Connect with us

Marknadsnyheter

Dömd till döden – ny utställning om brott och straff på Lödöse museum.

Published

on

må, mar 05, 2018 14:56 CET

En liten bit utanför Lödöse finns Tingbergs kulle. Här fanns fram till 1857 Ale och Vättle härads avrättningsplats. Dömd till döden är en utställning där du möter föremål, berättelser och vittnesmål från en plats med en mörk historia. Utställningen invigs lördagen 17 mars på Lödöse museum.

Är dödsstraffet verkligen kulturarv? Platserna och historierna, inte sällan bortglömda, finns ju trots allt kvar. I år är det 160 år sedan den sista avrättningen i Lödöse och ett stort intresse från allmänheten kring den här mörka historien sådde ett frö på museet. Ett frö som växte till en idé och som nu blivit utställningen Dömd till döden.

– Vi har gjort utställningen därför att det är ett ämne som vi tror intresserar många, men som ändå är relativt okänt. De flesta känner nog till att dödstraffet har existerat i Sverige men jag tror att relativt få känner till att avrättningsplatser finns på väldigt många platser i städer och på landsbygden. Det är ett bortglömt kulturarv eftersom det är förknippat med ett svårt och tabubelagt ämne. Just dödsstraffet känns också väldigt aktuellt med tanke på att just brott och straff debatteras väldigt flitigt just nu, säger Christian Mühlenbock, enhetschef på Lödöse museum

Trots sin ohyggliga natur, har dödstraffet utförts enligt en logik som är typisk för varje tidsepok. Straffet har förändrats i samklang med samhällets skiftande normer och värderingar. Man var länge övertygad om att dödsstraffet hade en avskräckande effekt på medborgarna, men det viktigaste argumentet var att den dömde sonade sitt brott i relation till brottsoffren liksom inför Gud.

En länk mellan dåtid och nutid

Det var först under slutet av 1700-talet som dödsstraffet började ifrågasättas på allvar. En del författare, jurister och filosofer menade att det kännetecknar ett barbariskt samhälle. Kunskapen om avrättningar i Sverige och i Europa får vi genom en rad källor, som lagtexter, domstolsprotokoll, brev och tidningsartiklar samt det arkeologiska materialet.

Platsens berättelser

I en nyligen genomförd genomgång av kända avrättningsplatser i Sverige har man gjort en förteckning över fler än 500-platser, från norr till söder. Men mörkertalet är stort och sannolikt var avrättningsplatserna många, många fler.

Idag är det därför inte ovanligt att man hittar små gropar eller rösen på avrättningsplatser. Så är även fallet med Tingbergs kulle här i Lödöse. Avrättningsplatserna är på många sätt ett bortglömt kulturarv men bär fortfarande en tydlig vittnesbörd över alla dem, män, kvinnor och barn, som fick plikta med sina liv.

 I flera av berättelserna som vi tar upp finns en dramatik och en tragedi som berör på ett djupt mänskligt plan och som jag tror får våra besökare att gå härifrån med en känsla av att ha tagit del av något viktigt, berättar Christian Mühlenbock.

Brott, straff och historiens vittnesmål

Från hängning och stening, till bränning och stegling – dödstraffens historia är en brutal historia. I utställningen möter du flera exempel på dödstraff genom historien, det ena värre än det andra.

Men här finns också de mänskliga vittnesmålen och berättelserna, bland annat från det medeltida Lödöse år 1313 där skvallret kring en adelsdam ledde till bränning på bål. Ett annat fall kommer från mitten av 1800-talet i Kattleberg, där ett par kriminella postrånare mötte sitt öde genom halshuggning.

I utställningen visas också bödelsyxan och handfängsel som använts vid de sista avrättningarna. Avsikten har varit att skapa en utställning som engagerar men som i slutändan är respektfull mot de som en gång drabbades av dödsstraffet.

 Yxan som användes vid den sista avrättningen i Lödöse, berör mig väldigt starkt. Jag har hanterat många föremål i mitt arbete men jag har aldrig fått så många känslor som jag har svårt att hantera som jag får i förfallande till denna yxa. Den är bokstavligt talat besudlad av flera människors blod. Den gör mig både fascinerad och samtidigt illa till mods. Sedan måste jag också nämna brevet som är skrivet av fadern till Andreas Segerberg, en av de sista att avrättas i Lödöse. Det brevet, fyllt av kärlek, ömhet och ändlös sorg över att mista sin son, får mig att gråta floder varje gång jag läser det, avslutar Christian Mühlenbock.

Invigning och vernissage 17 mars

Invigning från kl.13 med osteolog Caroline Arcini som berättar om döden som straff. Arkeologiska och osteologiska undersökningar av ett antal avrättningsplatser har lett till att vi kan se spår efter verkställande av dödstraff och avrättningar som skedde för mer än 500 år sedan. Föreläsningen presenterar resultaten från fem undersökta avrättningsplatser från det medeltida Sverige, om olika sätt att verkställa dödsstraff, och jämförelser med ett antal historiska fall.

Kl. 15 erbjuds visning på Galgkullen strax söder om Lödöse. Samling i museets reception. Därifrån går vi en promenad eller tar bilen till angiven parkeringsplats.

Pressvisning fredag 16 mars

Välkommen på fredag 16 mars till Lödöse museum, så ger vi en fördjupad bakgrund till utställningen och vandrar igenom den tillsammans.

För frågor och mer information:

Christian Mühlenbock
Enhetschef Västarvet/Museichef Lödöse Museum
Tfn: 0700207831
E-post: christian.muhlenbock@vgregion.se
Webb: www.lodosemuseum.se


Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

RUFF öppnar flaggskeppsanläggning i Holland

Published

on

By

Den 16 januari slog RUFF Golf upp dörrarna till sin första anläggning i Holland – en toppmodern anläggning i det välkända shoppingcentret The Wall i Utrecht. RUFF Utrecht är den första anläggningen inom RUFF-konceptet med en minigolfbana, vilket markerar ett nytt steg i företagets satsning på innovativa golfupplevelser. 

Den 16 januari invigde RUFF en ny flaggskeppsanläggning i Utrecht, Holland. RUFF Utrecht är en toppmodern anläggning i det omtalade shoppingcentret The Wall. Inomhusanläggningen samlar alla delar av RUFF, golfsimulatorer, lounge, bar och restaurang, och är den första RUFF-anläggningen att även få en minigolfbana. 

– Den nya anläggningen i Utrecht kommer utgöra en av våra nya signaturanläggningar och är ett förverkligande av RUFF:s varumärke och vår syn på innovation inom golf. Här kan besökare njuta av golfsimulatorer, en inspirerande loungemiljö, och nu även en kreativ och utmanande minigolfbana, säger Alex Bengtsson, vd och grundare av RUFF Golf. 

Anläggning blir den första RUFF-anläggningen att öppna i Holland. Totalt ska minst 17 anläggningar öppnas upp i Holland under de kommande fem åren.

– Holland var ett av de länder som varit i toppen på vår önskelista från dag ett. Benelux, med Holland i spetsen, är länder med flest golfare per golfbana och en kultur som passar vårt koncept perfekt. Det har också visat sig vara en bra satsning, och det ser vi inte minst i nya RUFF Utrecht, säger Alex Bengtsson, vd på RUFF Golf. 

RUFF Golf har genom ett franschiseupplägg nu 18 anläggningar i Europa. Alla RUFF anläggningar är utrustade med den senaste tekniken från Trackman.

Alex Bengtssonvd0731524842alex@ruffgolf.se

RUFF är inte bara en golflounge, det är en mötesplats för vänner, kollegor, familj och affärspartners. Vår vision är att skapa en inkluderande och välkomnande atmosfär, där golfälskare av alla erfarenhetsnivåer kan förena sig i glädjen och utmaningarna med spelet. Kom in till din närmaste RUFF och upplev golf på ett helt nytt sätt – där gemenskap och passion skapar minnen för livet!

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Statistik ur föreningsregistret 2024: Över 2 000 nya föreningar

Published

on

By

Ifjol registrerade Patent- och registerstyrelsen (PRS) 2 059 nya föreningar. Det är 55 fler än året innan.

 Antalet registrerade föreningar är cirka 100 000.

 

Se vår statistik över registrerade nya föreningar 2020–2024 på prh.fi.

 

Statistik ur föreningsregistret

 

PRS publicerar följande statistik ur föreningsregistret:

 

  • antal föreningar och religionssamfund
  • inkomna ärenden till föreningsregistret och till registret över religionssamfund
  • avgjorda ärenden i föreningsregistret och i registret över religionssamfund
  • registrerade nya föreningar och religionssamfund
  • användning av e-tjänster (i procent) i föreningsregistret
  • antal föreningar efter landskap.

 

Gå till statistiken på prh.fi.

 

Fakta om föreningsregistret

 

Föreningsregistret vid PRS innehåller uppgifter om registrerade föreningar. I registret antecknas till exempel föreningens stadgar, föreningens styrelseordförande och namntecknare, det vill säga personer med rätt att företräda föreningen. Det är möjligt att anmäla föreningens styrelse till föreningsregistret. Det är också möjligt att anmäla samtliga medlemmar i föreningens styrelse till föreningsregistret. Läs mer om föreningsregistret på prh.fi.

 

Ytterligare information:

Jouko Koitto

Ledande jurist

Patent- och registerstyrelsen

Tfn mån–fre 050 4521 673

 

 

 

Om oss

Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.

Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.

Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.

Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.

Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Avisering om förtida inlösen av obligationslån nummer 205

Published

on

By

Med hänvisning till punkt 17 i slutliga villkor, meddelas att Sparbanken Skåne AB (publ) beslutat att tillämpa förtida inlösen (call) av alla utestående obligationer avseende obligationslån med lånenummer 205, ISIN SE0013105335. 

Förtida inlösen görs per den 14 februari 2025 till 100 procent av nominellt belopp. Obligationerna kommer att avnoteras från Nasdaq Stockholm i samband med inlösendagen. 

Samtidigt har Sparbanken Skåne per den 15 januari 2025 emitterat en ny grön senior non-preferred obligation på 800 miljoner kronor med en löptid på fem år och med en rätt att lösas in efter fyra år.

Transaktionerna är ett led i Sparbanken Skånes långsiktiga finansieringsstrategi och finansieringsplan. 

För mer information
Mikael Forsberg, CFO, 044-13 82 17
Kristian Svensson, pressansvarig, 046-16 23 09

Om Sparbanken Skåne
Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.