppsalahem.

­– Det är en spännande utmaning att bygga med fokus på både väsentligt minskad klimatpåverkan och kostnadseffektivitet. Projekt som detta visar att vi kan minska utsläppen rejält när vi arbetar gemensamt och nära våra kunder med tydliga mål. Vi har ett långt samarbete med Uppsalahem och ser fram emot att fortsätta det med ett så intressant projekt, säger Niklas Sparw, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

I projektet har NCC och Uppsalahem samverkat nära och haft stort fokus på klimatåtgärder. De lösningar som ingått i klimatbudgeten innefattar bland annat justeringar i konstruktionen som minskar mängden byggmaterial som står för de största utsläppen, användning av klimatförbättrad betong, och planering som ger färre transporter under byggskedet.

NCC ska bygga lägenheter, ett LSS-boende och 70 delningsbostäder. Byggnaden är ett U-format hus i fem våningar som byggs i anslutning till befintlig bebyggelse. Lägenheterna, som blir Svanenmärkta, är i storleken 1 – 4,5 rum och kök och mellan 29 och 98 kvadratmeter.

Affären har ett ordervärde på cirka 290 MSEK som orderregistreras i affärsområde NCC Building Sweden under första kvartalet 2025. Projektet påbörjas under första kvartalet 2025 och lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara under fjärde kvartalet 2027.

Spadtaget för projektet är planerat till den 3 februari 2025.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johan Norenäs, affärschef, NCC Building Sweden, johan.norenas@ncc.se

Amelie Winberg, presschef NCC Sverige, amelie.winberg@ncc.se

NCC:s presstjänst: 08-585 519 00, press@ncc.se, NCC:s Mediabank

Om NCC. NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden. Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. Verksamheten omfattar bygg- och infrastrukturprojekt, produktion av asfalt och stenmaterial samt kommersiell fastighetsutveckling. 2023 omsatte NCC ca 57 miljarder SEK och hade 12 200 anställda. NCC:s aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Wihlborgs hyr ut 5 200 kvm till Smurfit Westrock OnWell i Helsingborg

Published

on

By

Wihlborgs har tecknat avtal med expanderande Smurfit Westrock OnWell i Värjan 13 på Berga i Helsingborg. Inflyttning sker under 2025 och avtalet omfattar fem år.

Smurfit Westrock är ett av världens största förpackningsbolag inom wellpapp och kartong. OnWell är Smurfit Westrocks skandinaviska enhet för försäljning, konstruktion och produktion av displayer och annan butikskommunikation.

För att säkra den framtida expansionen för bolaget går flytten etappvis under 2025 till Värjan 13 där 500 kvm kommer att användas som kontor och övrig yta för produktion. Expansionen drivs delvis av organisk tillväxt, delvis av att lokalerna i Helsingborg ska inrymma större utrustning och därmed ökad produktionskapacitet.

Tidigare var tvåltillverkaren Victoria Soap hyresgäst i fastigheten. I samband med att Smurfit Westrock OnWell flyttar in genomför Wihlborgs en rad energibesparingsåtgärder i fastigheten.

Berga ligger fyra kilometer från Helsingborgs centrum och är tack vare goda kommunikationer lättillgängligt både med bil och kollektivt. Området präglas av ett rikt serviceutbud med restauranger, grönområden, butiker och gym. Över 630 företag sysselsätter nära 5 800 personer vilket gör det till ett viktigt område för staden.

– Vi har under en tid varit på jakt efter större lokaler anpassade för vår produktion och när Wihlborgs presenterade Värjan 13 för oss så såg vi det som en fin möjlighet för oss. Vi får bättre förutsättningar att kunna utöka verksamheten och fortsätta växa, och att kunna stanna i Helsingborg ser vi som väldigt positivt, säger Daniel Stålhammar, Plant manager på Smurfit Westrock OnWell.

– Uthyrningen till Smurfit Westrock OnWell visar att Berga inte bara är Helsingborgs främsta småföretagsområde, utan också en plats där företag kan växa och utvecklas, vilket är positivt för hela staden. I denna fastighet får Smurfit Westrock OnWell ändamålsenliga lokaler i ett levande område för sina medarbetare, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Wihlborgs Fastigheter AB (publ)

För ytterligare information kontakta:
Ulrika Hallengren, vd, 040-690 57 95
Magnus Lambertsson, regionchef, 042-490 46 73

Wihlborgs Fastigheter AB (publ) är ett fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen. Fastighetsbeståndet finns i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn. I Malmö, Lund och Helsingborg är Wihlborgs det ledande fastighetsbolaget. Fastigheternas bokförda värde uppgår till 58 Mdkr med ett årligt hyresvärde om 4,6 Mdkr. Wihlborgs är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.