Marknadsnyheter
Copernicus: 2024 blir med största sannolikhet det varmaste året och det första året över 1,5°C
Ytterligare resurser här:
https://sites.ecmwf.int/data/c3sci/bulletin/202410/press_release/
Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen och finansierat av EU, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i den globala ytlufttemperaturen, havsisen och hydrologiska variabler. De flesta av de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser och enligt ERA5 med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.
Årliga globala ytlufttemperaturavvikelser (°C) i förhållande till 1850–1900 från 1940 till 2024. Uppskattningen för 2024 är preliminär och baserad på data från januari till oktober. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service /ECMWF.
LADDA NED BILD / LADDA NED DATA
Viktiga händelser, luft- och havsytetemperaturer under oktober 2024
Globala temperaturer
- Oktober 2024 var den globalt näst varmaste oktobermånaden, efter oktober 2023, med en genomsnittlig ERA5-lufttemperatur vid ytan på 15,25°C, 0,80°C över genomsnittet för oktober 1991-2020.
- Oktober 2024 var 1,65°C över den förindustriella nivån och var den 15:e månaden i en 16-månadersperiod för vilken den globala genomsnittliga ytlufttemperaturen översteg 1,5°C över förindustriell nivå****.
- Den globala medeltemperaturen för de senaste 12 månaderna (november 2023 – oktober 2024) var 0,74°C över genomsnittet för 1991-2020 och uppskattningsvis 1,62°C över det förindustriella genomsnittet 1850-1900.
- Den genomsnittliga globala temperaturavvikelsen för de första 10 månaderna 2024 (januari till oktober) är 0,71°C över genomsnittet för 1991-2020, vilket är det högsta som registrerats för denna period och 0,16°C varmare än samma period 2023. Det är nu så gott som säkert att 2024 kommer att bli det varmaste året som uppmätts. Avvikelsen i medeltemperaturen för resten av 2024 skulle behöva sjunka till nästan noll för att 2024 inte ska bli det varmaste året.
- Med tanke på att 2023 låg 1,48°C över den förindustriella nivån enligt ERA5 är det också praktiskt taget säkert att den årliga temperaturen för 2024 från ERA5 kommer att vara mer än 1,5°C över den förindustriella nivån, och sannolikt att den kommer att vara mer än 1,55°C över.
Europa och andra regioner
- Medeltemperaturen över Europa i oktober 2024 var 10,83°C, vilket är 1,23°C över genomsnittet för oktober 1991-2020, vilket gör månaden till den 5:e varmaste oktober som registrerats för Europa. Oktober 2022 är den varmaste oktober som uppmätts, med 1,92°C över genomsnittet.
- Temperaturerna i Europa var högre än genomsnittet över nästan hela kontinenten.
- Utanför Europa var temperaturerna högst över genomsnittet i norra Kanada och långt över genomsnittet i centrala och västra USA, norra Tibet, Japan och Australien.
- Temperaturerna var framför allt under genomsnittet i centrala Grönland och på Island.
Ytvattentemperaturer
- Den genomsnittliga havsytetemperaturen (SST) för oktober 2024 över 60°S–60°N var 20,68°C, det näst högsta värdet som registrerats för månaden, och endast 0,10°C lägre än oktober 2023.
- Östra och centrala Stilla havet vid ekvatorn hade temperaturer under genomsnittet, vilket indikerade en utveckling mot La Niña-förhållanden, men SST över havet förblev ovanligt höga i många regioner.
Samantha Burgess, Deputy Director på Copernicus Climate Change Service (C3S) kommenterar: ”10 månader in i 2024 är det nu praktiskt taget säkert att 2024 kommer att bli det varmaste året som uppmätts och det första året med mer än 1,5ºC över förindustriella nivåer enligt ERA5-data. Detta markerar en ny milstolpe i de globala temperaturrekorden och bör fungera som en katalysator för att höja ambitionen inför den kommande klimatkonferensen, COP29.”
Månatliga anomalier i den globala ytlufttemperaturen (°C) i förhållande till 1850–1900 från januari 1940 till oktober 2024, plottade som tidsserier för varje år. 2024 visas med en tjock röd linje, 2023 med en tjock orange linje och alla andra år med tunna grå linjer. Källa: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.
LADDA NED BILD / LADDA NED DATA
Havsisläget i oktober 2024
- Havsisen i Arktis nådde sin fjärde lägsta månatliga utbredning för oktober, med 19 procent under genomsnittet.
- Avvikelserna i koncentrationen av havsis var långt under genomsnittet i alla perifera hav i Norra ishavet, särskilt i Barents hav, den kanadensiska ögruppen och norr om Svalbard.
- Havsisens utbredning i Antarktis var den näst lägsta för oktober, 8 procent under genomsnittet, efter oktober 2023 (-11 procent), vilket är en fortsättning på en rad stora negativa anomalier som observerats under 2023 och 2024.
- Anomalier i havsiskoncentrationerna i Södra ishavet fortsatte att domineras av koncentrationer som ligger mycket under genomsnittet i Indiska oceanen, vilket de har gjort sedan juli.
Anomalier och extremer i havsytans temperatur för oktober 2024. Färgkategorier avser percentilerna av temperaturfördelningarna för referensperioden 1991–2020. De extrema kategorierna (”Svalast” och ”Varmast”) baseras på rankningar för perioden 1979–2024. Värdena beräknas endast för de isfria haven. Områden som är täckta av havsis och shelf-isar i oktober 2024 visas i ljusgrått. Källa: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.
LADDA NED BILD / LADDA NED DATA
Hydrologiska höjdpunkter under oktober 2024
- I oktober 2024 föll nederbörden över genomsnittet över Iberiska halvön, Frankrike, norra Italien, Norge, norra Sverige och öster om Svarta havet. Kraftig nederbörd ledde till allvarliga översvämningar i regionen Valencia i Spanien, med över 200 dödsfall.
- Nederbörd och markfuktighet var under genomsnittet i större delen av Östeuropa, särskilt i västra Ryssland, Grekland och västra Turkiet.
- Det var blötare förhållanden än normalt i södra och östra Kina, Taiwan, Florida (USA), delar av västra Australien och sydligaste Brasilien. Orkanen Milton drog in över Florida mindre än två veckor efter orkanen Helene.
- Torrare förhållanden än Normalt i större delen av USA, de centrala lågländerna i Australien, stora delar av södra Afrika och Madagaskar samt delar av Argentina och Chile. Den pågående torkan i USA påverkar ett rekordstort antal människor.
****Andra dataset än ERA5 kanske inte bekräftar de 15 månader över 1,5°C som markeras här, på grund av de relativt små marginalerna över 1,5°C för de globala ERA5-temperaturerna som observerats under flera månader och skillnader mellan de olika dataseten.
Mer information om klimatvariabler i oktober och klimatuppdateringar från tidigare månader samt högupplöst grafik kan laddas ner här.
Andra användbara länkar:
Svar på ofta ställda frågor om temperaturövervakning finns här.
Följ data för världen nästan i realtid på Climate Pulse här.
Mer om trender och prognoser på klimatatlasen här.
Information om C3S data och hur det sammanställs:
Temperatur- och hydrologiska kartor och data kommer från ECMWF Copernicus Climate Change Service:s mätningar ERA5 och ERA5-Land dataserier (ytmarkfuktighet).
Resultaten om globala havsytetemperaturer (SST) som presenteras här är baserade på SST-data från ERA5 i genomsnitt över 60°S–60°N-domänen. Observera att ERA5 SSTs är uppskattningar av havstemperaturen på cirka 10 m djup (känd som grundtemperatur). Resultaten kan skilja sig från andra SST-produkter som ger temperaturuppskattningar på olika djup, till exempel 20 cm djup för NOAA:s OISST.
Havsiskartor och data kommer från en kombination av information från ERA5 samt från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.2 .
Regionala medelvärden som anges här är följande longitud-/latitudgränser:
Hela jorden, 180W-180E, 90S-90N. totalt.
Europa, 25W-40E, 34N-72N, endast över land.
Mer information finns här.
Information om nationella data och inverkan:
Information om nationella data och inverkan baseras på nationella och regionala rapporter. För detaljer se respektive månads temperatur och hydrologi C3S climate bulletin.
C3S har följt Världsmeteorologiska organisationens (WMO) rekommendation att använda den senaste 30-årsperioden för att beräkna klimatologiska medelvärden och ändrat till referensperioden 1991-2020 för sina C3S Climate Bulletins som täcker januari 2021 och framåt. Figurer och grafik för både den nya och föregående perioden (1981-2010) tillhandahålls för transparens.
Mer information om den använda referensperioden finns här.
Om Copernicus och ECMWF
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.
ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.
ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, finns i Bonn, Tyskland.
Copernicus Atmosphere Monitoring Service webb http://atmosphere.copernicus.eu/
Copernicus Climate Change Service webb https://climate.copernicus.eu/
Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu
ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/
Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF
Mediekontakt
Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF
Björn Mogensen
+46 708-184298
bjorn.mogensen@mogensen.info
Marknadsnyheter
Alexandra Holland ny kommunikationschef på Getinge
Getinge utser Alexandra Holland till ny Executive Vice President Communications med start den 11 november 2024. Alexandra kommer att ingå i Getinges ledningsgrupp och leda utvecklingen, framstegen och genomförandet av företagets kommunikations- och public affairs-strategi.
”Jag är mycket glad att Alexandra ansluter till Getinge som EVP Communications,” säger Mattias Perjos, VD och koncernchef för Getinge. ”Alexandra är en dynamisk ledare med omfattande erfarenhet och framgång från en lång karriär inom hälso- och sjukvård samt global medtech, och kommer att vara en värdefull medlem i Getinges ledningsgrupp när vi fortsätter att leverera livräddande och innovativa lösningar till patienter globalt.”
”Jag är hedrad att bli Getinges nya kommunikationschef och ser fram emot att arbeta tillsammans med Mattias och de talangfulla kollegorna runt om i världen för att forma inkluderande och meningsfullt engagemang med en mångfacetterad grupp av intressenter,” säger Alexandra. ”Jag är inspirerad av Getinge-teamets passion och tror att vi tillsammans kommer att leverera på vårt löfte att hjälpa till att förbättra och rädda liv.”
Alexandra har ägnat sin karriär åt hälso- och sjukvård, inklusive nästan 15 år på Johnson & Johnson inom konsument-, företags- och medtech-sektorerna. Senast hade Alexandra rollen som Vice President, Business and Culture Communications, MedTech, och var ansvarig för att driva viktiga initiativ för att förbättra och skydda företagets rykte, driva affärsresultat, främja kultur och leverera värde till patienter, kunder och aktieägare.
Alexandra Holland kommer att rapportera till Mattias Perjos och ingå i Getinges ledningsgrupp. Hon kommer att vara baserad i USA och tillträder den 11 november.
Mediakontakt:
Caroline Örmgård, Head of Public & Media Relations
Telefon: +46 (0)10 335 0041
E-post: caroline.ormgard@getinge.com
Kort om Getinge
Med en fast övertygelse om att alla människor och samhällen ska ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och Life Science-institutioner med produkter och lösningar som har till mål att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsflöden. Erbjudandet omfattar produkter och lösningar för intensivvård, hjärt- och kärlkirurgi, operationssalar, sterilgodshantering samt Life Science-sektorn. Getinge har cirka 12 000 anställda runtom i världen och produkterna säljs i över 135 länder.
Taggar:
Marknadsnyheter
Seminarium: Framtidsbransch i motvind: kompetensbristens effekter på vindkraften – 22 november
Fredagen 22 november är det dags för höstens andra seminarium i Kunskapsnätverk Elsäkerhet!
Framtidsbransch i motvind: kompetensbristens effekter på vindkraften
Energibranschen står inför stora utmaningar där kompetensbristen riskerar att hämma utvecklingen och äventyra elsäkerheten. För den unga och snabbt växande vindkraftsindustrin ställs problemen på sin spets. Filippos Andreou, Head of Electrical Operations and Safety vid Vestas Sweden, kommer till Kunskapsnätverk Elsäkerhet för att ge sin bild av dagens utmaningar och vad som kommer krävas för att säkra den nödvändiga kompetensen i en alltmer komplex energisektor.
Gå med i kunskapsnätverket och ta del av våra seminarier!
Seminarierna i kunskapsnätverk Elsäkerhet sker digitalt, alltid på en fredag 09:30-10:30. Kunskapsnätverket är öppet för dig som arbetar med arbetsmiljö och elsäkerhet. Medlemskapet är kostnadsfritt.
Ansök här
Kommande seminarier:
13/12 – Från dagens utmaningar till framtidens elnät
KONTAKT:
Tomas Winter, Head of business area Peritum Safe Energy
tomas.winter@peritum.se
010-333 38 21
SAFE ENERGY I samarbete med energibranschens aktörer utvecklar vi tjänster och skapar handlingskraft och trygghet.
En del av Peritum AB.
Marknadsnyheter
Delårsrapport kvartal 3, januari-september 2024
Juli – september 2024
- Nettoomsättning minskade till 456 MSEK (477)
- Rörelseresultat före avskrivningar minskade till 19 MSEK (28)
- Rörelseresultatet minskade till 1 MSEK (8)
- Resultat efter skatt uppgick till -13 MSEK (-2)
- Resultat per aktie uppgick till -0,06 SEK (-0,01)
- Kassaflöde från löpande verksamhet uppgick till 1 MSEK (28)
Januari – september 2024
- Nettoomsättning minskade till 1 420 MSEK (1 549)
- Rörelseresultat före avskrivningar minskade till 88 MSEK (96)
- Rörelseresultatet minskade till 30 MSEK (40)
- Resultat efter skatt uppgick till -15 MSEK (1)
- Resultat per aktie uppgick till -0,07 SEK (0,01)
- Kassaflöde från löpande verksamhet uppgick till 40 MSEK (47)
Bong är ett av de ledande kuvertföretagen i Europa som även erbjuder lösningar för distribution och paketering av information, reklamerbjudanden och lätta varor. Viktiga tillväxtområden för koncernen är förpackningslösningar för detaljhandel och e-handel och kuvertmarknaden i Östeuropa. Koncernen omsätter ca 2,1 miljarder kronor och har omkring 1 000 anställda i 13 länder.
Bong har starka positioner på flera betydande marknader i Europa och koncernen ser intressanta möjligheter till fortsatt utveckling. Bong är ett publikt bolag och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm (Small Cap).
För ytterligare information kontakta Carsten Grimmer, CFO i Bong AB. Tfn (växel) 044-20 70 00.
Denna information är sådan som Bong AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 7 november 2024 kl. 13.45 CET.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke