Connect with us

Marknadsnyheter

Botemedel vid räckviddsångest: EV däck bär längre

Published

on

  • Representativa undersökningar genomförda av Michelin visar att bilister har låga kunskaper om däck som är särskilt gjorda för elbilar
  • Tack vare sådana däck särskilt framtagna för elbilar behöver batterierna inte laddas lika ofta
  • Lågt rullmotstånd hos EV-däcken kan väsentligt öka räckvidden

Hållbarhet har varit tongivande på världens största däckmässa i Köln, som nu efter en lång tid av restriktioner på grund av pandemin slår upp portarna igen den 24-26 maj 2022. Hållbarhet i olika former är fortsatt i fokus.

I Sverige var 2021 elbilens år med en tillväxttakt på 105,5 procent1Under 2021 beräknades cirka varannan nyregistrering ha varit en laddbar bil. Det höga antalet gör Sverige till det land som hade flest laddbara nyregistrerade bilar i EU. Även på Europas största bilmarknad, Tyskland, är trenden tydlig. De flesta vill köra elbil enligt en undersökning genomförd av Allensbach Institute2. Så bilen är här för att stanna men driften förändras. Var fjärde nysåld bil i Tyskland har nu elmotor3 – och trenden visar även i Tyskland på kraftig tillväxt.

I en representativ studie på uppdrag av Michelinanser dock nära två tredjedelar av de som svarade att räckvidden för elektriska bilar är för kort. Men det finns positiva nyheter: Vid användning av rätt däck rullar bilen längre på samma laddning. 

–Trenden vid bilköp är tydlig till elbilens favör, 2030 räknar vi med att över en tredjedel av nyregistrerade bilar är batteridrivna elbilar, säger Mark Perbaums, ansvarig för OE försäljning, Michelin. När man köper en ny elbil, ska man granska mer än batteriets räckvidd. Särskilda däck för elektrisk drift kan väsentligt öka räckvidden. Särskilt vid långa resor bidrar detta till ökad bekvämlighet.

Enligt undersökningen genomförd av Michelin4, uppger över hälften av elbilsförarna att de inte känner till förekomsten av speciella elbilsdäck och att räckvidden kan ökas om man använder dem. Men över hälften av de som svarade anser att ökningen i räckvidd vid användande av elbilsdäck skulle innebära en väsentlig förbättring.

Till exempel kan MICHELIN e.PRIMACY, öka energieffektivteten för ett elektriskt fordon tack vare sitt lägre rullmotstånd. Således ökar räckvidden med sju procent5. I konkreta termer innebär det att en färd från Sundsvall – Helsingborg (928 kilometer) kan göras med ett laddningsstopp iställlet för två.

MICHELIN Pilot Sport EV

Michelins undersökning visar att förare av elbilar lägger stor vikt vid ansvarsfull resursanvändning. Hälften av elbilsförarna uppger att hållbarhet är en viktig faktor vid val av däck. Michelin betraktar sig som en tillverkare med ansvar för hållbarhet i däckproduktionen. Från 2024 använder företaget återvunnen plast i däcken. Den avancerade processen för återvinning bearbetar upp till 143 yoghurförpackningar och 12,5 PET flaskor i ett däck.

Michelin medverkar vid världens största däckmässa i Köln (The Tire Cologne) 24 – 26 maj 2022. Michelin kommer där bland annat demonstrera den positiva effekten för elbilar med däck med lägre rullmotstånd, och kommer stå i följande monter: Halle 7.1, Stand C-020/C-028.

För det fullständiga pressmeddelandet, klicka här
För mer nyheter och bilder:
news.michelin.com

BIL Sweden. Definitiva nyregistreringar under 2021, jan 2022.
https://www.vda.de/de/presse/Pressemeldungen/210829_Allensbach-Studie-zu-Mobilit-t-und-Verkehr-in-Deutschland
https://www.kba.de/DE/Statistik/Fahrzeuge/Neuzulassungen/Umwelt/n_umwelt_node.html
På uppdrag av Michelin, Civey GmbH intervjuade 5 000 tyska medborgare över 18 år och 2 500 bilägare online från 3 januari.2022 – 15 januari 2022. Resultet är statistiskt säkerställt.
När MICHELIN e.Primacy genererar i genomsnitt 2 kg/t lägre rullmotstånd än MICHELIN PRIMACY 4, motsvarar det en minskning av drivmedel med upp till  0.21 l/100 km, en minskning av CO2 utsläpp med upp till 5 g för en VW Golf 7 1.5 TSI, eller en ökning av räckvidden med upp till 7% för en VW e-Golf.

KONTAKTA
Maira Zöller

Head of Public Relations Michelin Europe North

+49 (0) 1 525 469 8848

maira.zoeller@michelin.com

Elma Sabanovic

Koordinator extern kommunikation Michelin Nordic AB

+46 (0) 723 184 949

elma.sabanovic@coast.se

Om Michelin
Michelin, det ledande mobilitetsföretaget, är dedikerat att förstärka kunders mobilitet ur ett hållbarhetsperspektiv; genom design och distribution av de lämpligaste däcken, tjänsterna och lösningarna för kundernas behov genom att utveckla högteknologiskt material som tjänar en mängd olika branscher. Med huvudkontor i Clermont-Ferrand, Frankrike, finns Michelin idag i 177 länder med 124,760 anställda och driver 68 anläggningar som tillsammans producerade omkring 173 miljoner däck under 2021. (www.michelin.com)

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Railway Metrics and Dynamics vd Jan Lindqvist i expertpanelen på stor europeisk järnvägskonferens

Published

on

By

”Digitalisering av järnväg är mer än positionering av fordon och underhållsfönster. Det är först när vi delar data fullt ut som vi kommer att se de riktigt stora nyttorna.”

Det sa Railway Metrics and Dynamics vd jan Lindqvist när han talade på Rail Transport Day i Stockholm 30 maj 2023.

Railway Metrics and Dynamics vd Jan Lindqvist var inbjuden att tala och som del av expertpanelen på Rail Transport Day i Stockholm. Evenemanget anordnades gemensamt av Europeiska kommissionen, RNE, Trafikverket, Europe’s Rail Joint Undertaking och det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd.

Under den fjärde sessionen, som modererades av Keir Fitch från vid EU:s generaldirektorat för transport och rörlighet (GD MOVE), som Railway Metrics and Dynamics (RMD) fick möjlighet att presentera sin syn på det kanske hetaste ämnet inom järnvägsvärlden – digitala järnvägssystem.

– Vi diskuterade digitaliseringens roll för att järnvägstransporter ska bli mer tillförlitliga och flexibla, och hur vi kan minska kostnaderna och öka kapaciteten, berättar Jan Lindqvist.

Tre större områden täcktes in, införandet av den digitala automatkopplingen (DAC), integreringen av information om tillgångars status (Asset Management) och utveckling med trafikledningssystem (TMS) samt spårning av tåg, vagnar och containrar.

System i systemet skapar unika ekosystem

– Det är väldigt tydligt att vår plattformsstrategi ligger helt rätt i tiden när Europa nu påbörjar full digitalisering av järnvägen, säger Jan Lindqvist.

RMD:s plattform är ett unikt ekosystem som bäst beskrivs som ett så kallat system i systemet. Enkelt förklarat är det en samling av uppgiftsorienterade och unikt dedikerade system, som tillsammans skapar ett nytt, mer komplext system som erbjuder ännu mer funktionalitet och prestanda än vad summan av de ingående systemen klarar var för sig.

– Själva hjärtat i vår systemplattform är PMU-sensorn. Den identifierar i realtid rörelsemönster och mäter acceleration i tre dimensioner. Alla dessa rörelser verifieras mot unika algoritmer. Ju mer data som samlas in – och ju fler PMU:er som installeras runt om i världen – desto bättre blir analysen och desto effektivare blir systemet, säger Jan Lindqvist och fortsätter.

Riktig digitalisering skapar större nytta

Det är med system i system som kan vi höja farten på digitaliseringen på riktigt. Eftersom RMD jobbar med öppen standard kan bolaget samarbeta med alla andra system i Europa.

– Ibland blir andra system en del av vårt och ibland blir vår plattform en del i något större. Nyttan av systemen är inte enbart för individuella vagnsägare, utan för hela systemet. Det är riktig digitalisering, säger Jan Lindqvist.

Dagens Inledningsanförande hölls av Kristian Schmidt, direktör för landtransporter vid GD Move. Därefter syntes många kända profiler på scen, bland andra Andreas Carlsson, Sveriges infrastruktur- och bostadsminister, Roberto Maiorana, generaldirektör för Trafikverket, Paul Mazataud, ordförande för RNE, och Giorgio Travaini, verkställande direktör för Europe’s Rail.

Utöver digitala järnvägssystem, innehåll Rail Transport tre andra större paneldiskussioner. Den första handlade om hur man kan göra gränsöverskridande och multimodala godstransporter lättillgängliga på internationell nivå, den andra fokuserade på biljettsamarbeten över nationsgränser, den tredje diskuterade hur marknaden kan utnyttja järnvägsnätet från start till mål genom Europa på ett så effektivt sätt som möjligt.

För mer information, vänligen kontakta:

Jan Lindqvist, VD
Telefon: +46 (0)70-587 76 26
E-mail:
jan.lindqvist@railwaymetrics.com

Railway Metrics and Dynamics AB är ett svenskt IT-bolag som utvecklar och säljer en systemplattform för analys och övervakning av transport och infrastruktur i realtid. Plattformen består av ett moln- och realtidsbaserat system med patenterad teknik, baserad på avancerade algoritmer och artificiell intelligens, för förvaltning av tillgångar (så kallad ’asset management’). Inledningsvis har Bolaget valt att fokusera på järnvägsindustrin, såsom lok, tågvagnar, räls och annan järnvägsinfrastruktur, men RMD:s system kan med fördel användas inom övriga transport- och infrastrukturmarknader, inklusive byggmarknaden samt humanmarknaden. För järnvägsindustrins aktörer gör Bolagets system det möjligt att bedriva transport med ökad effektivitet, säkerhet, punktlighet och lönsamhet. RMD:s aktier handlas på Spotlight Stock Market.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Pressinbjudan: Kärcher och ihopa accelererar cirkulär satsning med nya delningsboxar

Published

on

By

Kärcher, ett ledande företag inom rengöringsteknik, vill uppmana fler människor att konsumera hållbart. En viktig del i främjandet av ett mer hållbart konsumerande är att förändra sättet vi konsumerar och att utveckla nya affärsmodeller. Därför har Kärcher tillsammans med ihopa, en svenskt startup, valt att samarbeta ihop för att testa en tjänst som ger konsumenter en möjlighet till att testa olika produkter. Efter en pilotfas med positivt utfall skalas nu tjänsten upp för att erbjuda premiumprodukter till fler hushåll.

Sedan två år tillbaka har ihopa drivit och vidareutvecklat en ny och hållbar konsumenttjänst som heter Grannbox, där privatpersoner kan få tillgång till produkter för hem och fritid på ett bekvämt och cirkulärt sätt. Tjänsten är enkel att använda och lokalt tillgänglig där folk bor. Detta i kombination med hållbarhetsaspekten motiverade Kärcher att bidra med sina högkvalitativa rengöringsmaskiner till ihopas grannboxar.

– Kärchers höga produktkvalitet och vårt fokus på miljö gör den cirkulära affärsmodellen mycket intressant. Genom vårt nära samarbete med ihopa utvärderar vi hur den cirkulära affärsmodellen kan bidra till ett hållbart användande av våra produkter både ur ett miljöperspektiv och ekonomiskt perspektiv. Vi får direkt feedback på hur konsumenten uppfattar tjänsten och data som hjälper oss förstå hur affärsmodellen påverkar oss långsiktigt, både utifrån produktutveckling, försäljning och underhåll, säger Mikael Rasmusson, vd Kärcher AB.

Varför är det hållbart?

Det finns många produkter som flera hushåll köper och endast använder ett fåtal gånger per år. Grannboxens lösning är att i stället för att varje hushåll ska köpa varsin produkt, finns möjligheten att fler använder en gemensam produkt – på så sätt behövs inte lika många produkter. Det är grundlogiken som på ett radikalt sätt kan komma att minska vårt klimatavtryck.

Pressinbjudan 12 juni 12.00 

Den 12 juni klockan 12:00 bjuds utvald media in för att få ta del av en djupare information om modellen, utfallet och data tills nu, samt riktningen framåt.

Presentationen hålls av Johannes Dahlberg, medgrundare på ihopa, tillsammans med Fredrik Währborg, Quality & Sustainability Manager på Husqvarna och Rasmus Falck, Regional Business Director på Robert Bosch AB samt Mikael Rasmusson, vd för Kärcher Sverige. Eventet hålls vid en nyinvigd grannbox i nyproduktionsområdet Riksten, söder om Stockholm. Transport till platsen erbjuds kostnadsfritt.

Anmäl deltagande senast 9 juni genom email till info@ihopa.com

Kontaktuppgifter:

Johannes Dahlberg, ihopa, 070-756 60 89 johannes@ihopa.com
Mikael Rasmusson, Kärcher AB, 070-325 20 10 mikael.rasmusson@karcher.com

ihopa

ihopa är en startup som grundades 2017 i Stockholm med visionen att göra delning så enkelt, säkert och bekvämt att det kan utkonkurrera standardalternativet att äga själv.

Kärcher AB
Kärcher är världsledande tillverkare av innovativa rengöringsprodukter för både professionella och privata användare. Sortimentet omfattar bland annat högtryckstvättar, grovdammsugare, fönstertvättar, skur- och sopmaskiner, biltvättar och redskapsbärare för markvård. Kärcher AB är ett helägt dotterbolag till det tyska moderbolaget, Alfred Kärcher GmbH & Co. KG. Företagets huvudkontor finns i Göteborg och med säljare, återförsäljare och servicepartners i hela landet.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

NanoCap redovisar preliminär omsättning för dotterbolag inom industri för maj 2023

Published

on

By

Stockholm 2023-06-08

NanoCap-koncernen har erhållit preliminära försäljningssiffror från dotterbolag inom industri för maj 2023. Försäljningen uppgick preliminärt till 2,7 MSEK (3,5 MSEK 2022*).

*Justerat för avyttrade dotterbolag

// 

   
För mer information, kontakta bolaget på:
Telefon: +46 (0)8-410 59 140  
ir(at)nanocapgroup.com
www.nanocapgroup.com

 

NanoCap Group AB (publ)

NanoCap har som verksamhet att investera i tillväxtbolag, primärt onoterade, samt utveckla och lansera egna in-house projekt. Målet är att de bolag NanoCap investerar i inom en snar framtid ska organiseras och förberedas för notering. NanoCap har som mål att vara delaktiga i målbolagets affärs- och strategiutveckling.

NanoCap Group AB (publ) är listat på Nasdaq First North Growth Market. Amudova AB är NanoCap Group ABs Certified Adviser. Tel: 08-546 017 58 E-mail: info@amudova.se.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.