Antalet medlemmar i a-kassan fortsätter att minska

| 27 juli, 2022 | 0 kommentarer

Under första halvåret i år har antalet medlemmar i a-kassan minskat med drygt 10 000 personer. Minskningen inleddes 2021, efter att fler än någonsin tidigare hade anslutit sig året innan under inledningen av coronapandemin när antalet medlemmar ökade med 270 000.

Den totala minskningen av antalet medlemmar under årets första sex månader är 10 119 personer, en tillbakagång med 0,25 procent.

  • Det är ingen kraftig minskning, fortfarande är ungefär 3,9 miljoner medlemmar i a-kassan. Men att minskningen fortsätter också efter 2021 är oroande. I tider som dessa, när osäkerheten växer både i vår närhet och i den större omvärlden, borde ett medlemskap i en a-kassa vara en trygghet som fler skaffar sig. Arbetslöshetsförsäkringen är ett skydd och ett stöd för att ställa om när det värsta inträffar, både för den enskilda individen och för samhället i stort, kommenterar Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor.

Fyra a-kassor ökar. Fyra av de 24 a-kassorna går mot strömmen och ökar i medlemsantal. Det är dels två mindre a-kassor, Sveriges arbetares, +1,53 procent, respektive Elektrikernas a-kassa, +0,06 procent. Dels är det de två största a-kassorna, Akademikernas, +0,20 procent, och Unionens a-kassa, +0,32 procent.

2021 var första året sedan 2008 som antalet medlemmar i a-kassorna minskade. Medlemsantalet minskade den gången tre år i följd, 2006-2008, till drygt 3,3 miljoner.

Idag är knappt 3,9 miljoner svenskar medlemmar i a-kassan, vilket motsvarar 7 av 10 i arbetskraften.

För mer information, v. v. kontakta:

Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 070-583 19 37 eller [email protected].

Presskontakt: Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 076-304 72 86 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan ha rätt till grundersättning vid arbetslöshet oavsett om du är medlem i en a-kassa eller inte.
– Som medlem i a-kassan kan du få en högre ersättning vid arbetslöshet baserad på din tidigare inkomst.
– I Sverige finns 24 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
076-304 72 86
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 24 a-kassor med knappt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.