Connect with us

Marknadsnyheter

Åsa Marnell ny chef på Historiska museet

Published

on

Historiska museet får en ny chef. Åsa Marnell är utbildad arkeolog och har tidigare bland annat varit avdelningschef för samlingar och utställningar vid Tekniska museet.
Jag vill hitta de oväntade mötena som får människor att intressera sig för historia och komma till museet, säger hon.

Åsa Marnell säger att hon ser fram emot tjänsten som är lite ”som att komma hem igen”. Hon har tidigare varit avdelningschef vid Tekniska museet, chef för samlingsenheten vid Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet samt enhetschef för kulturmiljöintegrering på Riksantikvarieämbetet. I bagaget finns förutom en fil. mag. i arkeologi även studier i marinarkeologi. Närmast kommer hon från en tjänst som kanslichef på riksorganisationen för Miljöpartiet de Gröna.

Det känns fantastiskt spännande att få bli en del av Historiska museet. Jag vill tillsammans med alla kompetenta medarbetare på Historiska säkerställa en hög kvalitet på museets utbud men samtidigt ta nästa steg och utveckla och stärka utbudet inför framtiden så vi kan nå nya grupper och hela landet. Jag tror på dialog, medskapande och det livslånga lärandet, säger Åsa Marnell.

Målet är att nå bredare och att göra historia betydelsefullt för fler, menar hon.

Det är viktigt att jobba med det kollektiva minnet och utveckla användningen av museets samlingar. Att tillgängliggöra dem via utställningar eller oväntade samarbeten och god pedagogik för både barn och vuxna. Jag vill också jobba för en tillitsfull och kreativ arbetsplats.

Magnus Hagberg, överintendent för Statens historiska museer, där Historiska museet ingår, välkomnar museets nya chef.

Jag är mycket glad att Historiska får en ny chef som tar vid i arbetet med museets fortsatta utveckling. Åsa Marnell är en erfaren och bra ledare med stort engagemang för arkeologi, historia och samtidens samhällsfrågor. Hennes erfarenhet från olika museer och verksamhetsområden gör att hon också har en bredd som kommer bidra till såväl museets som m​yndighetens utveckling, säger Magnus Hagberg

Åsa Marnell ser även utmaningar, särskilt nu när fri entré för vuxna besökare på statliga museer avskaffas, och menar att Historiska museet har en viktig roll att fylla i samhället.

– Museet har en stor potential att bidra till en demokratisk samhällsutveckling och genom att använda museernas höga förtroende hos människor kan vi bidra till att skapa engagemang hos våra besökare för till exempel klimatkrisen. Vår verksamhet gör verkligheten mer begriplig i och med att vi kan spegla historien i samtiden, särskilt med arkeologin som utgångspunkt, säger Åsa Marnell och tillägger:

– I en tid där det händer mycket i vår omvärld och många unga är oroliga för sin framtid kan vi vara en del av att skapa förståelse för var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Det är ändå något magiskt att komma in på museet och se alla föremål.

Åsa Marnell tillträder sin tjänst den 16 december. Fram tills dess är Malin Löfmark tf museichef.

För mer information eller högupplösta pressbilder, kontakta pressansvarig Ninna Bengtsson, tel. 010-480 80 76 e-post: [email protected]

Historiska museet – vi är hela Sveriges museum för historia och arkeologi. Vi berättar om dramatiska livsöden, maktkamper, kärlek, fest och vardag från istid till nutid. Samlingarna består av tio miljoner föremål från 10 000 år. Här finns bland annat Sveriges äldsta bevarade klädesplagg, vikingatida skatter, reliker, rustningar och madonnor. Upplev Sveriges historia!

Historiska museet

Historiska museet, tel: 08-519 556 00 e-post: [email protected] webb: historiska.se Museibesök: Narvavägen 13-17, box 5428, 114 84 Stockholm

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Förändringar i Castellums styrelse

Published

on

By

Idag har Anna Kinberg Batra meddelat att hon lämnar sin plats i Castellums styrelse på grund av sitt nya uppdrag som landshövding i Stockholm.

Anna Kinberg Batra blev invald i Castellums styrelse vid årsstämman 2021 och lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. 

”Vi önskar Anna lycka till i sitt nya uppdrag och tackar för hennes stora engagemang och bidrag till Castellum under sin tid i styrelsen”, säger Per Berggren, styrelseordförande, Castellum AB.

 

För mer information vänligen kontakta:

Per Berggren, styrelseordförande, Castellum AB, 070-553 80 48

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör, Castellum AB, 070-206 75 62
 

 

Om Castellum

Castellum är ett av Nordens största börsnoterade fastighetsbolag som utvecklar flexibla arbetsplatser och smarta logistiklösningar. Per den 30 september 2022 uppgick fastighetsvärdet till ca 186 miljarder, inklusive ägarandelen i norska Entra ASA. Vi finns i attraktiva nordiska tillväxtregioner. Ett av våra hållbarhetsmål är att vara helt klimatneutrala senast 2030. Castellum är det enda nordiska fastighets- och byggbolag som är invalt i Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Castellumaktien är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap.
 

En värd bortom det förväntade.
www.castellum.se

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Heba bjuder in till presentation av bokslutskommunikén 2022

Published

on

By

Heba Fastighets AB (publ) presenterar bokslutskommunikén för 2022 via digital sändning onsdag 8 februari kl 14.00. Vd Patrik Emanuelsson och CFO Hanna Franzén kommenterar årets resultat.

Investerare, aktieanalytiker, media och andra intresserade är välkomna att klicka in till sändningen. Ingen föranmälan krävs. Presentationen hålls på svenska över länk.

Länk till sändningen onsdag 8 februari kl 14.00:
Heba presenterar bokslutskommunikén 2022

Bokslutskommunikén i sin helhet kommer att finnas tillgänglig på hebafast.se från onsdag 8 februari kl 12.

Vid frågor vänligen kontakta:

Hanna Franzén, CFO Heba Fastighets AB, 076-64 63 63, [email protected]

Om Heba

Heba är en långsiktig och erfaren fastighetsägare som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen. Genom vårt kunnande erbjuder vi hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. Vi skapar värde för ägare och samhälle genom nöjda hyresgäster, tryggare och attraktivare bostadsområden och förtroendefulla partnerskap. Heba grundades 1952 och är sedan 1994 noterade på Nasdaq Stockholm AB Nordic Mid Cap. Läs mer på: hebafast.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

PowerCell utvecklar nästa generations bränsleceller till flyg som en del av EU-initiativet Clean Aviation Joint Undertaking

Published

on

By

PowerCell har gått med i Newborn-projektet, en del av EU-initiativet Clean Aviation Joint Undertaking som har som mål att utveckla miljömässigt hållbart flyg. Projektet kommer att utveckla ett flygcertifierat bränslecellssystem på flera megawatt som drivs med vätgas.

EU:s Clean Aviation Joint Undertaking omfattar totalt 20 projekt med en sammanlagd budget om mer än 700 MEUR och som syftar till att stödja EU:s Green Deal. Newborn-projektet leds av Honeywell, en ledare inom den globala flygindustrin, tillsammans med 18 partners från tio europeiska länder.

PowerCell kommer att bidra med sin tekniska kunskap och toppmoderna bränslecellsteknologi till Newborn-projektet för att utveckla en ny 300 kW produktplattform. PowerCell har en ledande position inom elektriska drivlinor med bränsleceller för flyg och tecknade nyligen ett kontrakt med ZeroAvia för branschens första serieleveranser av bränslecellstackar för flygplan.

”Jag är mycket glad över att PowerCell har gått med i Newborn-projektet”, säger Lisa Kylhammar, SVP Engineering på PowerCell. ”Jag är övertygad om att samarbetet inom projektet mellan våra ledande bränslecellsingenjörer och experter från flygindustrin kommer göra att vi kan utmana gränserna för hur lätta och energitäta stackar som går att producera.”

Många andra branscher har samma krav på hög effekttäthet för en bränslestack som flygindustrin. PowerCell förväntar sig därför att kunna applicera den framtida produktplattformen även på andra kundsegment som har höga krav på tålighet och slitstyrka.

”Vi är stolta över att ha blivit utvalda att vara en del av Newborn-projektet”, säger Richard Berkling, vd för PowerCell. ”Vi är fast beslutna att bidra till målen i Parisavtalet och en viktig del i detta åtagande är att vara en del av utvecklingen av utsläppsfritt flyg.”

För mer information kontakta gärna:

Richard Berkling                   
Vd                              
Tel: +46 31 720 36 20                
E-post: [email protected]         

Om PowerCell Sweden AB (publ)

PowerCell Sweden AB (publ) utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system med en unikt hög effekttäthet, för stationära och mobila användningsområden. Bränslecellerna drivs av ren eller reformerad vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten. Stackarna och systemen är kompakta, modulära och skalbara och därmed lätta att anpassa till kundernas behov.

PowerCell grundades 2008 som en industriell spin-out från Volvokoncernen. Bolagets aktie (PCELL) handlas sedan 2014 på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm. G&W Fondkommission är Certified Adviser, e-post: [email protected], telefon: +46 8 503 000 50.

Om Clean Aviation

Clean Aviation Joint Undertaking är EU:s ledande forsknings- och innovationsprogram för att utveckla flyget mot en hållbar och klimatneutral framtid. Genom att sammanföra de bästa talangerna och kapaciteten från den privata och offentliga sektorn och utveckla banbrytande teknik, och göra dessa tillgängliga för en transformation av flygplansprestanda på 2030-talet, kommer Clean Aviation Joint Undertaking att bana väg mot EU:s ambition klimatneutralitet till 2050. Genom att agera i centrum för ett brett och mångsidigt ekosystem av aktörer över hela Europa, allt från flygindustrin, banbrytande små och medelstora företag, forskningsanläggningar och akademier, fungerar det som ett nav för nya idéer och djärva innovationer. Som ett europeiskt offentligt-privat partnerskap driver Clean Aviation vetenskapen inom flyg bortom fantasins gränser genom att skapa ny teknik som avsevärt kommer att minska flygets påverkan på planeten. Det gör att framtida generationer kan dra nytta av de sociala och ekonomiska fördelarna med flygresor långt in i framtiden. Läs mer på clean-aviation.eu

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.