Marknadsnyheter
Copernicus: Näst varmaste uppmätta septembermånaden i världen och Europa medan delar av Europa drabbas av extrem nederbörd

Månatliga globala avvikelser i lufttemperaturen vid markytan (°C) i förhållande till 1850–1900 från januari 1940 till september 2024, utlagda som tidsserier för varje år. 2024 visas med en tjock röd linje, 2023 med en tjock orange linje och alla andra år med tunna grå linjer. Källa: ERA5. Källa: Copernicus klimatförändringstjänst (C3S)/ECMWF.
LADDA NED BILD / LADDA NED DATA
Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen och finansierat av EU, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i den globala ytlufttemperaturen, havsisen och hydrologiska variabler. De flesta av de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser och enligt ERA5 med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.
Viktiga händelser, luft- och havsytetemperaturer under september 2024:
Globala temperaturer
- September 2024 var den näst varmaste uppmätta septembermånaden i globalt, efter september 2023, med en genomsnittlig ERA5-lufttemperatur på 16,17 °C, 0,73°C över genomsnittet för september 1991-2020.
- September 2024 var 1,54°C över den förindustriella nivån och var den 14:e månaden i en 15-månadersperiod för vilken den globala genomsnittliga ytlufttemperaturen översteg 1,5 °C över förindustriell nivå. Andra dataset än ERA5 bekräftar eventuellt inte de 14 månader över 1,5 °C som markeras här, på grund av de relativt små marginalerna över 1,5 °C för de globala ERA5-temperaturerna som observerats under flera månader och skillnader mellan de olika dataseten.
- Den globala medeltemperaturen för de senaste 12 månaderna (oktober 2023 – september 2024) är den näst högsta som registrerats för en 12-månadersperiod, med 0,74°C över genomsnittet för 1991-2020, eller uppskattningsvis 1,62°C över det förindustriella genomsnittet 1850-1900.
- Hittills i år (januari–september 2024) har den globala medeltemperaturen varit 0,71°C över genomsnittet för 1991–2020, vilket är det högsta som registrerats för denna period och 0,19°C varmare än samma period 2023. Avvikelsen i medeltemperaturen för de återstående månaderna i år skulle behöva sjunka med mer än 0,4°C för 2024 för att inte bli varmare än 2023. Något sådant har aldrig uppmätts i hela ERA5, vilket gör det nästan säkert att 2024 kommer att bli det varmaste uppmätta året.
Europa och andra regioner
- Medeltemperaturen över Europa för september 2024 var 1,74°C över genomsnittet för september 1991-2020, vilket gör månaden till den näst varmaste septembermånad som registrerats för Europa sedan förra året, då det var 2,51°C över genomsnittet.
- De europeiska temperaturerna var som mest över genomsnittet i östra och nordöstra Europa, men under genomsnittet i en stor del av Västeuropa, inklusive Frankrike, större delen av den Iberiska halvön och Island.
- Utanför Europa var temperaturerna högst över genomsnittet i Kanada, centrala och västra USA, Sydamerika, nordöstra Afrika, Kina och Japan.
- Temperaturerna var under genomsnittet i Sahel, södra Afrika, i östra USA, i delar av Centralasien samt över västra Antarktis.
Ytvattentemperaturer
- Den genomsnittliga havsytetemperaturen (SST) för september 2024 över 60°S–60°N var 20,83°C, det näst högsta värdet som registrerats för månaden, och endast 0,09°C lägre än september 2023.
- Stilla havets centrala delar samt området runt ekvatorn hade temperaturer under genomsnittet, vilket tyder på en La Niña på väg att utvecklas. Havsytetemperaturerna förblev dock ovanligt höga i många regioner.
Månatliga anomalier av den globala ytlufttemperaturen hittills i år i förhållande till 1991-2020 för de tio varmaste åren som registrerats. 2024 visas med en röd linje, 2023 med en gul linje och alla andra år med grå linjer. Varje datapunkt visar den genomsnittliga avvikelsen från januari till motsvarande månad. Värdet för september 2024 motsvarar till exempel den genomsnittliga avvikelsen från januari till september 2024. Källa: ERA5. Källa: Copernicus klimatförändringstjänst (C3S)/ECMWF.
Samantha Burgess, Deputy Director vid Copernicus Climate Change Service (C3S) kommenterar: ”September 2024 var den näst varmaste septembermånaden både globalt och i Europa. De extrema nederbördshändelserna under denna månad, något vi observerar allt oftare, har förvärrats av en varmare atmosfär. Detta leder till mer intensiv nederbörd då månadsmängder av regn faller på några få dagar. Risken för extrem nederbörd kommer att fortsätta att öka i takt med stigande temperaturer. Ju tidigare vi når nettonollutsläpp, desto snabbare kan vi minska denna risk.”
Hydrologiska höjdpunkter under september 2024:
Förhållandet mellan den totala 5-dygnsnederbörden mellan den 12 och 16 september 2024 och den genomsnittliga månadsnederbörden för alla månader under referensperioden 1991–2020. Källa: ERA5. Källa: Copernicus klimatförändringstjänst (C3S)/ECMWF
LADDA NED BILD / LADDA NED DATA
- I september 2024 fick stora delar av Europa mer än normal nederbörd. Stormen Boris ledde till kraftiga regn, översvämningar och tillhörande skador i mitten av månaden över Central- och Östeuropa.
- Omvänt var det torrare än genomsnittet över Irland, norra Storbritannien och större delen av Östeuropa samt västra och södra Iberiska halvön, där allvarliga skogsbränder registrerades.
- September 2024 var mestadels blötare än genomsnittet i flera regioner i Nordamerika, särskilt i den sydöstra USA som drabbades av orkanen Helene. Blötare förhållanden än normallt var det också i norra Afrika, nordöstra Ryssland, östra Kina, nordvästra Australien, sydligaste Afrika och sydligaste Brasilien. Taiwan och Filippinerna drabbades av tyfonen Krathon och Pakistan drabbades hårt av monsunen.
- Torrare än vanligt var det i delar av Nordamerika, västra och östligaste Ryssland och nordöstra Kina, östra Australien, större delen av södra Afrika samt Sydamerika. Skogsbränder registrerades i flera regioner, bland annat i Ryssland och Sydamerika.
Havsisläget i september 2024
- Enligt preliminära uppgifter nådde den dagliga utbredningen av havsisen i Arktis sin sjätte lägsta årliga miniminivå, medan den månatliga havsisutbredningen** rankades som den femte lägsta i satellitmätningarna, med 19 procent under genomsnittet.
- Avvikelserna i koncentrationen av havsis var långt under genomsnittet i alla perifera hav i Norra ishavet.
- Havsisen i Antarktis nådde sin årliga maximala utbredning men låg kvar på nära rekordnivåer för årstiden, med ett månadsvärde 7 procent under genomsnittet, den näst lägsta utbredningen för september, efter september 2023.**
- Anomalier i havsiskoncentrationerna i Södra ishavet dominerades av koncentrationer som låg mycket under genomsnittet i sektorn för Indiska oceanen.
**På grund av att observationer från en satellitsensor saknades mellan den 12 och 18 september, och i enlighet med rekommendationerna från dataleverantören, OSI SAF, ska de månatliga uppgifterna om havsisens utbredning som visas här betraktas som preliminära och kommer att uppdateras så snart de slutliga uppgifterna är tillgängliga.
– End –
Mer information om klimatvariabler i augusti och klimatuppdateringar från tidigare månader samt högupplöst grafik kan laddas ner här.
Andra användbara länkar:
Svar på ofta ställda frågor om temperaturövervakning finns här.
Följ data för världen nästan i realtid på Climate Pulse här.
Mer om trender och prognoser på klimatatlasen här.
Information om C3S data och hur det sammanställs:
Temperatur- och hydrologiska kartor och data kommer från ECMWF Copernicus Climate Change Service:s mätningar ERA5 och ERA5-Land dataserier (ytmarkfuktighet).
Resultaten om globala havsytetemperaturer (SST) som presenteras här är baserade på SST-data från ERA5 i genomsnitt över 60°S–60°N-domänen. Observera att ERA5 SSTs är uppskattningar av havstemperaturen på cirka 10 m djup (känd som grundtemperatur). Resultaten kan skilja sig från andra SST-produkter som ger temperaturuppskattningar på olika djup, till exempel 20 cm djup för NOAA:s OISST.
Havsiskartor och data kommer från en kombination av information från ERA5 samt från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.2 .
Regionala medelvärden som anges här är följande longitud-/latitudgränser:
Hela jorden, 180W-180E, 90S-90N. totalt.
Europa, 25W-40E, 34N-72N, endast över land.
Mer information finns här.
Information om nationella data och inverkan:
Information om nationella data och inverkan baseras på nationella och regionala rapporter. För detaljer se respektive månads temperatur och hydrologi C3S climate bulletin.
C3S har följt Världsmeteorologiska organisationens (WMO) rekommendation att använda den senaste 30-årsperioden för att beräkna klimatologiska medelvärden och ändrat till referensperioden 1991-2020 för sina C3S Climate Bulletins som täcker januari 2021 och framåt. Figurer och grafik för både den nya och föregående perioden (1981-2010) tillhandahålls för transparens.
Mer information om den använda referensperioden finns här.
Om Copernicus och ECMWF
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.
ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.
ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, finns i Bonn, Tyskland.
Copernicus Atmosphere Monitoring Service webb http://atmosphere.copernicus.eu/
Copernicus Climate Change Service webb https://climate.copernicus.eu/
Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu
ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/
Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF
Mediekontakt
Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF
Björn Mogensen
+46 708-184298
bjorn.mogensen@mogensen.info
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke