Connect with us

Marknadsnyheter

DEMIDEKK 50 ÅR – 50 år av kulörtrender utomhus

Published

on

DEMIDEKK fyller 50 år! Sedan 1972 har DEMIDEKK skyddat och förskönat svenska trähus och är idag etablerat som ett av de starkaste varumärkena inom utomhusfärg. DEMIDEKK fortsätter att utveckla produkter som skyddar hus även i framtiden

Med anledning av DEMIDEKKs 50-årsjubileum gör vi en återblick över kulörtrenderna utomhus under de senaste årtiondena. Vilken kulör förknippar du med 70-talet? Minns du 80-talets poppiga pasteller eller 90-talets glada färgbomb till årtionde? Återspeglade sig dessa kulörtrender även på Sveriges husfasader? Svaret är: ja, delvis.

”Skandinaver är traditionella i sina kulörval utomhus. Utomhusfärger handlar mindre om trender och mer om estetik, hållbarhet och långa traditioner.”

Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk kulörchef, Jotun

Vi lägger alltmer fokus på att skapa en enhetlig färgpalett utomhus. Därför presenteras alla våra utomhusfärger i en ny färgkarta, med rekommenderade färgkombinationer till hela huset. Vill du ha modern inspiration till färgsättning av ditt hus – se vår nyaste färgkarta här.

1970-talet – bruna hus dominerade

70-talet förknippas av de allra flesta med murriga färger – brunt, grönt och orange. Även på husfasaderna var det vid den här tiden brunt som gällde. De kulörer svenskarna målade sina hus i på 70-talet var varma rödbruna och gulbruna kulörer med namn som Dalabrun, Hassel och Mahogny.

​​​

Den här bilden prydde framsidan på en DEMIDEKK-färgkarta i mitten av 70-talet.

Brunt är än idag en populär kulör hos svenska husägare, men jämfört med 70-talet är det idag mer brunsvarta kulörer som gäller, snarare än rödbruna. Bruna färgnyanser ger en naturlig framtoning och kan sätta sin prägel på såväl klassisk som modern arkitektur.

Huset är målat med i kulören Jotun 0734 Brunsvart – en av Jotuns mest använda utomhuskulörer.

1980-talet – vita huskulörer mest populära

På 80-talet bytte vi inomhus ut furu och massiva möbler i mörka träslag mot glasbord och spegelväggar, men utomhus målade vi husen vita. Kanske slog det som en reaktion mot allt det 70-talsbruna över åt rakt motsatt håll och det var nu vitt som gällde på många husfasader. De färgnyanser som gällde var vita eller ljusgrå toner, ofta kombinerade med mörkbruna nyanser.

DEMIDEKK-färgkarta från 80-talet. Fasad i Jotun 0731 Demivit och detaljer i 0028 Mörk Brun.

Vita kulörer kan skifta från kritvita till gråaktiga eller gyllene vita nyanser. Små olikheter i vit nyans kan göra relativt stor skillnad för intrycket när du målar en hel fasad och det är viktigt att vara medveten om det vid valet av vita utomhuskulörer. Våra storsäljande vita kulörer idag är Jotun 1001 EggvitJotun 1453 Bomull och Jotun 9918 Klassisk Vit.

1990-tal – pigga gula husnyanser kommer tillbaka

90-talet var en härlig färgbomb till årtionde och interiört hämtades inspiration från Tricia Guilds färgstarka värld. Även utomhus tröttnade vi på det vita och längtade efter mer kulör. Starka och klara gula nyanser som 0010 Solgul och 0348 Grändgul dominerade tillsammans med röda toner som Jotun 0025 Dalaröd.

Både gult och rött är klassiska svenska husfärger med långa traditioner i Sverige. De går aldrig ur tiden och fortfarande är populära över hela landet, men kanske i synnerhet utanför städerna.

Moderna gula husfärger är ofta lite mer dämpade och i årets färgkarta finns två nya vackra gula nyanser – Jotun 10168 Muted Yellow, en behaglig och tidsriktig ockranyans och Jotun 12136 Gentle Yellow, en beigeaktig, gul nyans med ett mjukt och dämpat uttryck.

Ett klassiskt gult hus, målat med DEMIDEKK i Jotun 1465 Demigul – en av våra mest sålda gula toner. De vita detaljerna är målade med DEMIDEKK i den gyllene vita Jotun 1001 Eggvit och fönstren i den behagligt dämpade gröna kulören Jotun 8413 Herrgårdsgrön. (Huset kommer från Sävsjö Trähus)

Även rött är en klassisk husfärg som var populär på 90-talet. Fasad målad med DEMIDEKK Infinity i kulören Jotun 0042 Vildvin, en röd nyans med en gyllene och lite brunaktig underton. Grundmur målad med JOTUN DryTech Murfärg i Jotun 1491 Slipsten. 

2000-tal – ljust och fräscht så långt ögat når

På 2000-talet övergav vi terrakotta, koboltblått och lejongult och de vita och ljusa kulörerna dominerade återigen. Ljust och fräscht var devisen på allas läppar och seklets första decennium karaktäriserades av vitt, vitt, vitt och åter vitt – både inomhus och utomhus.

Fasad Jotun 1037 Sandsten, detaljer Jotun 8115 Landskap och Jotun 1624 Lätthet.

Färgställningen på bilden ovan blev mycket populär i mitten av 2000-talet. Vitt är en klassisk kulör som går att variera i det oändliga. Från bländande kritvitt till gyllene, varma vita och gråvita nyanser.

2010-tal – grått blir det nya vita

Förra decenniet ville vi åter ha mer kulör, men ändå något neutralt och jordnära. Grått blev det nya vita och jakten på den perfekta greige nyansen tog sin början. Alla ville hitta den där perfekta blandningen mellan grått och beige som liksom syns utan att synas för mycket.

Framsidan på DEMIDEKK-färgkartan från 2015. Fasaden är målad med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i Jotun 0394 Varmgrå, fortfarande en av våra mest populära grå nyanser. Utomhus upplevs den som en behaglig och varm kulör som står fint till natur och omgivningar.

Varma grå toner upplevs som vänligare och mer harmoniska i samklang med naturen. De innehåller gult och rött som balanserar det skarpa ljuset utomhus och ger ett varmare intryck och gör att de passar de flesta hus, gamla som nya.

Varma grå och vita toner skapar en bra harmoni med omgivningarna. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i  Jotun 8558 Balmy Grey.

2020-tal – svart, vitt eller mer färgstarkt

De vita kulörerna går aldrig ur tiden och vitt är än idag den kulör som flest husägare väljer att måla sina hus med. Men allt fler väljer också en riktigt mörk kulör till huset. 

Även mörka kulörer finns i en mängd olika varianter. Helt svarta hus kan i vårt kalla vinterljus se lite hårda ut. Om du tillför en gnutta varmt pigment i den svarta kulören får du ett hus som fortfarande är svart men har ett stråk av värme i sig. Ta till exempel en titt på en av våra mest populära svarta kulörer, Jotun 9938 Naturligt Svart. Den kan beskrivas som en ”mjuk” svart färg som har en gråaktig underton.

Grafiskt svart och vitt på framsidan av DEMIDEKK-färgkartan år 2020. 

Till en fasad målad i en riktigt mörk kulör kan det vara fint med en mer kulörstark detalj, som här en gul vägg målad med DEMIDEKK Infinity i kulören Jotun 10168 Muted Yellow och en grön bänk. Fasaden till vänster är målad i kulören Jotun 0175 Tjärbrun

Vad föredrar du? Svart eller vitt? Gult eller rött? Eller kanske rentav blått eller grönt? Efter en period med mycket svart och vitt ser vi nu också att de mer färgstarka kulörerna börjar återvända. Varför inte ta en titt på vår nya gröna storsäljare – Jotun 8426 Dewy Green? Dämpade gröna nyanser gör sig fantastiskt bra utomhus!

Oavsett vilka kulörer du tilltalas av hittar du färgkombinationer för hela huset i vår nya färgkarta. Den är indelad i sju inspirerande och översiktliga teman som gör det lättare att välja kulör på allt från grundmur och altan till fönster, dörrar och detaljer när du ska måla utomhus. Färgkartan är en perfekt vägledning vare sig du ska måla om hela huset eller bara någon detalj.

Oavsett om du har tänkt dig en neutral färgpalett eller önskar dig ett hus med en färgstarkare framtoning kommer den här färgkartan hjälpa dig att hitta vackra färgkombinationer som varar länge!

Kombinera ljuvliga, ljusa gröna toner tillsammans och få en vacker harmoni. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören 7053 Lärdal, bordet med DEMIDEKK Infinity Details i 8413 Herrgårdsgrön och altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90029 Naturligt Silvergrå.

Ett långsiktigt färgval

Det var fem årtionden av utomhuskulörer och nog kan vi konstatera att det i viss mån går trender även i vilka kulörer vi väljer att måla våra hus i. Vi rekommenderar dock att du inte lägger så stor vikt vid trender utan i stället lägger tid på ett genomtänkt och harmoniskt kulörval, för om du målar med DEMIDEKK kommer färgen att hålla länge. Det viktigaste är att du tycker om kulören, att den passar in i omgivningen och att den passar ditt hus.

Alla Jotuns utomhusprodukter är utvecklade, testade och producerade i Norge. När du väljer en produkt från Jotun kan du vara trygg med att ditt hus får bästa tänkbara skydd.

För mer information vänligen kontakta: 

EKPR & Kommunikation | Telefon: 08-6672206 |E:mail info@ekpr.com

Kristina Tunegård , Brand Manager Exterior, kristina.tunegard@jotun.se

  • Vi påminner om att genom att ladda ner bilder, godkänner ni samtidigt att all användning av Jotuns bildmaterial endast sker i syfte att omtala DEMIDEKK/Jotuns kulörer och produkter.  
  • Bilderna är Jotuns egendom och får bara användas i sammanhang där DEMIDEKK/Jotuns kulörer och produkter omnämns, inte som illustrationsbilder av andra saker. 
  • Bilder ska krediteras Jotun/DEMIDEKK @jotunsverige #jotunsverige #demidekk. 

Tips: 
 

Det är till stor hjälp för läsarna om ni skriver ut kulörkoder och kulörnamn på bilderna ni publicerar. Vi får många frågor om detta. Både kulörkod + namn (t.ex. JOTUN 0734 BRUNSVART) bör skrivas ut, då det finns en rad kulörer med samma namn men med annat utseende från olika färgleverantörer.  

Jotun grundades 1926 i Sandefjord, Norge och är marknadsledande inom dekorativ färg i Skandinavien, samt en av världens ledande producenter av färg och pulverlacker med 64 företag och 40 produktionsanläggningar på alla kontinenter. Jotun hade år 2019 en total omsättning på NOK 19,7 miljarder, och har mer än 10,000 medarbetare. Koncernen är organiserad i fyra olika segment och sju geografiska regioner, samt har sitt huvudkontor i Sandefjord, Norge.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.