Connect with us

Marknadsnyheter

Artikel från ESGFIRE: Framtiden är soldriven – och Clean Motion AB leder vägen!

Published

on

Företag: Clean Motion AB
Aktiesymbol: CLEMO
Lista: First North
Börsvärde: 39 miljoner SEK pre-money
Aktiepris: 0,55 SEK  vid publicering
Bransch:Fordonsindustri,med ett specifikt fokus på hållbara transportlösningar och elektriska lätta kommersiella fordon
Marknadspotential: 25,3 miljarder SEK med förväntad femfaldig ökning till år 2030

Sammanfattning av Clean Motions Nuläge: Partnerskap och Expansion

Clean Motion AB (”Clean Motion”) är ett svenskt bolag som står på frontlinjen av den gröna omställningen inom transportsektorn. Med sitt unika, solladdade elfordon, EVIG, erbjuder Clean Motion ett hållbart, kostnadseffektivt och smart alternativ för de växande behoven inom urbana ”last-mile”-leveranser. Clean Motion fokuserar på att utveckla transportlösningar som är både miljövänliga och resurseffektiva, vilket direkt adresserar de ökade kraven på att minska koldioxidutsläppen i våra städer. Clean Motion har nyligen presenterat flera nyheter som visar att man är på rätt väg vad avser deras globala utrullning av EVIG. I september 2024 inledde Clean Motion ett pilotprogram i Nederländerna för leveranser av farmaceutiska produkter med sina solcellsdrivna EVIG-fordon. Detta pilotprogram är ett viktigt steg i att demonstrera EVIGs potential inom känsliga och krävande leveranskedjor, där tillförlitlighet och hållbarhet är avgörande. Fordonsflottan för denna eventuella kund i Nederländerna uppgår till 4000 fordon. Dessutom har Clean Motion nyligen fångat intresset från ett ledande europeiskt postbolag som utvärderar EVIG som en del av sin omställning mot hållbar leveranslogistik. Detta är ett bevis på att EVIG förefaller uppfylla högt ställda krav från storskaliga operatörer, vilket kan leda till betydande ordervolymer inom den snabbt växande marknaden för gröna ”last-mile”-leveranser. Vid en vunnen upphandling skulle det kunna innebära en beställning för Clean Motion i storleksordningen 300-800 fordon. Utgår man från att en EVIG säljs för 220 000 SEK ex. moms (listpris), skulle enbart denna kund kunna innebära en order i storleksordningen 66 – 176 miljoner SEK.

Clean Motion har snabbt byggt upp ett imponerande nätverk av strategiska partners och distributörer i bland annat Frankrike, Sydkorea och Italien. En imponerande bedrift av Clean Motion är att man I september 2024 meddelade en viktig utveckling i sitt partnerskap med den globala fordonskomponenttillverkaren Valeo. För att få perspektiv på storleken för denna partner kan det nämnas att Valeo omsatte 22 Miljarder Euro under 2023. Clean Motion kommer nu att lokalisera ett EVIG-fordon för kundtester vid Valeos New Mobility Center i Amiens, Frankrike. Detta centrum är dedikerat till att utveckla nya mobilitetslösningar för stadsområden, vilket stärker Clean Motions position på den europeiska marknaden för hållbara transporter. Valeo, som är ledande inom utvecklingen av elektriska fordon och energieffektiva system, kommer också att bidra med sin tekniska expertis i EVIGs utveckling. Denna utveckling markerar ett avgörande steg mot en snabbare kommersialisering av EVIG och ytterligare optimering av fordonet för den europeiska marknaden då man med denna produktplacering kan visa upp EVIG för kunder i såväl Frankrike som Benelux och Storbrittanien. Clean Motion har även väckt intresse för storskalig tillverkning tillsammans med fordonsjätten Mitsubishi i Portugal. Med dessa samarbeten i ryggen står Clean Motion redo för en global lansering, vilket är en betydande framgång och ett kvitto på företagets potential att revolutionera marknaden för hållbara transportlösningar internationellt. Vid en tillverkning på 3000 fordon per år, som inte förefaller osannolikt givet samarbetspartners och det stora intresse som EVIG har rönt, skulle Clean Motion ,för det fall man säljer slut på denna tillverkningskapacitet, uppnå en årlig omsättning på cirka 660 miljoner SEK givet nuvarande listpris för EVIG.  Bruttomarginalen ligger enligt bolaget på 50 % vilket gör att Clean Motion har potential att bli ett mycket lönsamt bolag.

Parallellt med ovanstående förbereder också Clean Motion uppstart av tillverkningen av sin andra produkt Zbee i Indien.  Zbee är ett trehjuligt elektriskt lättfordon utvecklat av Clean Motion, särskilt lämpat för kortdistans-transporter och passagerartransporter i urbana miljöer, med fokus på energieffektivitet och låga driftkostnader. Genom att licensiera produktionen till lokala aktörer minskar Clean Motion sina produktionskostnader och positionerar sig starkt på en av världens största marknader för taxitjänster och kortdistansleveranser.. Indien är en mycket snabbt växande marknad för elektriska fordon.  Tillverkningssamarbetet för Zbee i Indien innebär också att Clean Motion nu kan skala upp produktionen på ett mycket kostnadseffektivt sätt av Zbee. Genom att ha licensierat tillverkningen till en lokal partner minskar Clean Motion tull- och fraktkostnader samtidigt som de får en betydande närvaro på en av världens mest taxiintensiva marknader. Det är inte omöjligt att detta indiska licensbolag på sikt kan växa så pass att licensbolaget blir börsnoterat i Indien, vilket skulle kunna resultera i en stark värdeökning för Clean Motions ägarandel som uppgår till 49 %. Detta skulle kunna innebära en attraktiv uppsidaför befintliga investerare i Clean Motion om licensbolaget får genomslag i Indiens enorma fordonsmarknad. Att ha en fungerande organisation för att producera Zbee I Indien möjliggör även en snabbare lansering av EVIG vid ett senare tillfälle, vilket dock kräver Indiskt typgodkännande för EVIG.

Den globala trenden för att minska transportutsläpp, tillsammans med Europas ambitiösa klimatmål, placerar Clean Motion i ett strategiskt utmärkt läge för tillväxt. EU:s program för klimatneutrala städer till år 2030 har redan skapat stor efterfrågan på Clean Motions lösningar, och med ett Europeiskt typgodkännande i handen är Clean Motion redo att ta marknaden med storm.Clean Motion genomför nu en nyemission i syfte att ta in pengar för bland annat marknadsföring och inköp av komponenter, i syfte att öka kommersialiserings och tillväxtstakten.

Sammanfattning av nyemissionen

Clean Motion genomför nu en företrädesemission med syftet att tillföra upp till cirka 44,7 miljoner SEK. Kapitalet kommer att användas för att accelerera produktionen av EVIG, stärka marknadsföringen och öka bolagets närvaro på strategiska marknader. Med en snabbt växande efterfrågan på gröna transportalternativ är detta sannolikt rätt tid att vara med på resan för den gröna omställningen i urbana miljöer.

Emissionen erbjuder befintliga aktieägare företrädesrätt, men även nya investerare har möjlighet att teckna och bli en del av ett bolag som leder omställningen till hållbara stadstransporter. Teckningskursen är 1,10 SEK per unit, och varje unit består av två aktier och en teckningsoption, vilket ger en attraktiv möjlighet att vara med i Clean Motions framtida tillväxt.

SWOT-analys

Styrkor

-Hållbar innovation
EVIG är det enda elfordonet i sin klass som drivs av solenergi, vilket minskar behovet av laddinfrastruktur och gör det till ett perfekt val för marknader med bristande laddningsmöjligheter.

-Låga driftskostnader och hög lönsamhet
Med en bruttomarginal på 50% och en positiv EBITDA vid försäljning av bara 20 fordon per månad, visar Clean Motion att de har hittat en skalbar och lönsam affärsmodell.

-Regulatoriska medvindar
EU:s klimatmål driver på efterfrågan för hållbara transportlösningar, och Clean Motion ligger helt rätt i tiden för att kapitalisera på dessa förändringar.

-Nya strategiska partnerskap
Clean Motion har nyligen fördjupat sitt samarbete med Valeo och placerat EVIG-fordon för kundtester vid Valeos New Mobility Center i Amiens. Detta partnerskap stärker företagets tekniska kapacitet och produktutveckling. Dessutom har Clean Motion tecknat ett strategiskt avtal med Luxury Carts Group i Saudiarabien, vilket ger företaget en stark marknadsnärvaro i Mellanöstern, en region med ökad efterfrågan på hållbara transportlösningar. Tillsammans bidrar dessa samarbeten till att ytterligare stärka Clean Motions globala expansion och marknadsposition

Svagheter

-Begränsad produktionskapacitet
Clean Motion är i en tillväxtfas och är beroende av kapital för att snabbt skala upp produktionen och möta efterfrågan.

-Beroende av partners
Bolaget är beroende av leverantörer och samarbetspartners för att möta sina produktionsmål.

Möjligheter

-Global expansion
Clean Motion har stora möjligheter att expandera till internationella marknader, där lokala licensavtal kan bidra till snabb tillväxt med låga investeringsbehov eftersom EVIG är konstruerad för att vara enkel att bygga

-Digitala tjänster
Genom att erbjuda flottövervakning och andra digitala tjänster kan Clean Motion generera återkommande intäkter utöver fordonsförsäljningen.

Hot

-Konkurrens
Elfordonsmarknaden växer snabbt och konkurrensen är hård, särskilt från större etablerade aktörer.

-Osäkerhet i försörjningskedjor
Eventuella problem i leveranskedjan kan påverka Clean Motions förmåga att möta efterfrågan.

Nyckelpersoner i Clean Motion

Clean Motion har ett erfaret och kompetent ledarteam som spelar en avgörande roll för företagets framgång och tillväxt. Ulf Rask, bolagets VD, har en lång erfarenhet av att leda teknologifokuserade företag genom komplexa omställningar och expansionsfaser. Under hans ledning har Clean Motion positionerat sig som en pionjär inom hållbar stadstransport.

Styrelseordföranden, Göran Folkesson, har varit avgörande i att bygga starka relationer med strategiska partners och investerare. Hans visionära ledarskap och nätverk har hjälpt Clean Motion att etablera sig som en seriös aktör på marknaden för elfordon.

En spännande nyhet är att Clean Motion nyligen förstärkt sitt team genom att anställa Martin Ericson som Head of Launch Management & Mechanical Engineering. Martin Ericson, som har en bakgrund inom bil- och flygindustrin, tillför viktig expertis när Clean Motion nu ökar produktionstakten av sina fordon. Hans erfarenhet av att leda tekniska team genom lanseringsfaser gör honom till en nyckelperson för att lyckas med de ambitiösa tillväxtplanerna.

5 skäl varför man bör överväga att delta i Clean Motions nyemission

Ett bolag på tröskeln till stor framgång
Clean Motion har redan uppnått viktiga milstolpar, inklusive EU-typgodkännande för EVIG, vilket innebär att företaget är redo att möta en stor och växande marknad. Efterfrågan på hållbara transportlösningar inom stadsmiljöer ökar kraftigt, och Clean Motion står redo att kapitalisera på detta.

En skalbar affärsmodell
Med den nya produktionsanläggningen i Göteborg kan Clean Motion initialt producera upp till 600 fordon per år men fabriken kan med vissa modifieringar potentiellt tillverka hela 3000 fordon per år. Bolaget kan potentiellt producera ännu fler fordon genom licensavtal med lokala tillverkare utanför Europa. Detta gör att företaget snabbt kan möta den ökande efterfrågan på sina lösningar, utan att behöva göra stora kapitalinvesteringar vilket ger bolaget en tydligt skalbar affärside.

Låg tröskel för lönsamhet
Tack vare låga fasta kostnader och höga produktmarginaler är Clean Motion ett bolag som når positiv EBITDA vid en försäljning på så lite som 20 fordon per månad. Denna effektivitet gör bolaget särskilt attraktivt för investerare som vill se snabba resultat.

Växande marknad och stark efterfrågan
Marknaden för elektriska lätta transportfordon (eLCV) växer med en årlig tillväxt på cirka 16% till år 2030, och Clean Motion står redo att dra nytta av denna trend. Europas strikta klimatlagstiftning innebär att företag som Clean Motion, med sitt unika och hållbara erbjudande kommer att bli alltmer efterfrågade.

Stark miljöprofil och digitalt mervärde
Förutom fordonens miljövänliga egenskaper erbjuder Clean Motion även digitala tjänster såsom flottövervakning och dataanalys. Detta skapar mervärde för kunderna och ger Clean Motion möjlighet till återkommande intäkter. Dessa tjänster bidrar dessutom till att stärka företagets konkurrenskraft och kundlojalitet.

Nyligen annonserade strategiska partnerskap och tillverkningsmöjligheter

Clean Motion och Mitsubishi Fuso Truck Europe analyserar förutsättningarna för storskalig tillverkning av EVIG i Portugal

I september 2024 meddelade Clean Motion att de tillsammans med Mitsubishi Fuso Truck Europe inleder en analys av förutsättningarna för storskalig tillverkning av EVIG i Portugal. Detta samarbete syftar till att utnyttja Mitsubishis produktionskapacitet och tekniska kunnande för att snabbt skala upp produktionen av EVIG, vilket skulle kunna minska produktionskostnader och tid till marknad betydligt. Denna strategiska analys är ett viktigt steg i Clean Motions ambition att bli en ledande aktör på den europeiska marknaden för lätta, soldrivna transportfordon. Ett framgångsrikt samarbete med Mitsubishi Fuso skulle dessutom stärka Clean Motions marknadsposition och öka potentialen för att möta den växande efterfrågan på gröna transportlösningar i Europa.

Clean Motion tecknar strategiskt partnerskap med Luxury Carts Group i Saudiarabien

Clean Motion har under september 2024 också tecknat ett strategiskt partnerskap med Luxury Carts Group i Saudiarabien. Detta samarbete innebär att Luxury Carts Group blir en viktig distributör av EVIG och andra hållbara fordon på den snabbt växande marknaden i Mellanöstern. Partnerskapet förväntas ge Clean Motion ett starkt fotfäste i regionen och skapar möjlighet att nå nya kundsegment som är i behov av miljövänliga och kostnadseffektiva transportlösningar. Detta strategiska steg är i linje med Clean Motions globala expansionsstrategi och positionerar bolaget starkt i en region där efterfrågan på gröna transportlösningar är på uppgång.

Clean Motion inleder samarbete med Valeo för kundtester av EVIG i Frankrike

I september 2024 meddelade Clean Motion att de inleder ett samarbete med den globala fordonskomponenttillverkaren Valeo. Som en del av detta partnerskap kommer Clean Motion att placera sina EVIG-fordon för kundtester vid Valeos New Mobility Center i Amiens, Frankrike. Detta centrum är dedikerat till utveckling av nya mobilitetslösningar för urbana områden, vilket förstärker Clean Motions position på den europeiska marknaden för hållbara transporter. Genom att samarbeta med Valeo, en aktör med stor teknisk expertis och betydande resurser, förväntas Clean Motion kunna optimera och kommersialisera EVIG snabbare, vilket är avgörande för att möta den ökande efterfrågan på miljövänliga transportlösningar.

Sammanfattning:

Clean Motion är ett företag med betydande potential och en tydlig strategi för att påskynda sin tillväxt på en snabbt expanderande marknad. Den pågående nyemissionen erbjuder investerare en unik möjlighet att vara del av en resa mot att utveckla hållbara, kostnadseffektiva och teknologiskt avancerade lösningar för urban mobilitet. Med gynnsamma regulatoriska förutsättningar, en skalbar affärsmodell och en innovativ produktportfölj representerar detta en attraktiv investeringsmöjlighet, särskilt med hänsyn till den låga pre-money-värderingen av bolaget på 39 miljoner SEK. Clean Motion har på kort tid knytit till sig flera stora samarbetspartners och har potential att bli en stor aktör inom segmentet  elektriskt lätta kommersiella fordon. Sista svarsdag för nyemissionen är den 30 september men för vissa handelsplattformar är sista svarsdag den 29 september. ESGFIRE har för avsikt att delta i den pågående nyemissionen med uniträtter.

Legal Disclaimer

Detta inlägg är baserat på tillförlitliga källor, såsom reglerade pressmeddelanden samt analyser från Clean Motion. Trots detta kan inlägget innehålla tolkningar, uppskattningar eller åsikter från ESGFIRE, eller annan icke faktarelaterad information.

Läsare bör vara medvetna om att faktiska resultat kan skilja sig väsentligt från de prognoser och uppskattningar som presenteras i inlägget, och ESGFIRE tar inget ansar för investeringsbeslut som fattas baserat på denna information.

ESGFIRE innehar Uniträtter i Clean Motion och avser att delta i pågående emission Läsare påminns härmed om att inlägget, som framgår ovan, innehåller ESGFIREs tolkningar, uppskattningar och/eller åsikter.  Att investera i aktier är förenat med vissa risker och det är möjligt att förlora hela sin investering. ESGFIREs inlägg är endast avsedda för utbildningsändamål och ska inte tolkas som tips, finansiell rådgivning eller rekommendationer av något slag för att antingen köpa eller sälja aktier.

Detta är ett betalt samarbete mellan Clean Motion AB och ESGFIRE

 

Om ESGFIRE
ESGFIRE är ett investmentbolag som fokuserar på ESG-bolag med antingen miljövänliga tjänster eller produkter.
Kontaktuppgifter
Webbplats: www.esgfire.com
Group CEO: Filip Erhardt
E-post: Filip@esgfire.com
Telefon: +46701609605

 

 

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.