Marknadsnyheter
Bättre hälsa efter borttagning av amalgam
Amalgamets hälsorisker mörkas i vården. Alltför många är fortsatt sjuka av kvicksilver från sina amalgamfyllningar. Särkilt mycket frigörs vid tuggning och intag av varm dryck eller då man sitter vid datorn. Socialstyrelsen tar inte sitt informationsansvar på allvar utan låter både patienter och tandvårdspersonal utsättas för alltför stora hälsorisker vid amalgamarbeten.
I programmet Malou efter tio redovisar tandläkaren och professorn Björn Klinge amalgamfyllningar hos olika åldersgrupper. Av bilderna framgår att personer 40 år och äldre har amalgam i tänderna och ju äldre man blir desto fler och större amalgamfyllningar. Detta stämmer med Tandhälsoförbundets (Tf:s) uppfattning. Hälften av åldersgruppen över 40 år har kvar amalgam i tänderna. Amalgamet kommer att finnas kvar under minst 15-20 år till om inte fyllningsbyte uppmuntras och subventioneras.
Ångan giftigast
Hälften av amalgamfyllningen består av kvicksilver, vilket är ett av de giftigaste ämnena vi känner. Värst är den kvicksilverånga som ständigt frigörs från fyllningen. Avgivning av kvicksilver ökar så fort man rör vid en amalgamfyllning, äter varm mat eller intar heta drycker. I lungorna tas 80 procent av kvicksilvret upp i blodet och kan i värsta fall förgifta hela kroppen.
En liten fyllning kan innehålla mellan 0,6 till 1 gram kvicksilver, en normalstor omkring 2 gram och en stor fyllning eller en amalgamkrona minst 3-4 gram av den giftiga tungmetallen. Personer över 65 år kan ha 10 gram kvicksilver eller mer i sina tänder. Känsligheten är dock olika och att ha många amalgamfyllningar behöver därför inte betyda att man är sjukare än en person med färre sådana.
Att ständigt utsättas för kvicksilver kan orsaka kroniska sjukdomar. Vanliga symtom är sveda i tungan, metallsmak, extrem trötthet, värk i muskler och leder, mag- och tarmproblem, huvudvärk, minnesproblem, humörsvängningar, slemhinneförändringar intill fyllningarna och synbesvär. Även neurologiska problem kan uppkomma..
– Symtomen är kända effekter av kvicksilverförgiftning och WHO konstaterar att amalgamfyllningar är den största källan till kvicksilver. Ändå mörkar svenska myndigheter att kronisk förgiftning kan orsakas av amalgam i tänderna, säger Ann-Marie Lidmark Tandhälsoförbundets ordförande.
Doktorn hittar inget fel
Doktorn hittar sällan någon orsak till besvären och tandläkaren viftar oftast bort patientens oro över amalgamfyllningarna. En till fem procent av befolkningen kan vara känsliga för kvicksilver och har sannolikt olika kroniska sjukdomar med diagnoser som fibromyalgi, ME eller i värsta fall ALS.
Det handlar om mellan 25 000 och 125 000 personer om man räknar med att hälften av dem över 40 år har amalgam i tänderna (enligt professor Klinges redovisning) och att 1-5 procent kan vara extra känsliga exempelvis genom att ha dålig genetisk förmåga att utsöndra kvicksilver.
Tandhälsoförbundet har länge försökt påverka Socialstyrelsen att ta ansvar och upplysa vården om hur man diagnostisterar tungmetallförgiftning liksom att evidensbasera amalgamsanering för att folk inte ska bli ännu sjukare när de tar bort sina fyllningar.
Varje vecka hör flera personer av sig till Tf för råd om amalgamsanering eller bara för att få veta mer om vilka symtom som kan kopplas till kvicksilver i tänderna. Allergier går att mäta, men symtom orsakade av en smygande förgiftning är svårt att koppla till amalgamet och därför behöver diagnosmetoder utvecklas. Alltför många är i dag sjuka helt i onödan och vården ger ingen hjälp.
Till intressant forskningsartikel från biverkningsgruppen vid universitetet i Bergen
Läs också om
Sofia som blev allvarligt sjuk efter borttagning av en amalgamfyllning.
Ann-Marie Lidmark
ordförande
lidmark@tf.nu
Tel 070 7427957
Tandläkare Karin Öckert, som behandlat många amalgamsjuka
tel 076 211 66 65
Tandhälsoförbundet (Tf) är medlem i Funktionsrätt Sverige och arbetar för en mer jämlik och hälsosammare tandvård. Medlemmarna har besvär av dentala material, rotfyllningar, tandlöshet eller andra problem som har sitt ursprung i tänderna. Många har svåra funktionshinder.
Taggar:
Marknadsnyheter
Fortsatt stabilt förvaltningsresultat för Humlegården
Humlegården fortsätter att leverera ett stabilt förvaltningsresultat och förbättrade finansiella nyckeltal under det tredje kvartalet. Konkurrensen på kontorsmarknaden är fortsatt hög och trenden som innebär att kontorens läge och kvalitet blir allt viktigare håller i sig. Under perioden har årets hittills största uthyrning genomförts, då DNB tecknat avtal avseende lokaler om cirka 8 300 kvm vid Norrmalmstorg.
Januari-september 20241
- Hyresintäkterna ökade med 7 procent och uppgick till 1 491 mkr (1 399). Ökningen förklaras främst av indexuppräkning.
- Uthyrningar har gjorts om 20 300 kvadratmeter (17 300) med en årshyra om 137 mkr (85).
- Driftöverskottet ökade med 7 procent och uppgick till 1 099 mkr (1 031). Exklusive engångsposter om ca 10 mkr uppgår ökningen till 8 procent.
- Överskottsgraden uppgick till 73,7 procent (73,7). Exklusive engångsposter var överskottsgraden 74,4 procent.
- Finansnettot uppgick till -260 mkr (-251).
- Förvaltningsresultatet ökade 6 procent och uppgick till 782 mkr (739) och belastas av engångsposter om 24 mkr. Exklusive engångsposter uppgick ökningen till 9 procent.2
- Belåningsgraden uppgick till 31,7 procent (32,1).
- Räntetäckningsgraden uppgick till 4,4 ggr för det tredje kvartalet och 4,2 ggr för den senaste tolvmånadersperioden. Exklusive engångseffekter uppgick räntetäckningsgraden till 4,3 ggr.
- Skuldkvoten uppgick till 8,6 ggr (9,3).
1Jämförelsetalen avser perioden januari-september 2023 såvida inget annat anges.
2Engångsposterna är bland annat kopplade till att markanvisningsavtal i Hammarby Sjöstad ej förlängts.
Kontorsmarknaden
Det noteras en fortsatt hög konkurrens på kontorsmarknaden i Stockholm. Många verksamheter omvärderar sina kontorsbehov och söker lösningar som kombinerar flexibilitet med kostnadseffektivitet. Lokalerna optimeras till förmån för högre kvalitet och bättre lägen med goda kommunikationer samt tillgång till service. Uthyrningsprocesserna tar generellt sett längre tid än tidigare och vakansnivåerna på marknaden i sin helhet har stigit något, framför allt i lägen utanför city.
Humlegårdens uthyrningsgrad uppgick vid kvartalsskiftet till 91 procent (93). Majoriteten av de outhyrda ytorna, cirka 5 procent, avser strategiska vakanser i fastigheter där vi arbetar för att skapa rätt förutsättningar för den långsiktiga utvecklingen av platsen, samt kommande projektfastigheter. Omförhandlingarna under perioden har gjorts på i genomsnitt oförändrade hyresnivåer.
Humlegården har under den aktuella perioden genomfört flera framgångsrika nyuthyrningar. Strax efter halvårsskiftet stod det klart att DNB valt att etablera sitt svenska huvudkontor på Hamngatan 15 vid Norrmalmstorg, där de tecknat avtal avseende ett helt hus om cirka 8 300 kvm. I Hagastaden har Lexington tecknat avtal om cirka 730 kvm på Hälsingegatan 38, dit de flyttar sitt huvudkontor och showroom. Inflyttningen i nya Origo i mötet mellan Sundbyberg och Solna fortsätter. En av de nya kunderna är Ambea som lämnar Arenastaden till förmån för Origo, där de tecknat avtal avseende lokaler om cirka 2 450 kvm. Bland de kunder som valt att förlänga sina avtal återfinns Fylgia som hyr lokaler om drygt 1 440 kvm på Nybrogatan 11 i innerstaden. I Solna strand har Humlegården fått förnyat förtroende från CSN som hyr lokaler om drygt 860 kvm på Vretenvägen 8. I kontorsfastigheten Grow i kvarteret intill har DNV valt att förlänga avtalet och hyr cirka 830 kvm.
Finansiering
Under 2024 har Humlegården emitterat obligationer om 1 500 mkr med löptider om fem, sju samt tio år. Kreditmarginalerna har trendmässigt blivit lägre och den senaste 5-åriga obligationen emitterades till 0,92 procent. Under våren togs ytterligare ett steg mot bolagets långsiktiga mål om klimatneutralitet i hela verksamheten, genom lanseringen av ett uppdaterat grönt ramverk. Det nya ramverket innebär att kopplingen till EU:s taxonomi skärps. 2024 har även präglats av kraftigt sjunkande marknadsräntor, drivna av Riksbankens penningpolitiska åtgärder och försvagad konjunktur. Under våren bekräftade Standard & Poor’s Humlegårdens rating, BBB+ med positiva utsikter. Betyget speglar Humlegårdens högkvalitativa kommersiella fastigheter i attraktiva lägen, en solid finansiell position med låg belåning, stark räntetäckningsgrad och låg skuldkvot.
– Vi fortsätter att leverera ett stabilt förvaltningsresultat under det tredje kvartalet och har förbättrat våra finansiella nyckeltal. Ett kvitto på Humlegårdens stabila position är även vår rating, BBB+ med positiva utsikter, som återigen bekräftats av Standard & Poor’s. Det råder en stor konkurrens på marknaden, som fortfarande präglas av en avvaktan. Det understryker betydelsen av att vi kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga och effektiva lösningar, är lyhörda och har en sund kostnadskontroll. Kontoren har en fortsatt central roll, och trenden som innebär att lokalernas läge och kvalitet blir allt viktigare håller i sig. Här har Humlegården ett bra erbjudande och är väl positionerade. Nettouthyrningen uppgick till 43 mkr under de första nio månaderna. Till periodens höjdpunkter hör uthyrningen till DNB, som valt att flytta till Hamngatan 15 där de hyr hela fastigheten. Vi är stolta över att få bidra till att förverkliga DNBs ambitioner om att skapa ett kontor som blir en dynamisk arena för bankens medarbetare och kunder, säger Anneli Jansson, Vd på Humlegården Fastigheter.
Ta del av en finansiell sammanställning samt mer information om det gröna ramverket på vår hemsida.
För mer information, vänligen kontakta:
Anneli Jansson, Vd
E-mail: anneli.jansson@humlegarden.se
Tel: 08-678 92 01
Mikael Andersson, CFO
E-mail: mikael.andersson@humlegarden.se
Tel: 08-678 92 19
Humlegården Fastigheter AB (publ) är ett aktivt fastighetsbolag med långsiktiga ägare och en väl positionerad fastighets- och projektportfölj. Vi ingår i länsförsäkringsgruppen, Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Humlegården äger, förvaltar och utvecklar främst kontorsfastigheter i Stockholmsregionen. Vi har 95 anställda och äger 60 fastigheter till ett värde om 38,3 miljarder kronor (30 juni 2024). På Humlegården strävar vi efter att utveckla hållbara och attraktiva arbets- och stadsmiljöer. Det skapar vi genom en aktiv fastighetsförvaltning och utvecklingsprojekt bestående av nyproduktion samt utveckling av befintliga fastigheter. Läs mer på www.humlegarden.se
Marknadsnyheter
Nya arter upptäcks med förfinad DNA-teknik
Ibland är växter så snarlika varandra att metoderna som Carl von Linné utvecklade för artbestämning inte räcker till. I en avhandling från Göteborgs universitet har helt nya arter av asterfamiljen upptäckts när dessa analyserades med modern DNA-teknik.
I dagsläget uppskattas det finnas cirka 8,7 miljoner olika arter på jorden, varav cirka 2,2 miljoner i haven. Många arter kan identifieras på klassiskt vis, genom deras fysiska karaktärsdrag, morfologin. Sedan drygt ett decennium har botanister och zoologer använt DNA-sekvensering för att säkrare kunna veta vilken art det är. Hittills har forskarna valt ut ett enstaka ställe i DNA:t som är typiskt för arten, men detta riskerar ibland att slå fel.
– Det finns tillfällen då olika växtarter är svåra att artbestämma utifrån en mindre DNA-sekvens. Men nu har DNA-sekvenseringen tagit flera kliv framåt och då har vi kunnat identifiera helt nya arter genom att analysera en större del av arvsmassan, säger Zaynab Shaik, författare till en doktorsavhandling vid Göteborgs universitet.
Korgblommiga växter i Sydafrika
Zaynab Shaiks fokuserade på en grupp av 66 bekräftade arter av korgblommiga växter i asterfamiljen i Kapprovinsen i hennes hemland Sydafrika. Men det finns en grupp av växterna som har varit svåra att artbestämma för botanikerna. Växterna är ”kryptiska”, de ser identiska ut med likadana blad och blommor och har samma växtsätt och utbredning. Ändå skiljer de sig markant åt genetiskt.
– Det är viktigt att vi får bättre koll på växternas släktskap och den biologiska mångfalden på jorden. Det är lätt att tänka sig hur fel det kan bli om vi upptäcker att en växt är lämplig att använda som bas i ett läkemedel, och så plockar vi en annan, snarlik, art i stället som kanske inte alls har samma egenskaper, säger Zaynab Shaik.
Misstagits för andra arter
DNA-analyserna som Zaynab har gjort på dessa kryptiska arter har resulterat i att forskarna har upptäckt fyra nya arter.
– När jag får frågor om det här så blir det något av en antiklimax när jag förklarar att det inte är så att jag har hittat en ny växt på en avlägsen plats som ingen har sett tidigare. Dessa har varit kända länge, men de har misstagits för en annan art.
Metoden som Zaynab Shaik använder sig av när hon artbestämmer kallas för integrative taxonomi. Det innebär att traditionella observationer av växternas utseende och växtsätt kompletteras med DNA-sekvenser från flera ställen i arvsmassan. Tillsammans skapar metoden en bättre förståelse för gränsdragningen mellan olika arter. Forskare som använder den här metoden kommer att upptäcka nya arter i en högre omfattning än vad som tidigare har förväntats.
– I Kapprovinsen har man trott att det bara är 1 procent av den botaniska mångfalden som återstår att upptäcka. Mina resultat pekar på att det kan vara mycket mer än så. Och samma sak borde rimligen gälla för andra områden på jordklotet, säger Zaynab Shaik.
Kontakt: Zaynab Shaik, doktorand på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, telefon: +27 833 700 346, e-post: zshaik@sun.ac.za
Olof Lönnehed
Pressansvarig kommunikatör
Göteborgs universitet
telefon: 031-786 69 70
e-post: olof.lonnehed@science.gu.se
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se. Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.
Taggar:
Marknadsnyheter
Pressinbjudan: Säljstart för Klöverns projekt Birdie vid Tyresö golfbana
Klövern startar försäljningen av 78 attraktiva lägenheter i projektet Birdie precis vid Tyresö golf och nära Tyresö centrum. Intresset har varit mycket stort och vi släpper första etappen i Brf Birdie till VIP-kunder vid en informationsträff nu på söndag.
”Vi är glada över det stora förhandsintresset för brf Birdie. Läget är fantastiskt i direkt anslutning till golfbanan med öppna vyer. Här skapar vi attraktiva och naturnära bostäder att längta till”, säger Niklas Malmfors, säljchef på Klövern.
I Brf Birdie kommer det att finnas allt ifrån ett till fem rum och kök, varav några varianter har valbara väggar för den som köper i tidigt skede. Gemensamt för samtliga lägenheter är att de är välplanerade och har balkong, terrass eller takterrass.
”Det känns verkligen bra att vi är igång med vår första säljstart. Nu får vi möjlighet att visa marknaden den stora omtanke vi kommer att lägga kring våra bostäder med inbjudande entréer, planteringar och sociala ytor. Vi vill att de boende ska känna sig välkomna hem när de bor i ett Klövernhus”, säger Rickard Langerfors, vd för Klövern.
De boende får tillgång till naturen och lugnet och samtidigt promenadavstånd till Tyresö centrum med butiker, service och restauranger. Erstaviks naturreservat, rackethall och simhallen Aquarena med både gym och gruppträning ligger i områdets direkta närhet. Inflytt är planerad till november 2026.
Bostäderna miljöcertifieras enligt BREEAM Excellent med högt ställda krav på bland annat energianvändning, inomhusklimat och byggnadsmaterial.
Media är välkomna att delta vid VIP-träffen!
Dag och tid: Söndag 17 november klockan 12.00
Plats: Tyresö golf
På plats under VIP-säljstarten är representanter från Klövern samt mäklare Husman och Hagberg Tyresö.
För mer information, vänligen kontakta:
Niklas Malmfors, säljchef Klövern 076 526 40 41
Anna Trane, press Klövern, 0708 84 74 69
Klövern är ett bostads- och utvecklingsbolag som utvecklar hållbara bostäder för försäljning och egen förvaltning. Portföljen består av byggrätter för 18 000 bostäder främst i Stockholmsområdet men även i Västerås, Uppsala, Göteborg, Linköping och Nyköping samt en planerad bostads- och lokalarea på motsvarande 855 000 kvm. Klövern AB har sitt huvudkontor i Stockholm.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke