Connect with us

Marknadsnyheter

Copernicus: Värsta skogsbränderna i Amazonas och Pantanal på nästan två decennier

Published

on

Copernicus

CAMS-analyser av totalt aerosoloptiskt djup (AOD) som indikerar röktransport över Sydamerika i september 2024 (Källa: CAMS).

LADDA NED ANIMATION

Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) has övervakat utsläppen från skogsbränder Sydamerika under de senaste månaderna. CAMS data visar att utsläppen konsekvent legat över genomsnittet (till och med noterat nationella och regionala rekord), främst på grund av allvarliga skogsbränder. Det har främst varit  i regionerna Pantanal och Amazonas, Något som haft en allvarlig inverkan på luftkvaliteten i hela regionen.

I Brasilien har de totala uppskattade koldioxidutsläppen fram till den 19 september 2024 varit högre än genomsnittet, cirka 183 megaton koldioxid. Det följer en liknande utveckling som under rekordnoteringarna 2007. Utsläppen i september har hittills stått för nästan 65 megaton av totalen. Detta beror till stor del på utsläppen från skogsbränder i Amazonasregionen, särskilt delstaterna Amazonas och Mato Grosso do Sul (där de flesta av Pantanals våtmarker är belägna). Där är de årliga kumulativa totala uppskattade koldioxidutsläppen för juli–september de högsta under de 22 år som CAMS har rapporterat om utsläpp från bränder, med drygt 28 respektive 15 megaton koldioxid.

Bolivias koldioxidutsläpp från skogsbränder för 2024 nådde redan i mitten av september den högsta årliga totalen i CAMS GFAS-data, med 76 megaton koldioxid. Det överstiger den tidigare högsta årliga totalen på 73 megaton koldioxid som fastställdes 2010. Enbart september med drygt 32 megaton koldioxidutsläpp för en betydande del av totalsumman. Skogsbränderna i Pantanalregionen har spelat en viktig roll för de rekordstora utsläppen i Brasilien medan dess inverkan i Bolivia varit måttlig samtidigt som en betydande del av utsläppen i Bolivia har sitt ursprung i Santa Cruz.

Förekomsten av skogsbränderna är onormal, även med tanke på att juli–september är den period då skogsbränder normalt inträffar i regionen. De extremt höga temperaturer som Sydamerika har upplevt under de senaste månaderna, den långvariga torkan som indikeras av låg markfuktighet och andra klimatologiska faktorer har sannolikt bidragit till den kraftigt ökade omfattningen av brandutsläpp, rök och luftkvalitetseffekter.

Copernicus

(Vänster) Anomalier i ytluften i Sydamerika avseende referensperioden 1991–2020. (Höger) Avvikelser i markfuktigheten i Sydamerika avseende referensperioden 1991–2020. (Källa: C3S)

Mark Parrington, senior forskare vid Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) vid ECMWF, kommenterar: ”Under 2024 har skogsbränderna i Sydamerika varit betydligt vanligare än normalt, särskilt i Amazonas och i Pantanals våtmarker. Rökmolnen har haft en inverkan långt utanför platserna av där det brunnit och till och med nått över Atlanten. Omfattningen av rökmolnen och effekterna på luftkvaliteten är en indikator på brändernas omfattning och intensitet. Det är absolut nödvändigt att fortsätta övervaka skogsbränderna och deras utsläpp för att spåra inverkan på luftkvaliteten och atmosfären.”

Skogsbränderna och de resulterande utsläppen har lett till försämrad luftkvalitet över stora delar av kontinenten, med rökmoln som sträcker sig från Ecuador till São Paulo. CAMS Aerosol Alerts-prognosen för den 20 september visar höga nivåer av PM2,5-partiklar i Amazonasregionen.

Läs mer om skogsbränderna i Pantanal och Amazonas.

Access till CAMS Global Fire Monitoring Page.

Mer om bevakning av skogsbränder CAMS Wildfire Q&As.

Om Copernicus och ECMWF

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att lokaliseras i Bonn, Tyskland med början sommaren 2021.

Copernicus Atmosphere Monitoring finns här: http://atmosphere.copernicus.eu/

Copernicus klimatförändringstjänsts webbplats finns på https://climate.copernicus.eu/

Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu

ECMWF:s webbplats finns på följande adress: https://www.ecmwf.int/

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

LinkedIn

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
+46 708-184298
bjorn.mogensen@mogensen.info

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Skanska utför byggprojekt vid reservoar i Yonkers, New York, USA, för USD 630M, cirka 6,6 miljarder kronor

Published

on

By

Skanska har, i ett joint venture med ECCO III Enterprises, Inc., tecknat avtal med New York City Department of Environmental Protection (NYCDEP) för projektet Hillview Reservoir Chemical Addition Facilities Construction i Yonkers, New York, USA. Projektet är föreskrivet av Hillview Reservoir Consent Decree and Judgment. Kontraktet är totalt värt USD 848M. Skanska kommer att inkludera sin 75-procentiga andel av kontraktet, värt USD 630M, cirka 6,6 miljarder SEK, i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2024.

Projektet omfattar uppgradering av den befintliga norra ingången och tillägg av två nya byggnader för kemikaliehantering på Hillview Reservoir-området. Projektet innefattar byggnation och implementering av två nya elektriska anslutningar och tillhörande distributionsutrustning, ett nytt Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA)-system och strukturer för kemikaliesystem för övervakning av vattenkvalitet och vattenpumpar. Vattenförsörjningen av det omgivande samhället kommer att upprätthållas under byggnationen.

Projektet strävar efter att få en LEED v4.1-certifiering och kommer att använda miljömedveten byggpraxis relaterat till energibesparingar och effektivitet, inomhusluftkvalitet och resurseffektivitet.

Arbetet påbörjades i augusti 2024 med beräknat färdigställande i april 2030.

För ytterligare information kontakta:

Andreas Joons, pressekreterare, Skanska AB, tel 010 449 04 94

Direktlinje för media, tel 010 448 88 99                                                                                                           

Detta samt tidigare pressmeddelanden finns också på www.skanska.com.

Skanska använder sin kunskap och framtidsinsikt för att bidra till hur människor lever, arbetar och samverkar. Vi är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 157 miljarder kronor under 2023. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos cirka 27 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sweco ska rita ny typ av mykoproteinfabrik i Finland

Published

on

By

Läs original

Det nystartade finska bioteknikföretaget Enifer har tilldelat Sweco ett nytt kontrakt för att designa en ny fabrik för industriell produktion av mykoprotein. Produktionen startar 2026 och fabriken blir den första i världen att ta tillvara sidoströmmar från livsmedelsproduktion i kommersiell skala i industriell symbios. Sweco ska tillhandahålla tjänster inom projektledning, utformning av anläggningen, bygglov, upphandling och byggledning i ett projekt värderat till 4,2 miljoner euro.  

(Foto föreställande mykoprotein, fri användning, ange fotograf: Enifer/Iiro Muttilainen)

Mykoprotein är en högkvalitativ, svampbaserad proteinkälla och används inom livsmedelsindustrin som en hållbar ersättning för kött. Mykoprotein tillverkas av svampens mycel (rotsystem) som odlas i fermenteringstankar.  

Enifers nya fabrik ska producera 3 miljoner kilo mykoprotein per år, vilket skulle täcka det årliga proteinbehovet hos 40 000 människor. Som Enifers partner inom ingenjörs-, upphandlings- och byggentreprenader (Engineering, Procurement and Construction Management, EPCM) ansvarar Sweco för de övergripande ritningarna, bygglovsprocesser, upphandlingstjänster, projektledning och byggledning av den nya fabriken.

– Det är spännande för Sweco att få bidra till revolutionen inom livsmedelsbranschen, där inhemsk proteinproduktion som använder sidoströmmar kommer att minska utsläppen från livsmedelsproduktionen. Enifers produktionskoncept möjliggör en effektiv, kretsloppsbaserad proteinproduktion och vi är tacksamma för förtroendet för vår EPCM-expertis. Vår erfarenhet av tillståndsgivning inom livsmedelssektorn säkerställer att projektet kan genomföras snabbt, säger Thomas Hietto, vd för Sweco Finland.

Fabriken ska byggas vid ett befintligt sockerbruk och utnyttja existerande ånga, el, process- och kylvatten samt avfallshantering som redan är tillgängliga på området. Dessutom kommer råvaror från sidoströmmar av socker- och mejeriproduktion att användas. 

– Vårt processkoncept för att tillverka mykoprotein är nytt och vi har mycket att göra på begränsad tid. För att lyckas med projektet var det avgörande att hitta en pålitlig EPCM-partner. Produktionsanläggningen ska byggas i befintliga lokaler, vilket sporrar oss att ta fram nya lösningar. Som ett nystartat företag har vi begränsade resurser till vårt förfogande, och vi tycker att Sweco är en effektiv och produktiv partner i att uppnå en industriell symbios, där vi maximerar utnyttjandet av sidoströmmar från livsmedelsindustrin, säger Simo Ellilä, vd för Enifer.

Mykoprotein har inte tidigare tillverkats av sidoströmmar från livsmedelsindustrin med hjälp av den här produktionsmetoden, som enbart har använts för att förädla foderprotein från skogsindustrins sidoströmmar.

Pressfoton:

  • Foto föreställande mykoprotein, fri användning, ange fotograf: Enifer/Iiro Muttilainen
  • Foto av Thomas Hietto, Sweco Finland, fri användning, ange fotograf: Tobias Regell

Om kunden (engelska):
https://enifer.com/about 

Liknande Sweco-projekt (engelska):
Sweco Group – Sweco supports food tech company ENOUGH with EPCM services for new mycoprotein plant in the Netherlands

 

För mer information, vänligen kontakta:
Anna E Olsson, Head of Press, Sweco Group, 070 557 33 26, anna.e.olsson@sweco.se 
 

Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 22 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder SEK under 2023. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, www.swecogroup.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nio utmaningar för näringslivets tillväxt

Published

on

By

I dag 23 sep 2024 hålls Industridagen i Göteborg – hela Sveriges draglok i den gröna omställningen. Men den rollen äventyras av begynnande brist på maximal eleffekt i Västsverige. Pendlingstiden mellan Göteborg och Borås är ett annat tillväxthinder. En ny rapport förklarar nio långsiktiga utmaningar för Göteborgsregionens tillväxt.

Göteborgsregionen är en stark tillväxtmotor i Sverige, och har så varit i långt över ett decennium. Faktum är att en tredjedel av Sveriges samlade utgifter för forskning och utveckling i företag spenderas i Göteborgsregionen, vilket motsvarar dubbelt så mycket pengar per anställd jämfört med övriga Sverige. Göteborg befinner sig i ett historiskt utvecklingssprång.

Totalt väntas närmare 830 miljarder kronor i bygginvesteringar tillföras i regionen fram till 2035. Med elektrifieringen och batteriindustrin som starka drivkrafter för innovation och industriinvesteringar växer ett helt nytt ekosystem för batteriteknik fram i regionen, med stor jobbpotential i framtiden.

Göteborg tillväxtmotor – i många branscher
Inte bara fordonsklustret utvecklas snabbt. ICT, avancerad industri (inklusive kemi- och maskinteknik), transport och logistik, maritima näringar och life science är andra expansiva områden. Till exempel investeras närmare fyra miljarder i GoCo Health Innovation City i Mölndal de kommande åren.

Men Göteborgsregionen har också svagheter som begränsar näringslivets konkurrenskraft.

– El- och effektbristen i Västsverige äventyrar runt 25 000 jobb till 2030 och åren strax därefter, bara i väst – och faktiskt hela den gröna omställningen i Sverige. Hela landets konkurrenskraft och innovationsförmåga är hotad. Göteborg behöver också bästa tänkbara förutsättningar att kunna fortsätta locka och behålla spetskompetens, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

I en ny upplaga av rapporten Näringsliv & Tillväxt beskrivs nio utmaningar för Göteborgsregionen som beslutsfattare behöver känna till.

För att öka konkurrenskraften behöver vi:

  • Stärka regionens globala tillgänglighet
  • Stärka FoU-resurserna
  • Fler växande och medelstora företag
  • Utbilda, attrahera och behålla kompetens
  • Öka delaktigheten på arbetsmarknaden
  • Stärka arbetsmarknadsregionen och Göteborgs stadskärna
  • Planera för tillväxt
  • Möta klimatutmaningen – tillsammans med näringslivet
  • Förbättra företagsklimatet

Här finner du samtliga rapporter från Business Region Göteborg. Hela rapporten Näringsliv & Tillväxt 2024/2025 bifogas.

Kontaktpersoner:
Peter Warda, senior analytiker, Business Region Göteborg
peter.warda@businessregion.se
031-367 62 11

Christian Borg, presschef, Business Region Göteborg
christian.borg@businessregion.se
031-367 61 64

________________________________

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.