Coop byter förpackningar – sparar 57 ton ny plast årligen

| 8 april, 2021 | 0 kommentarer

Coop kommer under våren att byta ut samtliga plasttråg som används för butikspackade kött- och fiskprodukter. De nya förpackningarna är gjorda av transparent, återvunnen plast och kommer bli återvinningsbara. Genom att byta förpackningsmaterial minskar Coop användningen av ny oljebaserad plast med 57 ton årligen. 

Idag använder Coops butiker livsmedelstråg i färgad frigolit eller pp-plast för att butikspacka fisk- och köttprodukter. Det är material som främjar hög livsmedelshygien men som är gjorda av ny fossil råvara. De nya förpackningarna är gjorda av återvunnen PET-plast.

– Vi letar hela tiden fler sätt att minska plastanvändning och öka återvinningen av material inom Coop. Nu tar vi ett steg till när vi går över till fler förpackningar av återvunnen plast. Vi behåller samma höga kvalitetskrav men till ett lägre klimatavtryck, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef för Coop Sverige.  

Bytet av förpackningar är en del av Coops strategi för att minska klimatutsläppen från den egna verksamheten. De nya förpackningarna för butikspackade kött- och fiskprodukter är gjorda av återvunnen plast (returpet). Alla plastförpackningar under Coops egna varumärken och i serviceförpackningar i butik ska senast år 2030 vara av 100 procent förnybar eller återvunnen råvara.  

Coop har sedan tidigare gjort bland annat följande insatser för att minska plastanvändningen och öka återvinningen: 

  • Bytt förpackningarna till kött och fisk som kommer konsumentförpackad till butik till förnybar eller återvunnen råvara  

  • Bytt till återvunnen plast i juice- och vattenförpackningar  

  • Infört pant på saftflaskor 

  • Ingått samarbete med återvinningsappen Bower där kunder kan återvinna förpackningar och få pant. 

Under våren 2021 kommer också en stor mängd engångsplastartiklar i plast, så som tallrikar, bestick och sugrör, att fasas ut ur Coops sortiment och ersättas med produkter av förnybara råvaror. 

Fakta
De förpackningar som Coop idag använder för butikspackade kött- och fiskprodukter är gjorda av expanderad polysteren (EPS) samt polypropen (pp-plast). 

De nya förpackningarna är gjorda av återvunnen pet-plast (rPET). 

Mer information om Coops avtal med återvinningsappen Bower.

Coops pressjour010-7431313

Om Coop
Coop är en av Sveriges största dagligvarukedjor som levererar prisvärd, hållbar matglädje och har mer än 800 butiker från Katterjokk i norr till Smygehamn i söder. Coop har sedan 2008 erbjudit näthandel av mat och vår butik på coop.se når drygt 60 procent av de svenska hushållen med hemleveranser och våra matkassar går dessutom att hämta i alla våra butiker. Coop rankas som ett av Sveriges mest hållbara varumärken och har störst andel ekologisk försäljning i branschen. Totalt omsätter Coop i Sverige 43 miljarder kronor och har över 22 000 medarbetare. För mer information om Coop besök: http://www.coop.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *