Marknadsnyheter
Copernicus: Ozonhålet i Antarktis 2024 återgår till normalläge
Den dagliga utbredningen av ozonhålet i Antarktis mellan 1 juli och 8 december för 1979–2024
Källa: CAMS/ECMWF.
Under de senaste fyra åren har det årliga ozonhålet i Antarktis pågått längre än vanligt och stängts under andra halvan av december. Mätningar i nära realtid från Copernicus atmosfärövervakningstjänst (CAMS) visar att ozonhålet i Antarktis 2024 bröt sviten genom att följa en mer normal utveckling. Ozonhålet började sluta sig i början av december, vilket är närmare det genomsnittliga normalläget än under de senaste åren. Andra indikatorer som normalt används som den totala arealen på ozonhålet, låg också närmare normalläget.
Utvecklingen av ozonhålet i Antarktis under 2024 började senare än normalt, främst på grund av en störning av polarvirveln efter två plötsliga stratosfäriska uppvärmningar i juli. När polarvirveln åter etablerades under augusti kunde den kemiska uttunningen av stratosfäriskt ozon över Antarktis få effekt, som den gör varje år. Ozonhålets yta fortsatte att öka under hela september, nära genomsnittet för 1979-2021. Den nådde sin maximala storlek på 22 miljoner kvadratkilometer i slutet av månaden. Detta var inte bara mindre än ytan under 2023 och 2022, då den maximala ytan var cirka 25 miljoner km2, den maximala ytan inträffade dessutom senare än 2023 och låg i linje med det historiska genomsnittet.
Även om några av de senaste årens ozonhål i genomsnitt stängdes senare under året, har stängningen 2024 varit mer typisk. Ozonhålens yta minskade stadigt i storlek under hela oktober, i linje med genomsnittet, men stabiliserades under november med en ungefärlig yta på 10 miljoner km2 per dag under månaden. Polarvirveln bröts ner under den första veckan i december, vilket snabbt ledde till att ozonhålet stängdes 2024 i linje med det genomsnittliga stängningsdatumet för 1979-2021.
Tidsserier för det dagliga ozonhålsområdet mellan den 1 juli och den 8 december. Den röda linjen visar data för 2024 och den streckade linjen prognosen för de kommande 5 dagarna. Den tjockare, mörkare blå linjen representerar ozonhålets utveckling under 2023, och den ljusare blå linjen representerar 2022. De grå färgerna representerar percentilvärdena och medianen mellan 1979 – 2021. (Källa: CAMS/ECMWF)
LADDA NED BILD / LADDA NED DATA
Laurence Rouil, direktor för Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) vid ECMWF, kommenterar: ”Montrealprotokollet och dess efterföljande ändringar har varit mycket effektiva när det gäller att begränsa utsläppen av ozonnedbrytande ämnen, men det finns fortfarande en viss variation i denna process på grund av den naturliga variationen av de andra atmosfäriska variablerna som spelar in. Förhoppningsvis kommer vi att se de första tecknen på återhämtning av ozonhålet under de kommande decennierna.
Under hela säsongen publicerar CAMS uppdaterade grafer med analyser, prognoser och animationer av ozonhålet på sin övervakningssida, som regelbundet uppdateras med den senaste informationen i ämnet.
För mer information om stängningen av ozonhålet 2024.
Följ utvecklingen av ozonhålet 2024 i CAMS ozone monitoring page.
Om Copernicus
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.
ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC).
Om ECMWF
European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.
ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, finns i Bonn, Tyskland.
Copernicus Atmosphere Monitoring Service webb http://atmosphere.copernicus.eu/
Copernicus Climate Change Service webb https://climate.copernicus.eu/
Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu
ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/
Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF
Mediekontakt
Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF
Björn Mogensen
+46 708-184298
bjorn.mogensen@mogensen.info
Taggar:
Marknadsnyheter
Koppling mellan alkohol och cancer
Går det att se en koppling mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå? Svaret på frågan är ja. Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, så dör också färre i cancer.
Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, är en av författarna till en nyligen publicerad vetenskaplig artikel om alkohol och cancer.
”Detta är den första mer omfattande studien av sambandet mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå”, säger Mats Ramstedt.
Om forskningsprojektet
”Vi har försökt ta reda på om det finns ett samband mellan totalkonsumtionen av alkohol i ett land och hur många som dör av cancer i det landet”, berättar Mats Ramstedt.
Totalkonsumtionen mäts i genomsnittligt antal liter alkohol per person och år. I studien har de också tittat på om sambandet varierar mellan kvinnor och män och mellan länder med olika skadliga dryckesmönster.
Resultaten
Om det genomsnittliga drickandet går ner, så går också dödligheten i cancer ner.
”En liters förändring i totalkonsumtionen av alkohol var förknippad med en förändring i cancerdödlighet, bland män med 1,1 procent och med 0,9 procent bland kvinnor”, säger Mats Ramstedt.
Bland män var sambandet starkare för cancer i läpp, munhåla, svalg, matstrupe och struphuvud, samt för prostatacancer. För kvinnor var sambandet starkast för bröstcancer.
Det skiljer sig också mellan olika länder:
”Sambanden var starkare i länder med mer skadligt dryckesmönster, i studien representerat av bland annat nordiska länder och länder i Nordamerika”
Mer skadligt dryckesmönster innebär att det till exempel är vanligt med berusningsdrickande.
Varför är detta viktigt?
”Det här ökar kunskapen om vad som på befolkningsnivå påverkar cancerdödlighet. Cancer kan nu läggas till de många dödsorsaker som påverkas av totalkonsumtionen av alkohol”, säger Mats Ramstedt.
Läs den vetenskapliga artikeln Is there a link between per capita alcohol consumption and cancer mortality? – Dadgar – Drug and Alcohol Review – Wiley Online Library
Läs mer om forskning hos CAN
Kontakt
Mats Ramstedt
Forskningsansvarig
072-371 43 34
mats.ramstedt@can.se
Sara Kristensson
Kommunikationschef
072-371 43 21
sara.kristensson@can.se
CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.
Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se
Marknadsnyheter
Telge Fastigheter tilldelar Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i Lina
Ett nytt vård- och omsorgsboende med plats för cirka 80 lägenheter och ett storkök ska byggas i stadsdelen Lina i Södertälje. Kommunstyrelsen tog beslut om det i mars 2024 och nu är avtalet påskrivet att Telge Fastigheter tilldelar bygg- och fastighetsföretaget Veidekke uppdraget att genomföra byggprojektet.
— Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.
Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.
— Det här gör att vi ökar tillgången av platser på vård- och omsorgsboende i kommunen. Boendet är genomtänkt och vi har bra möjligheter att möta framtidens utmaningar genom att använda välfärdstekniska lösningar. Det blir ett boende som är anpassat både utifrån de boendes och personalens behov, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör, Södertälje kommun
Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset.
— Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke.
Fakta nytt vård- och omsorgsboende i Lina
- BTA (Bruttoarea) 7800kvm
- Tomt 8400kvm
- 5 våningsplan
- Ca 80 lägenheter
- Adress: Kaxbergsvägen 3
- Tidplan: Start januari 2025 – klart Q2 2027
Presstjänst08-550 220 50press@telge.se
Om Tegle Fastigheter
Telge Fastigheter är en av Södertäljes största fastighetsägare. Totalt äger och förvaltar bolaget drygt 500 000 kvadratmeter lokalyta fördelat på kommunala och kommersiella fastigheter. I beståndet finns allt från förskolor och skolor till stadshus och museibyggnader. Bolaget är också en av parterna i kommunens utveckling av Södertäljemodellen – en inspirationsmodell för nytänkande inom skolan.
Taggar:
Marknadsnyheter
Veidekke bygger nytt vård- och omsorgsboende åt Telge Fastigheter
Telge Fastigheter har tilldelat Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i stadsdelen Lina i Södertälje. Det nya boendet ska ha plats för cirka 80 lägenheter, gemensamhetsutrymmen och ett storkök. Projektet omfattar även installationer och markarbeten. Veidekke får uppdraget, som är en totalentreprenad, efter en offentlig upphandling. Ordervärdet är 256,5 MSEK.
Kommunstyrelsen tog beslut om att bygga det nya vård- och omsorgsboendet i mars 2024 och nu är avtalet alltså påskrivet. Projekteringen inleds i januari i år och projektet ska slutföras vid halvårsskiftet 2027.
– Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.
Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.
Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen, som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamhetsutrymmen och gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset. Huskropparnas bruttoarea blir 7 800 kvm och byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.1 Silver.
– Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke.
För mer information kontakta:
Frida Täcklind, arbetschef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 073-068 72 26
Jonas Petersson, regionchef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 076-832 91 40
Martin Gadd, verksamhetsområdeschef Veidekke Bygg, tfn 070-399 47 79
Visionsbild från White Arkitekter
Veidekke är en av Skandinaviens ledande entreprenörer och utför alla sorters bygg- och anläggningsuppdrag. Involvering och lokalkunskap kännetecknar verksamheten. Koncernen omsätter ca 43 miljarder NOK och hälften av de ca 8000 medarbetarna äger aktier i verksamheten. Veidekke är noterat på Oslobörs och har sedan starten 1936 alltid gått med vinst.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke