Connect with us

Marknadsnyheter

Bästa spartipsen efter ålder

Published

on

Skatteåterbäringen förväntas bli rekordstor i år. För personer som deklarerat senast den 3 april och som inte gjort några ändringar i sin deklaration kan få sin skatteåterbäring redan  9 – 12 april. Skatteåterbäringen kan ge en rivstart till ditt sparande. Och fler ekonomiska lättnader kan komma. Riksbanken har i sin prognos indikerat en första sänkning av styrräntan i maj eller juni. Priset på bland annat drivmedel och el har blivit billigare. För vissa hushåll kan det snart finnas mer  utrymme att öka eller komma igång med sparandet. Hur mycket man kan spara och till vad varierar med ålder. Hypotekets sparekonom listar de bästa tipsen för sparande i olika åldrar.

Generellt om sparande

Kanske har du redan använt dina sparpengar eller inte riktigt kommit igång då är det bäst att satsa på att spara till en buffert för oförutsedda utgifter. Skatteåterbäringen kan bli en kickstart och kan bidra till att motivera till ännu mer sparande. Vissa personer triggas mer av sparmål än av att spara för sparandets skull. Känner du igen dig i det kan det vara bra att sätta upp mål och konkreta delmål. Får du ingen skatteåterbäring i år så kan en löneförhöjning, en färdigbetald skuld eller en ändrad vana ge dig lite mer sparutrymme. Kan du inte spara alls, då kan målet vara att komma igång med ditt sparande längre fram. Håll noga koll på vad som kommer in och går ut en månad. Leta ekonomiska läckor och täpp till dem. Tänk på att ett litet sparande är bättre än ingenting alls. 

Har du regelbunden inkomst kan du satsa på en stående överföring till ett sparkonto med ränta. Det går att binda sina pengar, även om räntan gått ned något den senaste tiden, och då få högre ränta. Det är enkelt att jämföra sparkonton med varandra och det lönar sig att välja sparkonto hos någon annan än där man har sitt lönekonto. 

Har du inget sparande alls idag är det viktigaste att spara till en buffert för oförutsedda händelser som kostar pengar. Storleken på bufferten varierar beroende på din livssituation, hur du bor och vad du har för övriga kostnader. Du kan börja med att räkna ut två månaders omkostnader och ha den summan som ett mål för din buffert. 

När du kommit en bit på väg och har sparat ihop till en bra buffert kan du fundera på att utöka sparandet. Du kan till exempel spara till din pension, till barnens framtid och på börsen. 

Sparandet i 20 årsåldern

Bor du fortfarande kvar i föräldrahemmet och har fått ditt första arbete? Då finns bra möjligheter att spara. Ofta har personer i unga år, som ännu inte flyttat hemifrån, inga större boendeutgifter. Många i den här åldern behöver spara disciplinerat för att på sikt ha råd att flytta hemifrån. Kontantinsatsen (15 procent) för en bostad som kostar 1,5 miljoner kronor är 225 000 kronor. Lyckas man som ung spara 4 000 kronor i månaden kan man spara ihop till hela kontantinsatsen på knappt fem år. Med en fast inkomst är det bra att ha en stående överföring till ett konto med ränta och fria uttag. Om man inte arbetar utan istället pluggar blir det svårare att spara regelbundet. Har du inkomster från extrajobb och  sommarjobb- försök spara till en liten buffert. 

– Först när man står där och har flyttat hemifrån och ska bära alla sina egna kostnader kan man komma till insikten att det där med att bo i föräldrahemmet var väldigt bra. En fast inkomst i kombination med låga boendekostnader kan gynna ditt sparutrymme på ett sätt som kanske aldrig mer kommer tillbaka, i alla fall inte på lång tid. Det kan vara bra att tänka på som ung, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket.  

Sparandet i 30 årsåldern 

Har man ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden i 30- årsåldern är sparandet till en egen bostad nog det mest angelägna. Har man egen bostad, oavsett bostadsform, är det viktigt att ha ett buffertsparande för bostaden. Bufferten ska nu, förutom trasiga glasögon och ny bilruta, även täcka oförutsedda kostnader kopplade till hemmet. Pengar som man ska ta av om tvättmaskinen eller diskmaskinen går sönder. Hushåll som bor i en  bostad med sämre skick bör också ha en buffert att ta av om  taket behöver bytas eller om annat går sönder. I den här åldern kan det också börja bli dags att komma igång med ett månatligt pensionssparande.

– Alla med egen bostad bör vara medvetna om att det idag krävs en större buffert som ska täcka kostnader i bostaden än för bara ett par år sedan. Vitvaror, byggmaterial, färg, hantverkskostnader, allt har blivit dyrare. Det bör också återspeglas i storleken på buffert. Vet man med sig att det kommer en större renovering är mitt bästa tips att noga räkna på det så att man får en uppdaterad prisbild, säger Claudia Wörmann. 

Sparandet i 40 – 50 årsåldern

Fortsätt spara varje månad på samma sätt som innan. Tänk på att ju äldre barnen blir desto dyrare blir det och ibland kan det finnas behov av att öka buffertsparandet. Finns det utrymme i ekonomin så är det ett bra tillfälle att utöka pensionssparandet. Här kan man också fundera på att börja spara till sina barns framtid. 

– När barnen inte är så små längre kostar de mer pengar. Det handlar om både kläder, mobiler och fritidsaktiviteter. Öka på bufferten om du kan.  Alla kan inte spara till barnens framtid ovanpå allt annat. Jag tror att en del kan känna sig som sämre sortens föräldrar för att de inte kan spara till barnens framtid, som man kanske tror att alla andra kan göra. Till dem säger jag att strunta i det dåliga samvetet, det ordnar sig ändå, säger Claudia Wörmann.

Sparandet i 60 årsåldern 

För många föräldrar ljusnar nu privatekonomin när barnen flyttat ut och står på egna ben. Det är också nu som många börjar räkna på hur ekonomin kommer att se ut när man går i pension. Saknar man sparande är det inte för sent, tänk både kort- och långsiktigt. Förutom buffertsparande och pensionssparande kan du förbereda dig på att bli pensionär. Kan du lösa bort lån, sälja bostaden och flytta till en billigare så  kan det vara smart att göra det nu, innan du går i pension. 

– Försök dra ned på omkostnaderna innan det är dags att lämna in nycklarna till jobbet. Det handlar i den här åldern ofta om att planera för den dagen du går i pension. Räkna noga på vad det innebär att gå i pension vid olika ålder, det kan skilja många tusenlappar per månad,  avslutar Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

För mer information vänligen kontakta

Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709-90 68 14 

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

Umeå, 20 april 2024 

Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) (“Kinda Brave”) publicerar årsredovisning och revisionsberättelse för 2023 enligt bilaga. 
 
 
För mer information, vänligen kontakta:  

ir@kindabrave.com

www.kindabrave.com

 
 
Följ gärna oss på Linkedin:  

https://www.linkedin.com/company/kinda-brave/

 
 
Om Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) 

Kinda Brave är en modern spelkoncern, fokuserat på att förvärva, äga och utveckla spelstudios och immateriella rättigheter, samt utveckla en division inriktad mot förläggning av speltitlar från tredjepart. Idag består Bolaget av fyra spelstudior och ett mindre förläggarteam. Kinda Braves vision är att skapa en unik underhållningsgrupp, med starka immateriella rättigheter inom olika områden, inklusive TV-serier, filmer och serietidningar. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioArctic och Eisai ingår forskningsutvärderingsavtal avseende BAN2802

Published

on

By

Stockholm, Sverige den 20 april 2024 – BioArctic AB (publ) (Nasdaq Stockholm: BIOA B) meddelade idag att BioArctic AB och Eisai Co., Ltd., ingått ett samarbetsavtal avseende BAN2802, en potentiell ny behandling som kombinerar BioArctics egenutvecklade BrainTransporter™-teknologi med en läkemedelskandidat mot Alzheimers sjukdom. Vid slutet av samarbetet kommer Eisai att utvärdera den data som genererats och besluta om de vill utnyttja en option att licensiera BAN2802 för behandling av Alzheimers sjukdom.

BioArctic och Eisai har sedan 2005 ett långvarigt samarbete gällande utveckling och kommersialisering av läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom. Samarbetet har lett fram till Leqembi® (lecanemab) – världens första godkända[1] läkemedel som visat sig bromsa utvecklingen av tidig Alzheimers sjukdom. Det nya samarbetet bygger på företagens gemensamma kunskap inom Alzheimers sjukdom. Kostnader för forskningsutvärderingsprogrammet kommer att delas mellan bolagen och programmet kommer att utvärdera vad som skulle kunna bli nästa generations sjukdomsmodifierande behandling för Alzheimers sjukdom.

– Jag är mycket glad över att vår Brain Transporter-teknologi fortsätter att utvecklas väl och att vi nu ingått detta första avtal där denna teknik används. Teknologin har en stor potential att kunna förbättra många olika läkemedelsprojekt och hjälpa företag i deras strävan att utveckla läkemedel mot hjärnans sjukdomar, sa Gunilla Osswald, vd på BioArctic. Eisai har varit en värdefull partner till BioArctic under de senaste två decennierna, och vi är mycket glada över att förlänga och fördjupa vår relation genom detta nya forskningssamarbete med BAN2802. Tillsammans har vi tagit fram lecanemab, den första fullt godkända sjukdomsmodifierande behandlingen vid Alzheimers sjukdom i USA, Japan och Kina och vi ser fram emot att fortsätta vårt givande samarbete och leda utvecklingen av nästa generations läkemedel för att hjälpa patienter med den här förödande sjukdomen.

BioArctics egenutvecklade BrainTransporter-teknologi hjälper till att transportera biologiska läkemedel över blod-hjärnbarriären in i hjärnan. Tekniken har potential att medföra snabbare och starkare effekt av behandlingar riktade till hjärnan, samtidigt som den minskar behandlingsbördan för både patienter och samhället. BrainTransporter-teknologin är en viktig del i BioArctics hållbarhetsarbete och bolagets strävan efter att kontinuerligt förbättra klinisk och kommersiell nytta.

Detta pressmeddelande berör en läkemedelskandidat under utveckling och avser inte att förmedla några slutsatser gällande effekt och säkerhet. Det finns ingen garanti för att denna läkemedelskandidat vare sig kommer att slutföra det kliniska utvecklingsprogrammet eller erhålla godkännande av relevanta myndigheter.

Denna information är sådan information som BioArctic AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 20 april 2024, kl. 09.40 CET.

För ytterligare information, vänligen kontakta:  
Oskar Bosson, VP Communications and Investor Relations 
E-mail: oskar.bosson@bioarctic.se  
Telefon: +46 70 410 71 80 

Om samarbetet mellan BioArctic och Eisai  
BioArctic har sedan 2005 ett långsiktigt samarbete med Eisai kring utveckling och kommersialisering av läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom. De viktigaste avtalen är utvecklings- och kommersialiseringsavtalet avseende antikroppen lecanemab som ingicks 2007 och utvecklings- och kommersialiseringsavtalet avseende antikroppen Leqembi back-up för Alzheimers sjukdom som ingicks 2015. 2014 ingick Eisai och Biogen ett gemensamt utvecklings- och kommersialiseringsavtal som innefattar lecanemab. Eisai ansvarar för den kliniska utvecklingen, ansökan om marknadsgodkännande och kommersialisering av produkterna för Alzheimers sjukdom. BioArctic har rätt att kommersialisera lecanemab i Norden och för närvarande förbereder Eisai och BioArctic en gemensam kommersialisering i regionen. BioArctic har inga utvecklingskostnader för lecanemab inom Alzheimers sjukdom och har rätt till betalningar i samband med myndighetsgodkännanden och försäljningsmilstolpar samt royalties på den globala försäljningen.  

Om BioArctic AB  
BioArctic AB (publ) är ett svenskt forskningsbaserat biofarmabolag med fokus på innovativa läkemedel som kan fördröja eller stoppa sjukdomsförloppet av neurodegenerativa sjukdomar. Företaget ligger bakom Leqembi® (lecanemab) – världens första läkemedel som bevisat bromsar sjukdomsutvecklingen och minskar den kognitiva försämringen vid tidig Alzheimers sjukdom. Leqembi har utvecklats i samarbete med BioArctics partner Eisai, som ansvarar för kommersialisering och regulatoriska processer globalt. Utöver Leqembi har BioArctic en bred forskningsportfölj med antikroppar mot Parkinsons sjukdom och ALS samt ytterligare projekt mot Alzheimers sjukdom. I flera av projekten används bolagets egenutvecklade teknologiplattfrom BrainTransporter™ som hjälper till att förbättra transporten av antikroppar in i hjärnan. BioArctics B-aktie (BIOA B) är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap. För ytterligare information, besök www.bioarctic.com.

[1] Godkänt i USA, Japan och Kina.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu lanseras Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal

Published

on

By

Statens fastighetsverk, logotyp.

    

Att berätta om de natur- och kulturmiljöer som Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar är en viktig del av myndighetsuppdraget. Den 20 april lanseras den nya strömningstjänsten Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal, så att hela Sverige ska kunna ta del av berättelserna.

    

Det finns många sevärda platser i SFV:s förvaltning. De är spridda från norr till söder och är – i den mån de går att hålla öppna – ofta välbesökta av dem som bor inom rimliga avstånd. Nu skapas möjligheten för fler att ta del av dessa skatter.

         Våra fastigheter är allas angelägenhet och målet är att de ska engagera ännu fler genom kunskap, spännande berättelser och intagande miljöer, säger generaldirektör Max Elger.

För dem som inte har möjlighet att fysiskt besöka fastigheterna har SFV via bland annat filmer och podd försökt nå ut till fler. Nu förenas resultatet i Sevärt, en öppen playtjänst med strömmat material om SFV:s natur- och kulturmiljöer. Tittarna får följa med in i hantverkares verkstäder, se hemliga rum, uppleva historiska trädgårdar och besöka många andra sevärdheter.

Lanseringen sker den 20 april. Plattformen kommer sedan kontinuerligt att fyllas på med nytt innehåll. Tanken är att Sevärt också ska kunna innehålla material i samarbete med andra aktörer.

Under Stockholms kulturnatt passar Statens fastighetsverk även på att öppna upp ett sevärt, hemligt rum – det gamla vattentornet på Skeppsholmen. Där blir det filmvisning, liveinspelning av podden På plats i historien och popcorn.

För mer information kontakta

Maria Uggla, pressekreterare

010-478 76 00

073-332 22 14

maria.uggla@sfv.se

 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.