Corona påskyndade det digitala språnget i betalningssätten: användningen av kontanter har minskat och nästan 80 % av alla betalningar är kontaktlösa

| 17 december, 2021 | 0 kommentarer

Sätten att köpa och betala revolutionerades under coronatiden – till och med permanent. 78 % av alla betalningar görs nu kontaktlöst, samtidigt som kontantuttag från bankautomater har minskat. Även köpvanorna ändrades under coronatiden. I de finska webbutikerna var tillväxten så hög som 70 %.

Coronapandemin tycks ha förändrat finländarnas betalnings- och köpbeteende – permanent. Personer som har använt kontanter har gått över till kortbetalningar medan allt fler kortinnehavare har börjat betala för sina inköp med en smarttelefon eller -klocka.

”Sedan coronan börjat har det skett en tydlig förskjutning mot digitala betalningssätt och de förändrade konsumtionsvanorna har styrt denna trend. Finländarna upplever att kontaktlösa betalningar i butiker och på nätet nu är smidiga och nödvändiga. Året efter den officiella starten på pandemin minskade kontantuttag med Visa-kort i Finland med 45 %1, medan trenden med kontaktlösa betalningar vände i motsatt riktning och nu står för merparten av Visa-kortbetalningarna runt om i Finland”, säger Riikka Salminen, landsdirektör för Visa Finland, Sverige och de baltiska länderna.

Trots ett starkt digitalt språng släpar Finland dock efter de övriga nordiska länderna när det gäller mobilbetalningar.

”Hos oss är mobilbetalningen fragmenterad, medan andra nordiska länder har starka nationella mobilbetalningssätt. Sverige har Swish, Norge har Vipps och Danmark har MobilePay. Speciellt personer under 30 föredrar enkla och snabba betalningar, vilket förklarar varför MobilePay blivit populärt även i Finland”, säger Suvi Ruoppa, landsdirektör på Nets. 

Manu Kauppila, Sparbanksgruppens direktör med ansvar för kort, fortsätter:

”I början av coronapandemin fäste man uppmärksamhet på vilket sätt de ekonomiska följderna av pandemin skulle påverka kundernas betalningsförmåga. De flesta har dock överlevt pandemin ekonomiskt, och fler inköp än tidigare gjordes online med kort.”

Finländarna gynnar den inhemska webbhandeln

Konsumenterna har gått online, särskilt inom de affärsområden där fysisk betalning traditionellt är populär, såsom livsmedelsbutiker, restauranger och dagligvaruhandeln.

”Inom restaurangtjänster har kortbetalningar via nätet ökat med hela 700 %2 under pandemin, och kortköp för livsmedel och dagligvaror online har ökat med 330 %2 av de betalningar som görs med Visa-kort. Jag tror att dessa förändringar kommer att vara permanenta även efter coronan”, säger Salminen.

Enligt Suvi Ruoppa från Nets ökade den finska webbhandeln med 70 % under coronatiden. 

”I vissa branscher startades upp till tredubbelt flera webbutiker än normalt i början av pandemin, och helt nya kundgrupper hittade webbhandlen. Det är glädjande att de webbutiker som startades under coronatiden också har lyckats bra ekonomiskt, fortsätter Ruoppa.

Enligt en undersökning som gjorts av Nets dotterbolag Paytrail föredrar 62 % av finländarna finska webbutiker, medan endast 33 % uppger att de köpt från utländska webbutiker under coronatiden. Även miljövärderingar och oro relaterat till klimatförändringen har börjat synas i finländarnas nätinköp. Att ta hänsyn till koldioxidavtrycket sågs redan som en anledning till att undvika att köpa utomlands.

”Särskilt kvinnor verkar föredra inhemska webbutiker. Många kunder är väl medvetna om fördelarna med kortbetalning, inklusive näthandel, och exempelvis ett företag går i konkurs eller den beställda produkten inte levereras, kan du få dina pengar tillbaka”, tillägger Ruoppa.

1(04/19 – 04/20 Visas information)
2(04/20 – 02/21 Visas information)

Mer information

Manu Kauppila
Sparbanksgruppens direktör med ansvar för kort 
[email protected] 
+358 50 5710 936 

Riikka Salminen
Landsdirektör för Visa Finland, Sverige och Baltikum
+358 40 708 8678
[email protected]

Suvi Ruoppa
Landsdirektör, Finland, Nets Group
[email protected]
+358 50 322 0387

Sparbanksgruppen främjar individens och samhällets ekonomiska välstånd. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen består av lokala Sparbanker runtom i Finland samt Sparbankscentralen.  Utöver omfattande banktjänster erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, bostadsbyte och försäkring.

Visa Inc. (NYSE: V) är världsledande inom digitala betalningar. Vårt uppdrag är att ansluta världen genom det mest innovativa, pålitliga och säkra betalnätverket, vilket gör det möjligt för privatpersoner, företag och ekonomier att utvecklas. Vårt avancerade globala bearbetningsnät, VisaNet, erbjuder säkra och pålitliga betalningar runt om i världen och kan hantera mer än 65 000 transaktionsmeddelanden varje sekund. Vårt ständiga fokus på innovation är en katalysator för den snabba tillväxten av uppkopplad handel oavsett enhet, och en drivkraft bakom drömmen om en kontantlös framtid för alla, överallt.

När världen går från analog till digital finns Visa med i stor skala för att omforma framtidens handel genom produkter, personer och nätverk. 

Mer information finns på About Visa (https://usa.visa.com/visa-verywhere/blog.html) och @VisaNews på Twitter.

Nets

På Nets ser vi enklare betallösningar som grunden för utveckling och tillväxt – både inom handeln och samhället. Nets-koncernen har över 4 000 medarbetare i ett antal länder i Europa och vi hjälper hundratusentals företag och handlare samt hundratals finansinstitut att göra det enklare för sina kunder, samtidigt som vi levererar oöverträffad säkerhet och stabilitet. Att skapa en enklare morgondag är det som driver oss. För mer information www.nets.eu. Nets är en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group. För mer information www.nexigroup.com.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *