Connect with us

Marknadsnyheter

Återvinning i stället för downcycling

Published

on

Aluminium spelar en nyckelroll i hållbart, framtidssäkert byggande. Tack vare sin förmåga att återvinnas upprepade gånger sparar detta beprövade material värdefulla resurser och minskar koldioxidutsläppen. På Innovationsbogen i Augsburg, designad av Hadi Teherani Architects, har en fasad tillverkad av WICONAs 100 % uttjänta aluminium nu implementerats för första gången. Den cirkulära ekonomin med aluminium har nu blivit verklighet.

Energibalans för primäraluminium, Hydro CIRCAL 75R, Hydro CIRCAL 100R

 

Enligt uppgifter från den europeiska standardiseringskommittén CEN/TC 350 om ”Sustainability of construction works” används 50 % av de material som utvinns ur jorden till byggnader. Under sin livscykel är byggnader de största energikonsumenterna: de använder nästan hälften av primärenergin och producerar cirka 40% av alla växthusgasutsläpp i Europa. Avfall som härrör från byggnadsmaterial står för 25 % av det totala avfall som genereras varje år. Med tanke på att den globala befolkningen förmodligen kommer att öka markant under de närmaste decennierna och att omkring 70 procent av dessa människor kommer att bo i städer och tätorter, kan vi förvänta oss en ytterligare ökning av förbrukningen av råvaror och energi, liksom en ökning av koldioxidutsläppen från byggnader i dessa städer. Mot bakgrund av detta är aluminium ett nyckelmaterial inom byggsektorn. Av de cirka 86 miljoner ton aluminium som användes i världen 2021 rapporterades 25 % användas av byggsektorn. Att hantera begränsade resurser på ett ansvarsfullt sätt är därför viktigare än någonsin, och är en nyckelfaktor för miljö- och klimatvänligt byggande.

 

Återvinning spelar en central roll, och det av goda skäl, eftersom aluminium är ett av få material som behåller sina egenskaper och sin kvalitet fullt ut även efter återvinning. En annan viktig fördel är att återvinning av aluminium endast använder cirka 5% av den energi som förbrukas vid tillverkning av primäraluminium. Målet måste därför vara att avsevärt öka användningen av sekundäraluminium (uttjänt aluminium). Primäraluminium står idag för cirka 75% av den globala produktionen – det vill säga material som framställs av bauxit i en kostsam och energiintensiv process.

 

Co₂-avtryck: Avgränsningsmetoden

 

Två sorters aluminiumskrot

I detta sammanhang är det viktigt att notera att inte allt återvunnet aluminium är detsamma. Det finns i grunden två olika materialkällor för metallåtervinningsprocessen – och dessa har ett avgörande inflytande på energibalansen/CO2-avtrycket för det återvunna materialet. Den första källan är det som kallas för processskrot. Detta material har aldrig använts som en produkt och kommer från produktionsavfall eller bearbetningssteg som extrudering. Det samlas in från produktionsprocessen och görs sedan om till en produkt. Det andra och mindre vanliga alternativet är skrot efter konsumentanvändning eller aluminium i slutet av livscykeln, även kallat uttjänt aluminium. Detta är benämningen på material som redan har använts i en produkt och som har genomgått hela sin livscykel. Uttjänt aluminium, som används av WICONA, kommer från källor som fasader, fönster och andra byggelement som har demonterats och återvunnits. Tidigare har återvinningsprocessen ofta omvandlat detta aluminium till sämre legeringar.

Med dagens synsätt skulle detta kallas downcycling, eftersom dessa legeringar inte kan användas för att tillverka högkvalitativa aluminiumprofiler för byggindustrin. Som pionjär på området har Hydro utvecklat en sorterings- och klassificeringsprocess som gör det möjligt att sortera stora mängder uttjänt aluminium på ett sätt som gör att de kan bearbetas till högkvalitativa aluminiumprofiler. Dessa legeringar kallas sedan Hydro CIRCAL 75R eller Hydro CIRCAL 100R, beroende på andelen återvunnet material.

 

Co₂-avtryck: Undvikande av belastning-metoden

 

Beräkning av CO2-utsläpp

Oavsett vilken typ av aluminumskrot är CO2-avtrycket en viktig parameter vid utvärderingen av materialet för en livscykelanalys. Det är allmänt erkänt att uttjänt aluminium har noll CO2-avtryck på grund av dess tidigare användning i en produkt. För förbrukningsavfall möjliggör dock de nuvarande standarderna för livscykelanalyser två olika beräkningsmetoder som har ett betydande inflytande på miljöbedömningen av materialet. I den så kallade cut-off-metoden följer CO2-avtrycket produkterna. Det innebär till exempel att för extruderingsämnen med ett CO2-avtryck på 1.000 kg står de extruderade profilerna för hela koldioxidutsläppet, medan processavfallet – som vanligtvis uppgår till 20 % – inte tilldelas något CO2-avtryck. Eftersom hela CO2-avtrycket tilldelas den ursprungliga produkten följer att processkrot från alla källor betraktas som koldioxidfritt och det görs ingen åtskillnad mellan detta och uttjänt aluminium, vilket avsevärt försvagar en transparent CO2-bedömning.

 

Resultatet är att den första processcykeln ger upphov till en produkt av aluminium med en avsevärt ökad CO2-ryggsäck, som bearbetas i tillämpningar där hållbarhetsfrågan inte ägnas någon särskild uppmärksamhet. Det 20-procentiga processskrot som härigenom uppstår är koldioxidfritt ”på papperet” och kan i en ytterligare smält- och extruderingsprocess omvandlas till en produkt med lågt CO2-fotavtryck. Användningen av denna i princip ohållbara metod ger inget incitament för processförbättringar.

 

Bearbetning av konsumentskrot (uttjänt aluminium) sker i Hydros anläggning i Dormagen och övervakas av en oberoende tredje part

 

Metoden utebliven belastning är betydligt mer transparent – i förhållande till aluminiumsektorn – och är också den som används av WICONA för beräkningar av livscykelanalyser. I denna metod följer CO2-fotavtrycket materialet. Detta innebär att i fallet med de ovan nämnda strängpressningsämnena med ett CO2-avtryck på 1 000 kg, delas miljöpåverkan mellan den ursprungliga produkten och skrotmaterialet baserat på den fysiska fördelningen – dvs. 800 kg CO2 tilldelas profilerna och 200 kg CO2 till processskrotet. Följaktligen tilldelas processkrot som uppstår CO2-fotavtrycket för dess ursprungliga material. En ytterligare minskning av CO2-utsläppen kan endast uppnås genom kostsamma optimeringar i processtegen. WICONA anser därför att detta är den enda korrekta metoden för en verkligt hållbar cirkulär ekonomi.

 

Fasaden på Innovationsbogen tillverkas och installeras av Schindler Fenster + Fassaden (Roding)

 

Extern certifiering längs värdekedjan

Vid utvärdering av aluminiumets CO2-fotavtryck är det viktigt att överväga om de deklarerade värdena gäller för hela värdekedjan (cradle-to-cradle) eller bara delar av den. Detta anges i livscykelanalysen och i miljövarudeklarationen (EPD), eftersom en utvärdering av cradle-to-cradle endast är frivilligt. Dessutom kan externa certifieringar – till exempel genom Aluminium Steward Initiative (ASI) – öka trovärdigheten. ASI är den mest internationellt erkända standarden för miljö-, sociala och styrningsaspekter (ESG) i hela värdekedjan för aluminium. Utvärderingen baseras på en hållbar produktion av aluminium från bauxitbrytning till produkttillverkning och tar hänsyn till återvinning av skrot före och efter produktion. Hydro var ett av de första företagen att erhålla ASI-certifiering. Hela värdekedjan för WICONA aluminium är också ASI-certifierad.

 

”Innovationsbogen Augusburg” (Hadi Teherani Architects) är det första projektet i världen med en fasad från WICONA som är tillverkad av 100% återvunnet aluminium.

 

Komplex återvinningsprocess

Det är uppenbart att mängden uttjänt aluminium för närvarande fortfarande ligger långt under mängden primäraluminium och processmaterial. Den nuvarande utvecklingen av hållbarhet inom byggsektorn säkerställer dock en betydande ökning (för ytterligare information se https://aluminium-stewardship.org). För att kunna återvinna de ökande mängderna aluminium i tillräckligt hög kvalitet i framtiden krävs segregerad insamling och bearbetning. Uttjänt aluminium- till exempel när det tidigare använts i ett fönster – har vanligtvis anodiserats eller belagts och profilerna kan också innehålla andra komponenter som till exempel en termisk brytare. Återvinning kräver därför omfattande kunskap och den senaste tekniken och processtegen (som i Hydros egen återvinningsanläggning i Dormagen): från den första inspektionen via fragmentering, separering, krossning och sortering hela vägen till smältning. Slutligen förbereds materialet på ett sådant sätt att det, i rätt legering, kan återföras till produktionen av högkvalitativa aluminiumprofiler. Detta är målet för AIUIF e. V., där WICONA är medlem. Hela processen på Hydro övervakas och certifieras löpande av det oberoende testorganet DNV-GL.

 

Verklig cirkulär ekonomi med aluminium från uttjänta produkter

För att aktivt möta de ökande kraven på klimatskydd har Hydro Building Systems med varumärket WICONA lanserat framtidsstrategin ”Build Beyond Tomorrow” – delvis för att främja utvecklingen av hållbara produkter. Med Hydro CIRCAL 75R erbjuder företaget sedan 2019 en aluminiumlegering som består av minst 75 % uttjänt aluminium och som med 2,3 kg CO2 per kg aluminium har ett av de lägsta CO2-avtrycken i världen. Detta är 65% mindre än det europeiska genomsnittet (cirka 6,8 kg CO2). Alla nya systemlösningar innehåller minst 75% återvunnet material och 95% återvinningsbart material.

Dessutom används återvunnen polyamid för isoleringsremsorna, och alla andra material – förutom aluminium även TPE, Zamak, rostfritt stål och ABS – är i linje med 75/95-förutsättningen. Nästa steg mot en verkligt cirkulär ekonomi var marknadslanseringen våren 2023 av Hydro CIRCAL 100R – världens första aluminiumlegering tillverkad av 100% återvunnet aluminium från uttjänta produkter. Detta material har det lägsta CO2-fotavtrycket på internationell nivå med ett genomsnitt på 0,5 kg CO2 per kg aluminium.

 

Innovationsbogen Augsburg

Innovationsbogen Augsburg har den första fasaden som tillverkats av 100% aluminium från uttjänta produkter. Byggnaden, som ritats av Hadi Teherani Architects i Hamburg, kommer att tilldelas en uLEED platinum hållbarhetscertifiering. Den 145 meter långa bågformade byggnaden ligger vid den södra ingången till den nya innovationsparken och reser sig över omgivningen. Den viktigaste vägledande principen ”hållbarhet” är synlig bland annat genom dess harmoniska integration i miljön och en maximal flexibilitet i utformningen av markplanen. Detta möjliggör både traditionella kontor och öppna planlösningar, beroende på vilket behov som finns.

Ytterligare ett grundläggande element är energianvändning, som inkluderar solcellssystem, värme- och kyla för byggnaden och en fjärrvärmeförsörjning. Även fasaden är ett viktigt bidrag till hållbarheten. Detta innebär en speciell design av WICONAs WICTEC EL evo enhetsfasad, som för första gången någonsin använder aluminiumlegeringen Hydro CIRCAL 100R, tillverkad av 100% aluminium tillverkat av uttjänta produkter. Med de 85 ton Hydro CIRCAL 100R som installerats motsvarar detta en CO2-reduktion på 527 ton.

 

Helhetstänkande kring den cirkulära ekonomin

Sammanfattningsvis kan man säga att när det gäller klimatskydd och minskning av CO2-utsläpp bör alla partner inom byggsektorn ha som mål att använda system med en hög andel uttjänt aluminium för design och implementering av fönster, dörrar och fasader i aluminium. Mot bakgrund av detta förser WICONA designers och kunder med dynamiska EPD:er med vilka de kan jämföra ett brett utbud av alternativ och därmed beräkna ett exakt CO2-avtryck som är skräddarsytt för varje projekt.

Dessutom erbjuds aluminiumsystem som nu innehåller 100% aluminium från uttjänta byggprodukter. Det som krävs är en vidareutveckling av återvinningskoncept för fönster och fasader – baserat på konceptet ”75/95” som redan introducerats på marknaden. Detta innebär att glasrutor, beslag och tätningssystem inkluderas i insamlings- och återvinningsprocesserna. För detta finns det redan praktiska samarbeten – till exempel med glasindustrin och tillverkare av tätningssystem. Målet är att kunna återvinna en fasad i sin helhet.

Hanna Bouveng Communication Managerhanna.bouveng@hydro.com

OM WICONA:

Under de senaste decennierna har varumärket WICONA utvecklats till en synonym för aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar som uppfyller de högsta standarderna på marknaden.

Denna höga tekniska standard, expertis och bearbetning av produktkvalitet samt en rad olika omfattande specialisttjänster – är alla ett viktigt bidrag till varumärkets framgång. WICONA ägs av det norska företaget Hydro, ett fullintegrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder över alla kontinenter, som kombinerar lokal expertis, global forskning och en enastående produktutveckling.

 www.wicona.se

/ FÖLJ OSS

Facebook.com/wicona

www.linkedin.com/company/wicona-sverige

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.