Marknadsnyheter
Carl Bennet blir årets finansprofil

Han kallar sig hellre industrialist. Tålmodigt har han i decennier byggt värden i sina fyra bolag och ökat lönsamheten steg för steg. Han flyttade sätet för Getinge till Göteborg, har byggt om Elanders och sysselsätter idag över 30 000 anställda i cirka 50 länder. Men Carl Bennet har gjort andra stora avtryck i kunskapsstaden Göteborg.
Grattis till utmärkelsen Årets finansprofil 2023! Hur känns det?
– Ja, jag vill framföra ett stort tack till styrelsen för Finanskompetenscentrum som har utsett mig till årets finansprofil här i Göteborg. Mycket hedrande. Jag vet inte om jag uppfyller alla dessa krav, men jag känner mig i alla fall mycket hedrad, säger Carl Bennet.
Trots sina 40 år i Göteborg är den lätt skorrande Helsingborgs-dialekten omisskännlig. Med stadig hand häller han upp kaffe, sträcker sen fram ett fat med smarriga kanelbullar. Normalt sett är utsikten över älven och centrala Göteborg magnifik från hans kontor. Men idag ligger dimman tät över Medicinareberget.
Ja, nog är han en sann göteborgare. Den forne studenten vid Handelshögskolan i Göteborg var i sex år ordförande för Göteborgs Universitet. Han har i alla möjliga sammanhang engagerat sig för vikten av utbildning av god kvalitet. Oavsett om det gäller grundskola, livslångt lärande eller spetskunskap på universiteten.
– Jag tycker att när det gäller utbildning är det viktigt med mångfald och att hela tiden ha som målsättning att förbättra för alla.
När Nobelstiftelsen för drygt tio år sen ville att han skulle investera i en ny mötesplats där allmänheten kunde få uppleva nobelpristagare hade han ett krav:
– Jag kan tänka mig att vara en partner till Nobel Week Dialogue, men bara om det går vartannat år i Göteborg. Jag stod på mig om detta. Västra Götalandsregionen och kommunen ställde upp på nolltid. Och det tog väl ett år för dem i Stockholm. Men sen Nobelstiftelsen väl hade bestämt sig har vi alla varit väldigt glada för hur det har blivit.
Formades på Electrolux
Kapitalet Carl Bennet disponerar har han byggt upp successivt, under årtionden. Låt oss backa till 1989. Efter internationell karriär inom Electrolux fick Carl Bennet chans att köpa loss medicinteknikbolaget Getinge, tillsammans med parhästen Rune Andersson. Som vd fick han under 90-talet Getinge att växa till en väl positionerad marknadsledare inom sin nisch, genom flera lyckade förvärv.
Rune Andersson köptes ut 1997. Johan Malmquist tillsattes som ny vd. Själv tog han rollen som ordförande. Avknoppningar hamnade på börsen, men togs emot så där. Carl Bennet bestämde sig för att kliva in som huvudägare även här. Han skapade Arjo, som arbetar med fysisk hantering av patienter och att förhindra trycksår, och konglomeratet Lifco som består av 250 små och medelstora bolag. Parallellt hade han tagit över tryckerikoncernen Elanders, som gjorde Sveriges telefonkataloger.
– Med Elanders har vi fått kämpa. Vi har gått i dödsskuggans dal i 20 år. Men nu har det vänt.
Företaget har de senaste 15 åren utvecklats till en internationell leverantör av avancerade logistiktjänster, med Daimler-Benz och HP som stora kunder. Huvudkontoret är placerat i Mölndal.
Att bygga om en produktportfölj tar tid, resonerar Carl Bennet. Att utveckla bra ledarskap går snabbare. Poängen är att decentralisera.
– Jag gillar att ge människor ansvar, se dem växa och utvecklas. Decentralisering är en av mina ledstjärnor. Låt professionen styra såväl privat näringsliv som offentlig sektor. Det är vd som ska styra och leda sitt bolag.
Kritiker har anklagat honom för att hålla fast i verksamheter alltför länge.
– Ja, visst hade det kunnat sluta sämre. Men du växer ihop med bolagen och ser möjligheter. Jag vill gärna skapa tillsammans med andra. Fallerar man ihop är det kul att också vända ihop, som ett lag.
Göteborgs mest förmögne
Även de övriga bolagen har utvecklats väl att döma av börsutveckling, på sistone i synnerhet Lifco. Störst räknat i anställda och omsättning är Getinge, som utvecklar respiratorer och hjärtlungmaskiner och steg rejält under pandemin. För att lättare kunna locka kompetens finns Getinges huvudkontor och ett nytt innovationscenter sen tio år tillbaka i Göteborg.
Värdet på Carl Bennet AB:s ägarportfölj har på senare år också ökat kraftigt, och landade vid årsskiftet 23/24 in på 74 miljarder kronor. Det innebär att han betraktas som Göteborgsregionens rikaste person.
– Det där är ju värden, som är investerade i verksamheter som då får ett värde. Och värden är ju riktiga, det är de. Men de går också upp och ner. Huvudsaken är ju verksamheterna, att de har en bra lönsamhetsutveckling, och utveckling över huvud taget, säger Carl Bennet.
Analytiker försöker ofta tolka ommöbleringar i aktieportföljer. I fjol sålde han exempelvis av AB Volvo och ökade i Atlas Copco. Carl Bennet spelar ner betydelsen och kallar affärerna för ”likviditetsplanering”. Hans fokus ligger på de fyra bolag där han äger majoriteten av rösterna.
– Min målsättning är att vara skuldfri i moderbolaget, för att kunna vara med i nyemissioner som stöttar de här bolagen. Min målsättning är inte att handla i aktier fram och tillbaka, utan att bibehålla kontrollen i de här bolagen och kunna verka långsiktigt, säger han.
– Annars kan jag tala om för dig att de flesta av bolagen inte hade funnits kvar, och än mindre här i Sverige. Så det är viktigt att hålla i ägandet för att kunna utveckla verksamheterna. Annars försvinner många bolag, och då försvinner huvudkontoren från Sverige och många tjänster kring dem, säger Carl Bennet.
Vill att vi investerar mer i kunskap
Ge ansvar och våga investera, alltså. Här återkommer han till sin tredje ledstjärna:
– Men vi blir inte bättre än den kunskapsmiljö vi verkar i. Därför är det otroligt viktigt att vi kontinuerligt bygger våra kunskapsmiljöer.
Carl Bennet är bland annat en av flera investerare i Bioventure Hub, en life science-inkubator inne i AstraZenecas lokaler i Mölndal. Mindre känt är kanske hans roll i Göteborgs miljöpris, det som idag går under namnet Win Win Gothenburg Sustainability Award.
– Det skapades i Göran Johanssons soffa. Han sa: ”Carl, vi måste göra något inom miljö, lyfta fram goda exempel, saker som funkar.” Och då bestämde vi oss för att dra i gång ett pris. Eva Halvarsson var också mycket engagerad, och har betytt mycket för utveckling och stabilitet.
Du har verkligen engagerat dig i Göteborg, både inom akademin och näringslivet. Varför?
– Jag har bolag som är verksamma i 40 kommuner, och är med och stödjer saker och ting där jag har anställda. Sen är ju Göteborg en väldigt trevlig plats. Jag flyttade hit 1982, när jag blev vd för Electrolux Storkök i Alingsås. Det har jag aldrig ångrat. Jag tycker göteborgarna är öppna, på något sätt, västerut. Miljön är väldigt inbjudande. Det känns som min hemmaplan, säger Carl Bennet, som uppskattar boendemiljön i Göteborg, och kulturutbudet, inte minst inom idrotten.
Så vill han minska segregationen
– Här finns ett tydligt intresse för att skapa någonting. Folk är stolta över stan och vill utveckla Göteborg. Se på Handelskammaren som har gått från 2000 företag till över 3000 medlemmar. Intressant. Och jag tycker det är roligt att vara med och bygga. Stockholmare säger ofta att det känns befriande att komma hit.
Men hur ser du på segregationen i staden? Vad bör vi göra för att minska den?
– Stora delar av lösningen ligger i att folk får jobb, att vi kan sätta människor i arbete. Framför allt unga människor. Det skapar en stolthet och en identitet. Du tjänar egna pengar. Det underlättar integrationen att ha en mångfald av aktiviteter för detta. Du behöver en kombination av lärlingsutbildningar, vidareutbildningar och insatser på yrkessidan.
Carl Bennet refererar till goda exempel i Tyskland och har själv försökt pusha för lärlingsutbildningar även i Sverige. Han återkommer till eget ansvarstagande.
– I Sverige är vi mycket mer självgående än i många andra EU-länder, även i USA där allt ska upp till presidenten. Vi gör saker själva. Det är bra. Det kan vi implementera även på andra håll.
Årets finansprofil: Carl Bennet, ägare och grundare av Carl Bennet AB
Årets finansprofil har framgångsrikt drivit sin investeringsverksamhet med en imponerande grad av konsekvens och långsiktighet. Genom noggrann strategisk planering och skicklig förvaltning har han framgångsrikt utvecklat sina portföljbolag, vilket resulterat i att de alltid är aktuella och har robusta affärsmodeller.
Dessutom har han visat ett engagemang för samhällsutvecklingen här i Göteborg genom att aktivt delta och stödja initiativ som främjar hållbar utveckling. Han har demonstrerat en djup förståelse för de utmaningar och möjligheter som regionen står inför och har aktivt bidragit till att skapa positiva förändringar. Genom att ständigt lyfta fram Göteborg såväl nationellt som internationellt är årets finansprofil således en god förebild för regionens aktörer.
Utmärkelsen meddelades onsdagen den 24 januari vid Super Summit – Makroekonomiskt forum 2024. Diplomet presenterades av Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg och ordförande för arrangören och prisutdelaren Finanskompetenscentrum. Det är en ideell förening som drivs av Business Region Göteborg och har ett 100-tal medlemsföretag.
Kontaktperson:
Christian Borg
Presschef
031-367 61 64
christian.borg@businessregion.se
________________________________
Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke