Marknadsnyheter
Curt Bergfors har somnat in

Det är med stor sorg vi meddelar att Curt Bergfors, MAX grundare, huvudägare och arbetande styrelseordförande, har somnat in den 8 maj 2022 med den närmaste familjen vid sin sida. Han efterlämnar hustru, fyra barn, barnbarn samt övrig släkt och vänner. Curts visionära idé- och kunskapsrikedom har präglat MAX utveckling och tillväxt under företagets hela historia. Hans engagemang inom samhällsfrågor och hållbarhet har också fått effekter långt utanför företaget och Sveriges gränser.
– Curt var en älskad make, pappa, farfar och svärfar som värnade om oss alla. Vi sörjer honom djupt. Han var också en mycket omtyckt och uppskattad ledare och föregångare inom näringslivet. Vi känner honom som en stark visionär, entreprenör och filantrop. Jag talar för oss alla i familjen att han lämnar ett outsägligt stort tomrum efter sig och vi vet att vi delar den känslan med Curts alla vänner, medarbetare på MAX och i de stiftelser som han grundade och engagerade sig i, säger Richard Bergfors, koncernchef och VD för MAX.
Curt Bergfors föddes den 27 februari 1949. Redan som 19-åring öppnade han och hans sambo Britta Fredriksson (f.d. Andersson) sin första grillservering i Gällivare. Datumet var den 14 juni 1968 och restaurangkedjan MAX började sin historia. Curts passion, entreprenörsanda, drivkraft samt hans genuina engagemang för hållbarhet; hälsa, rättvisa och miljö, satte den höga nivån av innovation och utveckling som genomsyrar MAX som företag. År 2002 tillträdde Curts äldsta söner; Richard och Christoffer Bergfors, som VD respektive vice VD för företaget. Även den yngsta sonen Wilhelm Bergfors är idag aktiv i företaget och ledamot i styrelsen. Curt var arbetande styrelseordförande och i allra högsta grad en lysande och tongivande ledstjärna i familjeföretaget MAX fram till sin bortgång.
Av respekt för familjens sorg undanbes intervjuförfrågningar.
Marita Wengelin, kommunikationschef MAX Burgers
Mobil: 46 (0)70 365 79 89 Mejl: marita.wengelin@max.se
Sammanfattande historik över Curt Bergfors yrkesbana:
Curt Bergfors föddes den 27 februari 1949 i en gruvarbetarfamilj i Gällivare, Lappland. Han var tidigt en entreprenör och ville redan i tonåren starta eget företag och satte även ett mål att ha medel för att ta ansvar och stötta utsatta människor och områden. Ett jobb i tonåren var på den då berömda Prestogrillen på Lidingö där han fick kunskaper om restaurangbranschen.
Den 14 juni 1968 öppnade en 19-årig Curt Bergfors och hans sambo Britta Fredriksson (f.d. Andersson) sin första grill, 17 kvadratmeter i hörnet av Uno-X-macken i Gällivare. 1970 öppnade de ytterligare en Uno-X-grill, nu i Skellefteå: ”Krysset” i folkmun. 1971 var det dags för Luleå. I samband med öppningen i Luleå ändrades namnet på alla enheterna till MAX efter Curts smeknamn. Sveriges första hamburgerkedja var född. När restaurangen i Piteå nyöppnade med Drive Thru 1980 var MAX först i Europa med att låta gästerna beställa från bilen. 1982 expanderade kedjan utanför Norrbotten och öppnade på Drottninggatan i Stockholm.
Under 1980- och 90-talen satsade Curt Bergfors som sann entreprenör vidare och gav sig även in i en rad sidoprojekt som Drugstore & Deli, solarium, butikskedja för videouthyrning, gourmetkrogen Le Bistro Petit Maxim och stor hotell-, restaurang- och nöjesverksamhet i Luleå i form av MAX Hotell, Luleå Stads Hotell och SAS Luleå Hotell med tillhörande restauranger, brasseri, barer och nattklubbar.
År 2000 avyttrades hotell- och restaurangverksamheterna, för att satsa på huvudnäringen och 2001 öppnades åtta nya MAX-restauranger på ett år. Kedjan var nu rikstäckande. 2002 tillträdde Richard Bergfors som företagets nionde VD och Christoffer Bergfors som vice VD. Curt fortsatte då sitt arbete som arbetande styrelseordförande med en stark önskan att MAX ska förbli ett familjeföretag i minst fem generationer till. Sedan några år tillbaka är även sonen Wilhelm Bergfors aktiv i företaget, bland annat som styrelseledamot.
Curts entreprenörsanda, drivkraft och engagemang för hållbarhet; hälsa, rättvisa och miljö, har satt nivån på innovation och utveckling för MAX som företag. Ett av många exempel är MAX mest framgångsrika lansering någonsin; satsningen med växtbaserade och lakto-ovo-vegetariska burgare, ”Green-familjen” i januari 2016 och de fortsatta insatserna i klimatarbetet ledde bland annat fram till mottagandet av FN:s klimatkonventions pris Global Climate Action Award i december 2019.
Hans starka övertygelser har även lett till en lång tradition av samhällsengagemang som en del av MAX men också utanför företaget. Från 2006 beslutade Curt att en del av MAX nettovinst skulle fördelas till projekt i utvecklingsländer. 2009 bildades Stiftelsen Rättvis Fördelning. Stiftelsen äger 9 procent preferensaktier i bolaget för att säkerställa att 7-10 procent av den årliga vinsten går till just en rättvis fördelning till behövande människor runtom i världen.
I juni 2019 mottog Curt Bergfors H.M. Konungens medalj av den 8:e storleken i Serafimerordens band för hans betydande insatser inom svenskt näringsliv.
Den 30 augusti 2019 instiftade han Curt Bergfors Foundation med kapital från privata tillgångar. 2020 delade fem pristagare på fyra priser på 1 miljon US dollar och från och med 2021 får två vinnare 2 miljoner US dollar var. Stiftelsen arbetar för att aktivt stödja omställningen av det globala matsystemet i hållbar riktning genom forskningsbidrag, utmärkelser och informationsinsatser. Merparten av aktiviteterna tar sin utgångspunkt i Food Planet Prize, Prize som idag är världens största miljöpris, men inkluderar också en tioårig professur inom hållbara livsmedelssystem vid Stockholms universitet.
Marita Wengelin, Head of Communications, press@max.se, 070 365 79 89
MAX Burgers grundades 1968 och är Sveriges äldsta burgarkedja. MAX vill bli världens bästa burgarkedja och vägen dit är att göra världen lite godare. Både genom att servera de godaste burgarna och genom att vara en god kraft i samhället. Redan 2008 började MAX klimatmärka menyn och klimatkompensera för alla utsläpp från lantbrukarens jord till gästens bord. Sedan 2018 har MAX en klimatpositiv meny, vilket innebär att företaget binder mer klimatgaser än hela värdekedjan släpper ut och samtidigt minskar utsläpp i linje med FN:s globala 1,5-gradersmål. Från 2006 har 7-10 procent av den årliga nettovinsten fördelats till fattigdomsbekämpning och 2009 bildades stiftelsen Rättvis Fördelning. Hittills har 323 miljoner kronor före skatt avsatts från MAX till stiftelsen Rättvis Fördelning. Kedjan har 182 restauranger i fem länder och sysselsätter cirka 7 500 medarbetare. MAX omsatte 4,1 miljarder SEK 2021.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke