Marknadsnyheter
Bokslutskommuniké oktober-december 2024
Kvartalsrapport för fjärde kvartalet oktober-december 2024 samt bokslutskommuniké.
Micropos Medical AB (publ)
Bokslutskommuniké
oktober-december 2024
oktober–december 2024
Koncernen
• Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 1 741 Tkr (461 Tkr), en ökning med 277%.
• Resultat efter finansiella poster -4 577 Tkr (-5 724 Tkr).
• Resultatet per aktie blev -0,03 kr (-0,04 kr).
• PACE-B-studien publicerad, ger kvalificerat stöd för endast fem strålningstillfällen.
• Inköpsorder om Raypilot® System från Athen Medical Center i Grekland.
• Hyresavtal om Raypilot System med ICO Badalona i Spanien.
• Raypilot System till fyra av de fem cancerklinikerna i Skottland.
Moderbolaget
• Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 1 741 Tkr (461 Tkr), en ökning med 277%.
• Resultat efter finansiella poster -4 577 Tkr (-5 724 Tkr).
• Resultatet per aktie blev -0,03 kr (-0,04 kr).
januari–december 2024
Koncernen
• Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 3 824 Tkr (1 638 Tkr), en ökning med 133%.
• Resultat efter finansiella poster -21 868 Tkr (-23 540 Tkr).
• Summa eget kapital uppgick till 10 123 Tkr (8 517 Tkr) vid periodens slut.
• Soliditeten uppgick till 63% (54%).
• Antal utestående aktier var 152 624 340 (139 266 145) vid periodens slut.
• Resultatet per aktie blev -0,14 kr (-0,17 kr).
Moderbolaget
• Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 3 824 Tkr (1 638 Tkr), en ökning med 133%.
• Resultat efter finansiella poster -21 871 Tkr (-23 540 Tkr).
• Summa eget kapital uppgick till 10 129 Tkr (8 526 Tkr) vid periodens slut.
• Soliditeten uppgick till 63% (54%).
• Antal utestående aktier var 152 624 340 (139 266 145) vid periodens slut.
• Resultatet per aktie blev -0,14 kr (-0,17 kr).
Sammanfattning
I oktober publicerades den brittiska PACE B-studien vars resultat visar att SBRT* med fem behandlingstillfällen ger samma säkra behandlingsresultat som traditionell strålningsbehandling vid tjugo eller fler tillfällen. Studien ökar sannolikheten för att SBRT inom kort godkänns som standardmetod för behandling av prostatacancer i ett flertal länder. SBRT medför högre strålningsdos vilket ökar vikten av noggrann realtidsövervakning och stärker därmed marknadsutsikterna för Raypilot System.
Bolagets affärsmodell Try before buy, genom vilken kliniker kan hyra och prova Raypilot System under en period, har under och kort efter kvartalet lett till två köpeavtal.
Bolaget fokuserar nu på de marknader som implemen- terar SBRT, utvecklar prostatacancervården och prioriterar patienternas livskvalitet. Storbritannien, särskilt Skottland, och Schweiz hör till de länder som i handling visar stort intresse för Raypilot System.
*SBRT Stereotactic Body Radiation Therapy, är en behandlingsmetod som innebär positionering i 3D. Genom att kombinera 3D-positionering med realtidövervakning av prostatarörelsen kan patienten behandlas effektivare genom användning av fokuserad strålning, vilket dessutom ger radikalt mycket mindre biverkningar. SBRT innebär behandling vid fem eller färre tillfällen, under fem eller färre dagar i rad och med betydligt högre stråldos per gång än vid traditionell behandling.
1
Bokslutskommuniké | oktober–december 2024
Micropos Medical AB | +46-31 760 80 05 | info@micropos.se | micropos.se
Pace B-studien publicerad
Den 16 oktober publicerades Pace B-studien i New England Journal of Medicine, Phase 3 Trial of Stereotactic Body Radio- therapy in Localized Prostate Cancer. Studien visar att det är möjligt och säkert att minska antalet strålningstillfällen från ett tjugotal eller fler till fem och då med högre strålningsdos, den metod som kallas SBRT, Stereotactic Body Radiotherapy.
Studien är av stor betydelse för Micropos. Högre dos vid få tillfällen medför större behov av rörelseövervakning i syfte att undvika strålning på fel ställe, vilket ger ett sämre behandlingsresultat och allvarliga biverkningar. Färre strålningstillfällen bidrar också till effektivisering och därmed förkortning av långa köer inom cancervården.
Publiceringen av studien ökar sannolikheten för att ett flertal länder i Europa inom kort kommer att godkänna strål- behandling av prostatacancer med SBRT vilket skapar förutsättningar för en radikalt ökad användning av Raypilot System och en öppning för Micropos att sälja fler system.
Köporder från Athen Medical Center
Efter att sedan sommaren 2023 ha hyrt och använt Raypilot System enligt bolagets Try before buy-erbjudande har Athen Medical Center i Aten, Grekland, under perioden inkommit med en köporder. Kliniken har hittills behandlat 11 patienter. SBRT är ännu inte standardmetod i Grekland men Athen Medical Center vill vara tidigt ute och ser Raypilot System som en viktig del i sin uttalade ambition att lägga stor vikt vid patienternas livskvalitet. Ordern är värd cirka en miljon kronor.
Avtal med ICO Badalona i Spanien om Try before buy
Efter cirka ett års dialog har sjukhuset Institut Català d’Oncologia, ICO, i Badalona, Spanien, beslutat sig för att börja använda Raypilot System genom ett Try before buy-avtal. ICO omfattar fyra cancermottagningar och ägs av hälsovårdsmyndigheten i Katalonien. Installationen i Badalona genomförs under första kvartalet 2025.
ICO Badalona avser också att vara med i den studie om patienters upplevda livskvalitet efter prostatabehandling som sedan tidigare initierats av Micropos två användare i Madrid; La Paz universitetssjukhus och den privata kliniken Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz. Studien, som med ICO Badalonas deltagande blir mer omfattande, omnämndes i föregående kvartalsrapport.
Stort intresse i Skottland
Bolaget är i kontakt med samtliga fem cancerkliniker i Skottland. Edinburgh Cancer Centre är referensklinik och har använt Raypilot System sedan 2021. Ytterligare tre skotska kliniker, i Aberdeen, Glasgow respektive Dundee, har beslutat att utvärdera Raypilot System. Installationer förväntas genom- föras under innevarande kvartal. Diskussioner förs också med kliniken i Inverness.
Samtliga skotska kliniker med Raypilot System kommer att delta i Precision-studien med minst tio behandlade patienter vardera. Studiens referensklinik i Edinburgh koordinerar och är drivande i arbetet.
NHS Scotland, den skotska delen av den brittiska hälsovårds- myndigheten National Health Service, har initierat en dialog med Micropos om att inkludera Raypilot System i myndighet- ens innovationsarbete och möjligheten att finansiera det med medel från myndighetens innovationsfond. Bakgrunden till NHS Scotlands intresse är insikten om att Raypilot System kan bidra till en utveckling av prostatacancervården som gör den bättre och effektivare och ger patienterna ökad livskvalitet.
Ett beslut i frågan bedöms dock ta lång tid.
Tre europeiska kongresser
Utöver videomöten med potentiella kunder utgör deltagande vid olika nationella branschkongresser och möten en viktig kanal för Micropos när det gäller att sprida kunskap om bolagets erbjudande och träffa tongivande experter och fors- kare liksom potentiella kunder. Under kvartalet har Micropos deltagit i BAUN-kongressen i Liverpool som samlar brittiska sjuksköterskor inom urologi, det årliga SASRO-mötet för den schweiziska strålterapiprofessionen i Lausanne och SFRO i Paris, det årliga mötet för fransk strålterapi.
Webbinarium med 50 nya intressenter
I december genomförde Micropos sitt årliga webbinarium. 50 nya intressenter deltog. Flest kom från Storbritannien och ett flertal från Italien, Schweiz och Österrike. De fick lyssna till några av bolagets mest erfarna användare.
• Professor Stefano Arcangeli från Fondazione IRCCS San Gerardo dei Tintori i Monza, Italien, betonade och visade data på möjligheten och vikten av att skydda urinröret vid strålning vilket går att göra med Raypilot System.
• Joanna Mitchell, radiologitekniker från Edinburgh Cancer Centre, Skottland, tydliggjorde med data från en studie
i ämnet (se information i föregående rapport) att det är enkelt att implementera Raypilot System i klinikens arbets- flöde och beskrev hur man praktiskt gör det på ett sätt som skapar kompetens och trygghet hos de involverade medarbetarna.
• Johannes Berthold, forskare från SALK University Hospital i Salzburg, Österrike, beskrev sina erfarenheter av att gå från tjugo behandlingar till fem och att sluta använda guldmarkörer och i stället välja Raypilot System.
• Professor Duncan McLaren från Edinburgh Cancer Centre reflekterade över resultaten från PACE B-studien som han menar förstärker vikten av noggrann realtidsövervakning.
En inspelning av webbinariet finns att se på www.micropos.se/media/#videos
Givande team meeting
I december samlades bolagets anställda och säljkonsulter, totalt 16 personer från fyra länder, för internt teamarbete i syfte att säkerställa att resurserna används på bästa sätt. Strategi och marknadsarbete stod på agendan.
MDR-ansökan komplett
Det resurskrävande arbetet med bolagets certifiering mot MDR (EU:s nya regelverk för medicintekniska produkter) går vidare. Bolaget har under perioden fått besked om att
all dokumentation som krävs är på plats. I nästa steg gran- skas dokumentationen av BSI (anmält organ och bolagets certifieringspartner). Den första av de fyra revisioner som leder fram till godkännande inleddes i januari. Samtliga ska genomföras under våren. Bolagets förhoppning är att ett
nytt certifikat finns på plats till hösten. Under kvartalet har BSI också genomfört en revision utan anmärkning av bolagets certifiering mot den internationella standarden ISO 13485 gällande medicintekniska produkter.
Händelser efter periodens slut
I januari slöt bolaget ett köpeavtal med kantonsjukhuset HFR Freiburg i Schweiz. Köpet genomfördes efter att kliniken under cirka nio månader hyrt utrustningen enligt bolagets erbjudande om Try before buy. Under hyresperioden har kliniken behandlat drygt 10 patienter. Ordervärdet är cirka två miljoner kronor.
Risker och osäkerhetsfaktorer
Likviditeten i Bolaget påverkas fortsatt negativt av den långa tid det tar för Bolagets befintliga och potentiella kunder att få upp antalet behandlade patienter. Samtidigt är framtids-
utsikterna lovande baserat på antagandet att SBRT har goda förutsättningar att bli standardbehandling, vilket också ger ett ökat fokus på rörelseövervakning, allt för att minska biverk- ningarna. Bolaget kommer redan under första halvåret att behöva tillföras nytt kapital.
VD-ord
Av alla tusentals diagnostiserade fall av prostatacancer kan ungefär 80 procent behandlas med strålning eller kirurgi. Tänk om alla de patienterna kunde strålbehandlas på bara fem dagar? Och tänk om alla de fick komma hem efter behand- ling i stort sett helt utan biverkningar och till ett fortsatt aktivt liv? Det är inte längre ett önsketänkande. Den viktiga Pace
B-studien, som publicerades i oktober, visar att SBRT-metoden med fem behandlingar ger lika god tumörkontroll som när patienten behandlas vid tjugo tillfällen. I kombination med den noggranna rörelseövervakning som Raypilot System erbjuder, blir SBRT så mycket bättre. Ju bättre träffsäkerhet desto färre biverkningar. I takt med att forskningen allt tydligare visar hur väl både SBRT och Raypilot System fungerar ökar intresset för det senare ute på marknaden. SBRT har alla förutsättningar att inom kort bli standardbehandling för prostatacancer i flera länder. Både patienter och sjukvård har mycket att vinna på det.
SBRT har alla förutsättningar att inom kort bli standardbehandling för prostatacancer i flera länder.
Både patienter och sjukvård har mycket att vinna på det.
Att införa förändrade riktlinjer för behandlingar tar tid. Det tar olika lång tid i olika länder och regioner. Vi fokuserar på de länder som visar tydliga tecken på förändring och utveck- ling av vården. I dagsläget handlar det om Storbritannien, Schweiz, Italien och Spanien. USA är inte långt efter men där är ersättningssystemet en försvårande faktor som vi kommer att behöva förhålla oss till.
Vårt ovärderliga samarbete med drivande kliniker och forskare ger ständigt nya insikter. Nu ser vi hur Raypilot System skapar förutsättningar för en mycket väl fungerande behandlings- metod med tre avgörande kvaliteter som är resultatet av pålitlig och noggrann rörelseövervakning: möjlighet att undvika oönskad och skadlig strålning av urinröret; mycket små marginaler till omkringliggande frisk vävnad; säker- ställande av samma grad av fyllnad av urinblåsan vid samtliga behandlingstillfällen, vilket gör de anatomiska förutsättningar-
na desamma vid varje strålningstillfälle – något våra användare har konstaterat är viktigt. I kombination med SBRT skapar dessa faktorer en effektiv behandling med liten strålning av frisk vävnad, vilket innebär färre eller inga sidoeffekter och ett liv med bibehållen livskvalitet efter behandlingen.
Med kraft hämtad från vetskapen om att denna vision är fullt möjligt att uppnå jobbar vi vidare med att hitta rätt kunder och lotsa dem framåt på bästa sätt. I det arbetet är våra referens- kliniker mycket viktiga. De medverkar på våra seminarier och webbinarier, de träffar potentiella kunder och berättar om sina erfarenheter av tekniken och hur det är att ta in den i arbetsflödet.
Jag nämnde att Raypilot System skyddar urinröret. Från att tidigare nästan inte alls ha diskuterats är nu frågan om och hur urinröret, som är ett friskt organ mitt i prostata, skall och kan skyddas vid strålning det stora samtalsämnet bland dem som forskar om strålningsbehandling vid prostatacancer.
Problemet är att urinröret inte syns på röntgenbilder, vilka i dagsläget utgör det vanligaste planeringsverktyget. Med
Raypilot® Hypocath®, den kateter som bär sändaren och som mäter prostatans rörelse, blir även urinröret synligt vilket av många beskrivs som avgörande när det gäller att minska oönskade biverkningar.
Under och strax efter kvartalet har två kliniker köpt Raypilot System efter att ha provat det via vårt erbjudande om Try before buy, som innebär att kliniken under en period hyr hård- varan och köper förbrukningsartiklarna. Affärsmodellen gör det möjligt för kunderna att snabbare komma igång med och
utvärdera systemet utan att behöva invänta de ofta långdragna administrativa inköpsrutinerna. De senaste avtalen om köp av systemet visar att modellen fungerar.
Jag vill tacka alla medarbetare för fina insatser under 2024! Arbetet har präglats av stor passion och noggrannhet i allt från certifieringsprocesser och marknadskommunikation till försäljning och installationer.
Micropos ska vara en ledande aktör inom modern prostata- cancerbehandling. Vi är på god väg med fler än 300 behand- lade patienter, tolv studier genomförda med Raypilot System och 18 installerade system på marknaden. Med det i ryggen ser vi fram emot 2025 med tillförsikt. Jag är övertygad om att året kommer att föra med sig ökat intresse för SBRT, ökat fokus på minskade bieffekter efter behandling av prostatacancer och därmed en förbättrad livskvalitet för fler patienter.
Richard Forsberg
VD, Micropos Medical AB (publ)
Siffror i sammandrag koncernen
Resultaträkning | Koncernen
(TSEK) |
Okt–Dec 2024 |
Okt–Dec 2023 |
Helår 2024 |
Helår 2023 |
Intäkter |
|
|
|
|
Nettoomsättning |
1 741 |
461 |
3 824 |
1 638 |
Förändring av varulager |
–98 |
119 |
–417 |
1 725 |
Övriga intäkter |
–3 |
12 |
135 |
148 |
|
1 640 |
593 |
3 542 |
3 511 |
Kostnader |
|
|
|
|
Direkta kostnader |
-101 |
-149 |
–566 |
-1 942 |
Övriga externa kostnader |
-2 997 |
-3 083 |
-10 862 |
-12 058 |
Personalkostnader |
-2 971 |
-2 986 |
-12 175 |
-11 371 |
Avskrivningar |
–538 |
–494 |
-2 106 |
-1 977 |
|
-6 607 |
-6 713 |
-25 708 |
-27 349 |
Rörelseresultat |
-4 967 |
-6 119 |
-22 166 |
-23 838 |
Finansnetto |
390 |
395 |
298 |
298 |
Periodens resultat |
-4 577 |
-5 724 |
-21 868 |
-23 540 |
Balansräkning | Koncernen
(TSEK) |
2024-12-31 |
2023-12-31 |
Tillgångar |
|
|
Immateriella anläggningstillgångar |
589 |
2 526 |
Materiella anläggningstillgångar |
691 |
85 |
Finansiella anläggningstillgångar |
|
|
Varulager |
3 967 |
5 257 |
Kortfristiga fordringar |
2 826 |
1 926 |
Kassa och bank |
7 968 |
6 017 |
|
16 042 |
15 812 |
Skulder |
|
|
Eget kapital |
10 123 |
8 517 |
Långfristiga skulder |
255 |
382 |
Kortfristiga skulder |
5 664 |
6 913 |
|
16 042 |
15 812 |
Kassaflödesanalys | Koncernen
(TSEK) |
Helår 2024 |
Helår 2023 |
Kassaflöde från löpande verksamhet |
|
|
Rörelseresultat |
-22 166 |
-23 838 |
Avskrivningar |
2 106 |
1 977 |
Resultat från finansiella poster |
298 |
298 |
|
-19 762 |
-21 563 |
Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital |
|
|
Förändring av varulager |
415 |
-2 451 |
Förändring av kortfristiga fordringar |
–900 |
516 |
Förändring av kortfristiga skulder |
-1 249 |
579 |
|
-1 733 |
-1 356 |
Kassaflöde från investeringsverksamhet |
|
|
Investeringar i immateriella anläggningstillgångar |
0 |
0 |
Investeringar i materiella anläggningstillgångar |
100 |
0 |
Förvärv av dotterbolag |
0 |
0 |
|
100 |
0 |
Kassaflöde från finansieringsverksamhet |
|
|
Förändring långfristiga skulder och avsättningar |
-128 |
–65 |
Nyemission och inlösta optionspremier |
23 474 |
25 575 |
|
23 346 |
25 510 |
Periodens kassaflöde |
1 951 |
2 591 |
Ingående kassa och bank |
6 017 |
3 426 |
Utgående kassa och bank |
7 968 |
6 017 |
Förändring eget kapital | Koncernen
(TSEK) |
Aktiekapital |
Bundna fonder |
Fritt EK |
Totalt EK |
Ingående balans 2023-01-01 |
6 939 |
9 740 |
14 782 |
31 461 |
Periodens resultat |
|
|
-23 540 |
-23 540 |
Inlösta optionspremier |
25 |
|
571 |
596 |
Fond för utveckling |
|
-1 937 |
1 937 |
|
Utgående balans 2023-12-31 |
6 963 |
7 804 |
-6 250 |
8 517 |
Ingående balans 2024-01-01 |
6 963 |
7 804 |
-6 250 |
8 517 |
Periodens resultat |
|
|
-21 868 |
-21 868 |
Nyemission |
633 |
|
21 718 |
22 351 |
Aktieteckning optioner |
35 |
|
1 088 |
1 122 |
Fond för utveckling |
|
-1 937 |
1 937 |
|
Utgående balans 2024-12-31 |
7 631 |
5 867 |
-3 375 |
10 123 |
Nyckeltal | Koncernen
|
Helår 2024 |
Helår 2023 |
Avkastning på eget kapital |
–216,0% |
–276,4% |
Avkastning på totalt kapital |
–136,3% |
–148,9% |
Soliditet |
63,1% |
53,9% |
Kassalikviditet |
190,6% |
114,9% |
Aktiverade tillgångar i förhållande till eget kapital |
6% |
30% |
Resultat per aktie |
–0,14 |
–0,17 |
Avkastning på eget kapital.Resultat efter finansnetto / Justerat eget kapital
Avkastning på totalt kapital Resultat efter finansnetto / Balansomslutning
Soliditet………………Eget kapital / Balansomslutning
Kassalikviditet…………Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder
Siffror i sammandrag moderbolaget
Resultaträkning | Moderbolaget
(TSEK) |
Okt–Dec 2024 |
Okt–Dec 2023 |
Helår 2024 |
Helår 2023 |
Intäkter |
|
|
|
|
Nettoomsättning |
1 741 |
461 |
3 824 |
1 638 |
Förändring av varulager |
–98 |
119 |
–417 |
1 725 |
Övriga intäkter |
–3 |
12 |
132 |
148 |
|
1 640 |
593 |
3 539 |
3 511 |
Kostnader |
|
|
|
|
Direkta kostnader |
-101 |
-149 |
–566 |
-1 942 |
Övriga externa kostnader |
-2 997 |
-3 083 |
-10 862 |
-12 058 |
Personalkostnader |
-2 971 |
-2 986 |
-12 175 |
-11 371 |
Avskrivningar |
–538 |
–494 |
-2 106 |
-1 977 |
|
-6 607 |
-6 713 |
-25 708 |
-27 349 |
Rörelseresultat |
-4 967 |
-6 119 |
-22 169 |
-23 838 |
Finansnetto |
390 |
395 |
298 |
298 |
Periodens resultat |
-4 577 |
-5 724 |
-21 871 |
-23 540 |
Balansräkning | Moderbolaget
(TSEK) |
2024-12-31 |
2023-12-31 |
Tillgångar |
|
|
Immateriella anläggningstillgångar |
589 |
2 526 |
Materiella anläggningstillgångar |
691 |
85 |
Finansiella anläggningstillgångar |
9 |
9 |
Varulager |
3 967 |
5 257 |
Kortfristiga fordringar |
2 826 |
1 926 |
Kassa och bank |
7 965 |
6 017 |
|
16 047 |
15 821 |
Skulder |
|
|
Eget kapital |
10 129 |
8 526 |
Långfristiga skulder |
255 |
382 |
Kortfristiga skulder |
5 664 |
6 913 |
|
16 047 |
15 821 |
Kassaflödesanalys | Moderbolaget
(TSEK) |
Helår 2024 |
Helår 2023 |
Kassaflöde från löpande verksamhet |
|
|
Rörelseresultat |
-22 169 |
-23 838 |
Avskrivningar |
2 106 |
1 977 |
Resultat från finansiella poster |
298 |
298 |
|
-19 765 |
-21 563 |
Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital |
|
|
Förändring av varulager |
415 |
-2 451 |
Förändring av kortfristiga fordringar |
–900 |
516 |
Förändring av kortfristiga skulder |
-1 249 |
579 |
|
-1 733 |
-1 356 |
Kassaflöde från investeringsverksamhet |
|
|
Investeringar i immateriella anläggningstillgångar |
0 |
0 |
Investeringar i materiella anläggningstillgångar |
100 |
0 |
Förvärv av dotterbolag |
0 |
0 |
|
100 |
0 |
Kassaflöde från finansieringsverksamhet |
|
|
Förändring långfristiga skulder och avsättningar |
-128 |
–65 |
Nyemission och inlösta optionspremier |
23 474 |
25 575 |
|
23 346 |
25 510 |
Periodens kassaflöde |
1 948 |
2 591 |
Ingående kassa och bank |
6 017 |
3 426 |
Utgående kassa och bank |
7 965 |
6 017 |
Förändring eget kapital | Moderbolaget
(TSEK) |
Aktiekapital |
Bundna fonder |
Fritt EK |
Totalt EK |
Ingående balans 2023-01-01 |
6 939 |
9 740 |
14 791 |
31 470 |
Periodens resultat |
|
|
-23 540 |
-23 540 |
Inlösta optionspremier |
25 |
|
571 |
596 |
Fond för utveckling |
|
-1 937 |
1 937 |
|
Utgående balans 2023-12-31 |
6 963 |
7 804 |
-6 241 |
8 526 |
Ingående balans 2024-01-01 |
6 963 |
7 804 |
-6 241 |
8 526 |
Periodens resultat |
|
|
-21 871 |
-21 871 |
Nyemission |
633 |
|
21 718 |
22 351 |
Aktieteckning optioner |
35 |
|
1 088 |
1 122 |
Fond för utveckling |
|
-1 937 |
1 937 |
|
Utgående balans 2024-12-31 |
7 631 |
5 867 |
-3 370 |
10 129 |
Nyckeltal | Moderbolaget
|
Helår 2024 |
Helår 2023 |
Avkastning på eget kapital |
–215,9% |
–276,1% |
Avkastning på totalt kapital |
–136,3% |
–148,8% |
Soliditet |
63,1% |
53,9% |
Kassalikviditet |
190,5% |
114,9% |
Aktiverade tillgångar i förhållande till eget kapital |
6% |
30% |
Resultat per aktie |
–0,14 |
–0,17 |
Avkastning på eget kapital.Resultat efter finansnetto / Justerat eget kapital
Avkastning på totalt kapital Resultat efter finansnetto / Balansomslutning
Soliditet………………Eget kapital / Balansomslutning
Kassalikviditet…………Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder
Kommentarer till koncernens resultat och balansräkning januari–december 2024
Resultat och ställning
Nettoomsättning för perioden uppgick till 3 824 Tkr (1 638 Tkr).
Rörelseresultatet uppgick till -22 166 Tkr (-23 838 Tkr). Det negativa resultatet är till stor del hänförligt till kostnader för produktutvecklingen och inkluderar bland annat personal och administrationskostnader samt kostnader för marknads- och affärsutvecklingsinsatser. Resultat per aktie uppgick till -0,14
(-0,17) kr. Medelantalet anställda uppgår till 8 (8) personer.
Kassaflöde och finansiell ställning
Periodens kassaflöde uppgick till 1 951 Tkr (2 591 Tkr). Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 7 968 Tkr (6 017 Tkr) och långfristiga skulder till 255 Tkr (382 Tkr).
Soliditeten uppgick till 63% (54%). Inga transaktioner med närstående har skett under perioden.
Förändringar i eget kapital
Det egna kapitalet uppgick vid periodens utgång till 10 123 Tkr (8 517 Tkr). Under perioden har 12 660 558 nya aktier utgivits
genom en nyemission som tillfört bolagets egna kapital 22 351 Tkr efter hänsyn tagen till emissionskostnader. Därtill har 697 637 nya aktier utgivits genom aktieteckning via inlösen av optioner som tillfört bolagets egna kapital 1 122 Tkr efter kostnader. Vidare har det egna kapitalet påverkats av periodens resultat om
-21 868 Tkr (-23 540 Tkr). Per balansdagen finns 152 624 340
(139 266 145) registrerade aktier med ett kvotvärde om 0,05 kr. Samtliga aktier utgörs av samma serie och äger samma rätt till röst och vinst i bolaget. Bolaget är sedan den 21 december 2009 listat på Spotlight Stock Market under kortnamnet MPOS.
Förslag till resultatdisposition
Till årsstämmans förfogande står, efter hänsyn tagen till årets förlust om 21 870 982 kr, fritt eget kapital om – 3 367 573 kr.
Styrelsen föreslår att hela beloppet balanseras i ny räkning.
Redovisningsprinciper
Rapporten har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och med tillämpning av värderingsprinciperna i Bokförings- nämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). För immateriella tillgångar har aktiveringsmodellen i det allmänna rådet tillämpats. Bolagets tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärde respektive nominella belopp om inget annat framgår. Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.
Nästa rapporttillfälle
Nästa rapporttillfälle är Q1 2025 som avges den 30 april 2025
För ytterligare information kontakta: VD Richard Forsberg 031-760 80 05
Denna information är sådan information som Micropos Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning.
Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg.
MICROPOS MEDICAL AB (PUBL)
Adolf Edelsvärds gata 11 414 51 Göteborg SVERIGE
Telefon: 031-760 80 05 info@micropos.se www.micropos.se
org nr 556648-2310
Välkommen att följa Bolaget på Linkedin: linkedin.com/company/micropos-medical-ab-publ-/
Richard Forsberg
VD
+46 (0)31-760 80 05
info@micropos.se
Om Micropos Medical AB (publ):
Micropos Medical AB (publ) utvecklar och säljer produkter för precisionsbehandling av cancer. Bolagets produkt Raypilot® System är framtagen för att säkerställa en förbättrad precision vid strålbehandling av prostatacancer. Med en ökad precision kan man på ett säkert sätt fokusera strålningen på prostata och öka stråldosen vilket därmed kan ge en ökad möjlighet till en botande behandling samtidigt som vanligt förekommande biverkningar kan minska och behandlingstiden kortas. Raypilot® kan liknas vid ett GPS-system och består av tre delar; sändare, mottagarsystem och mjukvara. Raypilot® System med förbrukningsvarorna Raypilot Hypocath® och Raypilot Viewcath är CE-märkta och FDA godkända för Europeisk- respektive USA användning.
Bolaget är listat på Spotlight Stock Market under aktiesymbolen MPOS.
Välkommen att följa Bolaget på LinkedIn eller på www.micropos.se
Denna information är sådan information som Micropos Medical AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 30:e januari 2025.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke