Connect with us

Marknadsnyheter

Delårsrapport för tredje kvartalet 2017

Published

on

to, nov 09, 2017 08:00 CET

Vi kan nu lägga åtta kvartal av stigande försäljning av vår egen produktportfölj baserat på rullande tolvmånaderssiffror bakom oss och det är mycket glädjande. Det innebär att fler och fler patienter får tillgång till effektiv och säker infektionsprevention, inte minst i Sverige där vi nyligen vann ytterligare en upphandling. Värdet av de levererade produkterna ökade med nära 50% i kvartalet. De totala intäkterna var i princip oförändrade, men steg med 19% för niomånadersperioden.  EBITDA-resultatet var lägre i tredje kvartalet, men mer än fördubblades för niomånadersperioden. Vi genererade samtidigt ett mycket starkt kassaflöde på cirka 5 MSEK i kvartalet. Marknadsmässigt var de stora nyheterna leveransen till Kina och produktgodkännandet av vår centrala venkateter i Indien och Hongkong. I början av november säkerställde vi en treårig kreditfacilitet som gör att vi står väl rustade att utveckla affären och expandera bolaget. 

Tredje kvartalet (juli-september 2017)

  • Under tredje kvartalet levererades BIP-produkter till ett värde av 5,2 (3,5) Mkr, en ökning med ca 48 %.
  • Intäkterna uppgick till 34,8 (34,9) Mkr, en minskning med ca 0,4 % jämfört med motsvarande kvartal föregående år, som huvudsakligen förklaras av en minskning i övriga intäkter bl a i form av valutaeffekter.
  • EBITDA uppgick till 8,4 (9,7) Mkr. EBITDA-marginal om 24 % (28 %).
  • Rörelseresultatet uppgick till -0,3 (1,4) Mkr.
  • Periodens resultat uppgick till -0,4 (-0,5) Mkr, motsvarande -0,01 (-0,02) kr per aktie.
  • Operativt kassaflöde för kvartalet uppgick till 5,2 (-0,3) Mkr, motsvarande 0,15 (-0,01) kr per aktie.

Perioden (januari-september 2017)

  • Under perioden levererades BIP-produkter till ett värde av 14,5 (10,1) Mkr, en ökning med ca 44 %.
  • Intäkterna för perioden uppgick till 112,3 (94,7) Mkr, en ökning med ca 19 % jämfört med motsvarande period föregående år.
  • EBITDA för perioden uppgick till 25,6 (10,6) Mkr, en EBITDA-marginal om 23 % (11 %).
  • Rörelseresultatet uppgick till -0,7 (-14,4) Mkr.
  • Periodens resultat uppgick till -2,3 (-19,4) Mkr motsvarande -0,07 (-0,58) kr per aktie.
  • Operativt kassaflöde uppgick till 5,7 (-0,7) Mkr motsvarande 0,17 (-0,02) kr per aktie.


VD’s kommentar

Den positiva trenden avseende försäljningen av vår egen produktportfölj fortsätter. Det innebär att fler och fler patienter får tillgång till effektiv och säker infektionsprevention, inte minst i Sverige där vi nyligen vunnit ytterligare en upphandling. Det vittnar om det ökande behovet av effektiva, preventiva lösningar. Vi kan nu lägga åtta kvartal av stigande försäljning baserat på rullande tolvmånaderssiffror bakom oss. Volymerna ökar och i takt med att vi breddar produkterbjudandet på de marknader där vi redan är etablerade stiger värdet på försäljningen genom en förbättrad produktmix. Samtidigt ökar vi vår närvaro på nya, strategiskt viktiga marknader. Värdet av de levererade produkterna ökade detta kvartal med nära 50 procent, framförallt till följd av större volymer. Vår egen produktportfölj utgör nu cirka 15 procent av försäljningen.

De totala intäkterna var i princip oförändrade under kvartalet, vilket främst beror på negativa valutakurseffekter. För hela niomånadersperioden steg intäkterna med 19 procent, vilket är nära vårt finansiella mål om en tillväxt på 20 procent. Licensintäkterna steg i kvartalet, men intäkterna från C.R Bard, vår största licensaffär, var lägre än motsvarande kvartal förra året. För hela niomånadersperioden var försäljningen till C.R Bard i nivå med föregående år och den underliggande affären är stabil. Däremot varierar volymerna mellan kvartalen och följer inte något regelbundet säsongsmönster, vilket avspeglas i tredje kvartalet. Den nya licensaffären med Smartwise utvecklas väl och vi har nu fakturerat 2 av totalt 2,5 miljoner USD i intäkter för detta år. Arbetet med att utveckla nya licensaffärer inom flera applikationsområden pågår samtidigt med hög intensitet.

EBITDA-resultatet var lägre i tredje kvartalet än för motsvarande period föregående år och EBITDA marginalen uppgick till 24 procent, att jämföra med vårt långsiktiga mål om en marginal på 30 procent. Vi närmar oss successivt det målet och har fortsatt fokus på kostnadsutvecklingen. Samtidigt gör vi en medveten investering i vår försäljnings- och marknadsorganisation genom att öka personalstyrkan för att driva på tillväxten, vilket har ökat personalkostnaderna och påverkat kvartalets resultat. Kassaflödet var mycket starkt i tredje kvartalet och uppgick till cirka 5 miljoner kronor, vilket är glädjande.

Marknadsmässigt var de stora nyheterna leveransen till Kina och produktgodkännandet av våra centrala venkatetrar för infektionsprevention i både Indien och Hongkong. Båda dessa godkännanden kom betydligt tidigare än förväntat och medför att vi kan påbörja marknads- och försäljningsinsatserna redan innan årsskiftet. I Indien medförde godkännandet att vi kunde slutföra förhandlingarna och ingå partnerskap med en ny distributör, som täcker norra, västra och östra delarna av landet och redan är igång med utbildnings-insatserna av säljkåren på 80 personer inför lanseringen. Hongkong är visserligen ingen stor marknad, men den är strategiskt viktig eftersom den fungerar som referens för nya godkännanden och marknadsacceptans i Kina.

Mellanöstern fortsätter att utvecklas positivt och vi kan nu konstatera att försäljningen i regionen på allvar är tillbaka efter mellanåret 2016. Under kvartalet mottog vi beställningar från Sydafrika och Egypten, våra nyaste, strategiskt viktiga marknader.

Vi fortsätter även att göra framsteg i Sverige. Med den nyligen aviserade upphandlingen i Västra Götaland (VGR), som möjliggör för både primär- och slutenvården att beställa våra infektionsförebyggande urinkatetrar, är Bactiguards produkter upphandlade i de tre största svenska regionerna. Tidigare i år har vi slutit ramavtal med Stockholms Läns Landsting, Region Skåne och Landstinget i Värmland, vilket innebär att vi nu täcker majoriteten av befolkningen. Att de tre största landstingen i Sverige har upphandlat våra produkter är en kvalitetsstämpel som vi är stolta över och blir en viktig referens på våra exportmarknader.

Ett viktigt fokusområde har varit att säkerställa en långsiktig finansiering för bolaget. Därför är det mycket glädjande att vi nu erhållit ett kreditlöfte om en treårig bankfacilitet hos Skandinaviska Enskilda Banken om totalt 180 miljoner kronor, i form av checkräkningskredit på 30 Mkr och ett banklån på 150 Mkr. Kreditfaciliteten ersätter både nuvarande bankfinansiering och ett lån från bolagets huvudaktieägare och omfattas av sedvanliga covenants. Därmed upphör huvudaktieägarnas borgensåtaganden för bolagets finansiering.

Sammantaget gör
detta att vi står mycket väl rustade för att utveckla affären och expandera bolaget.

Christian Kinch

VD

 

Delårsrapporten för Bactiguard Holding AB (publ) för perioden juli – september 2017 finns nu tillgänglig som PDF.

Denna information är sådan information som Bactiguard Holding AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2017-11-09, kl. 08.00.

En telefonkonferens på engelska för investerare, analytiker och media kommer att hållas idag klockan 10:00 där VD Christian Kinch och CFO Cecilia Edström presenterar och kommenterar delårsrapporten samt svarar på frågor.

Rapporten och presentationsmaterial för telefonkonferensen kommer att finnas tillgänglig på Bactiguards hemsida www.bactiguard.se från klockan 08.00 samma dag.
 

För att delta i telefonkonferensen, vänligen ring +46 8 566 426 99

För ytterligare information vänligen kontakta:

Cecilia Edström, CFO, mobile: +46 722 262 328

Om Bactiguard

Bactiguard är ett svenskt medicinteknikbolag vars uppdrag är att rädda liv. Det gör vi genom att utveckla och tillhandahålla infektionsförebyggande lösningar som minskar risken för vårdrelaterade infektioner och reducerar användningen av antibiotika. På så sätt sparar vi avsevärda kostnader för sjukvården och samhället.
Bactiguards teknologi förhindrar att bakterier fäster och bildar biofilm på medicintekniska produkter. Bactiguard erbjuder teknologin via licensavtal och den egna produktportföljen BIP (Bactiguard Infection Protection). Urinkatetrar med Bactiguards ytskikt är marknadsledande i USA och Japan genom licenspartnern CR Bard. Bactiguards egen produktportfölj av urinkatetrar, endotrakealtuber och centrala venkatetrar förebygger vanligt förekommande infektioner i urin-, blod- och luftvägarna.

Bactiguard är inne i en stark expansionsfas på marknaderna i Europa, Kina, Indien och Mellanöstern och genom att etablera licensaffärer inom nya terapiområden. Företaget har runt 60 anställda runt om i världen. Huvudkontoret och en av två produktionsanläggningar ligger i Stockholm, den andra i Malaysia. Bactiguard är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer om hur Bactiguard räddar liv på
www.bactiguard.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Withings visualiserar framtidens hälsolösningar och presenterar konceptprodukten OMNIA Health

Published

on

By

OMNIA från Withings sammanställer hälsodata och ger dagliga översikter av hälsotillståndet

CES 2025, Las Vegas – Withings, världsledande inom uppkopplade hälsoprodukter presenterar en djärv framtidsvision – OMNIA-konceptet, som är designat för att ge användarna en helt unik, interaktiv 360-gradersvy av sina hälsoindikatorer. OMNIA ger en helt ny upplevelse som medför nya, digitala hälsomöjligheter. Den gör hälsokontrollen till en integrerad, interaktiv och AI-driven daglig rutin genom att utnyttja Withings banbrytande teknologi för att ge praktisk information och en helhetsbild av hälsotillståndet.

OMNIA kan upplevas under hela CES 2025 i Withings monter Venetian Expo, Hall A-D – 54119.

Ett visionärt steg mot en strålande hälsa

Vår hälsa är till sin natur komplex. Förändringar i ett system i kroppen kan påverka andra delar, vilket innebär att det är viktigt att förstå hur olika biomarkörer hänger samman. OMNIA, som för närvarande är under utveckling, kommer att revolutionera våra hälsokontroller. Den utnyttjar AI för att samla analysera och tolka viktiga indikatorer som hjärthälsa, näringsintag, kroppssammansättning, lungfunktion, aktivitetsmätning och sömnkvalitet.

Det geniala med OMNIA är att den kan avmystifiera dessa komplexa relationer på ett mycket engagerande och intuitivt sätt. Genom att användarna får tydlig, användbar information och personligt anpassade rekommendationer kan de göra specifika livsstilsförändringar för att förbättra sin generella hälsa. Denna framåtblickande lösning skiftar fokus från reaktiv hälsohantering till ett proaktivt, informerat beslutsfattande.

OMNIA har ett stilrent spegelgränssnitt med stöd för röstkommandon, en 3D-modell av kroppen och en basplatta som är full av avancerade hälsosensorer. Den genomför dagliga, djupgående hälsoscanningar och integrerar sömlöst data från Withings omfattande ekosystem av anslutna enheter – inklusive smarta klockor, vågar, blodtrycksmätare, sömnspårare samt även madrass- och badrumssensorer – samtidigt som vikt, hjärthälsa och ämnesomsättning skannas via basen[1].

Via OMNIA:s interaktiva spegel får användarna för första gången all denna information samlad på ett ställe. Det handlar inte bara om siffror, utan användarna får även information och kunskap så att de får kontroll över sin egen hälsoresa.

OMNIA:s talande, empatiska AI-assistent förvandlar hälsokontrollen till en engagerande och intressant upplevelse. Assistenten ger feedback i realtid, svarar på frågor och uppmuntrar, vilket ger användaren både stöd och information på vägen mot en bättre hälsa.

De revolutionerande funktionerna är:

  • 360-graders hälsoscreening: Daglig skanning som ger unik information om hjärta, lungor, vikt, sömn, aktivitet och näring.
  • Fascinerande spegelgränssnitt: En fantastisk visuell bild av dina hälsodata som smidigt ger användbar information.
  • Talande AI-assistent: En vänlig, empatisk röstassistent som ger feedback i realtid, svarar på frågor, uppmuntrar och guidar.
  • Integrerad telemedicin: Enkelt att kontakta vårdpersonal för virtuella konsultationer och asynkrona bedömningar.
  • Omfattande hälsodata:
    • Hjärthälsa: EKG (inklusive AFib-detektering), hjärtfrekvens över natten, avisering om oregelbunden hjärtrytm, vilopuls, vaskulär ålder och blodtryck.
    • Metabolisk kroppskonstitution: Muskel-/fettförhållande, vätskemassa, benmassa, bukfett och vikttrender.
    • Aktivitetsuppföljning: Steg, förbrända kalorier, VO2 max, höghöjdsvistelse, träning, pulsåterhämtning och variation av kroppstemperatur.
    • Kost och nutrition: Analys av pH, ketonvärde, specifik densitet och C-vitamin.
    • Sömnkvalitet: Apné-registrering (i Europa), störningar, sömnstadier och återhämtning.

Tydlig översikt över hälsodata för en proaktiv hantering

OMNIA visar på de invecklade sambanden mellan olika hälsofaktorer så att användarna kan se hur exempelvis sömn, näring och aktivitet kan ha en positiv effekt på hjärthälsan eller ämnesomsättningen. Genom att ge en panoramavy gör OMNIA hälsokontrollen mer relevant, engagerande och användbar.

När avvikelser i blodtryck, puls eller sömnmönster identifieras tidigt kan läkemedel sättas in i tid, vilket potentiellt kan förhindra allvarligare tillstånd. På samma sätt hjälper noggrann spårning av kost och kroppssammansättning användare att förfina sina vanor för långsiktiga hälsofördelar.

Withings har byggt upp världens största sammankopplade hälso-ekosystem bestående av en rad smarta enheter, inklusive vågar, blodtrycksmätare, smarta klockor, sömnmätare och termometrar. Lösningen är designad för att sömlöst integrera de smarta enheterna som mäter fler än sextio vitala hälsoparametrar, som blodtryck, EKG, vikt, hjärtfrekvens, aktivitetsnivå, kroppskonstitution, nervhälsa och sömnkvalitet med mera. OMNIA samlar in data från dessa innovationer och är kompatibel med hälsoappar och enheter från tredje part.

”OMNIA utnyttjar kraften i sammankopplade hälsodata för att förbättra människors hälsa, och det representerar ett enormt framsteg inom hälsotekniken”, säger Éric Carreel, grundare och vd för Withings. ”Genom att analysera en mängd vitala hälsoparametrar kan OMNIA ge en unik förståelse för hur kroppens system interagerar. Detta helhetsperspektiv gör att användare proaktivt kan vårda sin hälsa eftersom små anomalier kan identifieras tidigt, ofta innan de förvärras och skapar större problem. Vi på Withings tror att sådan information är avgörande för att människor ska få längre och hälsosammare liv. Med OMNIA erbjuder vi inte bara hälsokontroller – vi ger människor verktyg så att de kan påverka sin egen hälsa.”

Tillgänglighet

OMNIA är för närvarande under utveckling. Vissa av OMNIA:s funktioner, som kliniska granskningar och AI-guidning, kommer att bli tillgängliga i Withings app från i år. Läs mer på www.withings.com eller kom och träffa vårt team på CES 2025 för att uppleva framtidens hälsolösningar, monter Venetian Expo, Hall A-D – 54119.

*** SLUT ***

För mer information, vänligen kontakta:

Nora Mäki, Burson, nora.maki@bursonglobal.com, +46702402391

Om Withings

WITHINGS utvecklade den första smarta vågen 2009 och har sedan dess varit pionjären inom uppkopplad hälsa. Det kliniskt validerade och flerfaldigt prisbelönta sortimentet används av miljoner användare över hela världen och inkluderar smarta vågar, hybridklockor, blodtrycksmätare, sömnanalysatorer med mera. Teamet på WITHINGS inkluderar ingenjörer, datavetare och sjukvårdspersonal som tillsammans med kliniska experter arbetar för att göra möjliggöra mätningar med medicinsk kvalitet i hemmet. WITHINGS var först med att ta mätningar för pulsvågshastighet och elektrodermal aktivitet in i hemmet – och upptäcker kontinuerligt mer exakta sätt att mäta vår hälsa. WITHINGS Health Solutions är avdelningen som stöttar sjukvårdspersonal inom förebyggande och hantering av kroniska sjukdomar, fjärrövervakning av patienter, klinisk forskning och bidrar till att överbrygga klyftan mellan patienter och deras vårdteam.

[1] Vilka funktioner som är tillgängliga beror på vilka Withings-enheter som är anslutna till OMNIA och vilka funktioner som godkänts i det land där OMNIA ska användas.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ellevio höjer beredskapen efter vädervarning

Published

on

By

SMHI har utfärdat orange och gul vädervarning över stora delar av Ellevios nätområde. För att snabbt kunna lösa strömavbrott och andra incidenter har energiföretaget Ellevio därför höjt beredskapen med fältmontörer och driftledare i Halland, Bohuslän, Värmland och Skaraborg.

Enligt SMHI kommer lågtrycket att tillta under måndagen för att avta under tisdag kväll. Väderutvecklingen kan innebära risk för störningar i elförsörjningen.

– Vi förstärker vår beredskap med montörer i berörda områden samt på företagets driftcentral för att kunna agera så snabbt som möjligt i händelse av störning, säger Patrik Wahlberg, driftchef för Ellevios lokalnät.

Av säkerhetsskäl skickas inte montörer ut under hårt väder, men sker något under kvällen och natten arbetar driftledare med omkopplingar och fjärrstyrd felavhjälpning där det går. Eventuella nedblåsta träd och dylikt avhjälps när väderläget tillåter.

Den höjda beredskapen är planerad fram till tisdag förmiddag men nya avvägningar görs löpande.

Kontakt för media

Ellevios pressjour dygnet runt:
020- 20 20 60
press@ellevios.se

Om Ellevio

Som ett av Sveriges ledande energiföretag har Ellevio en central roll i resan mot ett elektrifierat, fossilfritt samhälle. Vi erbjuder eldistribution och energilösningar till privat- och företagskunder. Våra elnät sträcker sig från kust till kust i Mellansverige och säkerställer trygg och stabil elförsörjning. Genom omfattande investeringar i energisystemet och innovativa energilösningar hjälper vi industrin och transportsektorn att ställa om och bidrar till framväxten av ett hållbart samhälle. Ellevio har en miljon kunder och 800 anställda. Företaget ägs av pensionsförvaltarna AMF, Folksam, OMERS Infrastructure och Tredje AP-fonden. Läs mer på Ellevio.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Britta Byström tilldelas Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium 2024

Published

on

By

Stiftelsen Saltö, inrättad av musikmecenaten Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2024 tilldelas tonsättaren Britta Byström för verket Alfabet (2022).

Sveriges största kammarmusikstipendium om 110 000 kronor offentliggörs traditionsenligt den 5 januari för att hedra Erik Järnåkers storartade insatser för musiklivet. Verket Alfabet fick sin Sverigepremiär under Norrbotten NEO:s konsert den 15 maj 2022 i Luleå och planerar att framföras igen vid Båstad Kammarmusikfestival i juni, där Britta Byström är årets tonsättarprofil.

Saltöstiftelsens jury tilldelar Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium 2024 till Britta Byström för verket Alfabet (2022), skrivet för Norrbotten NEO och sopranen Alexandra Büchel, som verket också är dedikerat till. Juryns motivering lyder: 

’Alfabet’ är en inkännande och känslig tonsättning av Inger Christensens poesi, där musiken sammanflätas med textens strukturer. Verket är skickligt komponerat av en tonsättare som har förmåga att fånga lyssnaren med direkt tilltal och samtidigt göra musiken intressant i materialet bakom kulisserna. På väg genom de olika satserna växlar musiken mellan rytmisk vitalitet, stilla kontemplation och ständigt skiftande färger, vilket skapar en fascinerande kalejdoskopisk helhet.

Kompositionen är ett beställningsverk av Norrbottensmusiken/Norrbotten NEO och uruppfördes i Luleå den 15 maj 2022, och vidare vid Samtida Musiks konsert den 21 maj 2022 på Folkoperan i Stockholm av Alexandra Büchel (sopran), Sara Hammarström (flöjt), Robert Ek (klarinett), Daniel Saur (slagverk), Mårten Landström (piano), Lucy Baker (violin), Anastasia Shugaev (viola) och Nikolay Shugaev (cello) under ledning av Henrik Schaefer.

Verkkommentar av Britta Byström
”abrikostræerne finndes, abrikostræerne findes”
Så lyder den oförglömliga inledningen av Inger Christensens diktsvit Alfabet (1981). Den är uppbyggd kring två principer: alfabetet – dikterna kretsar kring ord på A, B, C etc. – och Fibonaccis talföljd (där varje tal utgör summan av de två föregående talen). Antalet rader i dikterna utvecklar sig enligt talföljden, vilket gör Alfabet till ett mycket omfångsrikt diktverk! Jag har tonsatt de sju första dikterna, alltså bokstav A-G. Varje dikt har en egen sats. Satsernas längd styrs även den av Fibonacci-serien: A är endast 34 sekunder, medan G är drygt 10 minuter… Dessutom knyts varje sats till tonhöjden med samma namn, så att A, Bb, C etc. blir grundtoner.

Det som mest inspirerat mig är dock den lekfullhet och uppfinningsrikedom som Christensen uppvisar trots – eller kanske på grund av? – de stränga regler hon har skapat. Hon pekar på detaljerna i världens överväldigande skönhet liksom i en besvärjelse mot allt det som hotar den: miljögifter, skövling, atombomben.

Kompositionen Alfabet är skriven för Norrbotten NEO och solisten Alexandra Büchel. Hennes röst är perfekt för det ”besvärjande ljus” som för mig är det starkaste intrycket från Christensens värld, och som jag har försökt att fånga i musiken, säger Britta Byström, mottagare av Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2024.

Britta Byström (f. 1977) började en gång som trumpetelev vid Kommunala Musikskolan i Sundsvall. Under åren 1995 till 2001 studerade hon komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för bland annat Pär Lindgren och Bent Sørensen. Vid det här laget har Britta Byström komponerat för de flesta besättningar och sammanhang – kammarmusik, vokalmusik och opera – men tonvikten har legat på orkestermusik. Hennes musik uppvisar en särskild omsorg om klangen och innehåller en känslighet för musikens resonans. Hennes verk har framförts av svenska och internationella ensembler, inkl. t.ex. BBC Symphony Orchestra, Gürzenich-orkestern, Detroit Symphony Orchestra och Göteborgs Symfoniker. Utmärkelserna har varit många genom åren, bl.a. Elaine Lebenbom Award For Female Composers (2016), Musikförläggarnas Pris (2018) och Stora Christ Johnson-priset (2020). Britta Byström är sedan 2016 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

I slutet av januari 2025 har kammaroperan ”The Play of the Night” (med libretto av Peter Bäckström) premiär i Köpenhamn, och i februari släpps på det danska bolaget ”Our Recordings” en inspelning av två kammarmusikverk, ”Ink-wash on paper” och ”By the Window”, båda inspirerade av Gunnel Wåhlstrands målningar. För mer information, se här.

I anslutning till den årliga kammarkonserten till minne av Lars Järnåker på Musikaliska Kvarteret i Stockholm på Trettondagsafton presenteras stråkmusikstipendier till unga stråkmusikstuderande. Årets stipendiater Jonna Simonsson, violin, tilldelas 80 000 kronor och Gabriel Punsvik Gluch, cello, och Annika Valkeajoki, cello, får 40 000 kronor vardera ur Stiftelsen Stråkinstrumentfonden till Lars Järnåkers minne. Den så kallade Järnåkerfonden instiftades 1978 genom donationer från industrimannen, musikälskaren och violinkännaren Erik Järnåker. Läs mer om konserten här.

Britta Byström tar emot utmärkelsen och intervjuas av Stiftelsen Saltös ordförande Monica Danielson i anslutning till verkets framförande vid Båstad Kammarmusikfestival 2025.

Saltöstiftelsens jury har under 2024 bestått av Staffan Storm, Kim Hedås och Cathrine Winnes som valt bland anonymiserade nomineringar och ansökningar. 

Saltöstiftelsen förvaltas av Kungl. Musikaliska Akademien som driver stiftelsens arbete tillsammans med Föreningen Svenska Tonsättare.

Tidigare tonsättarstipendiater
2023 Jonatan Sersam, presencia de Sombra
2022 
Henrik Denerincollide
2021 Anders HillborgDuo for Cello and Piano
2020 Djuro ZivkovicCitadel of Love
2019 Karin RehnqvistBlodhov
2018 Jenny HettneA swarm came in from the dark 
2017 Ylva Lund BergnerAchenar
2016 Kent OlofssonChamps d’etoiles
2015 Staffan Storm, …et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin, Pendants
2013 Joakim Sandgren, endroits susceptibles
2012 Leilei Tan, In our image, in our likeness
2011 Madeleine Isaksson, Les sept vallées
2010 Klas Torstensson, In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogo
2008 Mikael Edlund, Solo 

För mer information, kontakta:
Anna Cokorilo
Kommunikationsansvarig, Föreningen Svenska Tonsättare 
E-post: anna.cokorilo@fst.se 
Telefon: +46 (0)70 602 51 15

Lova Wallerö
Kommunikationsansvarig, Kungl. Musikaliska Akademien
E-post: lova.wallero@musikaliskaakademien.se
Telefon: +46 (0)70 763 05 65

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.