Connect with us

Marknadsnyheter

Domen mot Slite: Import kan inte ersätta!

Published

on

Det är omöjligt för svensk betongindustri att snabbt ställa om produktionen om det blir ett produktionsstopp i Cementas fabrik i Slite. Standarder och provningar är nödvändiga om nya cementsorter ska in på marknaden och det blir stora logistiska problem. Det visar en konsekvensanalys som gjorts av Svensk Betong.

-Alltför många tror att det bara är att ersätta cementet från Slite med importerat cement. Men det är inte så enkelt, det finns ingen lösning inom överskådlig tid och att byta till 100 procent kan ta flera år att få på plats, säger Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong, till Tidskriften Betong.

Cementa är den enda tillverkaren av cement i Sverige med produktion i Skövde och Slite. Schwenk står för den största importen i Sverige och har cirka 10-15 procent av marknaden.

-Cirka 75 procent av den cement som används i Sverige produceras idag i Slite. Cementas andra fabrik i Skövde går på full kapacitet och har inte möjlighet att ta hand om ytterligare tillverkning, säger Malin Löfsjögård.

Skövdefabriken försörjer uteslutande västra Sverige och möjligheterna till ökad import för att helt ersätta produktionsbortfallet från cementfabriken i Slite är starkt begränsade beroende på tillgång hos andra leverantörer, logistiksystem och tekniskt kravställande.

– Tillgången till cement i närområdet är starkt begränsad och även på europeisk nivå finns idag inte kapacitet och förutsättningar för att ersätta bortfallet från Slitefabriken. Särskilt kritiskt är det för tillgång till cement för infrastrukturprojekt i Sverige då det är få andra tillverkare inom Europa som tillverkar cement som uppfyller de tekniska och funktionella krav som ställs, säger Malin Löfsjögård.

De logistiksystem som finns idag med hamnar, terminaler, depåer och logistikkedjor är inte anpassade för en kraftigt ökad import. Till exempel krävs ombyggnation för att ta in större fartyg från utomeuropiska aktörer med långväga transporter.

-En omställning till att övergå till att med import av cement helt ersätta cementproduktionen från Slite kan ta upp till flera år att få på plats. Utöver kapaciteten för transporter och logistik kommer detta med allra största sannolikhet att driva materialkostnaderna uppåt med högre råvaru- och transportkostnader, säger Malin Löfsjögård.

Tekniska krav och normer gör också att det inte går att byta ett cement mot ett annat cement rakt av. EU-standarder och svenska nationella tillämpningsstandarder måste uppfyllas både för cement och för tillverkningen av betong.

-Det finns också kravställande i BBR, AMA-anläggning med flera regelverk. Betongtillverkarna behöver också anpassa sina betongrecept vid användning av andra cement. Utöver det uppstår betydande ledtider för provning och verifiering för att kunna garantera kvalitetsmässigt godkända produkter, säger Malin Löfsjögård.

Det handlar om allt från hållfasthetsutveckling och sulfatresistens till frysprovning och brandprovning.

-Redan idag är det långa ledtider till externa ackrediterade provningsorgan för delar av detta. Detta medför att när fler tillverkare skall prova om sina recept kommer ledtiden bli ännu längre, säger Malin Löfsjögård.

 Idag är exempelvis tiden för en brandprovning, som det finns tekniska krav på för vissa konstruktioner, cirka sex månader.

På kortare sikt innebär cementbristen att det kommer komma varsel i betongbranschen. Byggföretagen varnar för att det kan försvinna svindlande 400 000 arbetstillfällen.

-Varsel kan komma redan efter sommaren. Leverantörer av delmaterial som ballast, tillsatsmaterial och tillsatsmedel, företag som monterar prefabricerad betong, betongpumpningsföretag och aktörer direkt kopplade till betongtillverkning kommer även de påverkas i stor utsträckning, säger Malin Löfsjögård.

På längre sikt leder det till kompetensbortfall som kan ta lång tid att ersätta när produktionen väl kommer igång igen. Tidsaspekten är också central för hur länge företagen klarar av att ekonomiskt överleva byggstopp och kraftiga förseningar i projekt.

-Det kommer innebära stora negativa ekonomiska konsekvenser som riskerar att påverka hela samhällsekonomin, säger Malin Löfsjögård.

Man ska heller inte glömma att Slite är en av Europas modernaste och klimatmässigt bästa cementtillverkningsanläggningar. Cementa har också en plan för att utveckla Slitfabriken att bli världens första klimatneutrala cementfabrik till 2030.

Roger Andersson
Chefredaktör
Tidskriften Betong
08-762 62 14, 0733-90 55 19.
roger@betong.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan: Presentation av Ambeas delårsrapport för det första kvartalet 2024

Published

on

By

Närvarande: Mark Jensen, VD och Benno Eliasson, CFO.

Den 3 maj kl. 07:00 (CET) offentliggörs Ambeas delårsrapport för det första kvartalet 2024.

En presentation med möjlighet att delta per telefon kommer att hållas kl. 10:00 (CET) fredagen den 3 maj. Presentationen hålls på engelska och finns tillgänglig som webcast på www.ambea.se eller direktlänk: https://edge.media-server.com/mmc/p/p3esy8db

Telefonkonferens
För att delta via konferenssamtalet, registrera dig innan samtalet med hjälp av länken nedan. Vid registrering erhålls ett uppringningsnummer och en unik personlig PIN-kod. För att vara säker på att uppkopplingen till konferenssamtalet fungerar, vänligen ring in tio minuter innan starttiden.

Registrering telefonkonferens: 
https://register.vevent.com/register/BI7347adef3041421ca6c3e95f36936eda

Kvartalsrapport och tillhörande presentation kommer att finnas tillgängligt på www.ambea.se

För mer information, vänligen kontakta:

Susanne Vogt, ansvarig IR
E-post: ir@ambea.se

Ambeas presstjänst
Telefon: +46 (0)10 33 00 501
E-post: press@ambea.se

Ambea är Skandinaviens kunskapsledande omsorgsföretag. Inom Ambea arbetar över 30 000 medarbetare med att skapa ett bra liv för varje omsorgstagare på 950 enheter. Vi ska vara kvalitetsledande i allt vi gör och vår vision är att göra världen lite bättre, en människa i taget. Ambea har huvudkontor i Solna, Sverige och är noterat på Nasdaq Stockholm. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Blicken är viktig när robotar kommunicerar med människor

Published

on

By

Vi människor kommunicerar inte bara med tal – blicken avslöjar mycket om vad vi vill säga, och om vi hänger med. I en ny avhandling i datalingvistik vid Göteborgs universitet undersöks ögonrörelser som kommunikativt fenomen i mänsklig interaktion – för att förbättra dialogen med robotar.

Ju mer människolikt beteende som en robot/avatar uppvisar desto mer positivt upplever människor interaktionen.

Blicken är en viktig ickeverbal signal som visar uppmärksamhet och ger inblick i motpartens intentioner och framtida handlingar. Genom att notera olika ögonrörelser tillsammans med tal undersöker en ny avhandling betydelsen av de olika blickmönster vi människor använder i samtal med varandra.

I en studie undersöks ett antal interaktioner mellan två personer i samband med en smakprovningssituation, med syftet att studera relationen mellan skratt, tal och tillhörande ögonrörelser.

– Den visade att skratt har olika funktioner kopplade till specifika ögonrörelsemönster. Det understryker betydelsen av skratt och ögonkontakt i förståelsen och samordningen av flersensorisk kommunikation, vilket är en viktig kunskap när människoliknande dialogsystem utformas, säger Vidya Somashekarappa, doktorand i datalingvistik vid Göteborgs universitet.

Lovande utvecklingsmöjligheter
Avhandlingen föreslår också en ny metod för att förutsäga ögonrörelser genom en neural nätverksarkitektur som tar hänsyn till dynamiken i verkliga ögonrörelsemönster under naturlig interaktion mellan människor. Detta ramverk syftar till att underlätta responsiv och intuitiv interaktion, så att robotar kan kommunicera med människor genom en naturlig och flersensorisk dialog.

Ramverket sammanför blickförutsägelse och en förutsägelse om objektet för blicken med att generera ett färgdiagram. En utvärdering visar överlägsna resultat jämfört med tidigare metoder, vilket pekar på lovande möjligheter för utvecklingen av robotinteraktioner.

Slutligen undersöker avhandlingen betydelsen av olika ögonrörelsemönster från en robot i interaktion med människor.

– Resultaten tyder på att en anpassning av robotens ögonrörelser baserat på mönster i mänsklig interaktion påverkar användarupplevelsen positivt. Det förstärker engagemanget och känslan av att kommunicera med något människolikt, säger Vidya Somashekarappa.

Avhandlingen Look on my thesis, ye mighty: Gaze Interaction and Social Robotics försvaras vid en disputation den 25 april, klockan 13.15 i sal J330, Humanisten, Renströmsgatan 6 i Göteborg.

Kontakt:
Vidya Somashekarappa, e-post: vidya.somashekarappa@gu.se

För pressbild på Vidya, kontakta johanna.hillgren@gu.se

Johanna Hillgren
Kommunikatör, Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
Telefon: 076–618 10 68
E-post: johanna.hillgren@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Innovationen av grund för tillbyggnader – Fördelarna med markskruv

Published

on

By

I den moderna utvecklingen av tillbyggnader, där innovation och effektivitet är av yttersta vikt, finns det ett växande behov bland hushåll att förbättra deras bostadsutrymmen. Detta behov driver arkitekter, byggare och designers att söka efter nyskapande lösningar som adresserar de vanliga utmaningarna med tid, kostnad och miljöpåverkan. Markskruv är teknologi som kan reformera projekt för tillbyggnader genom ett byggande som är smartare, snabbare och grönare.

Traditionellt har tillbyggnader byggts på betongplintar eller betongfundament, som trots deras utbredda användning, inte alltid är nödvändigt eller effektivt. Processen att gräva och gjuta betong är inte bara tidskrävande och beroende av gynnsamma väderförhållanden men utgör också betydande miljömässiga bekymmer. Produktionen av betong är en stor källa till koldioxidutsläpp, som bidrar med ungefär 2,5 miljarder ton årligen, vilket är ungefär 8% av den globala totalen. Markskruv framstår som en banbrytande lösning genom att minska tid, utsläpp och går att installeras i alla slags väder.

 

Effektivitet och minskade tidsramar

En huvudfördel med markskruv är deras förmåga att signifikant påskynda byggprocessen. Till skillnad från traditionella metoder som kräver omfattande utgrävning och härdningstider, kan markskruv snabbt installeras direkt i marken. Detta förkortar inte bara projektets tidslinjer utan minskar även störningen för hushållen, vilket tillåter dem att njuta av sina nya utbyggnader mycket snabbare.

 

Ekonomiskt och förutsägbar budgetering

Frekventa förseningar och oförutsedda utgifter är vanliga utmaningar i byggprojekt, vilket ofta leder till budgetöverskridanden. Markskruv erbjuder en effektiv motåtgärd genom att möjliggöra en snabbare installation, vilket direkt kan översättas till lägre arbetskostnader. Dessutom tillåter förutsägbarheten med denna metod mer exakta budgetuppskattningar från starten. Genom att eliminera behovet av betong minskar markskruv också materialkostnader och avfall, vilket gör utbyggnader mer ekonomiska.

 

Hållbart byggande för framtiden

Med en ökad betoning på hållbarhet inom byggsektorn, lutar sig både professionella och privata hushåll mer mot miljövänliga byggmetoder. Markskruv erbjuder en stark kontrast till de intensiva koldioxidutsläppen som utgör vardagen av traditionella betonggrunder. De minimerar miljöpåverkan genom att undvika betong, minska behovet av tunga maskiner och bidrar därmed till lägre koldioxidutsläpp och en grönare approach till byggande.

lexibilitet och kreativ frihet

En avgörande aspekt av tillbyggnader är förmågan att uppfylla hushållens visioner genom att integrera nya byggnader sömlöst med befintliga konstruktioner. Markskruv erbjuder stor flexibilitet, vilket möjliggör exakt positionering enligt byggritningar och rymmer ett brett utbud av modeller, storlekar och dimensioner. Denna anpassningsbarhet säkerställer att oavsett om det handlar om ett litet uterum eller en stor utbyggnad av vardagsrummet, kan markskruv underlätta och effektivisera byggandet.

 

Framtiden för tillbyggnader med markskruvar

Markskruvens snabba installation, kostnadsfördelar, minimala miljöavtryck och mångsidiga användning är en helhetslösning för de vanliga hindren i tillbyggnadsprojekt. I takt med att vi rör oss mot ett mer innovativt och hållbart byggande, representerar markskruvar ett avgörande framsteg. För de som planerar sin nästa tillbyggnad erbjuder skruven exceptionella fördelar med en solid grund för en effektivare och mer hållbar byggnadsframtid.

Elisabeth Lodin
Press kontakt
elisabeth.lodin@stopdigging.se

Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruvar är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt. Sluta Gräv grundades år 2012 med säte i Helsingborg. Företaget verkar globalt på den europeiska marknaden, i Nordamerika, Australien och Nya Zeeland. Företaget har över 130 partners, som är auktoriserade installatörer av Sluta Grävs markskruv.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.