Connect with us

Marknadsnyheter

Clinical Laserthermia Systems tillförs cirka 23,5 MSEK i samband med optionsinlösen och garantiåtagande för TO 6 B, motsvarande en total teckningsgrad om 100 procent.

Published

on

Lund, Sverige – Den 6 februari 2024 avslutades nyttjandeperioden för teckningsoptioner av serie TO 6 B som emitterades i samband med Clinical Laserthermia Systems AB:s (”CLS” eller ”Bolaget”) företrädesemission av units som beslutades om på extra bolagsstämma den 8 juni 2023 (”TO 6 B”). Totalt utnyttjades 189 182 414 TO 6 B, motsvarande en teckningsgrad om cirka 80,7 procent. Under nyttjandeperioden avtalade Bolaget om garantiåtaganden (s.k. ”top-down” eller ”toppgaranti”) av TO 6 B som därmed aktiveras i syfte att uppnå motsvarande full teckningsgrad i nämnda optionsinlösen. Formellt emissionsbeslut om en riktad nyemission av 45 400 396 B-aktier till garantiåtagarna beräknas ske den 8 februari 2024, med stöd av bemyndigande från årsstämman 2023, motsvarande de återstående cirka 19,3 procenten av TO 6 B inom ramen för ingångna garantiåtaganden. CLS tillförs därmed det totala beloppet om cirka 23,5 MSEK för TO 6 B före emissionskostnader motsvarande en teckningsgrad om 100 procent.

Utfall i optionsinlösen av TO 6 B

Under perioden 23 januari 2024 fram till och med den 6 februari 2024 har innehavare av TO 6 B haft rätt att teckna en (1) ny B-aktie i CLS till en teckningskurs om 0,10 SEK per aktie. Totalt utnyttjades 189 182 414 TO 6 B, motsvarande en teckningsgrad om cirka 80,7 procent. CLS tillförs därmed cirka 18,9 MSEK före emissionskostnader.

Genom utnyttjandet av TO 6 B emitteras 189 182 414 nya B-aktier. Beslut om tilldelning av B-aktier beräknas formellt ske den 8 februari 2024. Konvertering från interimsaktier till ordinarie B-aktier förväntas ske omkring den 23 februari 2024 och ordinarie B-aktier förväntas vara synliga på varje tecknares depå cirka två bankdagar därefter.

Riktad nyemission

Inom ramen för tidigare kommunicerade garantiåtaganden (s.k. ”top-down” eller ”toppgaranti”) kommer styrelsen i CLS, med stöd av bemyndigande från årsstämman 2023, att formellt besluta om en riktad nyemission om totalt 45 400 396 B-aktier. Teckning av aktier i den riktade nyemissionen ska ske till teckningskursen 0,10 SEK per ny B-aktie, vilket motsvarar den fastställda teckningskursen i genomförd optionsinlösen av TO 6 B. Den riktade nyemissionen genomförs endast i den omfattning TO 6 B inte utnyttjats av befintliga innehavare. Således utgår ingen rabatt.

Teckning och tilldelning planeras ske enligt nedan, inom ramen för ingångna garantiåtaganden:

Garantiåtagare

B-aktier

Philip Ohlsson

9 728 661

Henrik Nilsson

7 458 636

Jens Miöen

6 485 770

Tony Chouha

3 891 462

Ghanem Chouha

3 891 462

Wictor Billström

3 242 885

Myacom Invest AB

3 242 885

Anton Sjöholm

1 945 731

UBB Consulting AB

1 945 731

Theodor Invest AB

1 621 442

Philip Löchen

648 577

Fredrik Åhlander

648 577

Ylber Rexhepi

648 577

 

Skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt i den riktade emissionen är att uppfylla Bolagets åtaganden gentemot garanterna till följd av ingångna garantiavtal den 1-2 februari 2024. Styrelsen anser att det är till fördel för Bolagets finansiella ställning och i aktieägarnas intresse att TO 6 B utnyttjas fullt ut. Styrelsens överväganden grundar sig i en bedömning att det är av vikt för verksamhetens drift och möjligheterna att uppnå kort- och långsiktiga målsättningar att Bolaget får in hela det kapital motsvarande fullt utnyttjande av TO 6 B kunnat inbringa. Bakgrunden till det avtalade garantiåtagandet gällande TO 6 B är att det ämnar säkerställa den sista delen i teckningen i optionslösen för det fall samtliga TO 6 B inte utnyttjas av befintliga innehavare. Garantiåtagandet omfattar endast den procentuella del som inte tecknats av optionsinnehavare av TO 6 B och medför således ingen ytterligare utspädningseffekt för befintliga aktieägare än vad som varit fallet vid fullt utnyttjande av TO 6 B.

För garantiåtagandena utgår en kontant ersättning om femton (15) procent av garanterat belopp. Garantiersättningen bedöms vara marknadsmässig för de här typen av avtal och har förhandlats fram på en armslängds avstånd genom marknadssondering via Bolagets anlitande finansiella rådgivare med externa investerare. Styrelsen har som grund för bedömningen tagit hänsyn till faktorer såsom rådande marknadsklimat för MTF-bolag, egna begränsningar i bolagsvärde och attraktionskraft givet historisk kursnedgång i Bolagets aktie samt behovet av att hålla nere emissionskostnaderna. Kontantersättningens marknadsmässighet har säkerställts genom bland annat jämförelse med samtidig statistik för genomsnittliga kontantersättningar samt efter dialog med befintliga aktieägare och andra externa investerare. Givet utfallet av marknadssonderingen kunde styrelsen konstatera att det inte förelåg rimliga förutsättningar för att genomföra en företrädesemission och att det således var mer fördelaktigt att istället ingå garantiavtalen.

Emissionslikvid, antal aktier och aktiekapital

Genom den riktade nyemissionen tillförs CLS ytterligare cirka 4,5 MSEK före emissionskostnader. Tillsammans med emissionslikviden från TO 6 B tillförs CLS totalt cirka 23,5 MSEK före emissionskostnader, motsvarande en teckningsgrad om 100 procent. De totala emissionskostnaderna beräknas uppgå till cirka 2,6 MSEK, varav cirka 1,1 MSEK avser garantiersättning.

Utnyttjandet av TO 6 B och den riktade nyemissionen innebär att antalet aktier i Bolaget ökar med 234 582 810 B-aktier och aktiekapitalet ökar med cirka 2 708 939 SEK, vilket innebär en utspädningseffekt om cirka 14,89 procent av rösterna och cirka 14,94 procent av kapitalet. När de nyemitterade aktierna från TO 6 B och den riktade nyemissionen är registrerade hos Bolagsverket kommer det totala antalet aktier i CLS att uppgå till 1 570 341 299, varav 600 000 A-aktier och 1 569 741 299 B-aktier, och aktiekapitalet kommer att uppgå till cirka 18 134 146 SEK.

Rådgivare

I samband med inlösen av teckningsoptioner av serie TO 6 B är Sedermera Corporate Finance AB och Redeye AB Joint Lead Managers. Markets & Corporate Law Nordic AB är legal rådgivare och Nordic Issuing AB agerar emissionsinstitut.

För ytterligare information om teckningsoptioner av serie TO 6 B, vänligen kontakta:

Sedermera Corporate Finance AB

Telefon: +46 40 615 14 10

E-post: cf@sedermera.se

Hemsida: www.sedermera.se

Redeye AB

Telefon: +46 (0)8 545 013 30

E-post: info@redeye.se

Hemsida: www.redeye.se

För mer information om CLS, vänliga kontakta:

Dan J Mogren, VD Clinical Laserthermia Systems AB (publ)

Telefon: +46 (0) 70-590 11 40

E-post: dan.mogren@clinicallaser.com

Hemsida: www.clinicallaser.se

Om CLS

Clinical Laserthermia Systems AB (publ), utvecklar och säljer TRANBERG®|Thermal Therapy System, inklusive Thermoguide Workstation och sterilt engångsmaterial, för minimalinvasiv behandling av cancertumörer och läkemedelsresistent epilepsi, enligt regulatoriska godkännanden inom EU respektive USA. Produkterna marknadsförs för bildstyrd laserablation samt används i studier för behandling med imILT®, bolagets interstitiella lasertermoterapi för immunstimulerande ablation med potentiell abskopal behandlingseffekt. CLS har sitt huvudkontor i Lund samt dotterbolag i Tyskland, USA och marknadsbolag i Singapore. CLS är noterat på Nasdaq First North Growth Market under symbolen CLS B. Certified adviser (CA) är FNCA Sweden AB.

Mer information om CLS finns på företagets webbplats: www.clinicallaser.se

 

Denna information är sådan som CLS är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-02-07 13:20 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sveriges äldsta krydda hittad i Varberg

Published

on

By

Under sommaren har det rafflande hållbarhetsinitiativet Sveriges äldsta krydda ägt rum och nu står det klart. De glada vinnarna i Sveriges äldsta krydda 2024 är Kicki Högberg och Mikael Nilsson i Träslövsläge, Varberg. Deras krydda är en över 100 år gammal starkpeppar, daterad till 1910–1920-tal i obruten originalförpackning.  
 
Fredagen den 6 september hade allmänheten chansen att smaka på en maträtt med den 100-åriga kryddan då den gästspelade hos den välkända kocken Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus i Stockholm. 

Sveriges äldsta krydda är ett hållbarhetsinitiativ från Matsmart som syftar till att öka kunskapen kring bäst före-märkningen på mat. Enligt Naturvårdsverket slänger de svenska hushållen 343 000 ton ätbar mat årligen.1 En stor bidragande faktor till detta matsvinn är okunskap om vad bäst före-märkningen står för. Var sjätte svensk slänger exempelvis skafferivaror som ris och pasta bara för att de passerat bäst före-datumet.2 
 
”Om fler vågar titta, lukta och smaka på varor med passerat bäst före-datum kan vi minska det stora matsvinnet.” – Anna Holmqvist, hållbarhetschef på Matsmart.
 
I Sveriges äldsta krydda uppmanades allmänheten att skicka in bilder på de äldsta kryddburkarna de kunde hitta hemma i sina kryddskåp. Men det var inte enkelt att utse Sveriges äldsta krydda. Ett hundratal av de inskickade kryddorna var så gamla att bäst före-datum inte var branschstandard när de såldes. Matsmart har därför låtit mathistorikern Richard Tellström, känd från SVT:s Historieätarna, undersöka och datera de äldsta bidragen – för att på så vis hitta den vinnande kryddan.  

Fredagen den 6 september gästspelade starkpepparn på den välkända kocken Fredrik Erikssons restaurang Långbro Värdshus i Stockholm. Fredrik komponerade en specialrätt med vinnarkryddan som endast kunde avnjutas denna kväll. På plats fanns även vinnarna av Sveriges äldsta krydda, Kicki Högberg och Mikael Nilsson som fick smaka på sin egen krydda.
 
Historien bakom den vinnande kryddan
I början av 1980-talet köpte Mikaels far två små matbutiker i Träslövsläge. Med butikerna följde även kryddorna, som redan då hade många år på nacken. Mikaels far kunde inte förmå sig att slänga kryddorna, så de fick stanna kvar på hyllorna. När Mikael och hans fru Kicki, som senare tagit över butikerna, hörde om initiativet ”Sveriges äldsta krydda” förstod de att de förmodligen hade ett starkt bidrag på sin kryddhylla.

”Det är så häftigt att min svärfars 100 år gamla starkpeppar fick tillagas på en av Sveriges bästa restauranger!” – Kicki Högberg, vinnare.
 
”På Långbro Värdshus gillar vi att ta tillvara på råvaror, det här initiativet från Matsmart hjälper oss svenskar att bli ännu bättre på att rädda mat.” – Fredrik Eriksson, krögare, Långbro värdshus.
 
”Bäst-före-datum kom till Sverige 1985, så historiskt sett är det en ny företeelse.” – Richard Tellström, Mathistoriker.
 
Om bäst före-märkningen 
Till skillnad från vad många tror så har inte bäst före-datumet med matsäkerhet att göra, utan det är bara en garanti från livsmedelsproducenten att maten behåller sin kvalitet i form avsmak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd, fram till det specifika datumet.3 Det betyder alltså inte att den blir oätlig efter passerat datum, utan ofta är den god i veckor, månader och ibland till och med år efter datumet. En del mat, som vinäger och många kryddor, blir i princip aldrig gamla.

Obs! Inte att förväxla med märkningen ‘sista förbrukningsdag’ som är en märkning för livsmedel som kan bli hälsofarliga efter kort tid. Sådana livsmedel finns det inte så många av, därför är mat märkt med sista förbrukningsdag ovanligt.4

Exempel på hur länge maten egentligen håller efter passerat bäst före-datum, från Skafferiguiden:

Havregryn: 1+ år
Kaffe: 1+ år
Konservburkar: 5+ år
Mjöl: 3+ år
Pasta: evigheter*
Salt: evigheter*
Socker: evigheter*
 
*Vad menas med evigheter? Jo, att produkten håller i väldigt många år om den förvaras på rätt sätt.

Källor

1 Naturvårdsverket (2024). Livsmedelsavfall i Sverige 2022. [online] Available at: https://www.naturvardsverket.se/49501f/globalassets/media/publikationer-pdf/8900/978-91-620-8908-5.pdf.

2 Livsmedelsverket (2023). Matsvinn i hemmet 2022. Kännedom, attityd och beteende. [online] www.livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2023/l-2023-nr-03-matsvinn-i-hemmet-2022.pdf.

Livsmedelsverket (2023b). Vad betyder datummärkningen? [online] Livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/vad-betyder-datummarkningen

4 Livsmedelsverket (2023b). Vad betyder datummärkningen? [online] Livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/vad-betyder-datummarkningen

Isabelle Bjerlestam
Communications and Sustainability Specialist
+46791028875
isabelle.bjerlestam@matsmart.se

Om Matsmart
Matsmart-Motatos är en europeisk mat-e-handel och impact-bolag. Bolaget bidrar till en hållbar reformering av det globala matsystemet med en affärsmodell som linjerar helt med det globala hållbarhetsmålet 12.3: att världens matsvinn ska halveras till år 2030. Idag finns Matsmart-Motatos med på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag och är etablerat på fem europeiska marknader. På Matsmart-Motatos kan konsumenter handla mat och konsumentprodukter som annars skulle ha riskerat att slängas, på grund av till exempel överskottsproduktion, kort datum eller säsongsvariationer. År 2023 omsatte Matsmart-Motatos 1043 miljoner kronor

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Viktiga steg för en mer effektiv jämställdhetspolitik i budgeten

Published

on

By

Regeringen vill ta flera steg framåt på jämställdhetsområdet i den kommande budgeten. Anslaget till Jämställdhetsmyndigheten föreslås öka med 72 miljoner kronor, vilket finansieras med en flytt av andra medel på jämställdhetsområdet. Myndigheten får bättre förutsättningar genom att medel ska börja gå direkt till myndigheten i stället för att ges genom olika uppdrag. Det ger bättre effektivitet för skattepengarna och ligger i linje med Statskontorets förslag i sin analys av Jämställdhetsmyndigheten som myndighet.

I den kommande budgetpropositionen vill regeringen se ökade satsningar på jämställdhet samtidigt som ändringar görs så att jämställdhetspolitiken kan fungera mer effektivt.

Regeringen delar Statskontorets bild att nuvarande sätt att finansiera Jämställdhetsmyndigheten gör det svårt för myndigheten att planera sin verksamhet och utnyttja sina resurser effektivt. I budgeten för 2025 föreslår regeringen därför ändringar som syftar till att skapa bättre möjligheter till långsiktighet och högre effektivitet i myndighetens arbete. 

Regeringen avser att lämna dessa förslag i den kommande budgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-77 10 951
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ökade medel till Arbetsmiljöverket för skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker

Published

on

By

I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå att Arbetsmiljöverket tillförs medel för att för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Där ingår också att utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras görs för att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst. För detta föreslås Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag därför öka med 50 miljoner kronor för 2025. Därefter beräknas anslaget öka med 75 miljoner kronor för 2026 och permanent med 100 miljoner kronor för 2027.

Under 2023 avled 63 arbetstagare i arbetsolyckor med dödlig utgång, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Dålig arbetsmiljö bedöms vara en bidragande orsak till för tidig död i många fall varje år. Till exempel bidrar stress till för tidig död för drygt 770 personer per år. Arbetet med att förebygga dödsolyckor i arbetslivet och med tillsyn av arbetsmiljön är avgörande för att upprätthålla skyddet för arbetstagarna och för att rättvisa konkurrensförhållanden ska kunna råda på arbetsmarknaden.

Det behövs en fortsatt hög ambitionsnivå för arbetsmiljöpolitiken för att möta olika typer av utmaningar i arbetslivet. Därför satsar regeringen ytterligare medel på Arbetsmiljöverkets för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker.

En arbetsmiljö som är säker och utvecklande är central för medborgarnas välfärd och bidrar på ett avgörande sätt till ett tryggare Sverige. God arbetsmiljö har betydelse för såväl tillväxt som sysselsättning, liksom för en god, jämlik och jämställd hälsa. Ingen ska dö eller skadas till följd av sitt arbete.

Regeringen avser att lämna dessa förslag i den kommande budgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.