Marknadsnyheter
Att bli mamma som äldre eller som ensamstående förenat med risker
Äldre kvinnor, ensamstående kvinnor och kvinnor som får barn med hjälp av assisterad befruktning har större risk att få en komplicerad graviditet och har högre sjuklighet. Även deras barn får i högre utsträckning sjukdomsdiagnoser tidigt i livet. Malin Lindell Pettersson har tittat närmare på hälsan hos dessa grupper i sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet.
Allt fler väntar med att bilda familj tills de blivit äldre. Det märks bland annat på att fler kvinnor i åldern 40 år och uppåt föder barn. Sedan år 2016 är det möjligt för ensamstående kvinnor i Sverige att få barn med hjälp av assisterad befruktning med donerade spermier, så kallade solomödrar. Högre ålder vid graviditet ökar risken för att kvinnan ska få komplikationer. Även att vara ensamstående förälder och att som barn växa upp med en ensamstående förälder kan vara förknippat med stress och minskat välbefinnande.
Under sin forskarutbildning har psykologen Malin Lindell Pettersson tittat närmare på äldre kvinnors graviditeter och förlossningar. Hon har också undersökt om civilstånd och att bli förälder (infertilitetsbehandling eller spontan graviditet) är associerade till olika graviditets- och förlossningsutfall samt barnets och kvinnans sannolikhet att få diagnoser inom specialistsjukvården.
I sina studier ser hon att det har betydelse om kvinnan är ensamstående eller om hon bor tillsammans med en partner. Forskarna har delat in familjekonstellationerna i två grupper, utifrån uppgift om civilstånd i Medicinska födelseregistret. I en studie ser hon och hennes kollegor att ensamstående kvinnor har signifikant ökad sannolikhet för att diagnostiseras inom specialistsjukvården jämfört med sammanboende kvinnor, oavsett ålder, vilket överraskade henne.
– Likaså tycker jag att det är förvånande att barn till ensamstående har fler diagnoser inom det psykiska området redan i åldern upp till fem år jämfört med barn till sammanboende föräldrar, säger Malin Lindell Pettersson, som nyligen disputerade vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet, och är psykolog på Kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.
De kvinnor i registerstudierna som var ensamstående i början av graviditeten kan ha varit det av flera anledningar. Malin Lindell Pettersson menar att utgångsläget för ensamstående mammor kan spela stor roll för hur graviditet, förlossning och föräldraskap blir. Det är skillnad i utgångsläge för kvinnor som blivit oplanerat gravida, genomgått en separation eller förlorat sin partner tidigt under graviditeten, jämfört med om kvinnan själv väljer att gå in i graviditeten och föräldraskapet som ensamstående.
År 2019 påbörjades en framåtblickande studie, under ledning av forskarna Evangelia Elenis, Gunilla Sydsjö och Agneta Skoog Svanberg. I den ska kvinnor som planerar att vara ensamstående mammor, så kallade solomödrar som skaffar barn med assisterad befruktning, jämföras med sammanboende kvinnor i ett heterosexuellt förhållande som får barn genom provrörsbefruktning, eller IVF-behandling (in vitro-fertilisering). Att ha bra stöd runt omkring sig när man blir ensamstående förälder har stor betydelse för hälsan. I denna studie uppger de planerat ensamstående mammorna att de har bra socialt stöd, främst från vänner och sina föräldrar.
– I och med de risker som förknippas med att vara barn till ensamstående så blir det än viktigare att göra studier för att se vad de här kvinnorna behöver för att utfallet ska bli så bra som möjligt och att följa upp hur det faktiskt blir för dem. Vi ska följa kvinnorna och deras barn under minst ett par år. Det är ju en familjekonstellation som troligen blivit vanligare nu när ensamstående kvinnor kan få barn med spermiedonation här i Sverige och inte längre behöver ordna det på egen hand eller söka sig utomlands, säger Malin Lindell Pettersson.
Det kan också finnas positiva aspekter med att bli förälder i lite högre ålder. Äldre kan ha det bättre ställt ekonomiskt, vara mer etablerade på arbets- och bostadsmarknaden, ha större socialt nätverk och uppnått personlig mognad. Det finns också studier som pekar på att lyckan efter att man blivit förälder hänger kvar längre än hos yngre nyblivna föräldrar.
Malin Lindell Pettersson la fram sin avhandling vid Linköpings universitet den 11 mars 2022.
Avhandling: Women giving birth at an advanced age – obstetric and neonatal outcomes, health and social support, Malin Lindell Pettersson, Linköping University Medical Dissertation No. 1803, DOI: 10.3384/9789179292317
Karin Söderlund LeiflerForskningsinformation inom medicin och naturvetenskap013-28 13 95karin.soderlund.leifler@liu.se
Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här
Taggar:
Marknadsnyheter
Anders Fogelberg utsedd till VD i FlexQube
Styrelsen för FlexQube AB har utsett Anders Fogelberg till VD i FlexQube. Anders tillträder sin befattning med omedelbar verkan.
Christian Thiel, styrelseordförande, kommenterar; ”Jag är mycket glad att meddela att Anders Fogelberg, som tidigare varit VD för FlexQube i över tio år, nu återvänder till rollen som VD. Under sin tidigare tid som VD ledde Anders företaget genom en period av stark tillväxt och företagsutveckling och jag är övertygad om att hans återkomst kommer att vara en nyckelfaktor för att bygga vidare på dessa framsteg.
Efter en period på cirka 1,5 år som en del av vårt team, där han har arbetat med försäljning och strategi, har Anders fått en ytterligare förståelse för våra nuvarande utmaningar och möjligheter. Denna erfarenhet, tillsammans med den djupa insikten han har om företaget, våra produkter, kunder och anställda samt vår vision, gör honom till den rätta personen att leda oss framåt.
Styrelsen ser med stor förväntan på att arbeta tillsammans med Anders, och vi är övertygade om att hans ledarskap, strategiska tänkande och passion för FlexQubes framtid kommer att vara avgörande för att vi ska nå våra mål och leverera tillväxt och positiva resultat.
Vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete och en positiv utveckling av FlexQube under Anders ledarskap.”
Anders Fogelberg kommenterar; ”Jag är tacksam för styrelsens förtroende och ser mycket fram emot att ta över ledarskapet i FlexQube. Vårt primära fokus blir att förstärka vår position på internlogistikmarknaden och arbeta hårt för att nå en långsiktig tillväxt och lönsamhet. Vår produktportfölj är mer spännande än någonsin och vi har ett fantastiskt team av medarbetare som gör att jag känner mig mycket trygg med att kunna leverera på högt uppsatta mål framöver.”
Om FlexQube
FlexQube är ett teknikföretag med huvudkontor i Göteborg och dotterbolag i USA, Mexiko, Tyskland och England. FlexQube erbjuder lösningar för vagnbaserad materialhantering med hjälp av ett patenterat modulärt koncept. FlexQube utvecklar och designar kundanpassade lösningar för både robotiserad och mekanisk vagnlogistik. Genom det egenutvecklade och unika automationskonceptet kan FlexQube erbjuda robusta och självkörande robotvagnar. FlexQube har mer än 1000 kunder i 38 länder med primära marknader i Nordamerika och Europa.
FlexQubes kunder finns inom tillverkningsindustri, distributions- och lager. Vi levererar till några av de mest framgångsrika företagen i världen med en betydande andel representerad på Fortune 500-listan. Dessa företag finns inom fordonsindustrin, elfordonstillverkning, e-handel, tunga lastbilar, industriell automation och detaljhandelslogistik.
För mer information, kontakta:
Styrelseordförande, Christian Thiel
christian.thiel@flexqube.com
+46 70 547 9090
Aktien (FLEXQ) handlas på Nasdaq First North. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser. Läs mer på www.flexqube.com
Denna information är sådan som FlexQube AB (publ) är skyldigt att offentliggöra i enlighet med EU-förordningen om marknadsmissbruk. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersoners försorg för offentliggörande den 17 nov 2024, kl. 21:20 CET.
Marknadsnyheter
EQT fastställer hard cap för EQT Private Capital Asia:s BPEA IX till USD 14,5 miljarder
DENNA INFORMATION ÄR SÅDAN SOM EQT AB (PUBL) ÄR SKYLDIGT ATT OFFENTLIGGÖRA ENLIGT EU:S MARKNADSMISSBRUKSFÖRORDNING. INFORMATIONEN LÄMNADES, GENOM NEDANSTÅENDE KONTAKTPERSONS FÖRSORG, FÖR OFFENTLIGGÖRANDE KL. 18:00 CET 17 NOVEMBER 2024.
EQT har i dag fastställt en så kallad hard cap för kapitalåtaganden från investerare till EQT Private Capital Asia:s BPEA Private Equity Fund IX (“BPEA IX”) på USD 14,5 miljarder. En hard cap avser en övre gräns för kapitalåtaganden för en fond. Den slutliga storleken på fonden beror på resultatet av kapitalanskaffningsprocessen. Som tidigare meddelats har målet avseende storleken på fonden BPEA IX fastställts till USD 12,5 miljarder.
Kontakt
Olof Svensson, Head of Shareholder Relations, +46 72 989 09 15
EQT Press Office, press@eqtpartners.com, +46 8 506 55 334
Informationen häri utgör inte ett erbjudande att sälja, eller en anfordran om att lämna ett erbjudande att köpa, några värdepapper, och den får inte användas eller förlitas på i samband med något erbjudande eller någon anfordran. Varje erbjudande eller anfordran avseende BPEA IX kommer att ske endast genom ett konfidentiellt private placement-memorandum och dokument relaterade därtill som kommer att lämnas till kvalificerade investerare på konfidentiell basis i enlighet med tillämpliga lagar och regler. Informationen häri får inte publiceras eller distribueras till personer i USA. De värdepapper som hänvisas till häri har inte registrerats och kommer inte att registreras enligt den vid var tid gällande U.S. Securities Act från 1933 och får inte erbjudas eller säljas utan registrering därunder annat än i enlighet med ett tillämpligt undantag. Varje eventuellt erbjudande av värdepapper i USA skulle behöva ske genom en erbjudandehandling som skulle erhållas från emittenten eller dess agenter och innehålla detaljerad information om emittenten och dess befattningshavare, samt finansiell information. Värdepapperen får inte erbjudas eller säljas i USA utan registrering eller ett undantag från registrering.
Om EQT
EQT är en syftesdriven global investeringsorganisation som enbart fokuserar på strategier för aktivt ägande. Med ett nordiskt arv och ett globalt tankesätt har EQT ett track record av stabil och attraktiv avkastning inom flera geografiska områden, sektorer och strategier som sträcker tre årtionden. EQT har investeringsstrategier som täcker alla faser i ett företags utveckling, från start-up till mogna faser. EQT har EUR 246 miljarder i totalt förvaltat kapital (EUR 134 miljarder i avgiftsgenererande förvaltat kapital), inom två affärssegment – Private Capital och Real Assets.
Med rötterna i Wallenbergfamiljens entreprenöriella tankesätt och filosofi om långsiktigt ägande styrs EQT av ett antal djupt förankrade värderingar och en tydlig företagskultur. EQT förvaltar och rådger flera fonder och investeringsenheter som investerar över hela världen med målsättningen att framtidssäkra bolag, skapa attraktiv avkastning och ha en positiv påverkan med allt EQT gör.
EQT AB-koncernen avser EQT AB (publ) och dess direkta och indirekta dotterbolag, vilka inkluderar general partners och juridiska personer som rådger EQT-fonder samt EQT-fonders fondförvaltare. EQT har kontor i mer än 25 länder i Europa, Asien-Stillahavsområdet och Nordamerika och fler än 1 900 medarbetare.
Mer information: www.eqtgroup.com
Följ EQT på LinkedIn, X, YouTube och Instagram
Taggar:
Marknadsnyheter
Kungl. Örlogsmannasällskapets guld- och silvermedalj till förtjänta
Kungl. Örlogsmannasällskapet – Sveriges marina akademi, har tilldelat akademiens medalj i guld och silver till förtjänta. Medaljerna delades ut vid akademiens högtidssammanträde på Etnografiska museet fredagen den 15 november.
Kungl. Örlogsmannasällskapets guldmedalj (KÖGM) utdelas till individ inom eller utom akademien för synnerligen framstående gärningar inom akademiens ansvarsområde. De som medaljerades var: Kommendör Nils Bruzelius, kommendör Per Edling och kommendör Christer Hägg,
Kungl. Örlogsmannasällskapets silvermedalj (KÖSM) utdelas till individ inom eller utom akademien för framstående gärningar inom akademiens ansvarsområde. De som erhöll silvermedaljen var: Fanjunkare Jimmie Adamsson, kommendör Jonas Hård af Segerstad och 1:e arkivarie Tom Olsson.
Vid högtidssammanträdet erhöll även redaktören för Tidskrift i Sjöväsendet, TiS, kommendör Bo Rask, en gåva för sitt långvariga och aktiva arbete för akademien.
– Jag och Kungl. Örlogsmannasällskapet vill tacka alla medaljörer för deras mångåriga frivilliga och ideella arbete för akademiens syften och ändamål. De har alla, vid sidan om sina ordinarie arbeten och verksamheter, engagerat sig för och i akademiens verksamhet och skapat positiv effekt. Tack, säger konteramiral (PA) Odd Werin, ordförande för Kungl. Örlogsmannasällskapet.
För ytterligare information:
För bilder och koordination: Mårten Granberg, ledamot, Kungl. Örlogsmannasällskapet, tel. mobil. 070 7640100 eller
E-post: marten.granberg@koms.se
Besök även: www.koms.se
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke