Marknadsnyheter
Douze points… och fantastiska recensioner: Booking.com lanserar en alternativ topplista för Eurovision Song Contest 2021


- Denna unika topplista kombinerar både resenärernas recensioner och de senaste vadslagningsoddsen – vi kallar den ”Tour-O-Vision”
- ”Tour-O-Vision” förutspår Italiens tredje seger
- Booking.com dyker ner i förväntade rivaliteter och tittar närmare på några överraskande vänskapsröster mellan länder
Nedräkningen till Eurovision Song Contest 2021 har börjat! Efter nästan två år utan Eurovisions unika låtar, färgrika framträdanden och legendariska liveshower (bland annat en man i ett hamsterhjul och ett brinnande piano) ligger förväntningarna på topp. Samtidigt behövs tävlingen nu mer än någonsin.
Det börjar hetta till i tävlingen allt eftersom bookmakers avslöjar oddsen före finalen den 22 maj, och nu när alla artister är bekräftade har spekulationerna börjat om vem som tar hem den åtråvärda vinsten. Om man ser på det senaste årtiondet har Sverige presterat på topp med flera vinster och topplaceringar.
Många fans kommer nog att satsa på att det blir en av online favoriterna som vinner, men Booking.com – officiell resepartner för Eurovision Song Contest 2021 – har ett ess i rockärmen när det gäller topplistan. Trots att rivaliteten är lika häftig som scenkläderna (kolla in Norges eleganta stil), hyser européer en djup kärlek till övriga deltagande länder tack vare sina reseupplevelser.
Booking.com menar att våra resepreferenser kan påverka vilket land vi röstar på. Visst, Maltas bidrag Je Me Casse är en omedelbar hit, och Islands bidrag har äkta charm och fantastisk stil– men många kommer nog att ge 12 poäng till sina favoritresmål, speciellt om det kan innebära en resa dit när Eurovision Song Contest 2022 går av stapeln.
Med detta i åtanke har Booking.com tagit en närmare titt på sin stora mängd data för ta reda på hur topplistan kan se ut om vi kombinerar låtarna som vi inte kan sluta sjunga med de platser som vi längtar efter att besöka igen.
Tour-O-Vision
Denna topplista har tagits fram genom att kombinera bookmakers favoriter inför Eurovision Song Contest 2021 med genomsnittliga gästbetyg från resenärer på Booking.com sedan maj 2019, då den senaste Eurovision Song Contest ägde rum.
Tour-O-Vision (kombinerat resultat från Booking.com och bookmakers)* | Rankning hos bookmakers** | |
1 | Italien | Malta |
2 | Grekland | Frankrike |
3 | Malta | Schweiz |
4 | Kroatien | Italien |
5 | Frankrike | Bulgarien |
6 | Schweiz | Sverige |
7 | Österrike | Litauen |
8 | Bulgarien | Island |
9 | Polen | Norge |
10 | Serbien | San Marino |
Enligt denna alternativa topplista skulle Italien hamna på första plats (och ärligt talat så är Zitti e buoni den perfekta emolåten för Eurovision), följt av Grekland och Malta. Om Booking.coms förutsägelser slår in skulle detta bli tredje vinsten för Italien. Och enligt Booking.coms topplista skulle Sverige hamna på fjortonde plats.
Oväntad kärlek (till musiken)
Som en del av undersökningen hittade Booking.com också några förväntade rivaliteter samt några överraskande vänskapsröster länder emellan. Vi kan redan förutse, baserat på tidigare röstningsmönster, att vissa länder sannolikt kommer att rösta på sina grannar under tävlingen, men när det gäller resor blir det mer överraskande än när Lill Lindfors tappade kjolen:
-
När det gäller poäng till Sverige är det vanligtvis Danmark som tilldelar oss flest poäng. Men poängen får våra grannar inte i retur, när det är vår tur att rösta är det våra finska grannar som brukar få flest poäng från oss.
- Även om Kroatien i genomsnitt ger flest poäng till grannlandet Serbien, är det Italien som får högst poäng av kroater när det gäller resor.
- Goda grannar är goda vänner när det gäller Spanien och Portugal, där länderna historiskt sett fått flest röster från sin granne. Vänskapen återspeglas dock inte när det gäller vilka som reser till Portugal, där de flesta resenärerna kommer från rivalerna Frankrike, Storbritannien och Italien.
- Under åren har Italien fått i genomsnitt flest poäng från Albanien, och är faktiskt också toppresmålet för albanska resenärer.
- Men de höga poängen är obesvarade eftersom Italien har gett flest poäng till Ukraina.
- Israel har i genomsnitt fått flest poäng från Frankrike, och fransmän ligger på andra plats när det gäller att resa till Israel.
- Frankrikes rival om Israels poäng är dock Ryssland, som i genomsnitt får flest poäng från Israel.
- Cypern har aldrig vunnit sedan landet gick med i Eurovision Song Contest 1981, men utanför tävlingen är Cypern fortfarande ett favoritresmål bland rivalerna Storbritannien, Ryssland och Israel.
- Trots att det skulle bli en engångsföreteelse när de gick med 2015 har Australien deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan dess och hamnat bland topp tio fyra gånger. Utanför scenen är det Storbritannien som sjunger Australiens lov eftersom brittiska resenärer är de som besöker landet ”down under” mest.
Big Five är även populära resmål
Det är inte bara en garanterad plats i finalen som förenar ”the big five” (Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien) med den regerande vinnaren Nederländerna – det finns även starka band mellan länderna när det gäller resor:
-
Storbritannien kanske inte utgör något hot mot toppländerna eftersom de har fått lägst poäng av Big Five-länderna under det senaste årtiondet, men landet är fortfarande populärt bland rivalerna – speciellt bland tyska resenärer.
- När man räknar samman poängen är det Italien som är det mest framgångsrika av dessa sex länder, trots att de inte har vunnit under det senaste årtiondet. Men landets rika kulturarv lockar resenärer – i synnerhet Rom, som rekommenderas för historieintresserade.
- Trots att landet missat finalen fyra gånger under de senaste tio åren ligger årets värd och vinnaren 2019, Nederländerna, på andra plats när det gäller Eurovision Song Contest-poäng under det senaste årtiondet jämfört med Big Five. Och utanför scenen är Nederländerna också populärt bland Big Five. Fyra av de fem nationaliteter som besöker landet mest är även landets rivaler i Eurovision Song Contest (Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien).
Kommentar från Arjan Dijk, Senior Vice President och Chief Marketing Officer på Booking.com: ”I grund och botten är Eurovision Song Contest givetvis en tävling. Men det är också en möjlighet för de deltagande länderna att förenas och hitta glädjen i musiken tillsammans. Särskilt i år, efter alla reserestriktioner, är det inspirerande att tänka på de miljontals fans över hela världen som via skärmar och smartphones kommer att samlas för att fira gemenskap och inkludering.
På scenen är det en hård kamp om de där 12-poängarna, men vår data visar att vi är mycket mer vänner än vi är rivaler, och vi vill utforska och uppleva just de där resmålen som vi ställs mot i tävlingen. Booking.coms uppdrag är att göra det lättare för alla att uppleva världen, och vi är glada över möjligheten att kunna resa så snart det är säkert igen för att upptäcka den fantastiska mångfald världen har att erbjuda.”
SLUT
KONTAKTUPPGIFTER
Kontakta Booking.coms pressavdelning i Sverige för mer information:
Booking@aspekta.se
UNDERSÖKNINGSMETOD
*Topplistan ”Tour-O-Vision” har tagits fram med hjälp av ”Booking.com-röster” som ersätter den traditionella Eurovision-omröstningen med gästbetyg. Booking.com-rösterna använder sig av antalet och genomsnittsbetyget från verifierade gästrecensioner som lämnades mellan den 14 maj 2019 och den 21 april 2021, som sedan konverteras till motsvarande poäng på Eurovision Song Contest-skalan. Booking.com-rösterna kombineras sedan med oddsbaserade förutsägelser av poängfördelningen, baserat på juryns poäng och bookmakernas rankning **
**Förutsägelserna från bookmakers baseras på odds från totalt 18 bookmakers som sammanställdes av Eurovision World den 21 april 2021 (https://eurovisionworld.com/odds/eurovision)
Om Booking.com:
Booking.com grundades 1996 i Amsterdam och har gått från att vara ett litet, holländskt start up-företag till ett av världens största digitala reseföretag. Booking.com är en del av Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG). Booking.coms uppdrag är att göra det lättare för alla att uppleva världen. Genom att investera i teknik som gör det enklare att resa sammankopplar Booking.com miljontals resenärer med minnesvärda upplevelser, smidiga transportalternativ och fantastiska ställen att bo på, från hus och lägenheter till hotell och mycket mer. Som en av världens största reseportaler för både välkända kedjor och mindre företag gör Booking.com det möjligt för boenden över hela världen att nå ut till en global publik och få deras verksamhet att växa. Booking.com finns på 44 språk och erbjuder över 28 miljoner bokningsalternativ, inklusive fler än 6,5 miljoner hus, lägenheter och andra unika ställen att bo på. Oavsett vart du vill resa eller vad du vill uppleva, gör Booking.com det möjligt och hjälper dig med kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt.
Följ oss påTwitter ochInstagram, gilla oss påFacebook och besök vårtnyhetsrum för att få de senaste nyheterna och uppdateringarna om Booking.com.
Om Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest är världens största livemusikevenemang. Det anordnas varje år av European Broadcasting Union (EBU), världens största sammanslutning av public service-bolag.
Tävlingen går ut på att de tv-bolag som är medlemmar i EBU skickar en ny låt som företräder deras land. Tävlingen hålls i det land som vann året innan.
Evenemanget produceras av EBU tillsammans med det tv-bolag som skickade den vinnande låten.
41 tv-bolag kommer att delta i Eurovision Song Contest i Rotterdam 2021 efter att Nederländerna vann med låten ”Arcade” av Duncan Laurence 2019.
Eurovision Song Contest har ägt rum varje år sedan 1956 med undantag av 2020, då tävlingen ställdes in på grund av covid-19-pandemin. 27 länder har vunnit tävlingen minst en gång.
Över 180 miljoner tv-tittare såg tävlingen 2019 på över 40 olika marknader, och miljontals fler såg den online.
Om European Broadcasting Union
European Broadcasting Union (EBU) är världens största sammanslutning av public service-bolag. Vårt uppdrag är att göra public service oumbärligt.
Vi företräder 115 medieorganisationer i 56 länder i Europa, Mellanöstern och Afrika och har ytterligare 33 associerade organisationer i Asien, Afrika, Australasien och Amerika.
Våra medlemmar driver nästan 2 000 tv- och radiokanaler och en mängd plattformar online. Tillsammans når de en publik på mer än en miljard människor runt om i världen och sänder på nästan 160 språk.
Vi strävar efter att skapa en hållbar framtid för public service, förse våra medlemmar med innehåll i världsklass, från nyheter till sport och musik, och bygga vidare på våra grundläggande värderingar om solidaritet och samarbete för att skapa en samlingsplats för lärande och gemenskap.
Vår dotterorganisation, Eurovision Services, strävar efter att vara förstahandsvalet bland leverantörer av medietjänster genom att erbjuda nya, bättre och annorlunda sätt att enkelt, smidigt och effektivt få tillgång till och leverera innehåll och tjänster.
Vi har kontor i Bryssel, Rom, Dubai, Moskva, New York, Washington D.C., Singapore, Madrid och Beijing. Vårt huvudkontor ligger i Genève.
Du kan läsa mer om EBU påwww.ebu.ch.
Taggar:
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke