Connect with us

Marknadsnyheter

Börje Haraldsson utses till vd för Oncorena AB

Published

on

LUND den 20 juni 2022 – Oncorena AB, som utvecklar en ny och potentiellt banbrytande behandling för patienter med avancerad njurcancer, meddelar att styrelsen i Oncorena AB har utsett professor Börje Haraldsson till vd för bolaget från och med idag. Han efterträder därmed dr Lars Grundemar som lämnar bolaget.

Professor Börje Haraldsson (MD, PhD, FASN, FAST) är en av grundarna av Oncorena. Han har haft en avgörande roll i utvecklingen av Oncorenas läkemedelskandidat orellanin och anses som världsledande inom klinisk och experimentell njurforskning. Sedan februari 2022 är han Chief Scientific Officer och ingår i bolagets ledningsgrupp. Närmast dessförinnan hade han en ledningsbefattning inom Novartis i Basel, Schweiz.
 

”Jag och styrelsen i sin helhet glädjer oss åt att Börje Haraldsson utökar sitt engagemang i Oncorena och tar manteln som vd för bolaget. Oncorena går nu in i en dynamisk klinisk fas då samtliga R&D aspekter ska hanteras, och då passar Börjes erfarenhet av ledning av projekt, och bolag, fantastiskt fint med bolagets strategi. Jag ser också fram emot att få ta del av Börjes ledarskap och utvecklingen av Oncorena-teamet”, säger Oncorenas ordförande Andreas Segerros. ”Det finns ett stort medicinskt behov av bättre behandlingsalternativ för patienter med avancerad njurcancer som får dialys och vi hoppas att vårt kliniska utvecklingsarbete kommer till nytta för patienter i framtiden. Jag vill därför passa på att tacka Lars Grundemar för hans bidrag till Oncorenas tillväxtfas, från preklinisk till klinisk fas, och önskar honom all fortsatt framgång”.
 

”Det är med ödmjuk tacksamhet jag mottagit styrelsens förtroende. Under Lars Grundemars ledning har Oncorena säkrat serie A finansiering och initierat den första kliniska studien. Tack vare det är bolaget väl positionerat när jag nu tar över vd-rollen”, säger Börje Haraldsson.
 

För ytterligare information, vänligen kontakta
Andreas Segerros, styrelseordförande, Oncorena AB
E-post: segerros@nicox.com
Tel: +45-53 50 30 38
 

Om den kliniska fas I-II-prövningen
År 2021 godkände Läkemedelsverket Oncorenas första kliniska prövning av orellanin. Den kliniska fas I-II-studien rekryterar patienter med avancerad njurcancer som redan går i dialys p.g.a. njursvikt. Studien genomförs vid Centrum för Kliniska Cancerstudier vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och kommer att undersöka säkerhet, tolerabilitet, farmakokinetik och tecken på antitumöreffekter vid behandling med en syntetisk form av orellanin.
 

Om orellanin
Orellanin som har en ny och unik verkningsmekanism utvecklas för organspecifik kemoterapi med botande potential för patienter med avancerad njurcancer och som står på dialys. Orellanin finns i svamp inom familjen Cortinarius som enstaka personer oavsiktligt plockar och äter i tron att det rör sig om trattkantareller. De kliniska effekterna av orellanin är väldokumenterade och är helt begränsade till njurarna. Orellanin förväntas ha positiv effekt på de två vanligaste formerna av njurcancer: klarcellig och papillär njurcancer. Cirka 90 procent av njurcancerpatienterna lider av dessa typer av cancer.
 

Om njurcancer
Cirka 400 000 patienter drabbas av njurcancer globalt varje år, enligt WHO. Sjukdomen kan ofta botas med kirurgi om den upptäcks i tid, men tyvärr görs diagnosen ibland först när tumören spritts till andra organ. Prognosen är då betydligt mindre gynnsam och vissa grupper av patienter har en medianöverlevnadstid om mindre än två år. Idag behandlas sjukdomen med olika typer av riktade och immunoaktiva läkemedel, ofta med allvarliga biverkningar, och standard kemoterapi har begränsad effekt. Det finns därför ett brådskande och stort medicinskt behov av nya effektiva och säkra läkemedel.
 

Om Oncorena
Oncorena AB är ett svenskt läkemedelsbolag med huvudkontor i Lund. Bolaget utvecklar ny och potentiellt banbrytande behandling för patienter med avancerad njurcancer baserad på forskning vid Göteborgs universitet under ledning av professorerna Börje Haraldsson och Jenny Nyström. Projektet utvecklades initialt med stöd från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, GU Ventures vid Göteborgs universitet och privata affärsänglar. Idag är Oncorena huvudsakligen finansierat av investmentbolagen HealthCap, Linc AB, Fåhraeus Startup and Growth AB, samt bioteknikbolaget AQILION AB. För mer information, besök Oncorenas hemsida www.oncorena.com 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Norconsult Sverige fortsätter att växa under första kvartalet

Published

on

By

Norconsult Sverige ökar omsättningen under årets första kvartal och redovisar en organisk tillväxt på 7 procent.  

Norconsult Sverige redovisar en nettoomsättning på 389 MSEK (362), vilket motsvarar en ökningstakt på 7 procent jämfört med föregående år. Kvartalet innehöll tolv färre arbetstimmar än föregående år, vilket påverkar nettoomsättningen och resultatet negativt med 11 MSEK. Justerat EBITA uppgår till 36 MSEK (61) och justerad EBITA-marginal hamnar på 9,3 procent (17,1). Det är framför allt marknaderna för järnväg, VA, energi, stadsbyggnad, landskap, miljö och konstruktion som går starkt och bidrar positivt till det stabila resultatet.  

Energimarknaden går för högvarv och den gröna omställningen innebär möjligheter för samtliga av våra divisioner. Med tvärfacklig specialistkompetens och lokal närvaro över hela landet står vi alltid nära våra kunder och kan hjälpa dem i uppdragens alla skeden, säger Farah Al-Aieshy, VD för Norconsult Sverige.  

Ett lyckat rekryteringsarbete under andra halvåret 2023 resulterade i ett betydande antal nya seniora medarbetare, något som temporärt påverkar lönsamheten innan normal debiteringsgrad uppnås. Därtill ser vi effekter av lägre efterfrågan inom vissa delar av verksamheten, i synnerhet arkitektur som påverkas av den pressade bostadsmarknaden.  

FTE ökade med 17,6 procent till 1 312 under första kvartalet (1 116).   

Norconsult Sverige har tecknat ett flertal ramavtal under kvartalet, bland annat inom arkitektur och som generalkonsult för Mölndals stad. Ett nytt avtal med Boliden genererade en större beställning kopplat till gruvan i Rävliden. Inom ramen för ett nytt uppdrag med Södertälje kommun ska Norconsult Sverige i samarbete med lokala bostadsbolag hitta stadigvarande bostadslösningar för våldsutsatta. Under kvartalet har bolaget även vunnit en stor andel av alla tillståndskontroller för dammsäkerhet som ska göras på den svenska vattenkraftsmarknaden under 2024.  

Läs även Norconsults börsmeddelande: Norconsult ASA: Q1 2024 – Growth and underlying stable profitability

Cecilia Köljing
Presskontakt
+46790060855
cecilia.koljing@norconsult.com

Norconsult är ett av Nordens ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad som kombinerar ingenjörskonst, arkitektur och digital expertis i projekt av alla storlekar, för privata och offentliga kunder. Genom innovation och samarbete, och med vårt syfte ”Varje dag förbättrar vi vardagen”, söker vi ständigt efter hållbara, effektiva och samhällsnyttiga lösningar. Med cirka 6 200 medarbetare på över 130 kontor i Norge, Sverige, Danmark, Island, Polen och Finland kombinerar vi tvärfacklig expertis med lokal närvaro.

Continue Reading

Marknadsnyheter

OssDsign AB (publ) publicerar delårsrapport för första kvartalet 2024

Published

on

By

Vi har framgångsrikt påbörjat en ny era som renodlat ortobiologiföretag

OssDsign AB (publ) meddelar att delårsrapporten för första kvartalet 2024 nu finns tillgänglig som PDF för koncernens hemsida, www.ossdsign.com/reports. En PDF-version finns även bifogad till detta pressmeddelande.
 
Delårsrapporten Q1 2024 kommer även presenteras via en livesänd webcast kl 11:00 idag den 14 maj på följande länk: https://www.finwire.tv/webcast/ossdsign/q1-2024/ och kan även nås via OssDsigns hemsida.  

Första kvartalet i siffror

  • Nettoomsättningen uppgick till 27 029 TSEK (21 466), numera med all försäljning enbart från ortobiologi i USA. Det motsvarar 207% i tillväxt i förhållande till jämförbara tal för Q1 2023.
  • USA fortsatte sin starka tillväxt, kvartal på kvartal, och har nu åstadkommit åtta kvartal i följd med tresiffrig tillväxt.
  • Bruttomarginalen uppgick till 93,7% jämfört med en total marginal om 70,4% i samma kvartal föregående år.
  • Rörelseresultatet uppgick till -12 034 TSEK (-23 696). Försäljningsrörliga kostnader ökade medan resterande rörelsekostnader minskade jämfört med föregående år, vilket även gäller totala rörelsekostnader. Fortsatt förbättrad hävstångseffekt i rörelsen, om än temporärt förhöjd i första kvartalet, till följd av en positiv bruttomarginalutveckling och lägre inledande rörelsekostnader i perioden, eftersom flera funktioner i USA är under uppbyggnad.
  • Periodens resultat uppgick till -11 148 TSEK (-23 252).
  • Resultat per aktie var -0,1 SEK (-0,3).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till
    -28 203 TSEK (-26 701), vilket visar på en stark underliggande förbättring, även fast, som tidigare meddelats, utflödena av bonusreserver och engångskostnader från årsskiftet hade en naturlig negativ påverkan.

 

Väsentliga händelser under första kvartalet

  • OssDsign rapporterar övertygande data från den kliniska studien TOP FUSION.
  • Tolvmånadersdata från klinisk studie med OssDsign Catalyst publicerad i Biomedical Journal of Scientific & Technical Research.
  • OssDsign utser Tom Buckland till Chief Technical Officer.

 

Väsentliga händelser efter första kvartalets slut

  • OssDsign tecknar flerårigt avtal med Premier, Inc.
  • OssDsign får tillgång till 100 nya sjukhus inom U.S. Veteran Affairs med sitt syntetiska bengraft.

Denna information är sådan som OssDsign AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-14 07:00 CET.

För mer information, vänligen kontakta:

Morten Henneveld, VD, OssDsign AB
Tel: +46 73 382 43 90, email: morten.henneveld@ossdsign.com

Certified Adviser

Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ)

Om OssDsign

OssDsign är en utvecklare och global leverantör av nästa generations ortobiologiska produkter. Baserat på banbrytande materialvetenskap utvecklar och marknadsför företaget produkter som stödjer kroppens egen läkningsförmåga och ger patienterna det liv de förtjänar tillbaka. Företaget har en stark närvaro på den amerikanska marknaden. OssDsigns aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm, Sverige.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fågelsångsnatten 18 maj – från Öland, Skåne, Uppland och Västerbotten

Published

on

By

Ska snön i norr hinna smälta? Orkar det paddlande teamet hela natten? Och kommer den ovanliga sommargyllingen höras? Kl. 00.02 lördag 18 maj inleder redaktionen för Naturmorgon den åtta timmar långa livesända Fågelsångsnatten i P1. Mikrofonerna fångar nattens fågelsång vid fem olika platser och lyssnarna guidas av programledare, reportrar och fågelexperter. 


Paddlande team (foto: Didrik Vanhoenacker), havsstranden på sydöstra Öland (foto: Helena Söderlundh), dvärgmås (foto: Jörgen Wiklund), rödbena (foto: Kent-Olof Nord), solnedgång (foto: Jonatan Martinsson). 

I söder har sommaren redan inträtt medan snö och is precis håller på att ge sig av i norr. Fågelexperten Jörgen Wiklund kommer att finnas på den nordligaste posten: Täftefjärden utanför Umeå.

– Allt är minst en vecka senare än vanligt. Inne i skogen ligger snön fortfarande djup. Och ute på fjärden har vi haft som en is-slush fram till bara för någon dag sedan. Tranor, gäss och svanar har balanserat där på isbitarna och väntat in våren. Men nu har till och med silvertärnan kommit hela vägen från Antarktis, så jag tror att det kommer att bli fullt drag lagom till Fågelsångsnatten, säger Jörgen Wiklund.

Längst söderut, i skånska Revinge, är Lisa Henkow reporter. Där hoppas hon och ekologiprofessor Susanne Åkesson bland annat på att få uppleva den skönsjungande och ovanliga sommargyllingen för första gången under en Fågelsångsnatt.

– I fjol njöt vi av näktergalen, men i år lägger vi mer fokus på att få höra den nästan tropiskt flöjtande, knallgula fågeln, säger Lisa Henkow.

Förra året cyklade teamet Lena Näslund och experten Didrik Vanhoenacker i Sörmland. I år är det kanot längs uppländska Örsundaån som gäller. Med sig har de ljudteknikern Andreas Tosting som ser till att mikrofoner och övrig utrustning är säkrad.

– Jag har tillverkat vattentäta lådor med regnskydd även för hålen där sladdarna går ut. Det här är verkligen ett annorlunda, men väldigt roligt, uppdrag, säger Andreas Tosting.

Fågelsångsnatten sänds för femte året i rad. Förra året hördes hela 88 olika fågelarter – kan det bli ännu fler i år?

–  Inte ens den mest inbitne fågelexpert kan förutspå hur natten ska bli, och det är en av de allra största tjusningarna med att göra Fågelsångsnatten, säger programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall som i år har flyttat utestudion, som är sändningens nav, till Öland.

Fågelsångsnattens orter 2024

Programledarna Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson tar bron över till Öland – till havsstranden och strandängarna vid Stenåsabadet på sydöstra Öland. Här sjunger sånglärkan högt i skyn, här hörs storspovens magiska drill och tofsvipornas fantasieggande spelläte, och här häckar rödspov. Över havet drar kärrsnäppor och gäss förbi och i träddungar och buskage kan såväl nattskärra som näktergal höras.

Vid Revinge i Skåne möter vi lövskogens mångstämmiga kör; sångare flöjtar och kvillrar i trädkronor och blommande buskage. Lägg till gökar, lärkor och trastar, allt bäddar för att ekologiprofessor Susanne Åkesson och reporter Lisa Henkow får skärpa sina öron. Är det i år det kraftiga flöjtandet från sommargyllingen gör premiär i Fågelsångsnatten, eller kanske den finstämda trädlärkan?

Under vikingatiden var Örsundaån i Uppland en mäktig flod med strömmande vatten. Genom landhöjning och utdikningar är det idag ett betydligt intimare vattendrag, på några ställen en dold värld och ett paradis för fåglar. Med kanot hoppas det paddlande teamet Lena Näslund och Didrik Vanhoenacker få uppleva mängder av nattsångare: vassångare, kärrsångare och gräshoppsångare till exempel. Färden startar ovanför Alstasjön, går vidare förbi Örsundsbro och slutar i Lårstaviken i Mälaren med chans på kornknarr, vaktel, näktergal och olika ugglor för att nämna några. Med lite tur bjuder färden också på möten med bland annat utter och bäver.

I en havsvik utanför Umeå, i Täftefjärden, befinner sig det nordligaste teamet. Vid en havsstrand, vid Skäret, finns reporter Joacim Lindwall tillsammans med fågelfotografen och fågelskådaren Jörgen Wiklund. En ljudlig skratt- och dvärgmåskoloni får sällskap av silvertärnor, skräntärnor, trana, sångsvan, rödbena, drillsnäppa, gluttsnäppa, svartsnäppa, knipa med flera. Och på andra sidan viken, i en tall- och blandskog, hoppas man att mikrofonerna fångar en kör av koltrast, dubbeltrast, rödvingetrast och taltrast. Kanske till och med ett orrspel på håll.

Under natten kommer även en femte lokal att höras då och då, en liten vattensamling i skogsområdet Nåsten utanför Uppsala. Hit söker sig både däggdjur och fåglar om natten för att dricka. Här finns förhoppningar om att få komma en enstaka lövsångare, stjärtmes eller taltrast riktigt nära.

Sändningstid
Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play lördag 18 maj kl. 00.02-07.55. Efter sändningen finns natten tillgänglig som podd.

Fågelsångsplatserna i quizformat
Naturmorgons Karin Gyllenklev har testat sina kollegor i fågelsångskunskaper i fyra olika quiz, som också är presentationer av de olika sändningsplatserna. De går att lyssna på i podden ”Livet enligt Naturmorgon” i appen Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se/livetenligtnaturmorgon

Nya fågelsånglektioner
Minnesregler som att kanadagäss är i målbrottet, medan vitkindade gäss låter som ett hunddagis på promenad, kan hjälpa till när gässens olika kackel ska skiljas åt. Fågelsångsmagister Mats Ottosson har gjort en ny fågelsånglektion om gäss, och två om vadare. Fåglar som med all säkerhet hörs från flera scener under Fågelsångsnatten. Totalt finns nu 43 fågelsånglektioner att lyssna på i podden Livet enligt Naturmorgon

Samlad information på hemsidan
All information om Fågelsångsnatten finns samlad på sverigesradio.se/naturmorgon

Följ Fågelsångsnatten på sociala medier
På Naturmorgons instagram- och facebooksidor laddar redaktionen upp inför natten tillsammans med lyssnarna.

Om Naturmorgon
Naturmorgon startade 1990 och är Sveriges Radios direktsända naturprogram. Ordinarie sändningstid är lördagar kl. 06.10-07.55 i P1.

Lyssnarsiffror: 440 000 personer lyssnade någon gång under Fågelsångsnatten 2023, vilket är 37 procent fler än en vanlig P1-natt. Källa: Kantar-Sifo radioundersökningar.

Pressbilder:
https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/uou6ynfy8s

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Söderlundh, producent
helena.soderlundh@sverigesradio.se
070-108 54 68

Jenny Berntson Djurvall, programledare
jenny.berntson@sverigesradio.se
070-296 05 55

Mats Ottosson, programledare
mats.ottosson@sverigesradio.se
072-187 81 00

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.