Connect with us

Marknadsnyheter

Dubbelt firande med O.P. Anderson och Tössebageriet

Published

on

Söndag 13 november infaller både Smörgåstårtans- och Fars dag. Inför det dubbla firandet har Mattias Ljungberg på Tössebageriet skapat en smörgåstårta i samarbete med O.P. Anderson Original Aquavit.  

O.P. Anderson Original Aquavit från 1891 är landets äldsta och mest klassiska akvavit. Än idag används originalreceptet där brännvin kryddas med kummin, anis och fänkål samt lagras på stora sekelgamla ekfat i sex månader. Akvaviten passar ypperligt till både smörgåstårta och far som i år delar dag 13 november.

Mattias Ljungberg är en av landets mest kända konditorer med två OS-guld i bagaget tillsammans med Svenska Kocklandslaget. Idag driver han det legendariska Tössebageriet där han tagit fram smörgåstårtan.

– Jag ville skapa en klassiker till alla gubbar på fars dag och vad kan då vara mer passande än en smörgåstårta med gubbröra. Gubbröran skapar även en perfekt smakkombination till akvaviten, säger Mattias Ljungberg på Tössebageriet. Eftersom O.P. Anderson satsar stort på hållbarhet ville jag även att receptet skulle generera ett så lågt matsvinn som möjligt. 

Smörgåstårtan utgår från en klassisk gubbröra som gjuts i en kupol i portionsform. Därefter ställs den på ett rågbröd som är penslat med brynt smör smaksatt med O.P. Anderson Original Aquavit. Bakelsen toppas sedan med vispad crème fraiche, frasiga krutonger, pistagenötter och ett krispigt dillchips. 

Mattias Ljungbergs smörgåstårta finns till försäljning på Tössebageriet på Karlavägen 77 från torsdag 10 november till söndag 13 november. Den säljs tillsammans med O.P. Anderson alkoholfria mixpack snaps. Receptet är även fritt för alla konditorer i landet att använda.

O.P. Anderson Smörgåstårta

Till cirka 4 portioner
Ett halvt danskt rågbröd eller en halv kavring.

Gubbröra
150 g anjovis eller matjessillfiléer
4 potatisar
2 ägg
1 dl Crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
1 msk kaviar
1/5 gelatinblad
Salt
Peppar

Skär limpan längs med i halvcentimeters tjocka skivor, stick ut fyra cirklar med en utstickare eller ett upp och nervänt dricksglas (cirka 6 cm i diameter). Skär upp överblivet bröd i fina tärningar och spara till krutongerna.
Skala potatisarna och spara skalen till chips. Tärna potatisarna och koka tills de blir mjuka. Låt potatisen svalna (gärna över natten).
Koka äggen i ca 8 minuter (hårdkokta) och låt äggen svalna, tärna därefter.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Häll av fiskspad, strimla och tärna fisken.
Smält det uppblötta gelatinet i mikron några sekunder och blanda med majonnäs, crème fraiche, kaviar, dill och gräslök.
Banda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Fördela röran i lagom portioner i önskad silikonform. Har du inte tillgång till en silikonform går det att lägga plastfilm i ett dricksglas och därefter lägga i röran.
Ställ in formarna i frysen tills det går att ta ur röran utan att den går sönder.

Brynt O.P. Smör
150 g Smör
4 msk O.P. Anderson Original Aquavit
Salt

Bryn smör till gyllenbrun färg i en kastrull. Låt det svalna och blanda med O.P. Anderson. Smaka av med lite salt.
Pensla O.P.-smöret på de utstuckna rågbrödsbottnarna och spara det som blir över till krutongerna. 
Vill man ha ett alkoholfritt alternativ rekommenderas O.P. Anderson Original alkoholfri snaps.

Pistagekrutonger
100 g brödtärningar
100 g skalade pistagenötter
2 msk finhackad dill

Stek brödtärningarna i lite av det överblivna O.P.-smöret. Grovhacka pistagenötterna och blanda med bröd och dill. Addera resten av O.P.-smöret.

Dillchips
Potatisskalen från gubbröran
Frityrolja
Torkad dill/dillkrydda
Vitvinsvinäger
Salt

Koka upp skalen någon minut i vatten med lite vinäger.
Lägg därefter skalen i en bunke med kallt vatten och låt stå i cirka 20 min.
Torka skalen ordentligt och fritera i oljan på 165 grader till gyllenbrun färg.
Lägg chipsen på papper så överflödig olja sugs upp. Salta och strössla över dill.

Montering
Fäst gubbröran på de runda rågbröden med en klick crème fraiche. Lägg toppingen ovanpå och fäst chipset med ytterligare lite crème fraiche.
Förbered gärna bakelserna lite i förväg så att de kan serveras rumsvarma.

För mer information kontakta:
Mattias Ljungberg, konditor och ägare av Tössebageriet
Mail: 
mattias@tosse.se

Mobil: 0708 771 207

Malin Ollas, Product Manager Anora AB
Mail: 
malin.ollas@anora.com

Om Anora Group
Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.