Connect with us

Marknadsnyheter

Bayn Europe AB ingår avtal om att förvärva Pändy Foods AB

Published

on

Bayn Europe AB (publ) (”Bayn” eller ”Bolaget”) och majoriteten av ägarna till Pändy Foods AB (”Pändy”) har idag ingått avtal om att Bayn ska förvärva 100 procent av aktierna i Pändy (”Transaktionen” eller ”Förvärvet”). Pändy är likt Bayn verksamt inom utveckling av sockerreducerade produkter och bedriver försäljning av sockerreducerade livsmedel till konsumenter. Köpeskillingen erläggs genom att säljarna erhåller 41 893 859 nyemitterade aktier i Bayn. Transaktionen är villkorad av att extra bolagsstämma i Bayn beslutar om att emittera aktierna, vilket förutsätter en ändring av bolagsordningen i Bolaget. Efter förvärvet av samtliga aktier i Pändy kommer ägarna av Pändy att erhålla sammanlagt 41 893 859 aktier i Bayn motsvarande drygt 49 procent av det totala antalet utestående aktier i Bayn efter Transaktionen.

Som tidigare har kommunicerats i Bayns pressreleaser den 10 januari 2020 respektive den 3 februari 2020 har Bayn haft pågående förvärvsdiskussioner med majoritetsägarna av Pändy (”Majoritetsägarna”). Diskussionerna har nu resulterat i en överenskommelse och Bayn har ingått avtal med Majoritetsägarna och övriga säljare om att förvärva 100 procent av aktierna i Pändy.

Köpeskillingen ska erläggas genom att ägarna till Pändy erhåller sammanlagt 41 893 859 aktier i Bayn genom en apportemission, vilket innebär att ägarna till Pändy kommer uppnå en ägarandel i Bayn om drygt 49 procent av det totala antalet utestående aktier i Bayn efter Transaktionen. Aktiekapitalet ökar med cirka 9 216 648 kronor till totalt cirka 18 470 238 kronor Beslut om apportemission kommer att föreläggas extra bolagsstämma, vilken beräknas hållas i början på mars 2020 och till vilken separat kallelse kommer att utfärdas. Apportemissionen förutsätter att Bolagets bolagsordning ändras såvitt avser antalet aktier och aktiekapitalet. Beslut om ändring av bolagsordningen i Bolaget fattas med 2/3 majoritet.

Sammanslagningen av Bayn och Pändy bedöms medföra flera synergieffekter som kan bidra till en effektivare organisation och bättre förutsättningar för ökad tillväxt och lönsamhet för den sammanslagna gruppen. Bland annat innebär integreringen av Pändy att bolagen minskar den totala kostnadsmassan så att break-even uppnås tidigare än planerat.

Sammanslagningen medför en breddning genom möjligheten till nya försäljningsvertikaler av sockerreducerade hälsosamma livsmedel för konsumentmarknaden. Vidare förväntas Pändy att kunna nå en högre grad av produktdifferentiering genom tillgång till en större utvecklingsorganisation med hög kunskap inom råvaruteknologi. Tillsammans med Pändys fokus på produktionsteknik och produktanpassning samt en historik om att snabbt etablera innovativa produkter på flera marknader finns det goda möjligheter för gruppen att snabbt vidga sortimentet av färdiga produkter innehållandes nya råvaror. Ambitionen är även att skapa en attraktiv plattform för ytterligare förvärv av företag som ligger rätt i rådande livsmedelstrender.

Pändy genererade under räkenskapsåret 2019, enligt preliminära siffror, en total omsättning på 14,89 MSEK varav 11,74 MSEK nettoomsättning. Pändy har 6 anställda.

Visionen för Pändy har alltid varit att bygga ett ledande bolag inom food tech med nisch hälsosamma och socker-reducerade livsmedel. Förvärvet av oss möjliggör en ökad tillväxttakt för gruppen och där vi tillsammans kommer ha en gedigen plattform att realisera vår målsättning om att bygga ett miljardbolag.

Som i alla innovationsdriva branscher finns det ett befintligt och ett fortsatt ökande behov av konsolidering av bolag inom hela värdekedjan. Vi ser goda möjligheter att förvärva ytterligare bolag där verktygslådan med en noterad miljö och plattformen för företagsgruppen kommer erbjuda gynnsamma förutsättningar att skapa tillväxt och ökad teknologihöjd.

Marknadstrenden för socker-reducerade livsmedel är enormt stark, både ur ett fundamentalt behovsperspektiv men även livsmedelskedjornas anpassning och vilja att utöka sortimenten. Tillsammans med Bayn får vi nu en ännu vassare utvecklingsavdelning där vi kommer använda Pändy som ett föredömligt varumärke att påvisa behovet och efterfrågan från kunder på nya råvaror och produkter.

Vi är oerhört glada och positiva till affären. Bayns ledning är mycket kompetent och tillsammans har vi nu en unik position som helhetsleverantör av framtidens socker-reducerade och hälsosamma livsmedel. – Simon Petrén, VD Pändy Foods AB. 

Under samarbetets gång och DD-processen har vi stärkts i övertygelsen om att det finns tydliga operativa synergier mellan företagen och att de dessutom förstärker varandra i marknaden på ett bra sätt.

Tillsammans kommer bolagen att kunna accelerera försäljningen av råvaror och färdiga produkter till nya fabriker och andra varumärken. Vi ser även goda möjligheter att ytterligare utveckla Pändys produkter till att bli helt växtbaserade vilket ger en ökad differentiering mot nya kunder. Vidare kommer supply-chain, administration och utveckling att kunna arbeta över ett bredare verksamhetsfält för ökad kostnadseffektivitet.

 Vi gläder oss åt att få arbeta med ledningsgruppen och huvudägarna i Pändy då dessa även kommer att tillföra bolaget ökad kompetens vad avser FMCG-marknaden och även M&A -kapacitet. – Patrik Edström, VD Bayn Europe AB.

Förvärvet omfattas av lock-up åtaganden från Majoritetsägarna mellan sex till tolv månader från tillträdesdagen. Majoritetsägarna äger sammanlagt cirka 68 procent av aktierna i Pändy och erhåller sammanlagt cirka 28,5 miljoner aktier i Bayn genom Transaktionen. 

Slutförande av Transaktionen är villkorat av att Bayns aktieägare vid en extra bolagsstämma i Bolaget beslutar om att emittera aktierna till Pändys aktieägare samt beslutar att ändra Bolagets bolagsordning avseende antalet aktier och aktiekapitalet i Bolaget. Transaktionen förväntas slutligt genomföras under mars månad 2020.

Innan transaktionsavtalet ingicks, har som tidigare kommunicerats Bayn utfört begränsad så kallad due diligence av viss verksamhet, finansiell och juridisk information avseende Pändy.

För mer information, kontakta Patrik Edström, VD på Bayn Europe AB, e-mail patrik.edstrom@bayneurope.com

Om Bayn Europe:
Bayn är en oberoende utvecklare inom sockerreducering och erbjuder marknaden kostnadseffektiva råvaruingredienser samt totallösningar för sockerreducering. Från växtbaserade råvaror skapar Bayn nya, sötade produkter med lågt kaloriinnehåll. Bolagets lösningar, utvecklade genom vetenskaplig forskning, ger innovativa, hälsosamma recept i nära samarbete med våra kunder inom livsmedelsindustrin.

Bayn är listat på Nasdaq Stockholm, First North Growth Market, under kortnamnet BAYN.
FNCA Sweden AB är företagets certified adviser. Telefon +46-8-528 00 399, e-mail info@fnca.se.
Ytterligare information avseende bolaget finns på www.bayneurope.com

Denna information är sådan information som Bayn Europe AB är skyldigt att offentliggöra enligt EUs marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 7 februari 2020 kl 14.10 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.