Connect with us

Marknadsnyheter

Bokslutskommuniké 2021/22

Published

on

FEBRUARI – APRIL 2022

Nettoomsättning 1 242 (1 910) KSEK
Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) -3 173 (-5 559) KSEK
Nettoresultat  -10 279 (-6 784 ) KSEK
Resultat per aktie -0,71 (-0,47) SEK
Bruttomarginal 63 (66) %

MAJ 2021 – APRIL 2022

Nettoomsättning 8 169 (3 637) KSEK
Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) -14 971 (-16 773) KSEK
Nettoresultat  -25 381 (-23 509) KSEK
Resultat per aktie -1,76 (-1,63) SEK
Bruttomarginal 70 (63) %

I KORTHET

  • Försäljningen mer än fördubblades under 2021/22, jämfört med föregående räkenskapsår.
  • Försäljningen av HoloMonitors fluorescensenhet har påbörjats för leverans hösten 2022.
  • Det syntetiska antikroppspatent som tidigare tilldelats PHI i USA har även beviljats i Japan.

VD HAR ORDET

Försäljning

Omstruktureringen av vårt distributionsnät i kombination med vår satsning på online­försäljning och marknads­föring har fördubblat försäljningen 2021/22, jämfört med föregående räkenskapsår. Instrument­försäljningen stod för huvuddelen, men en noterbar andel bestod av merförsäljning i form av mjukvara, service samt förbruknings­materiel.

Affärsutveckling

Fluorescensenheten

Vi får regelbundet offertförfrågningar från kunder gällande HoloMonitors fluorescens­enhet. Efter att nyligen låst designen samt säkrat material och komponenter till de första produktions­enheterna, är vi nu i gott skick att offerera för leverans under hösten.

Fluorescensavbildning är ett viktigt verktyg inom medicinsk forskning eftersom metoden gör det möjligt att bestämma cellers genetiska aktivitet. Emellertid är fluorescens­avbildning giftigt för cellerna. Genom att kombinera holografisk mikroskopi och fluorescens­mikroskopi minskar HoloMonitor dramatiskt toxiciteten vid avbildning av levande celler med fluorescens­mikroskopi, särskilt vid avbildning av flera cellkulturer över tid. Vidare reduceras även kostnaden och komplexiteten för fluorescens­avbildning.

Syntetiska antikroppar

Det syntetiska antikroppspatent som tidigare tilldelats PHI i USA har även beviljats i Japan. De beviljade patenten skyddar teknik för att skapa konstgjorda ­antikroppar vilka kan skräddarsys för att känna igen och binda till specifika molekyler med hög precision för att till exempel identifiera cancer­celler i blod- eller vävnads­prover. Med utsikter om beviljande även i Europa och Kina har de beviljade patenten föranlett oss att överväga hur vi kommersialiserar de erhållna immateriella rättigheterna på optimalt sätt.

Regenerativ medicin

Genom att reparera eller ersätta dysfunktionella celler, vävnader och organ utlovar regenerativa terapier att behandla skador och idag obotliga sjukdomar som Alzheimers, Parkinsons, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

PHI var inbjuden att tala vid World Stem Cell Summit, organiserat av Wake Forest Institute for Regenerative Medicine. För att regenerativa terapier ska bli överkomliga och allmänt tillgängliga måste problemet med storskalig produktion lösas. Jag blev därför ombedd att tala om “Advanced Quality Control for Regenerative Medicine” vid konferensen.

Det är väl känt inom fältet att cellmorfologin förändras när cellkvaliteten försämras. Till skillnad från andra produkter på marknaden kan HoloMonitor icke-invasivt avbilda och kvantifiera individuell cell­morfologi i en cell­inkubator­miljö. Denna unika förmåga gör vår HoloMonitor teknik perfekt lämpad för kvalitets­bedömning i storskalig produktion av regenerativa terapier.

Över 20 miljarder USD investerades i regenerativa terapier 2021, enligt Alliance for Regenerative Medicine. Dessutom, enligt alliansen, genomförs för närvarande över 2 000 regenerativa kliniska prövningar av 1 200 terapeutiska utvecklare.


Peter Egelberg, VD

OMSÄTTNING OCH RESULTAT

Nettoomsättningen för fjärde kvartalet uppgick till 1 242 (1 910) KSEK och rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) till -3 173 (-5 559) KSEK. Nettoresultatet uppgick till -10 279 (-6 784) KSEK.

Rullande 12-månaders försäljning

INVESTERINGAR

Med betoning på applikationsutveckling samt utveckling av flourescenskapacitet investerade bolaget under kvartalet 2 674 (1 554) KSEK i produkt, patent och applikationsutveckling.

FINANSIERING

Likvida medel jämte outnyttjad del av beviljade krediter uppgick till 2 508 (35 506) KSEK vid periodens utgång. Soliditeten var 47 (25) %.

I samband med att företrädesemission registrerades efter bokslutsdagen i maj erhöll PHI 32,2 MSEK efter emissions­kostnader och återbetalning av lån till Formue A/S.

Företrädesemission

Företrädes­emissionen som avslutades den 13 april 2022 tecknades till totalt cirka 57 MSEK, motsvarande en total tecknings­grad om 80 %. Genom företrädes­emissionen nyemitteras totalt 6 057 729 aktier samt 3 365 405 tecknings­optioner av serie TO 3 och 1 346 162 tecknings­optioner av serie TO 4. PHI tillfördes därmed cirka 57 MSEK före emissions­kostnader. Per den 12 maj 2022 uppgår antalet aktier i PHI till 20 452 700 stycken med ett aktiekapitalet om 4 090 540 SEK.

Teckningsoptioner av serie TO 3

Varje teckningsoption av serie TO 3 berättigar till teckning av en (1) ny aktie i PHI under perioden från och med 11 april 2023 till och med 2 maj 2023. Lösenkursen uppgår till 70 % av den volymvägda genom­snitts­kursen under en period inför optionsinlösen, inom intervallet 0,20 SEK (bolagets kvotvärde) som lägst, och med 11,90 SEK per ny aktie som högsta lösenkurs. Vid fullt nyttjande av tecknings­optioner av serie TO 3 till högsta lösenkurs (11,90 SEK per ny aktie) kommer tecknings­optionerna att tillföra bolaget cirka 40 MSEK före emissions­kostnader.

Teckningsoptioner av serie TO 4

Varje tecknings­option av serie TO 4 berättigar till teckning av en (1) ny aktie i PHI under perioden från och med 12 september 2024 till och med 3 oktober 2024. Lösenkursen uppgår till 70 % av den volymvägda genom­snitts­kursen under en period inför options­inlösen, inom intervallet 0,20 SEK som lägst, och med 15,45 SEK per ny aktie som högsta lösenkurs. Vid fullt nyttjande av tecknings­optioner av serie TO 4 till högsta lösenkurs (15,45 SEK per ny aktie) kommer tecknings­optionerna tillföra bolaget cirka 20,8 MSEK före emissions­kostnader.

Konvertibler

Konvertibellånet till Formue Nord Fokus A/S uppgår till 20 230 000 SEK med följande villkor:

  • Antal konvertibler: 1 700 000 konvertibler, som medför rätt till teckning av 1 700 000 nya aktier.
  • Konverteringskurs: 11,90 SEK per ny aktie fram till och med den 2 maj 2023 (sista dagen i inlösenperiod för teckningsoptioner av serie TO 3) och 15,45 SEK per ny aktie från och med den 3 maj 2023 till och med den 16 oktober 2024.
  • Konverteringsperiod: konvertibelinnehavaren har rätt under perioden från och med utbetalningsdagen, planerad till efter extra bolagsstämma, till och med den 16 oktober 2024 konvertera lånet till aktier.
  • Löptid: i det fall hela lånet ej konverterats ska återbetalning av lånet samt ränta ske senast den 16 oktober 2024. Bolaget äger rätt att återbetala hela eller delar av konvertibel­lånet när helst fram till förfallodagen varpå Formue Nord har möjlighet att acceptera återbetalning alternativt påkalla konvertering enligt ovan angivna konverterings­kurser.
  • Ränta: konvertiblerna löper med en kvartalsvis ränta om 3 %.

RISKER

Bolaget kan påverkas av olika faktorer, som beskrivs i 2020/21 årsredovisning. Dessa faktorer kan individuellt eller gemensamt öka risken för företagets verksamhet och resultat.

REDOVISNINGSPRINCIPER

Bolaget tillämpar årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 (K3) vid upprättandet av finansiella rapporter.

GRANSKNING

Denna delårsrapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

UTTALANDEN OM OMVÄRLD OCH FRAMTID

Uttalanden om omvärlden och framtida förhållanden i denna rapport återspeglar styrelsens nuvarande syn avseende framtida händelser och finansiell utveckling. Framåtriktade uttalanden uttrycker endast de bedömningar och antaganden som styrelsen gör vid tidpunkten för rapporten. Dessa uttalanden är väl genomarbetade, men läsaren uppmärksammas på att dessa, såsom alla framtidsbedömningar, är förenade med osäkerhet.

INVESTERARKALENDER

  • September 2022, Årsredovisning 2021/22
  • 29 september 2022, Delårsrapport 1 2022/23

På styrelsens uppdrag
Peter Egelberg, VD

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Egelberg

E-mail: ir@phiab.se
Web: www.phiab.com – Live cell imaging & analysis

Phase Holographic Imaging (PHI) utvecklar och marknadsför instrumentering för icke-invasiv time-lapse-avbildning. Företagets HoloMonitor-produktlinje används för kvantitativ analys av levande cellkulturer, särskilt inom preklinisk forskning och regenerativ medicin. PHI har kontor i Lund, Sverige och Boston, Massachusetts.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Framgångsrika fallstudier med EndoDrill GI fortsätter i Norge och Sverige

Published

on

By

Cancerdiagnostikbolaget BiBBInstruments AB (”BiBB” eller ”Bolaget”), som utvecklar världens första marknadsgodkända eldrivna biopsiinstrument för endoskopi, informerar om att klinisk utvärdering med EndoDrill® GI har påbörjats vid ytterligare två sjukhus i Skandinavien. Flera patientfall har framgångsrikt utförts vid Haukeland Universitetssjukhus i Bergen, Norge, samt vid Universitetssjukhuset i Örebro. Det innebär att EndoDrill® GI nu utvärderas i Sverige (Karolinska Universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Örebro), Norge (Haukeland Universitetssjukhus) och USA (UC Davis Health, Sacramento). Försöken har hittills gett en tydlig bild av ett användarvänligt, säkert och effektivt biopsiinstrument som bland annat kallats en ”game changer”. Ytterligare fallstudier planeras vid fler sjukhus i USA och Europa.

”Den fortsatta utvärderingen av EndoDrill® GI i Norge och Sverige har gett en samstämmig bild av ett användarvänligt biopsiinstrument som tar högkvalitativa vävnadsbiopsier på ett säkert sätt. Vi märker att intresset för EndoDrill® GI ökar successivt i takt med att vi startar utvärderingar vid nya sjukhus och syns på kongresser”, säger Dr Charles Walther, CMO på BiBB.

BiBBs team har på sista tiden varit på plats vid introduktion av EndoDrill® GI i Norge och Sverige. Dr Khanh Do-Cong Pham på Haukeland Universitetssjukhus i Bergen blev den första användaren som utvärderar EndoDrill® GI i Norge.  Dr Pham skriver själv om sitt intryck av EndoDrill® GI på LinkedIn* och han har även lagt upp en video, i vilken Dr Pham beskriver att han lyckades ta en kärnbiopsi på en återkommande magsäckscancer för att påvisa djupare infiltration. Han berättar vidare att instrumentet inte orsakade någon blödning och kan betraktas som atraumatiskt (skonsam). Utvärderingen i Bergen kommer nu att fortsätta.

Under veckan genomfördes flera patientfall vid Universitetssjukhuset i Örebro. Dr Robert Glavas, som tidigare deltagit i en pilotstudie med EndoDrill® GI, var väl förtrogen med instrumentet. Det var första gången BiBB använde den nya industrialiserade motorenheten, som är betydligt mer kompakt än sin föregångare. Fallen var varierade och utmanande, med pankreastumörer, lymfkörtel, och ventrikelvägg. Provtagningar med EndoDrill® GI gav en serie av äkta kärnbiopser. Utvärderingen vid Universitetssjukhuset i Örebro kommer nu att fortsätta.

* https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7195553432508764160/

Om EndoDrill® GI
EndoDrill
® GI är världens första marknadsgodkända eldrivna biopsiinstrument för endoskopiskt ultraljud (EUS). Instrumentet används för EUS-styrd vävnadsprovtagning för alla indikationer i mag-tarmkanalen, t ex pankreas, magsäck, matstrupe, lymfkörtlar och lever. EndoDrill® GI erhöll FDA 510(k)-godkännande i USA 2023 och CE-godkännande i Europa i början av 2024. Produkten utvärderas kliniskt i USA och Skandinavien med en planerad lansering i Sverige senare under 2024.

För mer information om BiBB, vänligen kontakta:
Fredrik Lindblad, VD
E-post: fredrik.lindblad@bibbinstruments.com
Telefon: +46 70 899 94 86
www.bibbinstruments.com

Om BiBB
Cancerdiagnostikbolaget BiBBInstruments AB utvecklar och tillverkar EndoDrill®, en patenterad produktserie av eldrivna endoskopiska biopsiinstrument. EndoDrill®-instrumenten tar högkvalitativa vävnadsprover med hög precision med målet att förbättra diagnostiken av flera allvarliga cancersjukdomar, t ex i magsäck, bukspottkörtel, lever, lunga, och urinblåsa. Produktportföljen riktar sig till den globala marknaden för ultraljudsstyrda endoskopiska (EUS/EBUS) biopsiinstrument, som utgör det mest avancerade och snabbväxande området inom endoskopi. BiBB fick 510(k)-godkännande från amerikanska FDA för EndoDrill® GI, den viktigaste produktvarianten, under 2023. I början av 2024 erhölls även CE-märkning enligt MDR för samtliga tre produktvarianter: EndoDrill® GI, EndoDrill® EBUS och EndoDrill® URO. Därmed är EndoDrill® det första marknads­godkända eldrivna endoskopiska biopsisystemet i såväl USA som Europa. EndoDrill®-systemet omfattar sterila engångs­biopsiinstrument med tillhörande drivenhet. Bolaget grundades år 2013 av Dr Charles Walther, cancerforskare vid Lunds universitet och tillika överläkare i klinisk patologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund. BiBBInstruments är baserat på Medicon Village i Lund och BiBBInstruments aktie (Ticker: BIBB) är noterad på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Plåtparken till Marievik

Published

on

By

Stockholms sommaroas Plåtparken byter plats och landar för säsongen i Marievik. Aktörerna bakom Plåtparken satsar på en stadsdel som för många är okänd, men med vattnet inpå knuten och läget nära Hornstull, Hägersten och Årsta ska området bli en ny mittpunkt i söderort. I början av juni slår containrarna upp dörrarna och nya överraskningar är att vänta. 

Under två säsonger har Plåtparken vid Skanstull varit ett givet sommartillhåll för många stockholmare. Men nu är det dags för en ny plats och trion bakom tror på Marievik. 

─ Läget vid vattnet är oslagbart, Marievik har potential att bli Stockholms bästa sommarhäng, säger Peter Schröder, en av initiativtagarna som även är en del av Restaurang Bleck och de numera insomnade musikfestivalerna Gagnef och Bleck Forest.

De som besökt Plåtparken kommer känna igen konceptet där man med ett fokus på återbruk och kreativitet bygger sköna, lekfulla platser för musik, mat och dryck, soldäck och marknader. På plats i Marievik kommer vi njuta av bastubad och på fredag- och lördagkvällar får området sin egen matmarknad. Dessutom kommer de som vill kunna följa Fotbolls-EM och OS på storbildsskärm. Och fler nyheter och överraskningar är att vänta.

─ Vi planerar för konst- och musikevenemang, det ligger oss varmt om hjärtat. Men exakt vad det blir får vi återkomma till, säger Peter, som tillsammans med krögaren Göran Svartengren och entreprenören Fredrik Lindstål står bakom Plåtparken.

En annan nyhet är att Karshamra Mat & Trädgård med Agnes Larsson Stormgaard i spetsen kommer att skapa blomodlingar för självplock.

─ Stadsodling har en massa fördelar för bland annat folkhälsan och för områdens attraktionskraft, sen lockar de till sig bin som pollinerar också, säger Agnes. 

Marievik är ett stadsutvecklingsområde i startgropen där lite sömniga kontorskvarter ska förvandlas till en bubblande stadsdel som kommer att sjuda av liv dygnets alla timmar. Välmående och hållbarhet kommer att stå i fokus och befintliga hus med sin unika 90-talsestetik ska varsamt restaureras, den postmoderna lekfullheten och färgglada inslag kommer att ge genklang i stadsmiljön. Och fler etableringar av restauranger, barer och butiker är att vänta framöver. Bakom utvecklingen står AMF Fastigheter.

─ Vi är glada över att Plåtparken kommer till Marievik. Gänget bakom är mästare på att skapa stämning med musik och mat i fokus, och nu adderas dessutom odlingar till programmet. Det blir ett perfekt avstamp för det nya Marievik, säger Natalie Aranda på AMF Fastigheter

Plåtparken i Marieviksparken planeras att öppnas i börja av juni och håller öppet dagligen från kl.11 till sent. 

Kontaktinformation

Peter Schröder, Programchef Plåtparken, tfn: 0739 – 75 19 35
Karin Larsson, kommunikationsansvarig AMF Fastigheter, tfn: 0704-61 44 98, karin.larsson@amffastigheter.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fokus på lokalt jobbskapande i Stockholms nya integrationspakt

Published

on

By

Sedan 2019 har Stockholms stad arbetat med att föra samman staden med näringslivet för att skapa bättre förutsättningar för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden genom den så kallade Integrationspakten. När Stockholm nu tar en ny inriktning för pakten breddas arbetet för att få fler lokala aktörer in i samarbetet, samt ökar fokuset på jobbskapande och kompetensförsörjning.

Integrationspakten är Stockholms stads medlemsnätverk för en mer inkluderande arbetsmarknad och stad. Nätverket samlar idag cirka 470 organisationer från privat näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor.

När en ny inriktning nu klubbats utvecklas det redan breda fokuset, och större vikt läggs vid att utveckla lokala och mer handlingsinriktade forum i de områden där behoven är som störst.

– Stockholms stad måste fortsätta skapa forum för att få fler människor i sysselsättning, då spelar det lokala näringslivet en helt avgörande roll. Prioriterat blir att få med fler aktörer i Järva, Hagsätra/Rågsved, Skärholmen och Farsta. Här behöver stadens närvaro och initiativförmåga vara extra stark för att få till en långsiktig positiv förändring, säger arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Utöver det lokala fokuset ska Integrationspakten fortsätta med att stärka nätverket och initiera fler dialoger med inriktning på jobbskapande för att möta både arbetsmarknadens och branschens behov.

Presskontakt
Naomi Grossman
076 122 92 53
naomi.grossman@stockholm.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.