Connect with us

Marknadsnyheter

Dags för storstilat avslut för artist in residence-programmet på Högskolan för scen och musik

Published

on

Tack vare ekonomiskt stöd från Stenastiftelsen kunde Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet 2018 inleda ett flerårigt artist in residence-program. Studenterna har under fyra år inspirerats och lärt av tre tongivande scenkonstnärer: skådespelaren David Dencik, instrumentvirtuosen Ross Daly och violinisten Isabelle van Keulen. Nu avslutas programmet med fyra publika evenemang.

Inom ramen för artist in residence-programmet har konstnärerna återkommande varit på plats, gjort insatser som gästlärare och delat med sig av erfarenheter från sina långa karriärer. De har medverkat i konserter, workshops och samtal som varit öppna för både studenter, lärare och intresserad allmänhet.

”De är internationella tungviktare! Kreativa, ständigt utforskande, lekfulla proffs som hängivet och nyfiket mött våra studenter. Självklart är det oerhört värdefullt för våra studenter att få samarbeta och experimentera med de här konstnärerna”, säger Petra Frank, prefekt vid Högskolan för scen och musik.

”Genom programmet har studenterna fått möjlighet att ta del av värdefulla erfarenheter, kunskaper och reflektioner. Vi tror att det har bidragit till att ge utbildningen en extra dimension och samtidigt stärkt högskolans position som internationellt känd utbildningsinstitution, säger Madeleine Olsson Eriksson”, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Avslutningen firas genom fyra publika evenemang under maj och juni:

•    7 maj kl 14–15.30, Vad gör skådespelaren på inspelningsplatsen egentligen? Ett samtal med David Dencik. https://www.gu.se/evenemang/vad-gor-skadespelaren-pa-inspelningsplatsen-egentligen

•    10 maj kl 18–19, Performance Lecture med Artist in Residence Ross Daly. https://www.gu.se/evenemang/performance-lecture-med-artist-in-residence-ross-daly

•    12 maj kl 19–22, World Sessions: Ross Daly och Kelly Thoma och studenter från världsmusikutbildningen. https://www.gu.se/evenemang/world-sessions-ross-daly-och-kelly-thoma 

•    3 juni kl 18–20, Orkesterkonsert: Mahler och Szymanowski. Orkesterkonsert med Isabelle van Keulen som solist. https://www.gu.se/evenemang/orkesterkonsert-mahler-och-szymanowski

Om gästlärarna i programmet:

Den svenska skådespelaren David Dencik är känd från en lång rad internationella storfilmer och serier. På senare tid har han haft roller i Chernobyl, Bondfilmen No Time to Die och Kastanjemannen. Han har också arbetat på Dramaten.

Ross Daly är virtuos på flera instrument från östra medelhavsregionen och Asien och en stark inspirationskälla för musiker runt om i världen. Han är från Irland men sedan länge bosatt på Kreta.

Isabelle van Keulen är en nederländsk violinist och violast som har framträtt och gjort inspelningar med flera världsledande orkestrar. Förutom klassisk västerländsk musik är hon specialiserad inom argentinsk tangomusik.

Artist in residence-programmet vid Högskolan för scen och musik: https://www.gu.se/scen-musik/om-oss/artist-in-residence-program

Bilderna är tagna vid tidigare besök i Göteborg:
David Dencik 2018-05-09
Ross Daly 2018-11-15
Isabelle van Keulen 2019-10-30 och 2019-10-31

Fotograf: Magnus Gotander

För mer information:

Birgitta Plyhm
PR, Stenastiftelsen

+46 707 77 12 90
birgitta@plyhm.se

Petra Frank
Prefekt, Högskolan för scen och musik
+46 766 18 66 15
petra.frank@hsm.gu.se

Om Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur
Stenastiftelsen grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har t o m år 2021 beslut fattats om utdelning av drygt 540 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 155 stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag. www.stenastiftelsen.se

Om Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet
Högskolan för scen och musik utbildar musiker inom många genrer, komponister, lärare i musik, dans och teater, musikalartister och platsspecifika scenkonstnärer, operasångare och skådespelare. Med det har Högskolan för scen och musik en unik bredd bland konstnärliga högskolor i Sverige och unika möjligheter att samarbeta över genregränser. De drygt 150 lärarna är ofta verksamma vid flera olika utbildningar liksom de många gästlärare som besöker högskolan under kortare eller längre perioder. Antalet studenter är knappt 600. Högskolan för scen och musik leds av prefekten Petra Frank. Högskolan för scen och musik är en av två institutioner inom den Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Tillsammans med fakulteten bedriver vi forskarutbildning och forskning inom flera olika fält. Läs mer: www.gu.se/scen-musik

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Vardag med guldkant – Catarina Königs efterlängtade nya kokbok kommer i september

Published

on

By

Mästarnas mästerkock Catarina König bjuder på över 50 helt nya vardagsrecept i sin nya kokbok Vardag med guldkant som utkommer 5 september. Recepten är såväl lyxiga som enkla och snabba att laga. Fylld till brädden med matglädje och smarta tips lockar Catarina läsaren till att sätta guldkant på middagen alla dagar i veckan.

Catarinas matlagning kännetecknas av det där lilla extra som lyfter en rätt till något utöver det vanliga – något som också fått henne att bli en av Sveriges absolut mest populära matinspiratörer. I nya kokboken Vardag med guldkant bjuder hon in och inspirerar till att lyxa till vardagsmaten med enkla medel samtidigt som hon lär ut genvägar, planerar inköp och preppar matlådorna. Enkla recept med få ingredienser behöver inte betyda en tråkig vardagsmiddag, tvärtom – en liten twist kan förvandla vardagen till en fest!

I Vardag med guldkant delar Catarina även med sig av veckomenyer samt tipsar om smarta basvaror att ha i vardagsskafferiet, olika kökshacks och favoritredskap. Bland recepten återfinns snabba recept som Catarinas smakrika pasta limone och halloumistroganoff, och klassiska rätter som Chili con carne (eller sin carne för vego).

– Med den här kokboken känns det som att jag bjuder hem just dig och alla er som läser boken på vardagsmiddag. För det är precis de här rätterna som vi äter hemma hos oss. Middagarna mitt i veckan ska gå någorlunda snabbt, innehålla få ingredienser som är lätta att hitta i alla matvarubutiker och tillagningen ska förstås vara enkel och smidig, säger Catarina.

Varmt välkommen med intervjuförfrågan eller för förhandsläsning att kontakta: 
SCHYTTBERG PR: jenny@schyttberg.se | 0706-24 30 23

Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016 och blev decenniets mästerkock 2020. Hon är tv-kock i kökets middag. 
Catarina bor i Sigtuna med man och två barn. Vardag med guldkant är hennes femte bok.

ISBN 9789198698817 | matfotografier, recept och styling av Catarina König 
Vardag med guldkant utkommer 5 september.

The Book Affair är ett bokförlag som ger ut både fack- och skönlitteratur och erbjuder författare marknadens mest moderna och flexibla samarbetsavtal för alla format. Förlaget grundades 2018 av Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén och nischar in sig på kvalitativ utgivning och entreprenörsdrivna upphovsmän. Läs mer på www.thebookaffair.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen utvidgar uppdraget om ett nationellt professionsprogram

Published

on

By

Regeringen utvidgar uppdraget till Skolverket om ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Det innebär bland annat att Skolverket ska lämna förslag om hur professionsprogrammet kan innehålla ett fördjupande kursutbud för rektorer som med tiden kan ingå i en magister- eller masterexamen i skolledarskap.

– Professionsprogrammet ska bidra till att rektorer, lärare och förskollärare har bättre möjlighet till kompetensutveckling, att yrkena blir mer attraktiva och att undervisningens kvalitet utvecklas. Nu vill vi utöka möjligheterna ytterligare för rektorer att fortbilda sig, säger skolminister Lotta Edholm.

Skolverket har i uppdrag att ta fram insatser inom det natio­nella professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare som kommer att träda i kraft den 1 januari 2025. Myndigheten ska bland annat ta fram innehåll i en nationell struktur för kompetensutveckling för rektorers, lärares och förskollärares professionella utveckling.

Regeringen utvidgar nu uppdraget. Det innebär bland annat att Skolverket ska föreslå ändringar i den insats som idag benämns Fortbildning för rektorer, så att fortbildningen över tid ska kunna ingå i en magister- eller masterexamen inom skolledarskap. Myndigheten ska även föreslå hur insatser inom den nationella strukturen för kompetensutveckling bör kvalitetssäkras. Ändringen innebär också att upp­dragstiden för Skolverket förlängs till den 30 april 2024.

Sveriges Skolledare lämnade i mars 2023 in en skrivelse till Utbildningsdepartementet där förväntningar på det nationella professionsprogrammet presenterades. Beslutet om att nu utvidga uppdraget går i linje med Sveriges Skolledares förslag.

Kontakt

Christian Brundu, t.f. pressekreterare hos skolminister Lotta Edholm, 076-139 91 05, christian.brundu@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Pripps Blå sjösätter ny reklamfilm i samarbete med artisten Alexander Järvi

Published

on

By

Nu är det dags för Pripps Blå att återigen hissa segel. Den 10 juni är det premiär för en ny reklamfilm från det ikoniska varumärket. Den unga och lovande musikartisten Alexander Järvi och hans låt Blå anemoner tonsätter den nya filmen från Pripps Blå Alkoholfri.

Efter ett drygt decennium seglar nu Pripps Blå ”in i rutan” igen. Den nya satsningen rullas ut från och med 10 juni och kommer att synas online och på sociala plattformar.  När Pripps Blå gör comeback är miljön återigen skärgården på västkusten, närmare bestämt Bohus-Malmön. I filmen får vi följa ett kompisgäng som välkomnar sommaren med bryggbad och skratt. Allt tonsatt av Järvis debutlåt Blå anemoner.

– Vi är stolta över att kunna presentera vår nya kommunikation och vårt nya samarbete med Alexander Järvi. Efter att ha seglat i bakvattnet i många år är det hög tid att hissa seglen och påminna om ett av våra mest folkkära och anrika varumärken som starkt förknippas med sommaren, säger Julia Torstensson varumärkesansvarig för Pripps på Carlsberg Sverige.

Pripps Blå fortsätter att vara ett av Sveriges mest älskade ölvarumärken och i våras uppdaterades designen där bland annat den symboliska pentagonen åter fått en central roll på förpackningen. Genom den nya kommunikationen och samarbetet med Alexander Järvi och Warner Music påbörjas resan mot att stärka varumärket och göra det mer relevant.  

Om Pripps Blå
Pripps bildades 1828 när göteborgaren Johan Albrecht Pripp började brygga sitt eget öl efter att ha blivit inspirerad från sina resor till Tyskland. Med genuin bryggartradition har Pripps bevarat och förfinat sin höga kvalitet. För många är Pripps Blå, som lanserades 1975, för alltid förknippad med svensk sommar och skärgård.

Länk till filmen: https://www.youtube.com/watch?v=U-o1Gy3QR1c

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationsdirektör, Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48 E-mail:
henric.bystrom@carlsberg.se

Carlsberg Sverige
We are Brewing for a Better Today & Tomorrow
Carlsberg Sverige är, med fler än 50 starka varumärken, Sveriges ledande dryckesföretag. Vi utvecklar, tillverkar, distribuerar, marknadsför och säljer öl, cider, mineralvatten och läsk. Några av våra välkända och folkkära varumärken är Falcon, Carlsberg, Eriksberg, Ramlösa, Somersby och Pepsi. Carlsberg Sveriges framgångar är en kombination av starka lokala och internationella varumärken, bryggartradition och hållbart företagande som sträcker sig mer än 300 år tillbaka i tiden. Genom att vara innovativa driver vi utvecklingen av svensk dryckeskultur, samtidigt som vi värnar om tradition, hantverk, hög kvalitet och hållbarhet. Läs mer om Carlsberg Sverige och vårt hållbarhetsarbete Together Towards Zero.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.