Connect with us

Marknadsnyheter

Biokol minskar riskerna med DDT-förorenad mark

Published

on

Biokol binder DDT effektivt så att giftet inte tas upp av djur som lever i jorden. Foto: Anja Enell, Statens geotekniska institut

Tusentals platser i Sverige är fortfarande förorenade av insektsgiftet DDT. Forskare på Chalmers har under tre år testat en ny metod, som minskar giftets spridning och miljörisker genom att binda det med biokol. När de blandade ner biokol i förorenad jord på en tidigare skogsplantskola lyckades de halvera mängden DDT som togs upp av daggmaskar i jorden. Metoden kan göra det möjligt att odla vissa grödor på mark som hittills har betraktats som obrukbar på grund av miljöriskerna.

Arvet från tidigare generationers användning av insektsgiftet DDT påverkar oss fortfarande. Under 50- och 60-talen användes ämnet för att bekämpa skadedjur, och trots att det har varit förbjudet i över femtio år finns det idag över 700 DDT-förorenade tidigare skogsplantskolor i Sverige – liksom tusentals handelsträdgårdar med liknande problematik.

Giftet har kopplats till en mängd negativa hälsoeffekter hos människor och djur, och bryts ned mycket långsamt. Det utgör en miljörisk eftersom det kan tas upp av marklevande organismer såsom daggmaskar. När dessa i sin tur äts av fåglar och andra djur börjar DDT ackumuleras längs näringskedjan, vilket betyder att rovdjuren i toppen av kedjan drabbas av högst gifthalter.

Forskare på Chalmers har nu testat en ny metod för att minska miljöriskerna med giftet, på en DDT-förorenad tidigare skogsplantskola på 23 hektar i Skåne.

– I våra fältförsök har vi blandat jorden med biokol och odlat olika växter, och det har visat sig att biokolet binder DDT till sig på ett effektivt sätt så att det inte kan tas upp av marklevande organismer, säger Paul Drenning, postdoktoral forskare vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik och försteförfattare till studien.

Billig och miljövänlig lösning på plats

Biokol är en miljövänlig produkt som liknar träkol, och som är billig att producera. Den binder föroreningar och kan förbättra markhälsan när den tillsätts i jord. Denna åtgärd kan också göras av klimatskäl, eftersom den innebär en långsiktig inlagring av kol i marken.

I mätningar kunde forskarna se att mängden DDT som fördes vidare till daggmaskar i jorden minskade med i snitt 50 procent där jorden hade blandats med biokol. Det tyder på att DDT:s biotillgänglighet hade sänkts – vilket innebär att jorden blir mindre giftig, och orsakar en lägre spridningsrisk via bioackumulering i djurens näringskedja eller utlakning till vatten.

Dessa minskade miljörisker skulle i sin tur kunna leda till att markägare kan börja odla igen på marker som idag ligger oanvända, inför beslut om hur man ska hantera den förorenade jorden.

– Att behandla förorenad mark i så här stora volymer är kostsamt och komplicerat. En vanlig lösning är att gräva upp och sedan transportera jorden till en deponi för farligt avfall, men det innebär att fina naturjordar förstörs och är inte en möjlig lösning för stora områden, säger Paul Drenning.
– Behandling med biokol på plats skulle alltså kunna göra att marken kommer till nytta i stället för att lämnas obrukad eller tömmas på jord, och dessutom till avsevärt lägre kostnad för både markägaren och för miljön.

Långsiktig effekt förväntas

Exempel på grödor som skulle kunna odlas på testområdet är frön till tall och gran, vall till djurfoder eller energiskog som salix (sälg, pil och vide). Behandlingen med biokol gör att också växter tar upp mindre DDT ur jorden, men de tar upp väldigt lite även utan behandling.

– Anledningen till att den förorenade marken lämnas obrukad idag är inte att det skulle finnas hälsorisker med grödorna, utan att markägaren är skyldig att åtgärda miljöriskerna med DDT. I väntan på utredning och beslut om det har marken legat oanvänd, säger Jenny Norrman, biträdande professor vid arkitektur och samhällsbyggnadsteknik och ledare för forskningsprojektet.

Biokol bryts ner mycket långsamt i jorden, och forskarna förväntar sig att effekten av behandlingen håller i sig under lång tid – kanske i decennier. De kommer att fortsätta med provtagningar på platsen under flera år framöver för att följa utvecklingen. Parallellt kommer de att utforska hur man skulle kunna skala upp försöket och blanda in biokol i jorden storskaligt, utan att behöva gräva upp stora volymer.

Stor potential för metoden

Att använda biokol för efterbehandling av förorenad jord är ovanligt idag. Så vitt forskarna vet har metoden inte testats tidigare på skogsplantskolor i Sverige, eller internationellt i samma typ av jord och klimat.

– Det finns ett stort intresse för att använda biokol i olika situationer, och inte bara för att hantera DDT utan också för att kunna binda metaller, polyaromatiska kolväten och andra föroreningar. Därför är det positivt att vi har kunnat se god effekt i våra försök, säger Paul Drenning.

Jord är en värdefull resurs med mycket långsam återbildningstakt – en enda centimeter jord kan ta hundratals år att bilda. Inom EU beräknas 60-70 procent av jordarna ha försämrad hälsa, och markföroreningar är en viktig orsak. Nu pågår ett aktivt arbete inom EU för att kunna kontrollera dessa föroreningar bättre. EU-kommissionens kommande markdirektiv innehåller nya stramare regler för hållbar markförvaltning och sanering av förorenade områden. För Sveriges del ställer direktiven krav på nya arbetssätt för att kunna ta hänsyn till markhälsa.

Förutom behandlingens effekt på DDT har Chalmersforskarna undersökt flera andra aspekter av markhälsa, till exempel effekter på markfunktioner som näringsomsättning, vattenreglering och inlagring av kol i marken. Studien är en demonstration av en generell metodik som forskarna har utvecklat för markhälsoutvärdering. Den är utformad för att kunna användas även ute i samhället, till exempel av markägare som behöver ta ställning till olika saneringsalternativ för förorenad mark.

Flera foton och en film om forskningen kan laddas ner via den här länken

Mer om den vetenskapliga studien:

Den treåriga studien genomfördes på en 23 hektar stor DDT-förorenad före detta skogsplantskola i skånska Kolleberga. Forskarna grävde upp jord från en 50×5 meter stor sektion, lade jorden i högar och blandade hälften med biokol. Sen grävdes 24 rutor, och jorden slumpades ut i rutorna i ett randomiserat försök där hälften av rutorna hade biokol inblandat. Rutorna planterades med fyra olika slags växter: pumpa, gräs, baljväxter och salix, med och utan biokol. Forskarna använde sedan fysiska, kemiska och biologiska indikatorer för att utvärdera markhälsan och undersöka effekterna av växtlighet tillsammans med biokol.

Artikeln A method for evaluating the effects of gentle remediation options (GRO) on soil health: Demonstration at a DDX-contaminated tree nursery in Sweden har publicerats i tidskriften Science of The Total Environment.
Studien är gjord av Paul Drenning, Yevheniya Volchko, Anja Enell, Dan Berggren Kleja, Maria Larsson och Jenny Norrman. Forskarna är verksamma vid Chalmers tekniska högskola, Örebro universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Statens geotekniska institut.

Forskningen har finansierats av:

  • Formas – ett forskningsråd för hållbar utveckling
  • Tuffo (Teknikutveckling och forskning inom förorenade områden) – ett forsknings- och utvecklingsprogram som drivs av Statens geotekniska institut
  • Cowifonden
  • Sveriges geologiska undersökning

Samt med hjälp även från SveaSkog.

Mer om: biokol

Biokol är ett jordförbättringsmaterial med stor potential för flera olika tillämpningar. Det påminner om träkol och grillkol, men biokol produceras specifikt för att tillsättas i odlingsjord och har särskilda egenskaper som gör det lämpligt för att stabilisera föroreningar i jorden. Det framställs genom att organiskt avfall, exempelvis rester från skogs- och jordbruk, förbränns i en process utan syre – så kallad pyrolys.

Biokolets förmåga att binda till sig föroreningar liknar effekten hos aktivt kol, ett ämne som används bland annat för vattenrening och som behandling när människor har konsumerat vissa gifter.

Genom sin porösa struktur kan biokol också hjälpa till att hålla vatten, luft och näring i jord. Att öka markens bördighet med kol är en teknik som har använts i tusentals år världen över, till exempel genom svedjebruk.

Mer om: DDT
 
Diklordifenyltrikloretan (DDT) är ett insektsgift som introducerades 1942. Det förbjöds för över femtio år sedan, men finns fortfarande kvar i relativt höga halter i mark världen över. Ett exempel på hur det användes på 50- och 60-talen för att få bukt med skadedjur var att man doppade sticklingarna i DDT, ofta i kombination med att DDT spreds ut på marken.

DDT är ett hormonstörande miljögift som har kopplats till bland annat cancer, hjärtkärlsjukdom och fortplantningsproblem hos djur och människor. Eftersom det bryts ner mycket långsamt ackumuleras det i näringskedjan och drabbar därmed de stora rovdjuren hårdast – en grupp som också kan innefatta människan.

Mer om: EU:s markdirektiv som väntas beslutas 2025

Det finns uppskattningsvis 2,8 miljoner potentiellt förorenade områden i EU. För att ta itu med detta arv från tidigare förorenande verksamheter uppmanas medlemsstaterna i det föreslagna markdirektivet att:

  • identifiera alla potentiellt förorenade områden
  • kartlägga dem på ett öppet sätt i ett offentligt register
  • undersöka dessa områden
  • åtgärda oacceptabla risker för människors hälsa och miljön

Markdirektivets långsiktiga syfte är att uppnå god markhälsa i hela EU senast år 2050, i linje med EU:s nollvision för föroreningar. För att uppnå målen innehåller direktivet:

  • en harmoniserad definition av markhälsa
  • en omfattande och sammanhängande övervakningsram
  • riktlinjer för hållbar markförvaltning och sanering av förorenade områden.

Källor:
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/fororenade-omraden/nytt-jord–och-markdirektiv-for-europa/

https://environment.ec.europa.eu/publications/proposal-directive-soil-monitoring-and-resilience_en

För mer information, kontakta:

  • Paul Drenning, postdoktoral forskare, avdelningen för geologi och geoteknik, institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola, 031-772 50 09, paul.drenning@chalmers.se
  • Jenny Norrman, biträdande professor, avdelningen för geologi och geoteknik, institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola, 031-772 21 82, jenny.norrman@chalmers.se
  • Yevheniya Volchko, docent, avdelningen för geologi och geoteknik, institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola, 031-772 21 16, yevheniya.volchko@chalmers.se

Alla forskarna talar svenska och engelska, och Yevheniya Volchko talar även ryska och ukrainska.
På Chalmers har vi podd-studior och filmutrustning på plats och kan bistå vid förfrågningar om tv-, radio- eller podd-intervjuer.

Johanna Wilde
Presskommunikatör
031-772 2029
johanna.wilde@chalmers.se

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl. Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt. — Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten. Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell: Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn

Continue Reading

Marknadsnyheter

Safeture Partners with JTB Business Travel to Enhance Global Risk Management Solutions

Published

on

By

Safeture, a leading Swedish provider of technical solutions for risk management, is thrilled to announce a strategic partnership with JTB Business Travel, a global leader in business travel management. Under this partnership, existing clients will migrate to Safeture’s cutting-edge technology platform, further solidifying the collaboration’s commitment to innovation and excellence.

JTB Business Travel, a JTB USA, Inc. brand, has built a reputation for delivering exceptional business travel services that enhance efficiency, safety, and satisfaction. Leveraging expertise in travel management, data analytics, system solutions, and risk management, JTB Business Travel ensures cost-effective planning while maintaining duty of care compliance. With a global network of 159 offices across 35 countries, JTB Business Travel seamlessly blends local expertise with global reach to provide tailor-made solutions for businesses of all sizes.

This partnership signifies a step forward in delivering integrated, technology-driven services prioritizing traveler safety and satisfaction. The synergy between Safeture’s advanced technological platform and JTB Business Travel’s comprehensive solutions will create significant value for existing and new clients.

Magnus Hultman, CEO of Safeture, shared his enthusiasm about the collaboration:
”This partnership with JTB Business Travel underscores the importance of combining state-of-the-art technology with global expertise to redefine risk management standards. We are excited to provide JTB Business Travel clients with our innovative platform, helping them ensure the safety and well-being of their travelers, no matter where they are.”

JTB Business Travel’s Vice President of Global Business Travel, Geert de Boo, added:
”We continually strive to deliver innovation and value to our clients. Safeture’s cutting-edge technology aligns with JTB Business Travel’s commitment to provide tailored, comprehensive travel solutions for small to mid-sized companies. This partnership enhances our Duty of Care offerings, ensuring confidence and peace of mind for companies and travelers.”

Through this collaboration, Safeture and JTB Business Travel aim to lead the evolution of business travel by offering unparalleled risk management services, setting a new benchmark in the industry.

For additional information, visit www.safeture.com or contact:

Safeture CEO Magnus Hultman: +46 706 00 81 66.  Magnus.hultman@safeture.com

Safeture (founded in 2009) is a Software as a Service (SaaS) company based in Sweden. The company offers a complete platform designed to handle safety and risks for employees, wherever they are.Through world-leading technology and innovative solutions, Safeture helps risk management- and assistance providers secure their clients, global companies, and organizations to protect what matters most – their people.The Safeture share is listed on NASDAQ First North Growth Market Stockholm (ticker: SFTR). Redeye AB is the Certified Adviser. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Travel Safely in Uncertain Times – The Biggest Travel Risks in 2025

Published

on

By

New Travel Trends: ”Last Chance Tourism” and ”Coolcationing” as Effects of Climate Change

What will travel look like in 2025? One thing is sure: the effects of climate change are becoming increasingly evident, significantly altering travel behaviors. More and more travelers are opting for cooler destinations (”Coolcationing”), while others seek to visit places at risk of disappearing (”Last-Chance Tourism”).

According to Safeture, the leading technology platform for travel risk management, and Riskline, a global expert in travel risk analysis and content provision, beyond climate-related changes, the most significant risks for business and leisure travelers in 2025 arise from geopolitical tensions and digital challenges. In their latest annual forecast, ”Foresight 2025,” these global specialists in professional travel risk management and analysis provide a comprehensive outlook.

New Barriers and Geopolitical Tensions
While visa regulations in Asia are being relaxed, opening up new growth opportunities, geopolitical tensions in other regions are creating additional challenges for travelers. The ongoing Israel-Hamas conflict and uncertainties in Europe will continue to affect flight routes in 2025. Travelers should prepare for unexpected route changes and extended flight times.

Stricter border controls are also expected in Europe. New systems such as the Schengen Entry/Exit System (EES) and the European Travel Information and Authorization System (ETIAS) will increase administrative burdens for travelers. Meanwhile, persistent conflicts, such as those in Ukraine and on the Korean Peninsula, continue to exacerbate security risks.

Climate Change is Reshaping Travel Habits
The impact of climate change on the travel industry is profound. Increasing heatwaves, floods, and storms are influencing destination choices. The trend of ”Coolcationing,” traveling to cooler destinations, is gaining popularity alongside a growing interest in sustainable tourism. Another significant trend is ”Last-Chance Tourism,” where travelers aim to visit places threatened by irreversible climate damage. Domestic travel is also becoming a more environmentally friendly alternative to international trips.

Digitalization: More Convenience, But Also More Risks
The travel industry increasingly leverages digital technologies, such as biometric border controls and AI-driven travel planning. While these innovations enhance efficiency, they also introduce new cyber risks. IT outages and targeted cyberattacks have the potential to disrupt travel significantly.

The digital transformation of travel is revolutionizing the way we experience the world. However, it also introduces new challenges and risks. A thoughtful approach to technology and strong security measures are crucial to ensure traveler safety.

Health Risks Remain a Challenge
Health threats from emerging viruses such as Mpox and Marburg and climate-related diseases remain a significant concern in 2025. Climate change introduces new health risks in tropical regions, including water shortages and spreading diseases like cholera. Companies must continue to adapt their health strategies to ensure employee safety during business trips, even in crisis situations.

Conclusion: Adaptability and Resilience Are Key
The year 2025 will present significant challenges, demanding adaptability and proactive strategies. Leveraging professional systems with real-time global information enables companies and travel providers to respond swiftly and effectively to emerging travel risks, ensuring optimal protection for travelers. Resilience, innovation, and collaboration will be key to safely guiding both business and leisure travelers through the year ahead.

The full report

Risk map 2025

For additional information, visit safeture.com, or contact:

Safeture CMO Jonas Brorson. jonas.brorson@safeture.com               

About Safeture
Safeture is a Software-as-a-Service (SaaS) company headquartered in Sweden. Founded in 2009, the company offers a platform for professional travel risk and safety management. Over 4,000 companies and organizations worldwide already use Safeture’s innovative technology, which effectively automates safety protocols and seamlessly integrates into internal business processes. Safeture is listed on the NASDAQ First North Growth Market Stockholm (Ticker: SFTR). For more information, visit www.safeture.com.

About Riskline
Riskline, based in Denmark, is a global leader in travel risk analysis and content provision. Professional analysts, supported by AI, process over 100,000 data sources to deliver timely and accurate risk assessments. Riskline and Safeture have been partners since October 2022.

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioStock: Sanionas joint venture Cephagenix säkrar 9 MEUR i riskkapitalfinansiering

Published

on

By

Saniona har meddelat att Cephagenix, ett joint venture med professor Jes Olesen vid Köpenhamns universitet, framgångsrikt har rest upp till 9 MEUR i riskkapitalfinansiering. Finansieringsrundan leddes av AdBio Partners och AbbVie Ventures och syftar till att påskynda utvecklingen av Cephagenix program för vaskulära KATP-kanalhämmare, med inriktning på first-in-class-behandlingar mot migrän. BioStock sökte Sanionas vd Thomas Feldthus för en kommentar.

Läs hela intervjun med Thomas Feldthus på biostock.se:

https://www.biostock.se/2025/01/sanionas-joint-venture-cephagenix-sakrar-9-meur-i-riskkapitalfinansiering/

Detta är ett pressmeddelande från BioStock – Connecting Innovation & Capital. https://www.biostock.se/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.