Den allra första festivalen för det nya Europeiska Bauhaus inleds i dag i Bryssel och runt om i Europa

| 9 juni, 2022 | 0 kommentarer

Med början i dag och för första gången anordnar kommissionen en festival för det nya europeiska Bauhaus. Festivalen, som består av de tre evenemangen forum, mässa och festligheter, äger rum i Bryssel, vid Gare Maritime och Mont des Arts, men även online. Festivalen för det nya Europeiska Bauhaus organiseras tillsammans med Bauhausinitiativets nätverk för att visa upp, fira och utveckla rörelsen.

Förutom det omfattande programmet i Bryssel sprider sig festivalen också över hela Europa, med över 200 satellitevenemang som partner organiserat på egen hand. Idag klockan 13:00 svensk tid inviger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen officiellt festivalen i Rom på MAXXI, det nationella museet för konst från 2000-talet. 

Forum, mässa och festligheter i Bryssel

Forumet är en konferens som sträcker sig över tre dagar med flera möjligheter att delta, från rundabordsdiskussioner till TED-liknande samtal. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, kommissionsledamöterna Johannes Hahn, Mariya Gabriel, Elisa Ferreira och Kadri Simson kommer att fastställa ramarna för diskussionerna ur ett europeiskt perspektiv. Talarna kommer att vara internationellt framstående personer och inbegripa namnkunniga arkitekter som t.ex. Francis Kéré, Shigeru Ban, Rem Koolhaas och Stefano Boeri, personer från den internationella konstscenen såsom Gerfried Stocker (Ars Electronica), ljudkonstnären Emeka Ogboh, ordföranden för MAXXI Foundation Giovanna Melandri och författaren och aktivisten Hilda Nakabuye samt forskare som Hans Joachim Schellnhuber, Stefano Mancuso och Carlos Moreno (15 min stad). Flera ledande nationella politiker kommer att delta, t.ex. Elke van den Brandt (huvudstadsregionen Bryssels minister för rörlighet), Bryssels borgmästare Philippe Close and Prags borgmästare Zdeněk Hřib.

Under forumet den 11 juni kommer de prestigefyllda priserna inom ramen för det nya Europeiska Bauhaus att delas ut i följande fyra kategorier: Återskapa bandet till naturen, Återfå en känsla av tillhörighet, Prioritera de platser och personer som behöver det mest samt Forma ett cirkulärt industriellt ekosystem och understödja livscykeltänkande. Finalisterna kommer att närvara vid ceremonin.

På festivalens mässa lyfts nya europeiska Bauhaus-relaterade projekt fram, t.ex. lokala medborgarlaboratorier för banbrytande forskning som finansieras genom EU-program såsom Horisont Europa, prototyper som kommer att göra människors vardag mer hållbar och mer inkluderande och förbättra livskvaliteten. Mässan skapas gemensamt: av de 316 ansökningar som kom in valdes 100 projekt ut som visas upp på det nya europeiska Bauhaus, både i fysiska lokaler och med hjälp av mobila enheter (från elcyklar till elektriska tuk-tuk) runt om i Bryssels innerstad.

Och slutligen är festligheterna en möjlighet för alla att fira det nya europeiska Bauhaus. Programmet inleds idag på Mont des Arts i Bryssels innerstad och pågår till och med söndag. Det riktar sig till olika målgrupper med dans, installationer, teater och musikföreställningar – t.ex. Patsyki Z Franeka, ett populärt ukrainskt band, och Дeva, 2022 års vinnare av Music Moves Europe Awards – samt vetenskapliga experiment, workshoppar i återbruk och mycket mer. Konstutövare och kulturaktörer kommer också att delta i forumet.

Över 200 satellitevenemang runt om i Europa

Satellitevenemang som anordnas av nätverket kring det nya europeiska Bauhaus i 25 länder omfattar diskussioner om förnybara resurser, innovativ teknik, stadsjordbruk, utveckling av byggnader och klimatvänlig mobilitet samt konserter, idélaboratorier och utställningar som finns upptagna på festivalens webbplats. Under öppningsceremonin kommer tio av dessa satellitevenemang att vara uppkopplade.

Kommissionärernas uttalanden

– Det nya europeiska Bauhaus möjliggör i praktiken konkreta förändringar – att uppnå våra klimatmål och förbättra livskvaliteten i våra städer, byar och regioner. Festivalen är ett fantastiskt tillfälle att fördjupa diskussionerna med och träffa dem som skapar en hållbar, inkluderande och vackert framtid, säger Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Genom att knyta samman vetenskap och innovation med konst och kultur är den nya europeiska Bauhausfestivalen ett utmärkt tillfälle att skapa nätverk, dela innovativa projekt och idéer och göra oss mer uppmärksamma på den europeiska gröna given. Den kommer att föra samman människor från alla samhällsskikt för att diskutera och skapa en framtid som är både hållbar, inkluderande och attraktiv, säger Mariya Gabriel, kommissionär med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor.

– Vi behöver inkludering i vår strävan efter hållbara och attraktiva platser; ambitionen är att det nya europeiska Bauhaus ska nå ut till alla landsändar. Det för med sig positiv energi till vår gemensamma strävan mot en bättre framtid tillsammans, säger Elisa Ferreira, kommissionsledamot med ansvar för sammanhållning och reformer.

Bakgrund

Det nya europeiska Bauhaus lanserades av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i september 2021. Det tillför en kulturell dimension till den gröna given och påskyndar den gröna omställningen med konkreta förändringar i vardagen.

Genom festivalen blir den europeiska gröna given en central del av vardagen. Det nya europeiska Bauhaus är till sin natur tvärvetenskapligt: arkitekter, formgivare, konstutövare, vetenskapsmän, ingenjörer, hantverkare och medborgare uppmanas att dela med sig av sin sakkunskap i arbetet med att forma framtiden.

Läs mer

Festivalen för det nya europeiska Bauhaus

Webbplats för det nya Europeiska Bauhaus

De nya europeiska Bauhauspriserna 2022

Satellitevenemang

Kontakta pressansvariga nedan om du som representant för media vill delta (ett litet antal platser finns fortfarande tillgängliga).

Presskontakter:

Maria BLÄSSAR
Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk
EU-kommissionens representation i Sverige
+46 (0) 739-315430
[email protected]

Adalbert JAHNZ
+ 32 2 295 31 56
[email protected]

Daniela STOYCHEVA
+32 2 295 36 64
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.