Bara sju procent av offentliga aktörer har tillgängliga webbplatser

| 23 september, 2022 | 0 kommentarer

Två år efter lagen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft den 23 september 2020, är det bara knappt sju procent av Sveriges webbplatser som uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, DOS-lagen. Det visar Funkas senaste inkluderingsbarometer 2022.

Syftet med barometern är att uppmärksamma arbetet med att alla ska vara inkluderade i vår digitala infrastruktur. Endast 130 av de 1 785 testade webbplatserna lever upp till DOS-lagens krav. Det är visserligen en ökning med 123 jämfört med förra årets undersökning då endast sju webbplatser ansågs tillgängliga, men det är inte tillräckligt menar Funkas vd Jan Lundin.

  • Resultatet ser bättre ut, men det är fortfarande under all kritik. Totalt underkändes 1 655 webbplatser. Utvecklingen mot en ökad inkludering i vår digitala infrastruktur måste gå mycket fortare för att kunna hålla jämna steg med digitaliseringens framfart. Det är avgörande för att alla medborgare – oavsett förmåga – ska ha möjlighet att ta del av offentlig service, säger Jan Lundin.

Drygt 20 procent av befolkningen har någon form av funktionsnedsättning, permanent eller tillfällig. Andra faktorer som påverkar tillgången till information kan vara ett annat modersmål eller ovana vid teknik. Dessa användare har inget val – ofta måste de använda en offentlig webbplats för ett ärende.

Funka har testat webbplatserna utifrån 10 utvalda lagkrav som visar hur bra gränssnittet fungerar för personer med synnedsättningar, motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter samt kognitiva nedsättningar (användare med eller utan olika typer av hjälpmedel). Inkluderingsbarometern väger samman typ av fel med antalet gånger de återfinns på webbplatsens startsida. Därefter rankas alla testade webbplatser utifrån det sammanvägda resultatet.

  • Vi hittade mer än 42 200 tillgänglighetsfel i årets inkluderingsbarometer. Jag hoppas förstås att många offentliga aktörer förbättrar sig rejält till nästa års barometer så att vi kan leva upp till bilden av Sverige som ett inkluderande samhälle, säger Jan Lundin.

Vilka offentliga aktörer klarade tillgänglighetstestet?
Läs mer om de 130 webbplatserna som lever upp till lagkraven om tillgänglighet till digital offentlig service. Länk till resultatet: 
barometer.funka.com

*Inkluderingsbarometern genomfördes under vecka 38, 2022. Det är två år efter att lagstigningen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft, den 23 september 2020. Barometern, som genomförs varje år av Funka, mäter hur väl en webbplats uppfyller denna lag. Inkluderingsbarometern innefattar kommuner, myndigheter, samt andra aktörer som berörs av lagstiftningen om tillgänglighet. Läs mer om resultatet på barometer.funka.com  (här kan du bland annat ta del av de 10 utvalda testerna, samt se hur offentliga aktörer har rankats runt om i Sverige).

För mer information, kontakta gärna:
Jan Lundin, vd Funka, tfn: +46 73 526 43 52, [email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.