Connect with us

Marknadsnyheter

Assemblin stärker ventilationskompetens i Norrköping och Nyköping genom förvärv

Published

on

Assemblin Ventilation har förvärvat NewVent Norrköping AB (”NewVent”) genom en inkråmsaffär. NewVent har verksamhet i Norrköping och Nyköping, sju anställda och en årsomsättning på cirka 12 MSEK.

New Vent grundades 2014 och erbjuder projektledning, installation och service av ventilationsteknik, OVK-besiktningar samt injusteringar av ventilationsanläggningar. Bland kunderna finns fastighetsbolag, större installationsföretag, mindre byggföretag, industriföretag, bostadsrättsföreningar i privatpersoner.

”NewVent blir ett starkt tillskott till vår verksamhet i området kring Norrköping och Nyköping, där vi den senaste tiden har fått flera nya uppdrag och behöver ökad kapacitet. Vi känner varandra sedan tidigare och vet därför att vi har samma syn på kultur och kvalitet vilket är en förutsättning för ett framgångsrikt samarbete”, säger Håkan Ekvall, CEO och vd på division Assemblin Ventilation.

Förvärvet beräknas slutföras i januari 2025.

”Som en del av Assemblin får vi bättre systemstöd och administrationssupport, vilket innebär att vi kan fokusera mer på att utveckla vår verksamhet. Gemensamt får vi en bättre leveranskapacitet vilket är bra såväl för våra medarbetare och kunder”, säger Joel Borin, vd på NewVent.

För mer information om NewVent, se www.newvent.se  

För mer information, kontakta:
Carl Ferdinandsson, Filialchef Assemblin Ventilation, carl.ferdinandsson@assemblin.se, +46 70 732 22 29

Joel Borin, vd på NewVent, Joel.Borin@NewVent.se, +46735-14 26 46

Åsvor Brynnel, EVP Kommunikation, HR och Hållbarhet Assemblin Caverion Group, asvor.brynnel@assemblin.se, +46 10 475 39 48

Om Assemblin

Assemblin är en komplett installations- och servicepartner med verksamhet i Sverige och Norge. Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system och lösningar för luft, vatten och energi. Vår vision är att skapa smarta och hållbara installationer som får byggnader att fungera och människor att trivas. Genom nära och lokala samarbeten på runt 100 orter och en stark organisation i ryggen gör vi det möjligt. Läs mer på assemblin.se.

Om Assemblin Caverion Group (från 1 april 2024)
Assemblin Caverion Group är ett ledande nordeuropeiskt tekniskt service- och installationsföretag. Koncernen består av cirka 21 000 skickliga medarbetare i nio länder som delar passionen för smarta och hållbara lösningar. Vi levererar installationer, tekniska tjänster och lösningar under hela livscykeln för den byggda miljön för att stödja våra kunder och deras ökande efterfrågan på energieffektivitet, hållbarhet och automatisering för byggnader, infrastruktur och industrianläggningar. Assemblin Caverion Group bildades i april 2024 genom kombinationen av Assemblin och Caverion. Vår sammanlagda årsomsättning uppgår till cirka 43 miljarder SEK/3,7 miljarder euro. Läs mer på assemblincaverion.com.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Minskad produktion av mousserande viner i Europa trots ökad efterfrågan

Published

on

By

Europa står inför en betydande utmaning med minskad produktion av prosecco, champagne och andra mousserande viner, vilket är en oroande trend för vinindustrin. Denna situation kan analyseras ur flera perspektiv, bland annat klimatförändringar, förändrade konsumtionsvanor och hot om nya handelstullar.

– Detta är helt klart en stor utmaning i vinindustrin eftersom en minskad produktion av mousserande viner i kombination med en ökad efterfrågan över hela världen gör att man har svårt med allokeringen. Effekterna av klimatförändringarna märkts tydligt, och stressen på grund av hotet av eventuella handelstullar till USA som är en viktig marknad är stor. Det här gör att producenterna måsta anpassa sig och hitta nya lösningar. Det är en tid av osäkerhet i branschen, men också full av möjligheter för den som kan navigera i dessa förändringar på ett effektivt sätt, säger Fredrik Schelin, vin- och dryckesexpert.

År 2024 drabbades Europas vingårdar, som är ledande producenter av dessa drycker, av extrema väderförhållanden. Trots den ökande populariteten för mousserande viner både i Europa och globalt, hotas produktionen av klimatförändringarnas effekter.
 

Den globala uppvärmningen påverkar vår smak för bubblor
Under 2024 upplevde Europas vingårdar torka och kraftiga, ibland mycket nedbrytande regn, vilket skapade problem i flera regioner. Enligt Eurostat, Europeiska unionens statistikkontor minskade produktionen av mousserande vin under 2024, och redan 2023 visade siffrorna en nedgång med cirka 8%.

Mousserande viner har däremot blivit en alltmer populär kategori under de senare åren. Den ökade efterfrågan har även lett till en uppgång av alkoholfria alternativ. Enligt en studie från FranceAgriMer i juli förra året har konsumtionen av mousserande vin ökat med 58% under de senaste två decennierna, trots en global nedgång i den totala vinproduktionen och konsumtionen.
 

– Det här är en trend som kan tillskrivas den bredare acceptansen av mousserande drycker, som nu konsumeras vid fler tillfällen än bara vid festligheter eller speciella tillfällen som bröllop. Det gäller delvis i Sverige, men framför allt är detta ett fenomen i länder som USA, Tyskland, Frankrike, Italien, Ungern och Ryssland, säger Fredrik Schelin.

Inflation, handelstullar och ökade produktionskostnader
Ekonomiska faktorer, som exempelvis inflation och förändrade handelsvillkor påverkar vinindustrin stort. Högre produktionskostnader, inklusive arbetskraft och råvaror, kan leda till att producenter tvingas höja priserna. Detta kan i sin tur påverka efterfrågan, särskilt bland konsumenter med begränsad budget. Dessutom kan förändringar i handelsavtal och tullar påverka exportmöjligheterna för europeiska viner, vilket ytterligare komplicerar situationen.

Prosecco det mest exporterade mousserande vinet
Enligt Eurostat producerade EU under 2023 totalt 1 496 miljarder liter mousserande vin från färska druvor, vilket innebär en minskning med 8 % jämfört med föregående år. Italien ledde produktionen med 638 miljoner liter, främst tack vare prosecco och andra mousserande viner. Frankrike följde med 312 miljoner liter. Prosecco är det mest exporterade mousserande vinet i Europa, med 266 miljoner liter, följt av champagne med 91 miljoner liter och mousserande vin från färska druvor med 100 miljoner liter. Spansk cava producerade 60 miljoner liter, vilket placerar det på fjärde plats.

Klimatförändringar är en betydande faktor bakom den minskade produktionen. Kraftiga regn, torka och stormar, som förvärras av klimatförändringar, kan påverka smaken på mousserande vin och i värsta fall leda till att vissa produkter försvinner helt. I Italien har extremt väder och markdegradering resulterat i minskade druvskördar, vilket sätter Prosecco i riskzonen med en förväntad produktionsminskning på upp till 20%.

Spaniens cava står också inför utmaningar på grund av svåra torka som påverkar många byar i Katalonien. Trots att cava-producenter är försiktigt optimistiska om att 2025 kan ge mer regn än de senaste tre åren, uppmanar stora företag den spanska regeringen att införa bevattningssystem och andra lösningar för att hantera torka framöver. I Katalonien har beslutats att man investerar 2,3 miljarder euro i bevattningslösningar fram till 2040, inklusive en avsaltningsanläggning för havsvatten vid Costa Brava för 200 miljoner euro. En plan som kommer kräva ekonomiskt stöd från den spanska regeringen för att bli verklighet.

Under 2023 exporterade EU 600 miljoner liter mousserande vin till länder utanför unionen, vilket innebar en minskning med 8 % från de 649 miljoner liter som exporterades 2022. Trots denna nedgång var exportvolymerna fortfarande högre än de som noterades under tidigare år: 498 miljoner liter 2018, 528 miljoner liter 2019 och 495 miljoner liter 2020. Samtidigt importerade EU-länderna endast 5 miljoner liter mousserande vin från länder utanför EU, vilket utgjorde mindre än 1 % av den totala exportvolymen.

Siffrorna är hämtade från Eurostat  (ds-056120 och ds-045409).

För mer information eller intervjuförfrågningar med Fredrik Schelin, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840 eller e-post:
magdalena@highlandpr.se

Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter och har en förkärlek för mousserande viner i
allmänhet och champagne i synnerhet. Han bevakar det som rör branschens utveckling, utmaningar, trender och nyheter, exempelvis klimatpåverkan. Han fascinerades redan som 18-åring av hantverket bakom bubblorna. Hans första möte med drycken blev en livslång relation, vilket också har lett till att han idag bor delvis i Champagne. Fredrik drivs av att dela med sig av sina erfarenheter, kunskaper och av sin passion för dryck i kombination med god mat. Han vill på ett inbjudande, enkelt och inkluderande vis inspirera till mer kunnande om vin och mousserande viner för att just du ska hitta dina bästa smakupplevelser.

Redan 1995 öppnade Fredrik tillsammans med sin familj sin första restaurang. Stockholm Wine Club grundades 2005 som via vänner och kontakter spridit sig över landet och numera finns i många städer under namnet Sweden Wine Club. År 2009 startade Fredrik det digitala magasinet DinVinguide.se som sedan dess fått ett systermagasin med topplistor, DryckesListan.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stratsys och MSB stärker Sveriges digitala försvar genom nytt cybersäkerhetssamarbete

Published

on

By

Genom att stärka företagens förmåga att hantera cyberhot bidrar projektet till Sveriges nationella säkerhet genom förbättrad riskhantering, starkare leverantörskedjor och ökad trygghet för företag.

För att möta växande cyberhot driver Stratsys ett projekt med stöd av Sveriges nationella samordningscenter för forskning och innovation inom cybersäkerhet (NCC-SE) vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Målet är att utveckla ett digitalt ledningssystem som hjälper företag att hantera cybersäkerhetsrisker, säkerställa EU-regelverksefterlevnad och skydda leveranskedjor. Projektet bygger på Stratsys befintliga plattform, som vidareutvecklas för att stärka cybersäkerhet genom riskhantering, automatisering och smart datainsamling. 


Max Kollberg, GRC Lead på Stratsys

”Vi är mycket stolta över att tillsammans med MSB kunna bidra till att förstärka Sveriges digitala försvar. Detta samarbete är en viktig milstolpe för att hjälpa företag att hantera dagens och morgondagens cyberhot,” säger Max Kollberg, GRC Lead på Stratsys. 

Ett verktyg för framtidens cybersäkerhet

Genom att integrera informationskällor, som självskattningar i Stratsys och aktuella hotbilder, inklusive Intils scanning av leverantörer, skapas en automatiserad process som effektiviserar due diligence-arbetet och bedömningen av partners och leverantörers cybersäkerhetsarbete. Intil har en ledande plattform för analys och insikter inom cybersäkerhet och riskhantering, vilket gör det möjligt att proaktivt identifiera och hantera risker. 

”Vi skapar en plattform där företag kan agera proaktivt på säkerhetsutmaningar i sina leveranskedjor. Genom att kombinera insamlad data med intelligenta riskbedömningar och åtgärdsförslag kan företag öka sin motståndskraft och förbättra sin säkerhetsberedskap,” säger Max Kollberg, GRC Lead på Stratsys. 

Stärkta leverantörskedjor och nationell säkerhet

Projektets långsiktiga mål är att skapa en säkrare digital miljö genom bättre samordning av cybersäkerhetsåtgärder inom EU. Stratsys kommer att spela en central roll genom att leverera en plattform som underlättar informationsutbyte mellan företag och myndigheter, möjliggör kontinuerlig övervakning av cybersäkerhetsstatus och automatiserar efterlevnadsrapporter enligt aktuella regelverk. 


Per Gustavsson, Ciso på Stratsys

”Cybersäkerhet är en central fråga för nationell säkerhet. Vårt samarbete med MSB möjliggör en hållbar lösning som hjälper företag att uppfylla regelverk som NIS2, DORA och Cybersäkerhetsakten. Genom att automatisera riskhantering och efterlevnadsprocesser kan vi minska komplexiteten och öka effektiviteten,” säger Per Gustavsson, CISO på Stratsys. 

För mer information, kontakta:

Max Kollberg, GRC Lead, Stratsys +46704-293482   
Per Gustavsson, CISO, Stratsys +46704-290525 

Om Stratsys

Stratsys är ett svenskgrundat SaaS-företag med en plattform som förenklar och effektiviserar compliance-arbetet inom affärskritiska områden som hållbarhet, GRC och verksamhetsstyrning. Stratsys har cirka 170 anställda och stöder idag över 500 kunder i Sverige och Norge, med kontor i Göteborg, Stockholm och Oslo.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ur Grönköpings Veckoblad nr 1 2025

Published

on

By

Journalsystem ur led!

Sjukstugans nya journalsystem Miljonium vållade kaos i operationssalen efter att programmet rättat stadsdoktor Salvéns diagnos ”fraktur” till ”faktura” och ”anemi” till ”anemon”. Nu har man återgått till doktorns gamla manuella anteckningar, ett system som är fullt tillfredsställande ur sekretessynpunkt, då doktorns handstil endast kan tydas av honom själv samt hans fru syster Märta.

Vegetarisk vargstam!

EU har blivit mindre vargvänligt sedan en utländsk varg ätit upp EU-ordförandens häst. I Grönköping har dock denna fråga förlorat sin sprängkraft då vargarna i Brylundaskogen infångats och avvants i Djuriska Parken av bataljonsveterinären Orvar Åkerström.

–Redan efter första tuggan av fårstek griljerad i dieselolja blev vargarna rent äcklade, och började betrakta parkens övriga djur med avsmak. Därmed var grunden lagd för en grön diet!

God helg ej bra!

Storbolaget Firma Låsar & Tänger rekommenderade inför julhelgerna sina anställda att önska varandra ”god helg” i stället för ”god jul” så att ingen skulle känna sig exkluderad. Men när helgerna nu är överstökade har bolagschefen C.A. Östberg tänkt om.

– ”God” kan missuppfattas, då ordet ju antyder ätande, alltså ett misstänkt firande, därför har vi landat i att våra anställda inför stundande högtider ska hälsa varandra ”trevlig ledighet”.

Hellre hund än barn!

Barnafödandet faller i riket, och den svenska kvinnan föder endast 1,45 barn numera. Än värre är det i Grönköping, antalet babybarn här har nu passerats av antalet hundvalpar, varför kommunen inrättat en ny myndighet, MBA (Myndigheten för Barnalstrande):

– Inför sommarens semestrar ska vi rikta en kampanj till alla hundägare. ”Pröva en bebis nästa gång” blir myndighetens slogan, berättar socialchefskan Vilhelmina Unill.

Målsmän söker jobb!

På Grönköpings arbetsförmedling bekymras man över att stadens unga arbetssökande inte längre själva söker utannonserade tjänster utan att deras föräldrar jobbet åt dem, något som intygas av snabblivschefen Hakon Icander som just nu annonserar efter ett bodbiträde.

– I går inkom en yngling med sin mor, och hon började omedelbart tala om sonens naturbegåvning för att stapla konserver m.m., medan ynglingen själv inte fick en syl i vädret. Så honom kunde jag ju inte anställa, däremot erbjöd jag tjänsten till modern.

Friska författare!

I nästa vecka startar en ny skrivskola i f.d. bandageförrådet å Sjukstugan. Lokalvalet är strategiskt; från vårdmottagningen kan patienter snabbt slussas över till skrivskolefröken Ada A:son Susegård, som hjälper dem att skriva av sig om sina trauman.

– För trauma betyder ”smäll” på läkarspråk, så det behöver inte handla om att du haft en dyster barndom, det kan lika gärna vara att du fått en champagnekork i skallen på nyårsafton, huvudsaken är att det gör ont för dig, konkluderar Ada A:son Susegård.

Notiser ur januarinumret:

SYSTEMBOLAGETS

kampanj ”White Week” har icke blivit den succés som hr systemdirektör T.F. Göransson hade tänkt sig. I st.f. att ha en s.k. vit (nykter) vecka har kunderna mer än någonsin sökt sig till bolagets lokaler i tron att det rörde sig om ovanligt förmånliga priser under veckan.

NYCKELN

till framgång är att se sig själv som ett affärsprojekt, ett varumärke som måste marknadsföras, sade hr konsulten Åke Schwung vid ett s.k. uppstartsmöte för kommunens personal på Gökmassivets konferenshotell. Deltagande hemvårdare och renhållningsarbetare m.fl. applåderade livligt.

ÅRETS FÖRSTA GÖK

rapporterar hr nattportier och fågelornitolog Nils Fröjd sig ha hört i Västra Tvärgränd å väg hem från nattpasset å Stadt. Helt kan dock ej uteslutas att galningen härrörde från gökuret i salongen hos frkn stadsäldstan S. Liljedotter, enär den morgonpigga åldringen vid den aktuella tidpunkten (kl. 06.00) ställt fönstret mot gränden å vid gavel, för att som vanligt göra sin dagliga morgongymnastik i friska luften.

STADSRÅDINNAN

fru Zelinda Eriksson påfordrade nyligen utbyte av ett anslag vid perrongen å Grönköping C, lydande “Beträd ej banan”. Där läses nu i st. “Beträd ej spåret”. Som grund för ändringskravet hänvisar fru E. till sin fruktallergi.

OM KÄRINGTAND  

och gubbröra berättar hrr tandläkare Gilbert Klavander och källarmästare J.E. Pettersson i en direktsändning från äldreboendet Haltero i lokalradions populärvetenskapliga programserie ”Vet du vad?” nu å lördag kl. 06.15.

LÄSPEAKADEMIENS

ordbok definierar ”barskrapad” som ruinerad p.g.a. krogbesök.

För mer information kontakta:
Karin Aspenberg, redaktör
E-post:
karin@lindco.se

Grönköpings Veckoblad utkommer sedan 1902 och har drygt 9000 prenumeranter samt lika många läsare på nättidningen www.gronkoping.nu och Facebook.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.